Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Καταγγελία κατά ΚΕΠΑ για καθεστώς ανωνυμίας κι έλλειψης διαφάνειας με θέμα: «Η ανωνυμία των μελών των υγειονομικών επιτροπών στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας παραβιάζει βασικά δικαιώματα των ΑμεΑ και πρέπει εκτός από την άμεση κατάργησή της να ερευνηθεί αν έγινε από σκοπιμότητα για εφαρμογή πολιτικής μισαναπηρισμού (με την επιστημονική έννοια της λέξης)»


Ολόκληρο το άρθρο μας σε μορφή αρχείου pdf εδώ: https://drive.google.com/file/d/1f6vvaAZD3WYn0GAScsB9nrSjnYecsNWb/view?usp=sharing

Επικαιροποιήσεις 
 
 
14.09.2021, ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ:

Ο Κύκλος Ίσης Μεταχείρισης του Συνηγόρου του Πολίτη, κάνοντας μεταστροφή, "ξέθαψε" την αναφορά μας
υπ' αρ. 266158/2019 και την συμπεριέλαβε στην Ειδική Ετήσια Έκθεση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ έτους 2020 (σελ. 58-59).

Με τούτη την ενέργεια δικαιώθηκε μετά από δύο χρόνια ο αγώνας που δώσαμε για την κατάργηση της παράνομης ανωνυμίας των μελών των υγειονομικών επιτροπών στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, ενώ η αναφορά της υπόθεσής μας στην Ειδική Ετήσια Έκθεση για τα ΑμεΑ ήταν εξαρχής ο σκοπός μας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ξανά εκτροπή της νομοθεσίας και των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.
 
Σχετικό το τελευταίο μέρος της ομιλίας μου στην εκπομπή της ΕΡΤ Κομοτηνής:
 

Απόσπασμα από την εκπομπή "Αθέατα Δημοσιογραφικά", ΕΡΤ Κομοτηνής, με την κ. Βασιλική Μαχαίρα, 06.09.2021.
 
Προηγούμενες επικαιροποιήσεις:

22.04.2021 (ακολουθεί ο επίλογος της υπόθεσης)
Ο ΣτΠ μου απάντησε κοινοποιώντας μου την τέταρτη και τελευταία επιστολή του προς τον e-ΕΦΚΑ, ομολογώντας ουσιαστικά ότι ο e-ΕΦΚΑ δεν του απάντησε ποτέ. Ο ΣτΠ θεώρησε ότι η έκδοση της εγκυκλίου, υπ' αρ. πρωτ. 345925, 23.12.2020 (που παράνομα δεν πέρασε από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, σχετική η καταγγελία μου)  η οποία υιοθετεί την εφαρμογή της ΝΣΚ 123/2020, στέλνοντας οδηγία σε όλους τους γραμματείς να χορηγούν αντίγραφα των τρισέλιδων διοικητικών εγγράφων (αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών), υπέχει θέση ικανοποιητικής απάντησης από τον e-ΕΦΚΑ (!) ως προς το πάγιο αίτημα (!) του αναπηρικού κινήματος, το οποίο διευθετήθηκε!

Ο ΣτΠ δεν απάντησε στα υπόλοιπα ερωτήματα που του έθεσα (επιστολή μου 19.04.2021) και για άλλη μια φορά με ενημερώνει ότι δεν υπάρχει περεταίρω πεδίο διαμεσολάβησης της Αρχής.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Με την απαράδεκτη αρχειοθέτηση της υπόθεσής μου, υπ' αρ. 266158/2019, ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) ουσιαστικά συγκάλυψε την παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του e-ΕΦΚΑ που δεν απάντησε σε καμία από τις τέσσερις επιστολές του, παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις ότι είχε υποχρέωση να απαντήσει διαφορετικά διαπράττεται ποινικό αδίκημα.
Ο ΣτΠ, επίσης, δεν περίμενε ούτε και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) να του απαντήσει όπως της είχε ζητήσει.
Ενώ, ψευδώς, απαντάει ότι διευθετήθηκε πάγιο αίτημα του λεγόμενου "αναπηρικού κινήματος", εννοώντας την ΕΣΑμεΑ, αφού η ΕΣΑμεΑ, απ' όσο γνωρίζουμε, όχι μόνο δεν είχε αιτηθεί άρση της αδιαφάνειας στο ΚΕΠΑ, πριν από τη δική μου καταγγελία, την οποία υπέβαλα ως αναφορά στον ΣτΠ, τον Αύγουστο του 2019, παρά, αντιθέτως, είχε συμφωνήσει στην παράνομη ανωνυμία των μελών των υγειονομικών επιτροπών, όπως παραδέχτηκε δημοσίως τον Μάρτιο του 2020!

Στο 2:02:40 από το Σεμινάριο (3.3.2020) για τα στελέχη των Κέντρων Κοινότητας για τα δικαιώματα και τις παροχές των ΑμεΑ: https://youtu.be/BwfFPkr9COc?t=7241

Ο πραγματικός λόγος που ο ΣτΠ έσπευσε να θέσει την υπόθεση μου στο αρχείο - ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ - είναι ότι δεν επιθυμεί να ξεσπάσει σκάνδαλο για το ότι δέκα ολόκληρα χρόνια, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καθώς και ο ΣτΠ, έδειξαν εθελοτυφλία απέναντι στις παράνομες πρακτικές αδιαφάνειας που εφάρμοσε ο e-ΕΦΚΑ (και πρώην ΙΚΑ) στο ΚΕ.Π.Α.

Στην πραγματικότητα, για δέκα ολόκληρα χρόνια εφαρμόστηκε η χειρότερη πρακτική μισαναπηρισμού απ' όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, για λόγους αδιαφανούς δημοσιονομικής πολιτικής εις βάρος των ΑμεΑ. 

Το χειρότερο όμως απ' όλα είναι ότι το καθεστώς, μέσα από τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ, σχεδιάζει να επαναφέρει με νόμο την ανωνυμία και να απαλλάξει οριστικά τους ιατρούς των ΚΕΠΑ από κάθε ευθύνη - προκειμένου να μπορούν ανενόχλητα να συνεχίζουν να παραβιάζουν τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας! Ο απόλυτος μισαναπηρισμός! Στη διαδικτυακή μας κοινότητα έχουμε αναρτήσει ιδιαίτερο χώρο στον οποίο επώνυμα καταγγέλλουμε κάθε παρανομία που έχει εφαρμοστεί εις βάρος μας.

Άλλωστε, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ο Υπουργός Υγείας δεν απαντάει, από τον Μάιο του 2020, σε ερώτηση Βουλευτή για το αν οι ιατροί του ΚΕΠΑ νομιμοποιούνται να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στις δομές του e-ΕΦΚΑ.

Την ερώτηση πλέον την ανέλαβε άλλη Βουλευτής, η οποία είναι πρόθυμη να ασκήσει επίκαιρη ερώτηση αν ο Υπουργός αποφύγει να απαντήσει, ως έχει υποχρέωση να κάνει.

Κάθε πολίτης με αναπηρία θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του και να πράξει σύμφωνα με τη συνείδησή του αν επιθυμεί να προστατευτούν τα δικαιώματα του.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους θεσμούς:

- Η ΓΓ Διαφάνειας κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν μας απάντησε ποτέ.

- Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων
καθυστερεί, σε σημείο ανησυχίας, να εκδόσει μια απόφαση εις βάρος του e-ΕΦΚΑ για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της δικής της απόφασης 20/2019.

- Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
απέρριψε, υποτιμώντας, την καταγγελία ως "ατομική υπόθεση", παρά το ότι η καταγγελία αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας για όλα τα ΑμεΑ. 

- Από το Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας δόθηκε μια αόριστη κι ασαφή υπόσχεση που ξεχάστηκε στο ...ράφι.

- Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θεώρησε ότι το θέμα αφορά μόνο τον Συνήγορο του Πολίτη παραβλέποντας το πλήθος των παραβιάσεων της νομοθεσίας. Δεν απάντησε στην ένσταση που της υποβάλαμε.

- Η ΕΣΑμεΑ όχι μόνο δεν μας απάντησε ποτέ, αλλά καρπώθηκε και τον αγώνα που δώσαμε επί διετίας - ξεχνώντας ότι είχε αρχικά συμφωνήσει στην παράνομη ανωνυμία των ιατρών στο ΚΕ.Π.Α.

Με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο,
Ανδρέας Μπαρδάκης

 

19.04.2021
Απευθύνθηκα εκ νέου στον ΣτΠ με αίτημα για κοινοποίηση εγγράφου της υπόθεσής μου, υπ΄αρ. 266158, και για παροχή εξηγήσεων.

Με το αίτημα ζητάω από τον ΣτΠ να μου κοινοποιήσει την τέταρτη επιστολή που απηύθηνε στον e-ΕΦΚΑ πριν (ο ΣτΠ) θέσει την υπόθεσή μου στο αρχείο.  Επιπλέον, ζητάω από τον ΣτΠ να με ενημερώσει αν τελικά ο e-ΕΦΚΑ απάντησε στον ΣτΠ ή όχι. Αν του απάντησε τότε να μου κοινοποιήσει την απάντησή του. Αν όμως δεν του απάντησε, παρά τις τέσσερις επιστολές του ΣτΠ (οι τρεις τελευταίες ήταν υπενθυμιστικές) τότε ο ΣτΠ θα πρέπει να μου παράσχει εξηγήσεις για ποιον λόγο δεν ανέφερε τον e-ΕΦΚΑ σε αρμόδια εισαγγελική αρχή και στον αρμόδιο υπουργό για παράβαση καθήκοντος, ως είχε υποχρέωση να πράξει.

Επιπλέον, ρωτάω τον ΣτΠ αν του απάντησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ή όχι. Εάν ναι, να μου κοινοποιήσει την απάντησή της. Εάν όχι τότε να μου εξηγήσει για ποιον λόγο έθεσε την υπόθεσή μου στο αρχείο χωρίς να του έχει απαντήσει η ΑΠΔΠΧ.

Ολοκληρώνοντας, ρωτάω τον ΣτΠ αν σκοπεύει να συντάξει ένα πλήρες πόρισμα για την τελική έκβαση της υπόθεσης μου, υπ’ αρ. 266158, να μου το κοινοποιήσει και να το δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του, στην ενότητα των πρόσφατων παρεμβάσεών του, καθώς επίσης να το συμπεριλάβει στην Ειδική Ετήσια Έκθεσή του για τα ΑμεΑ, βάσει ν. 4488/2017, άρθρο 72, αφού με την παρέμβασή του, ο ΣτΠ αναφέρθηκε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD, N.4074/2012) και στη αναγκαία εφαρμογή της.

14.04.2021
Ο ΣτΠ μου έστειλε επιστολή με την οποία με ενημερωσε ότι είχε στείλει και 4η επιστολή στον e-ΕΦΚΑ (την οποία αγνοώ εφόσον δεν την έχω λάβει), Με την επιστολή του, ο ΣτΠ με ενημερώνει επίσης ότι εφόσον ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε την  εγκύκλιο, αρ. πρωτ. 345925, 23.12.2020, η οποία υιοθετεί την εφαρμογή της ΝΣΚ 123/2020, στέλνοντας οδηγία σε όλους τους γραμματείς να χορηγούν αντίγραφα των τρισέλιδων διοικητικών εγγράφων (αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών), δεν υπάρχει περαιτέρω πεδίο διαμεσολάβησης της Αρχής, γι΄αυτό κι έθεσε την υπόθεσή μου στο αρχείο!

07.03.2021
Εφόσον ο αγώνας μας έχει δικαιωθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κι ενώ ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη ΝΣΚ 123/2020, γι΄αυτό κι εξέδωσε σχετική εγκύκλιο με οδηγία να σταλούν οι τρισέλιδες αποφάσεις αναπηρίας σε όσους τις έχουν αιτηθεί,  κρίναμε αναγκαίο να συντάξουμε άρθρο με θέμα
ΤΑ ΤΡΙΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΠΑ - ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ EMAIL.

15.01.2021
Υποβάλαμε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, με το ίδιο θέμα της καταγγελίας μας προς την ΕΑΔ, στις 08.01.2021.

Κατόπιν μεγάλης καθυστέρησης λόγω του ότι η αναφορά είχε "εξαφανιστεί" από τα αρχεία του ΣτΠ, παρόλο που εμείς τη βλέπαμε από την ιστοσελίδα του ΣτΠ, υποβάλαμε εκ νέου την αναφορά στις 15.01.2021 λαμβάνοντας τον αριθμό υπόθεσης 292041. 

08.01.2021
Υποβάλαμε καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με θέμα «Για άλλη μια φορά ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο που αφορά τα ΑμεΑ χωρίς να την περάσει από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ» επειδή διαπιστώσαμε ότι η Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης. για ακόμα μια φορά, εξέδωσε εγκύκλιο για τη λειτουργία σχετική με τη διαφάνεια στο ΚΕΠΑ - παραλείποντας παραβατικά να την περάσει από το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

30.12.2020
Η αναφορά δεν έλαβε αριθμό υπόθεσης, αλλά συσχετίστηκε από τον ΣτΠ με την αναφορά μας, με θέμα: «Ο ΕΦΚΑ δεν απαντάει σε αίτημά μου να μου χορηγηθεί ηλεκτρονικά έγγραφο που με αφορά (απευθύνομαι στην ειδική αρμοδιότητα του ΣτΠ «Πλαίσιο Προαγωγής», ν. 4488/2017, άρθρο 72)», αριθμός υπόθεσης 274925/19.02.2020.
 
 23.12.2020
Ενώ εκκρεμούν ακόμα οι καταγγελίες η δικαίωση ήρθε. Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ αποδέχτηκε τη ΝΣΚ 123/2020 κι εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος με οδηγία να σταλούν οι τρισέλιδες αποφάσεις αναπηρίας σε όσους τις έχουν αιτηθεί ενώ πλέον μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αιτούνται τη χορήγηση αντιγράφων τους. 
 
 
20.09.2020 
Προσθέσαμε πληροφορίες απευθυνόμενοι στον ΣτΠ, στην Υποεπιτροπή της Βουλής για θέματα ΑμεΑ, και σε λοιπούς αρμόδιους φορείς, επιστολή επί της αναφοράς μας, υπ΄αρ. υπόθεσης 266158 και της αναφοράς μας με αρ. υπόθεσης 274925. Θέμα: «Ο Συνήγορος του Πολίτη θα ερευνήσει τα σωρευμένα ζητήματα νομιμότητας στα ΚΕ.Π.Α.;»

10.07.2020

Έπεσε στην αντίληψή μας το
Δελτίο #5: Ιανουάριος–Απρίλιος 2020 του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου στη 13η σελίδα ο ΣτΠ αναφέρει την υπόθεση "Μη χορήγηση ονομάτων και ειδικοτήτων των ιατρών που συμμετέχουν σε υγειονομικές επιτροπές", για την οποία ο ΕΦΚΑ δεν έχει δείξει την παραμικρή ανταπόκριση προς τον ΣτΠ.

Σ' αυτό το σημείο παρατηρούμε ότι ο ΣτΠ παρέλειψε να αναφέρει ότι οι λεγόμενες "χειρόγραφες ιατρικές γνωματεύσεις" είναι οι τρισέλιδες αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών, ότι πρόκειται για διοικητικά έγγραφα συλλογικών οργάνων Διοίκησης (ν.2690/1999), πως έχει καταγγελθεί ότι δεν λαμβάνουν πρωτοκόλληση κι ότι τα χρειαζόμαστε όχι μόνο για να ελέγξουμε αν συμμετείχε ίδιος ιατρός στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή που μας εξέτασε κατόπιν προσφυγής μας, αλλά στο ότι τα χρειαζόμαστε για να ελέγξουμε και για το αν μας εξέτασε ιατρός της ειδικότητας της κύριας πάθησής μας καθώς και για να ελέγξουμε αν έχει αιτιολογηθεί τυχόν διαφοροποίηση στην κρίση της υγειονομικής επιτροπής από τη γνωμάτευση και τον εισηγητικό φάκελο παροχών αναπηρίας που συμπλήρωσε ο ιατρός-θεραπευτής μας.

30.06.2020: Στείλαμε συνοπτική επιστολή για το ζήτημα με τα ΚΕΠΑ στον νομικό κ. Νίκο Αντωνιάδη και στον καρδιολόγο κ. Φαίδωνα Βόβολη, προς ενημέρωσή τους, με θέμα: «Σύνοψη της κατάστασης στο ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) – Αδιαφάνεια - Ανωνυμία ιατρών – Τρισέλιδα πρακτικά (αποφάσεις αναπηρίας) – Απουσία πρωτοκόλλησης – μη συμμόρφωση - μισαναπηρισμός».

12.05.2020
Ο ΣτΠ μας έστειλε την τρίτη στη σειρά επιστολή του προς τον ΕΦΚΑ (ακολουθεί σχολιάσμός μου).

Μερικά σχόλια για το σημερινό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς τον ΕΦΚΑ. Σχετική και η αναφορά μας εδώ.

α)
Είναι η τρίτη στη σειρά επιστολή του ΣτΠ προς τον ΕΦΚΑ, ο οποίος δεν απαντάει, παρά την υπομνηστική επιστολή του να απαντήσει και παρά τη μηνυτήρια αναφορά από το ΕΠΣΕ για περιφρόνηση του ΣτΠ και του νόμου. Σταθερά, αλλά αργά δηλαδή, ο ΣτΠ εξακολουθεί να "χαϊδεύει" τον ΕΦΚΑ που δεν ανταποκρίνεται (πειθαρχικό παράπτωμα αν όχι παράβαση καθήκοντος). Πόσες αναπάντητες επιστολές πια πρέπει να υποβληθούν μέχρι ο ΣτΠ να ζητήσει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να ελέγξει αν πρέπει να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις;

β) Επιτέλους, ο ΣτΠ κατάλαβε ότι το ζήτημα αφορά την ειδική αρμοδιότητα που έχει ως "Πλαίσιο Προαγωγής" για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ! Μέχρι τώρα την απέφευγε.

γ) Επιτέλους, ο ΣτΠ αντιλήφτηκε, μετά από εννιά χρόνια παρανομίας, αδιαφάνειας, πρακτικών μισαναπηρισμού και "ναζιστικής ευγονικής" ότι ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να κοινοποιεί τα στοιχεία των ιατρών που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ κι ότι τα ΑμεΑ θα πρέπει να μπορούν να ελέγχουν αν τηρήθηκε η νομιμότητα στη διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας τους!

δ) Επιτέλους, εν έτει 2020, ο ΣτΠ αντιλήφτηκε ότι υπάρχει και Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ κι ότι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις κανονικές αποφάσεις αναπηρίας τους (τα τρισέλιδα) με χρήση του email.

Όμως, ο ΣτΠ μοιάζει να κάνει...γαργάρα το ότι μας ενδιαφέρει να μπορούμε να ελέγχουμε και το τρίτο (3) μέρος από τα παρακάτω:

«1. - Θα μπορούμε να ελέγχουμε αν έχουμε εξεταστεί από τους ίδιους γιατρούς στις δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές (υπάρχει απαγόρευση).

2. - Θα μπορούμε να ελέγχουμε αν γνωμάτευσε για εμάς ιατρός της ειδικότητας που αντιστοιχεί στην πάθησή μας (το αντίθετο απαγορεύεται).

3. - Θα μπορούμε να ελέγχουμε τις τυχόν διαφοροποιήσεις στην ιατρική εκτίμηση μεταξύ ΚΕΠΑ και των ιατρών θεραπευτών μας
».

Επίσης, έκανε...γαργάρα το ότι έχουμε αναφέρει ότι ο ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) εφάρμοσε αδιαφάνεια με μια εγκύκλιο που εκδόθηκε χωρίς διαφάνεια κι εφαρμόστηκε παράνομα αφού δεν αναρτήθηκε ποτέ στο πρόγραμμα Διαύγεια!

Τέλος, αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι ο δήθεν "προβληματισμός" του για την πολύ σοβαρή καταγγελία που του κάναμε ότι τα τρισέλιδα που ο ΕΦΚΑ αποκαλεί "ιατρικές γνωματεύσεις" είναι διοικητικά έγγραφα (πρακτικά) συλλογικών οργάνων της Διοίκησης, τα οποία δεν πρωτοκολλούνται και δεν λαμβάνουν αύξουσα αρίθμηση! Επομένως θα μπορούσαν εύκολα να αλλοιωθούν μέχρι και να εξαφανιστούν!

Αντί δηλαδή ο ΣτΠ & "Πλαίσιο Προαγωγής" να ζητήσει άμεσα από τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν τι συμβαίνει και ο ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζει πρωτοκόλληση στα διοικητικά έγγραφα εδώ κι εννιά χρόνια κάθεται και...προβληματίζεται!


03.05.2020

Σε συνέχεια της
καταγγελίας μας, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι η Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής είναι διοικητικό έγγραφο και όχι ιατρικό, ότι εφαρμόζεται παράνομα αποσιώπηση των στοιχείων των μελών της επιτροπής κι ότι δεν πρωτοκολλείται - πρακτική που επιτρέπει την σκόπιμη αλλοίωσή του μέχρι και την σκόπιμη εξαφάνισή του. Παράλληλα, καταγγέλλουμε το ότι εφαρμόστηκε με αδιαφάνεια η εγκύκλιος που μεθόδευσε την αδιαφάνεια!

Επειδή δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό ότι ο e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) εδώ κι εννιά χρόνια εφαρμόζει αδιάφανες διαδικασίες στο σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας, ενδεχομένως διαπράττοντας σοβαρές παρανομίες εις βάρος των ΑμεΑ, προχωρήσαμε σε καταγγελία που υποβάλαμε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

10.04.2020
Σήμερα έλαβα νεότερα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Πρόκειται για τη δεύτερη καταγγελία που έχω κάνει κατά ΕΦΚΑ (ΚΕΠΑ) στις 5.2.2020. Είχα ζητήσει να μου χορηγηθούν ηλεκτρονικά τα τρισέλιδα πρακτικά που ο ΕΦΚΑ αποκαλεί αυθαίρετα ως "Χειρόγραφες Ιατρικές Γνωματεύσεις" - αφού δεν είναι ιατρικά έγγραφα, αλλά είναι ξεκάθαρα διοικητικά έγγραφα. Πρόκειται για Αποφάσεις (αποτελέσματος αξιολόγησης αναπηρίας) συλλογικών οργάνων της Διοίκησης, οι οποίες ούτε καν αριθμό πρωτοκόλλου δεν έχουν! Το ότι δεν μου τις χορηγούν ηλεκτρονικά, κι εξυπακούεται χωρίς την παραμικρή αποσιώπηση των στοιχείων των μελών των υγειονομικών επιτροπών, αποτελεί μια σειρά παραβιάσεων - μία εκ των οποίων υπάγεται στις παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων GDPR). Λοιπόν, εν ολίγοις, η ΑΠΔΠΧ, σήμερα, ζητάει να δοθούν έγγραφες εξηγήσεις από τον ΕΦΚΑ εντός 15 ημερών.




25.02.2020
Ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων του ΕΦΚΑ, κ. Ανδρέας Τζίμας (atzimas@efka.gov.gr), έστειλε μήνυμα ότι θα μας απαντήσει σύντομα.

22.02.2020
Έστειλα αναφορά προς τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του ΕΦΚΑ ζητώντας του να μεσολαβήσει προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά μου να μου χορηγηθούν τα τρισέλιδα "πρακτικά" ή τρισέλιδες "ιατρικές γνωματεύσεις", όπως τις αποκαλεί ο ΕΦΚΑ, επειδή παραβιάζονται τα δικαιώματά μας βάσει άρθρου 12, παρ. 3 & 4 του ΓΚΠΔ (GDPR) σε συνδυασμό με το άρθρο 15.

21.02.2020
Υπέβαλα αναφορά προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για κακοδιοίκηση εκ μέρους του ΕΦΚΑ. Θέμα αναφοράς: «Ο ΕΦΚΑ δεν απαντάει σε αίτημά μου να μου χορηγηθεί ηλεκτρονικά έγγραφο που με αφορά άμεσα».

19.02.2020 
Επειδή ο ΕΦΚΑ δεν απαντάει στο αίτημα, που του έχω υποβάλει από τις 29.11.2019, περνάω και σε αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη (η οποία έλαβε αριθμό υπόθεσης 274925/19.02.2020) ζητώντας την παρέμβασή του καθώς θίγονται και τα δικαιώματά μου ως ΑμεΑ. Το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλει δεκάδες άτομα που είναι μέλη στη διαδικτυακή μας κοινότητα «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», λόγος που με έκανε να επικαλεστώ την ειδική αρμοδιότητα που έχει δοθεί στον ΣτΠ ως "Πλαίσιο Προαγωγής" για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (Ν. 4488/2017, άρθρο 72).

17.02.2020
Ενημέρωσα τον ΣτΠ με την απάντηση του ΕΦΚΑ προς την ΑΠΔΠΧ στέλνοντάς του έγγραφο με σχολιασμό μου, κοινοποιώντας το και στους αρμόδιους φορείς. Επίσης, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνι (ΕΠΣΕ) υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά ΕΦΚΑ για περιφρόνηση του Συνηγόρου του Πολίτη και του νόμου αφού ο ΕΦΚΑ αμελεί να συνεργαστεί με τον ΣτΠ.

10.02.2020
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, κατόπιν αιτήματός μου μου κοινοποίησε την απάντηση (31.12.2019) του ΕΦΚΑ (ΚΕΠΑ) προς την Αρχή.

Οι εξηγήσεις που δίνει ο ΕΦΚΑ μόνο ως αστείο θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη αφού δεν τις στηρίζει σε νομοθεσία, προφανώς επειδή αδυνατεί να τις στηρίξει. Αναμένουμε την αντίδραση της Αρχής που είμαστε σίγουροι ότι θα θεωρήσει την απάντηση εκτός νομοθεσίας.


05.02.2020

Μετά που πέρασαν δύο μήνες χωρίς να λάβω απάντηση από τον ΕΦΚΑ στο αίτημά μου να μου χορηγηθεί αντίγραφο ηλεκτρονικά της ιατρικής χειρόγραφης γνωμάτευσης ΚΕΠΑ υπέβαλα νέα καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων (η οριζόμενη προθεσμία από τον ΓΚΠΔ είναι ένας μήνας.


Τίτλος: Παραβίαση εκ μέρους του ΕΦΚΑ του δικαιώματός μου βάσει άρθρου 12, παρ. 3 & 4 του ΓΚΠΔ σε συνδυασμό με το άρθρο 15. Αριθμός Πρωτοκόλλου Γ/ΕΙΣ/969/05-02-2020 Ημερομηνία Υποβολής 05-02-2020

Αντικείμενο καταγγελίας
Στις 29.11.2019 υπέβαλα με το email αίτημα προς τον ΕΦΚΑ, Τμήμα Ιατρικής Εργασίας & Υποστήριξης Υγειονομικών Επιτροπών, στον Γενικό Προϊστάμενο, κ. Δ. Βασιλόπουλο, στα email d.iatr.axiol@efka.gov.gr, tm.iatr.ye@efka.gov.gr , κοινοποιώντας στην ίδια αποστολή, στα email της Αρχής databreach@dpa.gr και υπόψιν της ελέγκτριας της Αρχής, κ. Κάλλης Καρβέλη kalli-k@dpa.gr , όπως μου χορηγηθεί ηλεκτρονικά αντίγραφο για κάθε «Χειρόγραφη Ιατρική Γνωμάτευση» του ΚΕΠΑ (τρισέλιδο πρακτικό) που με αφορά, χωρίς να γίνει αποσιώπηση των στοιχείων των μελών-ιατρών που συμμετείχαν στις υγειονομικές επιτροπές που με εξέτασαν. Ο λόγος είναι ότι εκτός από το ότι με αφορά άμεσα και έχω εύλογο ενδιαφέρον, έχω κι έννομο συμφέρον, σε αυτή, καθώς εμπεριέχει τα προσωπικά μου δεδομένα, τα ευαίσθητα δεδομένα της υγείας μου όπως τα έχουν επεξεργαστεί οι ιατροί-μέλη των υγειονομικών επιτροπών που με εξέτασαν αφού τη χρειάζομαι για να ελέγξω αν συμμετείχε ιατρός ειδικότητας της κύριας πάθησής μου στις επιτροπές που με εξέτασαν, αν συμμετείχε ίδιος ιατρός σε τυχόν εξέτασή μου από δευτεροβάθμια επιτροπή και σε περίπτωση διαφοροποίησης της ιατρικής κρίσης επί της φύσης και των χαρακτηριστικών της πάθησής μου, ή σε περίπτωση αμφισβήτησης της κύριας πάθησής μου, να ελέγξω αν η τυχόν διαφοροποίηση/αμφισβήτηση αιτιολογήθηκε νόμιμα.
Σχετική η απόφαση υπ’ αρ. 20/2019 της Αρχής (με την οποία ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί και δεν συμμορφώνεται) και η καταγγελία που έχω υποβάλει με αρ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/5752/22-08-2019.
Επιπλέον ζήτησα να μου γνωστοποιηθεί ο αριθμός πρωτοκόλλου του ηλεκτρονικού μηνύματός μου.

Παρόλο που έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν μου έχει απαντήσει, παραβιάζοντας το άρθρο 12, παρ. 3 & 4 του ΓΚΠΔ σε συνδυασμό με το άρθρο 15.



03.02.2020

Ο ΣτΠ μου κοινοποίησε ταχυδρομικώς, αγνοώντας τις παρακλήσεις μου να με ενημερώνει ηλεκτρονικά, επιστολή που έστειλε στις 20.12.2019, στον ΕΦΚΑ, με θέμα:  

20.12.2019: Σχετικά με τη χορήγηση των ονομάτων των ιατρών που συμμετέχουν σε υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ - Μη απάντηση στο υπ' αρ. πρωτ. 266158/49355/2019 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη.
Κατόπιν επικοινωνίας μου με τον ΣτΠ (τη χειρίστρια της υπόθεσης) ενημερώθηκα ότι ο ΕΦΚΑ μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει, παρά την υπενθύμιση που του έστειλε ο ΣτΠ.

24.01.2020
 Από την απάντηση που λάβαμε από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) προκύπτει το συμπέρασμα ότι θα ήταν καλύτερα αν απευθυνθεί προς αυτήν κάποιος σύλλογος ή οργάνωση καθώς η ΕΕΔΑ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.


Αξιότιμε κύριε Μπαρδάκη,

Σε απάντηση των από 22.8.2019, 7.9.2019, 8.12.2019 και 9.12.2019 εγγράφων σας (με Α.Π. 294/22.8.2019, 313/9.9.2019, 451/9.12.2019 και 452/9.12.2019 αντίστοιχα), σας ενημερώνουμε ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έλαβε γνώση των ανωτέρω εγγράφων και των θεμάτων που τίθενται σε αυτά.

Παρότι η ΕΕΔΑ δεν έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα να επιλαμβάνεται ατομικών υποθέσεων και προσφυγών, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συμβολή σας στην ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής για τα συγκεκριμένα ζητήματα, η οποία είναι σημαντική στο πλαίσιο της αποστολής της.

Με τιμή,

Η Πρόεδρος
Μαρία Γαβουνέλη

Αν. Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ


09.12.2019
Επειδή διαπιστώνεται ότι ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί και δεν συμμορφώνεται με την υπ' αρ. 20/2019 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, αναφέρω την εξακολούθηση της παραβίασης με επιστολή που απευθύνω προς τον Πρόεδρο της Αρχής θέτοντας και δύο ερωτήσεις.
Η επιστολή έλαβε από την Αρχή τον αριθμό πρωτοκόλλου Γ/ΕΙΣ/8579/09-12-2019.
Από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έλαβε αρ.πρωτ. 452/9-12-2019
Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η επιστολή μου έλαβε τον αρ. πρωτ.(πρώην ΣΕΕΔΔ) 12236/10-12-19.


08.12.2019
Ως απάντηση στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία θεώρησε ότι παρέλκει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις των αναφορών μου καθώς εκτιμάει ότι αφορούν μόνο παραβιάσεις δικαιωμάτων ΑμεΑ, για τις οποίες έχω ήδη απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς που ορίζονται από τον ν.4488/2017 ζητάω από την ΕΑΔ να ασχοληθεί με τις υποθέσεις που της έχω αναφέρει καθώς παραβιάζονται ενδεχομένως μια σειρά από νόμους κι αποφάσεις, επίσης η αρχή της Διαφάνειας και όχι μόνο τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Αρχική Επιστολή μου
 - Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η ένστασή μου προς αυτήν έλαβε τον αρ. πρωτ. (πρώην ΣΕΕΔΔ) 12234/10-12-19

Πρόσθετη Επιστολή μου (συνέχεια της αρχικής)
- Από Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έλαβε αρ.πρωτ. 451/9-12-2019.

- Από Αρχή Προστασίας Δεδομένων έλαβε αρ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/8551/09-12-2019
- Από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η πρόσθετη επιστολή μου προς αυτήν έλαβε τον αρ. πρωτ. (πρώην ΣΕΕΔΔ) 12235/10-12-19

Παράλληλα, απευθύνομαι με κοινοποίηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, τους φορείς και τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να τοποθετηθούν όσον αφορά τις αναφορές/καταγγελίες κατά του ΚΕ.Π.Α καθώς επίσης να τοποθετηθούν επί της Αρχής Εθνικής Διαφάνειας που θεώρησε ότι παρέλκει να ασχοληθεί με αυτές παραπέμποντας τις αναφορές μου στους υπόλοιπους φορείς.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το έγγραφο της Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, του Υπουργείου Υγείας, με αρ. πρωτ. 124/18, 18.04.2019, προκειμένου να διαπιστώσετε ότι έχουν γίνει έγγραφες αναφορές και ανάλογες προφορικές καταγγελίες περί παραβίασης δικαιωμάτων ψυχικά ασθενών στη διαδικασία εκτίμησης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).


05.12.2019
Η αναφορά που είχα αρχικά υποβάλει στις 22.08.2019 είχε υποβληθεί και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία απάντησε  ότι παρέλκει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις των αναφορών μου καθώς εκτιμάει ότι αφορούν μόνο παραβιάσεις δικαιωμάτων ΑμεΑ, για τις οποίες έχω ήδη απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς που ορίζονται από τον ν.4488/2017, απευθυνόμενη και στους αρμόδιους φορείς παρακαλώντας για τις ενέργειες αρμοδιότητάς τους καθώς είναι οι πιο αρμόδιοι για τον συντονισμό, τον χειρισμό και την παρακολούθηση των θεμάτων όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Σε συνέχεια, απέστειλα επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να καταγγείλω την παράβαση του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) επειδή εφάρμοσε πρακτική έλλειψης Διαφάνειας και Μισαναπηρισμού, ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ και τον νόμο περί Διαύγειας (ν. 3861/2010) στην οδηγία που είχε δώσει να αποσιωπώνται τα στοιχεία των ιατρών-μελών που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ αφού παρέλειψε να την αναρτήσει στο Πρόγραμμα Διαύγεια (Έγγραφο ΙΚΑ Π51_32_2014).


04.12.2019: Με επιστολή μας ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς ότι στο Συνέδριο που διοργάνωσε η ΕΣΑμεΑ, στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2014, ο κ. Γκιουζέλης Ιωάννης, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αναπηρίας - Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (ΕΛΙΕΑΚΑΠ), απαντάει σε σχετικό ερώτημα ότι η ιατρική γνωμάτευση είναι διαθέσιμη σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τα ονόματα των ιατρών που τους εξέτασαν.
Αυτό όμως δεν ήταν αλήθεια καθώς είχε ήδη δοθεί η οδηγία (Έγγραφο ΙΚΑ Π51_32_2014) από τις 21.10.2014, δηλαδή ένα μήνα πριν, να μην κοινοποιούνται τα ονόματα!

Επομένως, η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της ΕΛΙΕΑΚΑΠ, ενώπιον της ΕΣΑμεΑ (δίπλα του καθόταν και ο τότε υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Πατσούρης Διονύσης), δεν ήταν αληθής!

Το βίντεο με το απόσπασμα από το Συνέδριο: https://youtu.be/iGa7bz4WWaw

29.11.2019
Υπέβαλα αίτημα προς τον ΕΦΚΑ, Δ/ΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, Τμήμα Ιατρικής Εργασίας & Υποστήριξης Υγειονομικών Επιτροπών,
ζητώντας να μου χορηγηθεί ηλεκτρονικά αντίγραφο για κάθε «Χειρόγραφη Ιατρική Γνωμάτευση» του ΚΕΠΑ (τρισέλιδο πρακτικό) που με αφορά, χωρίς να γίνει αποσιώπηση των στοιχείων των μελών-ιατρών που συμμετείχαν στις υγειονομικές επιτροπές που με εξέτασαν.

Ο λόγος είναι ότι εκτός από το ότι με αφορά άμεσα και έχω εύλογο ενδιαφέρον, έχω κι έννομο συμφέρον, σε αυτή, καθώς εμπεριέχει τα προσωπικά μου δεδομένα, τα ευαίσθητα δεδομένα της υγείας μου όπως τα έχουν επεξεργαστεί οι ιατροί-μέλη των υγειονομικών επιτροπών που με εξέτασαν αφού τη χρειάζομαι για να ελέγξω αν συμμετείχε ιατρός ειδικότητας της κύριας πάθησής μου στις επιτροπές που με εξέτασαν, αν συμμετείχε ίδιος ιατρός σε τυχόν εξέτασή μου από δευτεροβάθμια επιτροπή και τέλος, σε περίπτωση διαφοροποίησης της ιατρικής κρίσης επί της φύσης και των χαρακτηριστικών της πάθησής μου, ή σε περίπτωση αμφισβήτησης της κύριας πάθησής μου, να ελέγξω αν η τυχόν διαφοροποίηση/αμφισβήτηση αιτιολογήθηκε νόμιμα.



26.11.2019: Λάβαμε επιτέλους το υπ' αρ. 12214/02.10.2014 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΙΚΑ, το οποίο έχω ανεβάσει και ως πρόσθετη πληροφορία στην αναφορά που έχω υποβάλει στον ΣτΠ και στην Καταγγελία που έχω υποβάλει στην ΑΠΔΠΧ.

Ενημέρωσα τους χειριστές των δύο υποθέσεων και ειδικά τον ΣτΠ, ως εξής:


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Προς Συνήγορο του Πολίτη
Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας


Υπόψην κυρίας Ειρήνης Κυριακάκη

Υπόψη Βοηθού Συνηγόρου κ. Γιάννη Σ. Κωστή



Αξιότιμοι κύριοι,
σας στέλνω το υπ' αρ. 12214/02.10.2014 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του ΙΚΑ, το οποίο έχω ανεβάσει και ως πρόσθετη πληροφορία στην αναφορά που έχω υποβάλει με αρ. πρωτ. 41655/2019, αρ. υπόθεσης 266158, επειδή τελικά το έλαβα σήμερα μετά από εκπρόθεσμη* καθυστέρηση της υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης του ΕΦΚΑ, να μου απαντήσει, αφού προηγήθηκαν δύο αιτήματά μου προς αυτή και κάμποσα τηλεφωνήματα.

* Το έγγραφο το είχα αιτηθεί στις 09.10.2019 κι έχει λάβει τον αριθμό εισερχομένου πρωτοκόλλου 4469/14-10-2019 ενώ η προθεσμία βάσει ΚΔΔ είναι είκοσι ημέρες. Πέρασα σε δεύτερο αίτημα με επιστολή υπενθύμισης, στις 18.11.2019, η οποία έλαβε αρ. πρωτ. 4998/20.11.2019, θέτοντας την ανεκτική προθεσμία να μου το στείλουν έως 25.11.2019.
Από το έγγραφο του Γ.Ν.Σ. του ΙΚΑ προκύπτει η αναχρονιστική νομοθεσία  - ελλείψει έκδοσης του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΠΑ που προβλέπεται από τον Ν.3863/2010 - που δεν  λαμβάνει υπόψη της τη νεότερη (GDPR), ούτε το νεότερο Σύνταγμα, ούτε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, ούτε τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, κτλ. ενώ φυσικά επικαλείται το καταρριπτέο, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Απόφαση 20/2019), επιχείρημα ότι τα στοιχεία των ιατρών δεν πρέπει να χορηγούνται στα αντίγραφα των χειρόγραφων πρακτικών που ζητούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (στη μεταξύ τους επικοινωνία τα αποκαλούν "χειρόγραφες ιατρικές γνωματεύσεις") επειδή αφορούν την ιδιωτική και οικογενειακή τους ζωή!

Τέλος, σας ενημερώνω ότι ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί και δεν χορηγεί τα στοιχεία των ιατρών στα άτομα που προσφεύγουν στις Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.ΠΑ ενώ ούτε έχει εκδοθεί κάποια οδηγία ή εγκύκλιος σχετικά με το θέμα, επιδεικνύοντας μη συμμόρφωση προς την Απόφαση υπ' αρ. 20/2019 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικου Χαρακτήρα.

Κατόπιν τούτου, εκτιμώ ότι αντιλαμβάνεστε πως το θέμα πρέπει να το εξετάσει ο Συνήγορος του Πολίτη υπό την ειδική αρμοδιότητα που του έχει δοθεί από τον Ν.4488/2017 ως Πλαίσιο Προαγωγής για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.


Παρακαλώ πολύ,
όπως ήδη σας το έχω ζητήσει τις όποιες ενημερώσεις, σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, να μου τις στέλνετε ηλεκτρονικά στο email: xxxxxxxx


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Άμεσα ενδιαφερόμενος και θιγόμενος πολίτης με αναπηρία,
Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»


Κοινοποίηση:
 
- Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Υπόψη εκπροσώπου, κ. Παναγιώτη Δημητρά
panayotedimitras@gmail.com




21.11.2019: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μας κοινοποίησε το υπ΄ Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/5752-1/21-11-2019, με το οποίο απευθύνεται στον ΕΦΚΑ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων επί της με αριθμ. πρωτ. Γ/ΕΙΣ/5752/22.08.2019 καταγγελίας του Α. Μπαρδάκη στην Αρχή.

Κατόπιν της ανωτέρω αναφερόμενης και επισυναπτόμενης καταγγελίας του Α. Μπαρδάκη στην Αρχή σχετικά με τη μη γνωστοποίηση των ονομάτων των ιατρών του ειδικού σώματος που συμμετέχουν στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ, καθώς και με την πρόσβαση των ιατρικών γνωματεύσεων των ενδιαφερομένων ηλεκτρονικά, παρακαλούμε όπως εντός δεκαπέντε (15) ημερών από της λήψεως του παρόντος, μας απαντήσετε εγγράφως επί των καταγγελλομένων.

Με εντολή Προέδρου
Η Ελέγκτρια


19.11.2019:
Η επιστολή υπενθύμισης που υποβάλαμε στις 18.11.2019 έλαβε αρ. πρωτ. 11521/19.11.2019 από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

 Με κάλεσε ο νέος διευθυντής της Δ/νσης Ιατρικής Αξιολόγησης του ΕΦΚΑ για να
συζητήσουμε θετικά επί του θέματος, με διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει να δοθεί λύση στο γενικό ζήτημα, ότι θα ενημερωθώ για την επικοινωνία που θα ακολουθήσει με τη Διοίκηση ή το Γραφείο Νομικού Συμβούλου, ότι η επικοινωνία θα αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ κι ότι θα λάβω το συντομότερο το υπ' αρ. 12214/02.10.2014 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου και τους αριθμούς πρωτοκόλλων των αιτήσεων μου, σήμερα ή αύριο το πολύ. Επίσης, με προσκάλεσε να τον επισκεφτώ στο γραφείο του για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε κι από κοντά. Σε ερώτημα που του έθεσα μου απάντησε ότι έχει ήδη λάβει γνώση της υπ' αρ. 20/2019 Απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


18.11.2019:
Επειδή πέρασαν σαράντα ημέρες και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (παράβαση του ΚΔΔ) για το αιτηθέν, υπ' αρ. 12214/02.10.2014, απαντητικό έγγραφο από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με το οποίο διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία των ιατρών-μελών των υγειονομικών επιτροπών δεν πρέπει να χορηγούνται, στείλαμε επιστολή υπενθύμισης για να μας το στείλουν το αργότερο έως τις 25 Νοεμβρίου 2019.


07.11.2019:
Ως προς την επιστολή που μου κοινοποιήθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη έστειλα σχολιασμό και διευκρινίσεις, ζητώντας:
α) να λαμβάνω με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις επιστολές που μου στέλνει ο ΣτΠ,
β) επειδή ο ΣτΠ παρέλειψε να αναφερθεί και στα υπόλοιπα θέματα (παραβίαση από τον ΕΦΚΑ της Σύμβασης του ΟΗΕ αφού αρνείται να παρέχει προσβασιμότητα στις υπηρεσίες της επικοινωνίας και της πληροφορίας στα ΑμεΑ), ζητάω να αναφερθεί.
γ) ο ΣτΠ παρέλειψε να αναφερθεί στο ειδικό πλαίσιο αρμοδιότητάς του (Πλαίσιο Προαγωγής για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ).


06.11.2019:
 Ερχόμενος Αθήνα για δουλειές διαπίστωσα ότι μου έχει σταλεί ταχυδρομικώς επιστολή από τον Συνήγορο του Πολίτη όσον αφορά την καταγγελία που έχω υποβάλει για την έλλειψη διαφάνειας στα ΚΕ.ΠΑ με το παράνομο καθεστώς ανωνυμίας των ιατρών μελών των υγειονομικών επιτροπών.
 Ο ΣτΠ λοιπόν ζητάει να δοθούν εξηγήσεις από τον ΕΦΚΑ ενώ ζητάει και τις απόψεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζητώντας της να εξετάσει το ζήτημα που θίγω (παραβίαση δικαιωμάτων των ΑμεΑ) με την καταγγελία που έχω υποβάλει και σ' εκείνη.

Σύντομα θα αναρτήσω την επιστολή.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
αυτή τη φορά είμαι πολύ αισιόδοξος και είμαι σίγουρος ότι το παράνομο καθεστώς των ΚΕ.ΠΑ θα λάβει οριστικό τέλος.

09.10.2019:  Επιπλέον πληροφορίες για τις αναφορές που υποβλήθηκαν σε Συνήγορο του Πολίτη και Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)
Διαπιστώθηκε ότι η Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης του ΕΦΚΑ, σε αρκετές περιπτώσεις όπου γίνονται αιτήματα χορήγησης αντιγράφων των χειρόγραφων ιατρικών γνωματεύσεων, αιτιολογεί την αποσιώπηση των ονομάτων των ιατρών, που συμμετέχουν σε υγειονομικές επιτροπές, επικαλούμενη τ
o υπ’ αρ. πρωτ. Π51/32/ 21-10-2014,
έγγραφο της Διοίκησης ΙΚΑ, Διεύθυνση Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας, το οποίο κατόπιν αιτήματός μου, μου χορηγήθηκε και σας το επισυνάπτω με το παρόν.

Το συγκεκριμένο έγγραφο επικαλείται το υπ' αρ. 12214/02.10.2014 απαντητικό έγγραφο από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με το οποίο διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία των ιατρών-μελών των υγειονομικών επιτροπών δεν πρέπει να χορηγούνται.

Σε συνέχεια, με νέο αίτημα, ζητάω να μου χορηγηθεί το απαντητικό έγγραφο, υπ' αρ. 12214/02.10.2014, της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς και τυχόν αλληλογραφία μεταξύ των δύο υπηρεσιών που αφορά το ίδιο θέμα, προκειμένου να διαπιστωθεί βάσει ποιας διάταξης δεν χορηγούνται τα ονόματα των ιατρών.

Σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν είναι μόνο τα ονόματα των ιατρών που δεν χορηγούνται, αλλά δεν χορηγούνται επίσης και τα λοιπά στοιχεία των ιατρών, όπως είναι οι ιατρικές τους ειδικότητες και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, πράγμα που εύλογα παραβιάζει την αρχή της Διαφάνειας στις συναλλαγές μεταξύ Κράτους-πολιτών, καθιστά αδύνατο τον έλεγχο εκ μέρους των πολιτών (ασθενών) για την περίπτωση που γνωμάτευσαν για την περίπτωσή τους ιατροί άσχετης ειδικότητας με την πάθησή τους, κατά παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005, άρθρο 5), παραβιάζει το άρθρο 13 «Πληροφορίες που παρέχονται εάν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συλλέγονται από το υποκείμενο των δεδομένων», του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων. Εύλογα παραβιάζεται και το άρθρο 21 του Συντάγματος όπως και το άρθρο 21 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ αφού παρεμποδίζεται η παροχή πληροφοριών προς τα ΑμεΑ (πολιτική μισαναπηρισμού που εφαρμόζεται πανελλαδικώς μόνο από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. του ΕΦΚΑ).

18/09/2019 ενημέρωση:

Το Ιδιαίτερο Γραφείο Υπουργού Επικρατείας απάντησε ως εξής: 

Αξιότιμε κύριε Μπαρδάκη, 
Σας ενημερώνουμε ότι η Αναφορά σας (22.08.2019) με αποδέκτη και τον Υπουργό Επικρατείας έλαβε ΑΠ 29/18.9.2019 και οι Πρόσθετες Πληροφορίες που προσκομίσατε (7.9.2019) έλαβαν ΑΠ 30/18.9.2019. ​

Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Υπουργού Επικρατείας ως Συντονιστικού Μηχανισμού για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, υπεύθυνου για την παρακολούθηση των συναφών θεμάτων, θα μεριμνήσουμε ώστε το θέμα που θίγεται στις επιστολές σας να ληφθεί υπόψη στα πλαίσια των εργασιών της τεχνικής επιτροπής στην οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα Υπουργεία.


07/09/2019 ενημέρωση:
Προσθέσαμε επιπλέον αρχείο με θέμα:  «Πρόσθετες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα εκτύπωσης των ιατρικών γνωματεύσεων.»





Άρθρο: 23 Αυγούστου 2019


Η απόφαση 20/2019 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μας άνοιξε τον δρόμο για να διεκδικήσουμε την οριστική κατάργηση του καθεστώτος ανωνυμίας των ιατρών μελών των υγειονομικών επιτροπών στο ΚΕ.Π.Α., ένα καθεστώς που δεν στηρίζεται σε κάποιο νομικό πλαίσιο, δηλαδή στερείται νομιμότητας ενώ (ή για να μπορεί να) καταπατάει τα δικαιώματα των ΑμεΑ βάσει της σύμβασης του ΟΗΕ.


 Παράλληλα, ζητάμε να μπορούμε να λαμβάνουμε με εύκολο τρόπο (ηλεκτρονικό) τη χειρόγραφη ιατρική γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. επειδή θα μας χρησιμεύσει σε αρκετά πράγματα αφού η απόφαση αναπηρίας που μας δίνουν (είναι η μία από τις τρεις σελίδες της γνωμάτευσης) δεν επαρκεί.

Με τη χειρόγραφη ιατρική γνωμάτευση, η οποία περιέχει τα υπηρεσιακά στοιχεία των γιατρών: 

- Θα μπορούμε να ελέγχουμε αν έχουμε εξεταστεί από τους ίδιους γιατρούς στις δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές (υπάρχει απαγόρευση).

- Θα μπορούμε να ελέγχουμε αν γνωμάτευσε για εμάς ιατρός της ειδικότητας που αντιστοιχεί στην πάθησή μας (το αντίθετο απαγορεύεται).

- Θα μπορούμε να ελέγχουμε τις τυχόν διαφοροποιήσεις στην ιατρική εκτίμηση μεταξύ ΚΕΠΑ και των ιατρών θεραπευτών μας.

Επίσης, ζητάμε να υπάρχει διαφάνεια και προσβασιμότητα στην επικοινωνία με τα ΚΕΠΑ (τηλέφωνα, email) καθώς κι ευκολία αναζήτησης των εγκυκλίων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.


Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από τον ΕΦΚΑ οι αρχές της χρηστής διοίκησης, της νομιμότητας και της διαφάνειας, απέναντι στα ΑμεΑ.


Εισαγωγικό Σημείωμα Αναφοράς

Αξιότιμοι κύριοι, σας υποβάλουμε το κείμενο της αναφοράς μας με θέμα:

«Η ανωνυμία των μελών των υγειονομικών επιτροπών στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας παραβιάζει βασικά δικαιώματα των ΑμεΑ και πρέπει εκτός από την άμεση κατάργησή της να ερευνηθεί αν έγινε από σκοπιμότητα για εφαρμογή πολιτικής μισαναπηρισμού (με την επιστημονική έννοια της λέξης)»


 Αρχικά, η αναφορά υποβλήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, στις 22.08.2019, ενώ έλαβε τον αριθμό υπόθεσης 266158.  Στη συνέχεια, υποβλήθηκε με το ειδικό έντυπο καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων κι έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου Γ/ΕΙΣ/5752/22-08-2019.

Ακολουθούν τα περιεχόμενα και το κείμενο της αναφοράς. Στο τέλος υπάρχει η λίστα με τους αποδέκτες της αναφοράς.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Άμεσα ενδιαφερόμενος και θιγόμενος πολίτης με αναπηρία,
Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

Περιεχόμενα Αναφοράς
Το κείμενο της αναφοράς
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 3
1. Ο νόμος της δημιουργίας του ΚΕ.Π.Α. και η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 3
2. Η διάταξη που απαγορεύει να εξετάζονται τα ΑμεΑ από τους ίδιους ιατρούς όταν επανεξετάζονται σε δεύτερο βαθμό
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 4
3. Αιτηθήκαμε να μας χορηγηθούν οι γνωματεύσεις που μας αφορούν. Το ΚΕ.Π.Α. απάντησε ότι μπορούν να μας χορηγηθούν, μόνο με επίσκεψη στην υπηρεσία, αλλά με απόκρυψη των υπηρεσιακών στοιχείων των ιατρών
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 4
4. Η έννοια του εύλογου ενδιαφέροντος σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 7
5. Η απάντηση του ΕΦΚΑ ομοιάζει εντυπωσιακά με αυτήν που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων σε άλλη υπόθεση ανέλυσε κι αντέκρουσε τα περί απόκρυψης των ονομάτων των ιατρών
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 8
6. Το ΚΕ.Π.Α. αρνείται να μας χορηγήσει αντίγραφο της χειρόγραφης ιατρικής γνωμάτευσης με ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 9
7. Οι ιατρικές χειρόγραφες γνωματεύσεις είναι απαραίτητο στοιχείο που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 10
8. Η αποσιώπηση των ονομάτων και των ειδικοτήτων των ιατρών που γνωματεύουν στα ΚΕ.Π.Α. είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα!
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 11
9. Άρνηση από το ΚΕ.Π.Α. να μεριμνήσει για δημοσίευση των στοιχείων της τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας (email) της υπηρεσίας του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 11
10. Μισαναπηρισμός στις προαναφερόμενες πρακτικές του ΚΕ.Π.Α.
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 12
11. Η σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (επικυρωμένη με Ν.4074/2012) – Τα άρθρα που παραβιάζονται
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 12
12. Επίλογος – Ζητείται η άμεση παρέμβαση από τους αρμόδιους φορείς
…………………………………………………………………………………………….Σελ. 15

Λίστα Αποδεκτών – Κοινοποίηση - Επισυναπτόμενα αρχεία
………………………………………………………………………………………....….Σελ. 16


 Το κείμενο της Αναφοράς

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2019

Προς: Λίστα Αποδεκτών

Θέμα: Η ανωνυμία των μελών των υγειονομικών επιτροπών στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας παραβιάζει βασικά δικαιώματα των ΑμεΑ και πρέπει εκτός από την άμεση κατάργησή της να ερευνηθεί αν έγινε από σκοπιμότητα για εφαρμογή πολιτικής μισαναπηρισμού (με την επιστημονική έννοια της λέξης).

Αξιότιμοι κύριοι,
 Με τούτη την αναφορά επιθυμούμε να σας αναφέρουμε ότι με το καθεστώς ανωνυμίας στο ΚΕ.Π.Α. παραβιάζονται βασικά δικαιώματα των ΑμεΑ και ζητάμε την παρέμβασή σας προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα της διαδικασίας στη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α. κι αν υποκρύπτεται τυχόν σκοπιμότητα πολιτικής μισαναπηρισμού.

1. Ο νόμος της δημιουργίας του ΚΕ.Π.Α. και η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας

 Με τον ν. 3863/2010, άρθρο 6, δημιουργήθηκε από 1.9.2011 το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ. (νυν ΕΦΚΑ).
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 προβλέπεται έκδοση υπουργικής απόφασης σε προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Όμως δεν έχουμε υπόψη μας να εκδόθηκε η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 6 προβλέπονται άλλες δύο υπουργικές αποφάσεις:
«8. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ρυθμίζεται το κανονιστικό πλαίσιο της σύστασης, λειτουργίας και ασφαλιστικής αρμοδιότητας του ΚΕ.Π.Α., καθώς και κάθε άλλο θέμα που δεν ρυθμίζεται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού. Για τα θέματα που αφορούν ευθύνες, ρόλους και υποχρεώσεις των ιατρών που απαρτίζουν το Ειδικό Σώμα για τη συγκρότηση των Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας, εκδίδεται κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μέχρι την έκδοση του ανωτέρω Κανονισμού οι υπηρεσίες των ΚΕ.Π.Α. (Γραμματείες, Υγειονομικές Επιτροπές) συστήνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 27, 28, 29, 30, 33, 34, 35, 36, 37 του ΚΑΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.»

 Ωστόσο, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν εκδοθεί οι παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις, δηλαδή ενώ έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α. δεν έχει εκδοθεί ο Κανονισμός λειτουργίας του. Έτσι, το ΚΕ.Π.Α. εξακολουθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των άρθρων του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας ΙΚΑ, όπως αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο του νόμου.

2. Η διάταξη που απαγορεύει να εξετάζονται τα ΑμεΑ από τους ίδιους ιατρούς όταν επανεξετάζονται σε δεύτερο βαθμό

 Σ’ αυτό το σημείο, χρειάζεται να επισημάνουμε, επειδή θα αναφερθούμε στη συνέχεια, το άρθρο 28, παρ. 4, του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητος του ΙΚΑ, Υ.Α. 57440/1938 ΦΕΚ 33/Β`/7.2.1938 (το οποίο ισχύει, όπως είδαμε προηγουμένως, ενώ ορίζει:
 «Εις την Δευτεροβάθμιον Υγειονομικήν Επιτροπήν δεν δύναται να συμμετέχη ο μετάσχων υφ' οιανδήποτε ιδιότητα εις Πρωτοβάθμιον τοιαύτην κρίνασαν την αυτήν υπόθεσιν.»

 
Ωστόσο, στη διαδικτυακή κοινότητα ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ έχουν αναφερθεί κάποιες φορές από μέλη της ομάδας ότι έχουν εξεταστεί από τους ίδιους γιατρούς μετά από προσφυγή τους στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.
 Παράδειγμα αποτελεί η αναφορά πολίτη προς τον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ), με αριθμό υπόθεσης: 266032 (έτος 2019), όπως και τα σχόλια από μέλη της ομάδας στη δημόσια ανάρτηση εδώ: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/permalink/2047238991957470/

 
Παρόλο που ως δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας έχω προτείνει στα μέλη να υποβάλουν αναφορές στον ΣτΠ υπάρχει μια γενική απροθυμία καθώς τα μέλη φοβούνται τυχόν στοχοποίησή τους από το ΚΕ.Π.Α., με το σκεπτικό ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η αναπηρία τους και τα ποσοστά αναπηρίας τους ως αντίποινο.

3. Αιτηθήκαμε να μας χορηγηθούν οι γνωματεύσεις που μας αφορούν. Το ΚΕ.Π.Α. απάντησε ότι μπορούν να μας χορηγηθούν, μόνο με επίσκεψη στην υπηρεσία, αλλά με απόκρυψη των υπηρεσιακών στοιχείων των ιατρών

 Ο φόβος που εκφράζουν τακτικά τα ΑμεΑ για τυχόν στοχοποίησή τους από τα ΚΕ.Π.Α. είναι στοιχείο που δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύστημα του ΚΕ.Π.Α. Θεωρούμε δε ότι είναι εύλογος αφού αρκετά άτομα είχαμε υποβάλει αίτηση για να μας χορηγηθεί πιστό αντίγραφο της τρισέλιδης χειρόγραφης γνωμάτευσης - στην οποία γνωματεύουν τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών θέτοντας το ονοματεπώνυμό τους και την υπηρεσιακή τους ιδιότητα – γίνεται όμως δεκτό μόνο το να μας χορηγηθεί η γνωμάτευση υπό την προϋπόθεση της απόκρυψης των στοιχείων των ιατρών, ενώ όμως δεν πρόκειται για δεδομένα που αφορούν την προσωπική ή την οικογενειακή τους ζωή.  Παράλληλα, ενώ όλες αυτές οι γνωματεύσεις σαρώνονται (σκανάρονται) από τους γραμματείς του ΚΕ.Π.Α., στους Η/Υ του ΕΦΚΑ, υπάρχει άρνηση να μας χορηγηθεί με ηλεκτρονική επιστολή.
Αυτό όμως δείχνει άρνηση στην αρχή της χρηστής διοίκησης, της νομιμότητας και της διαφάνειας εκ μέρους του ΚΕ.Π.Α.

 Παράλληλα, έρχεται και σε αντίθεση με αυτό που ειπώθηκε στο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ε.Σ.Α.μεΑ., στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία με θέμα: «Κοινωνική Προστασία - Πρόνοια και Άτομα με Αναπηρία: Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης», στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2014. Στο συνέδριο, ο κ. Γκιουζέλης Ιωάννης, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αναπηρίας - Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας (ΕΛΙΕΑΚΑΠ), απαντάει σε σχετικό ερώτημα πως η ιατρική γνωμάτευση διατίθεται στους ενδιαφερόμενους. https://www.esamea.gr/useful-links/19-press-office/press-releases/1532-oloklhrwthhkan-me-epityxia-oi-ergasies-tou-synedriou-gia-thn-koinwnikh-prostasia-kai-pronoia
Ημέρα 1η: Συνέδριο για την Κοινωνική Προστασία – Πρόνοια, Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=hAljbN-iAPA&t=32567s
09.47.11 - 09.47.39    Το σχετικό απόσπασμα, εδώ: https://youtu.be/iGa7bz4WWaw?list=PLDa5NaOxse2W_ngS1sknnEBCxb8G2N5oq


Το κείμενο της αίτησης που στέλναμε τα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας, ηλεκτρονικά (email), είχε την εξής μορφή (η δική μου επιστολή στάλθηκε στις 10.02.2018):
Τόπος ΧΧΧ, Ημερομηνία ΧΧ/ΧΧ/ΧΧΧΧ

ΕΦΚΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Προς Προϊστάμενο της Δ/νσης Ιατρικής Αξιολόγησης,
κύριο Διονύση Γαϊτάνη
tm.iatr.ye@efka.gov.gr, d.iatr.axiol@efka.gov.gr

Θέμα: Αίτημα χορήγησης δημοσίου εγγράφου και στοιχείων επικοινωνίας της υπηρεσίας σας.

Αγαπητέ κύριε Γαϊτάνη,

  Σύμφωνα με τον Ν. 2690/1999, Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις, άρθρο 5, Πρόσβαση σε έγγραφα: 1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων. Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.

6. Η χρονική προθεσμία για τη χορήγηση εγγράφων κατά τις παραγράφους 1 και 2 ή την αιτιολογημένη απόρριψη της σχετικής αίτησης του πολίτη είναι είκοσι (20) ημέρες.
 
  Επίσης, σύμφωνα με τον Ν. 3979/2011, Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις, άρθρο 9, Δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες των φορέων του δημόσιου τομέα:
1. Η πρόσβαση στα έγγραφα, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.2690/1999 αφορά και στα ηλεκτρονικά έγγραφα και μπορεί να ασκηθεί και με χρήση ΤΠΕ κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον παρόντα νόμο.
2. Όταν ασκείται το κατά το άρθρο 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας δικαίωμα πρόσβασης σε έγγραφα που τηρούνται ηλεκτρονικά από φορέα του δημόσιου τομέα, η μελέτη του εγγράφου ή η χορήγηση αντιγράφου μπορεί να γίνει και με χρήση ΤΠΕ.


   Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 10, Δικαίωμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και χρήσης ΤΠΕ:
Άρθρο 10. Δικαίωμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και χρήσης ΤΠΕ: 1. Τα φυσικά πρόσωπα και τα Ν.Π.Ι.Δ. έχουν δικαίωμα να επικοινωνούν και να συναλλάσσονται με τους φορείς του δημόσιου τομέα με χρήση ΤΠΕ και ιδίως να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων προκειμένου να χρησιμοποιούν προσφερόμενες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, να λαμβάνουν και να δίδουν πληροφορίες, να έχουν πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα, να καταθέτουν αιτήσεις, δηλώσεις, δικαιολογητικά ή άλλα έγγραφα και να λαμβάνουν διοικητικά ή άλλα έγγραφα που απευθύνουν σε αυτά οι φορείς του δημόσιου τομέα.

   Σύμφωνα επίσης και με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 28/2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, Άρθρο 99, Τήρηση Ιατρικού Αρχείου
Άρθρο 14 ν. 3418/2005, παρ. 8: Ο ασθενής έχει δικαίωμα πρόσβασης στα ιατρικά αρχεία, καθώς και λήψης αντιγράφων του φακέλου του. Το δικαίωμα αυτό, μετά τον θάνατό του, ασκούν οι κληρονόμοι του, εφόσον είναι συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού.

   Λαμβάνοντας υπόψη και την εγκύκλιο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Αρ. πρωτ.: ΔΙΣΚΠΟ/Φ.18/οικ.6190/12.3.2012 Δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες:
ΣΤ. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ: Οι δημόσιες υπηρεσίες διευκολύνουν την ενημέρωση των πολιτών, τον κοινωνικό διάλογο, την κριτική και το νόμιμο έλεγχο, χωρίς να απαιτούν από τον πολίτη να θεμελιώσει ειδικό έννομο συμφέρον.

  Δεδομένων όλων των παραπάνω διατάξεων, α): σας δηλώνω ότι έχω εύλογο ενδιαφέρον και σας παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε το πλήρες αντίγραφο (χωρίς παραλείψεις ή επεξεργασία) της χειρόγραφης Ιατρικής Γνωμάτευσης που συντάχθηκε από την Πρωτοβάθμια (ή τη Δευτεροβάθμια) Υγειονομική Επιτροπή, στην οποία βασίστηκε η αντίστοιχη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας που με αφορά άμεσα και την οποία σας επισυνάπτω. Σ’ αυτή μπορείτε να βρείτε όλα τα ασφαλιστικά στοιχεία που με αφορούν.

β): Παρακαλείσθε, επίσης, όπως μεριμνήσετε για τα στοιχεία τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής (
email) επικοινωνίας της υπηρεσίας σας (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ) από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ διότι έχει παραληφθεί η δημοσίευσή τους.
Επιθυμώ επίσης να μου τα γνωστοποιήσετε άμεσα.


Με εκτίμηση,
(Ονοματεπώνυμο)

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
XXX, XXXXXX
Ταχ. Διεύθυνση:
XXXXX

Το παρόν κοινοποιείται στον Συνήγορο του Πολίτη
gramsxkrpol@synigoros.gr

 Δηλαδή, εμείς ζητήσαμε αντίγραφο του δημοσίου εγγράφου στο οποίο έχουμε εύλογο ενδιαφέρον και κάθε έννομο συμφέρον εφόσον μας αφορά άμεσα, ενώ περιέχει κι ευαίσθητα δεδομένα της υγείας μας, αλλά η απάντηση (επισυνάπτεται η απάντηση που έλαβα προσωπικά) που λάβαμε όλοι μας, ίδια για όλους, υποστηρίζει ότι για να έχουμε πρόσβαση στο έγγραφο χωρίς απόκρυψη των στοιχείων των ιατρών μελών των οικείων υγειονομικών επιτροπών απαιτείται έννομο συμφέρον (!) το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν το αποδεικνύουμε κιόλας!

4. Η έννοια του εύλογου ενδιαφέροντος σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη

  Είναι δεδομένο ότι κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση οποιοδήποτε διοικητικού εγγράφου (άρθρο 5 §1 ΚΔΔ). Απαραίτητη και μόνη προϋπόθεση, για να γίνει η αίτηση δεκτή, είναι η ύπαρξη εύλογου ενδιαφέροντος.
Εύλογο είναι το ενδιαφέρον που προκύπτει κατά τρόπο αντικειμενικό από την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης προσωπικής έννομης σχέσης, συνδεόμενης με το περιεχόμενο των διοικητικών στοιχείων, στα οποία ζητείται πρόσβαση (ΣτΕ 1214/2000). Είναι ορθό η έννοια του εύλογου ενδιαφέροντος να ερμηνεύεται πολύ διευρυμένα ενόψει της δημοκρατικής αρχής και του παρεπόμενου δικαιώματος κάθε ενεργού πολίτη να πληροφορείται ό,τι τον αφορά άμεσα ή έμμεσα και εν τέλει να συμμετέχει στα κοινά.

Περεταίρω, στην ίδια διάταξη προσδιορίζεται η έννοια των διοικητικών εγγράφων και συγκεκριμένα  «…ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες…».
Συνήγορος του Πολίτη, αρ. πρωτ. 205051/46544/2015

5. Η απάντηση του ΕΦΚΑ ομοιάζει εντυπωσιακά με αυτήν που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων σε άλλη υπόθεση ανέλυσε κι αντέκρουσε τα περί απόκρυψης των ονομάτων των ιατρών
  
Συγκεκριμένα, η απάντηση από τη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης του ΚΕ.Π.Α. του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε στον ν. 2472/1997 περί προστασίας δεδομένων, κάνοντας αναφορά στα άρθρα 3, 6 και 7, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στις πολύ σχετικές διατάξεις των άρθρων 11 και 12 του ν. 2472/1997, τα οποία κατοχυρώνουν τα δικαιώματα του υποκειμένου να λαμβάνει γνώση για την ταυτότητα του υπευθύνου επεξεργασίας και του τυχόν εκπροσώπου του. (Υπεύθυνος επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων είναι και ο ιατρός που γνωματεύει, εφόσον επεξεργάζεται ευαίσθητα δεδομένα υγείας του ασθενή, ενώ το ονοματεπώνυμο και η ιατρική του ιδιότητα, ως υπηρεσιακά στοιχεία, δεν αφορούν την οικογενειακή του ζωή ούτε αποτελούν ευαίσθητα δεδομένα για να υφίσταται δικαίωμα σε αποσιώπησή τους).
  
Επίσης, η απάντηση από τη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης του ΚΕ.Π.Α. κάνει αναφορά σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν έχει σχέση με το αίτημά μας, αλλά αφορά πολύ διαφορετική περίπτωση. Καταλήγει στο τέλος ότι απαιτείται εισαγγελική παραγγελία για την κοινοποίηση των ονομάτων μελών συλλογικού οργάνου.
  
Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, με την απόφασή της υπ’ αρ. 20/2019,  Αριθ. Πρωτ.:Γ/ΕΞ/4722/03-07-2019:

«Ειδικότερα, από το με αρ. πρωτ. … από … έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ προς τον πληρεξούσιο της καταγγέλλουσας, Β προκύπτει ότι απορρίφθηκε το αίτημά της να λάβει γνώση των ονομάτων των ιατρών που συμμετείχαν στην επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. «καθώς πρόκειται για επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τους κάτωθι σοβαρούς λόγους» (σελ. 5), ήτοι ότι δεν περιγράφεται επακριβώς η οικεία έννομη σχέση, το δικαίωμα για την αναγνώριση του οποίου κρίνονται απολύτως αναγκαία και πρόσφορα τα ζητούμενα στοιχεία, ήτοι ενόψει συγκεκριμένης αναγνώρισης, άσκησης ή υπεράσπισης δικαιώματος ενώπιον δικαστηρίου ή πειθαρχικού οργάνου, ότι τα ζητούμενα στοιχεία δεν μπορεί να αξιολογηθούν ως απολύτως αναγκαία και πρόσφορα για τον σκοπό της επεξεργασίας τους, όπως αυτός υπονοείται καθώς και ότι το έννομο συμφέρον και το αντίστοιχο δικαίωμα, συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα των φορέων των προσωπικών δεδομένων, δεν υπερέχει προφανώς των τελευταίων. Επιπλέον δε, ζητήθηκε η προσκόμιση εισαγγελικής παραγγελίας, η οποία θα έπρεπε, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να μην αποτελεί απλώς διαβιβαστικό της σχετικής αίτησης χωρίς τη ρητή έκφραση της γνώμης του συντάκτη της.
Επί των ανωτέρω, θα πρέπει να επισημανθεί καταρχάς ότι το ονοματεπώνυμο των μελών της επιτροπής ή η ιδιότητά τους ως ιατρών δεν συνιστά ευαίσθητο δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα, όπως εσφαλμένα διαλαμβάνεται στην ανωτέρω απάντηση.
Επιπλέον, στην αιτιολογία απόρριψης του αιτήματος ενημέρωσης και πρόσβασης ουδεμία αναφορά έγινε στις διατάξεις των άρθρων 11 και 12 του ν. 2472/1997 αλλά σε νομικό πλαίσιο και διαδικασίες εκτός του νομικού πλαισίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Περαιτέρω, το ΙΚΑ στο ίδιο έγγραφο, προκειμένου να απορρίψει το συναφές αίτημα, διέλαβε ότι «(γ) Το έννομο συμφέρον και το αντίστοιχο δικαίωμά σας, συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα των φορέων των προσωπικών δεδομένων, δεν υπερέχει προφανώς των τελευταίων», χωρίς να προβεί σε επίκληση των οικείων νομικών βάσεων για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και χωρίς να παραθέσει τα πραγματικά στοιχεία με βάση τα οποία κατέληξε στην απόρριψη του συναφούς αιτήματος.
Τέλος, η «απαίτηση» περί προσκόμισης εισαγγελικής παραγγελίας παραβλέπει ότι οι ρυθμίσεις του ν. 2472/1997, ως ειδικές, κατισχύουν άλλων γενικών διατάξεων της νομοθεσίας, που αφορούν διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως είναι η διάταξη του άρθρου 25 παρ. 4 περιπτ. β΄ του ΚΟΔΚΔΛ (ν. 1756/1988) για τις εισαγγελικές παραγγελίες και δεν απαλλάσσει τον υπεύθυνο επεξεργασίας από την τήρηση των υποχρεώσεών του με βάση τον ν. 2472/1997 (πρβλ. ΣτΕ 1817/2018 παρ. 7 και 9, Α’ Δημοσίευση ΝΟΜΟS).»

Συνεχίζοντας, η Αρχή αναφέρει:

«Θα πρέπει, δε, να επισημανθεί ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας, ενώ απέρριψε το σχετικό αίτημα, δεν ενημέρωσε το υποκείμενο των δεδομένων για το δικαίωμά του να προσφύγει στην Αρχή ούτε κοινοποίησε την απάντησή του στην Αρχή κατ’ άρ. 12 παρ. 4 ν. 2472/1997 και, επομένως, δεν εφαρμόσθηκε εν προκειμένω το νομικό πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

 
Στη συνέχεια, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, αντιπαραθέτει στα επιχειρήματα του ΕΦΚΑ, τα οποία ομοιάζουν, κατά εντυπωσιακό τρόπο, με τη δική μας περίπτωση, τις αντιρρήσεις της ενώ καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο ΕΦΚΑ εφεξής θα πρέπει να ενημερώνει τους προσφεύγοντες κατά των αποφάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. για την ταυτότητα των ιατρών μελών των εν λόγω επιτροπών καθώς και για το δικαίωμά τους να προσφύγουν στην Αρχή.


6. Το ΚΕ.Π.Α. αρνείται να μας χορηγήσει αντίγραφο της χειρόγραφης ιατρικής γνωμάτευσης με ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας

Στην απάντηση που λάβαμε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης αναφέρονται τα εξής:

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η πλήρης αυτοματοποιημένη (ηλεκτρονική) διεκπεραίωση του συνόλου των εργασιών που εκτελούνται από τις Γραμματείες ΚΕ.Π.Α. (δεν αποστέλλονται ψηφιοποιημένοι (ηλεκτρονικά) στα ΚΕ.Π.Α. οι κατά περίπτωση απαιτούμενοι Εισηγητικοί Φάκελοι Παροχών Αναπηρίας από τους παραπέμποντες θεράποντες ιατρούς των αιτούντων πιστοποίηση της αναπηρίας τους, ούτε τα απαιτούμενα ιατρικά δικαιολογητικά και εξετάσεις που υποβάλλονται υποχρεωτικά συνοδευτικά με τους σχετικούς Εισηγητικούς Φακέλους, δεν διενεργείται ηλεκτρονικά η εξέταση των αιτούντων από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α., με απευθείας καταχώρηση σε ειδικές οθόνες Η/Υ απάντων των στοιχείων των πρακτικών εξέτασης κ.λπ.), τηρούνται –σύμφωνα με όσα αναφέραμε αναλυτικά παραπάνω- οι ιατρικοί φάκελοι των αιτούντων σε έντυπη μορφή στο αρχείο του ΚΕ.Π.Α. υποβολής του σχετικού τους αιτήματος.
Ως εκ τούτου, διαβιβάζουμε το σχετικό αίτημά σας στη Γραμματεία του αρμόδιου ΚΕ.Π.Α. (*) προκειμένου να σας χορηγηθούν ευκρινή φωτοαντίγραφα των αιτούμενων στοιχείων από τον τηρούμενο στο αρχείο τους φυσικό ιατρικό σας φάκελο.

* Αναγράφεται το αρμόδιο ΚΕ.Π.Α κατά περίπτωση ασθενή.
 Στην παραπάνω απάντηση, όμως, ο Προϊστάμενος του ΚΕ.Π.Α παρέλειψε να αναφέρει το ότι οι γραμματείς των ΚΕ.Π.Α. έχουν λάβει οδηγία με το Γενικό Έγγραφο αρ. πρωτ. Π51/14, 22-05-2013 (ΑΔΑ ΒΕΝ84691ΩΓ-ΖΥΧ) με θέμα: ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ΚΕ.Π.Α.), σύμφωνα με το οποίο, στην ενότητα «Ενέργειες γραμματέων μετά το πέρας των συνεδριάσεων των Υ.Ε.» αναφέρεται:

«
Η σάρωση της χειρόγραφης γνωμάτευσης θα διενεργείται το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών μετά το πέρας της συνεδρίασης».

 Από το παραπάνω προκύπτει ότι, από το 2013, στους Η/Υ των ΚΕ.Π.Α., τηρούνται οι χειρόγραφες ιατρικές γνωματεύσεις στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή και δύνανται να εκτυπωθούν σε έντυπο ή ηλεκτρονικό αρχείο προκειμένου να χορηγηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο προς τους αιτούντες.

 Ωστόσο, τα ΚΕ.Π.Α. δέχονται να εξυπηρετήσουν τα ΑμεΑ μόνο αν αυτά προσέλθουν στη Γραμματεία του αρμόδιου ΚΕ.Π.Α. στο οποίο φυλάσσεται ο χειρόγραφος φάκελος του ενδιαφερομένου.


7. Οι ιατρικές χειρόγραφες γνωματεύσεις είναι απαραίτητο στοιχείο που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να μπορούν:

α)
Να ελέγχουν αν έχουν εξεταστεί από ιατρό ειδικότητας αντίστοιχης με της πάθησής τους.1

β) Να ελέγχουν αν τυχόν έχουν εξεταστεί από τους ίδιους ιατρούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.2
     
γ) Να μπορούν να λαμβάνουν γνώση για τους λόγους τυχόν διαφοροποίησης της ιατρικής κρίσης με την εικόνα που προκύπτει από τον ιατρικό του φάκελο (Εισηγητικός Φάκελος Παροχών Αναπηρίας, ιατρικές βεβαιώσεις, ιατρικές εξετάσεις, ιστορικό κτλ.) αφού οι λόγοι διαφοροποίησης αποτυπώνονται μόνο στη χειρόγραφη ιατρική γνωμάτευση.3


1 Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης που άσκησε φέτος επίπληξη σε ιατρό των ΚΕΠΑ, ειδικότητας ορθοπεδικού, επειδή γνωμάτευσε για ψυχιατρική πάθηση. Ο ορθοπεδικός είχε παραπεμφθεί σε πειθαρχική διαδικασία έπειτα από την κοινοποίηση του εγγράφου, με αρ. πρωτ. Α2αΑ2Α/ΓΠ/ΕΜΠ/οικ.506/22-2-2016, Υπουργείου Υγείας.
(Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αρ. πρωτ. 1574Γ, 28-3-2018)

2 Σχετική η αναφορά πολίτη προς τον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ), με αριθμό υπόθεσης: 266032, η οποία εκκρεμεί.

3  Έγγραφο ΙΚΑ, Π51/49, 31-12-2014, θέμα: «Παροχή οδηγιών για θέματα που άπτονται των υγειονομικών κρίσεων».

 

8. Η αποσιώπηση των ονομάτων και των ειδικοτήτων των ιατρών που γνωματεύουν στα ΚΕ.Π.Α. είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα!

 Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες υγειονομικές επιτροπές που γνωματεύουν για αναπηρίες, όπως είναι η Α.ΣΥ.Ε., η Α.Ν.Υ.Ε., η Α. Α. Υ. Ε., η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος, οι πρώην υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών και οι πρώην υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ, μόνο στο ΚΕ.Π.Α. εφαρμόζεται αυτή η πρακτική απόκρυψης των ονομάτων και των ειδικοτήτων των ιατρών μελών των υγειονομικών επιτροπών που γνωματεύουν. Αυτό συμβαίνει συστηματικά από 1.9.2011, από την ημερομηνία δημιουργίας του ΚΕ.Π.Α. Επιπλέον, δεν συμβαίνει αποσιώπηση ονομάτων και ειδικοτήτων σε καμία ιατρική γνωμάτευση ιατρείων, νοσοκομείων κι οπουδήποτε παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες καθώς στις διαδικασίες τους τηρείται η αρχή της διαφάνειας σε συνδυασμό βεβαίως με το ιατρικό απόρρητο, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

9. Άρνηση από το ΚΕ.Π.Α. να μεριμνήσει για δημοσίευση των στοιχείων της τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας (email) της υπηρεσίας του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ
 
Στην αίτηση που απευθύναμε προς τη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, τα
email των οποίων τα βρήκαμε σε εγκύκλιο του ΕΦΚΑ (tm.iatr.ye@efka.gov.gr,  d.iatr.axiol@efka.gov.gr), ζητήσαμε να δημοσιευτούν τα τηλέφωνα και τα email στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ καθώς και να μας γνωστοποιηθούν με την απάντησή τους.

 Η απάντηση εκ μέρους της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης ουσιαστικά ήταν γενικόλογη αφού μας παρέπεμψε στο γενικό
email του ΕΦΚΑ information@efka.gov.gr και στην κεντρική ιστοσελίδα του www.efka.gov.gr. 
 Δηλαδή, το ΚΕ.Π.Α. αρνήθηκε το αίτημά μας όπως μεριμνήσει για τη δημοσίευση των στοιχείων επικοινωνίας του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.


 10. Μισαναπηρισμός στις προαναφερόμενες πρακτικές του ΚΕ.Π.Α.
 Σύμφωνα με το επιστημονικό σύγγραμμα της καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιώτας Καραγιάννη, «Η Αναπηρία στην Ελλάδα της Κρίσης», στη σελίδα 79, Κεφάλαιο 4ο, Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), αναφέρονται τα εξής:

 
Η ιατρική επιτήρηση λοιπόν των σωμάτων των αναπήρων συνέβη μέσω της αφαίρεσης της πρόβλεψης του χρόνου, της κοινοποίησης προσωπικών δεδομένων – ορατών πλέον στον καθένα –, της αμφισβήτησης της βλάβης τους, της προτροπής για μη άσκηση του δικαιώματος της ένστασης και της αποσιώπησης των ονομάτων των γιατρών που γνωματεύουν. Οι πρακτικές αυτές μας παραπέμπουν σε μισαναπηρισμό.

 Εμείς, στο παραπάνω, θα προσθέσουμε ότι σε μισαναπηρισμό, επίσης, παραπέμπει και η πρακτική άρνησης παροχής πληροφοριών κι επικοινωνίας με ηλεκτρονική ή τηλεφωνική επικοινωνία.


11. Η σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (επικυρωμένη με Ν.4074/2012) – Τα άρθρα που παραβιάζονται

Ορισμοί:

(Άρθρο 2 «Ορισμοί» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Ο.Η.Ε.).
«επικοινωνία» περιλαμβάνει τις γλώσσες, την εμφάνιση κειμένου, τη Μπράιγ, την επικοινωνία μέσω της αφής, την τυπογραφική μεγέθυνση, τα προσιτά πολυμέσα, καθώς επίσης και τους γραπτούς, ηχητικούς, απλής γλώσσας, αναγνώσιμους από τον άνθρωπο και συμπληρωματικούς και εναλλακτικούς τρόπους, μέσα και μορφές επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της προσιτής πληροφόρησης και της τεχνολογίας των επικοινωνιών, 
«γλώσσα» περιλαμβάνει τις προφορικές και νοηματικές γλώσσες και άλλες μορφές μη προφορικών γλωσσών, 
«διακρίσεις βάσει αναπηρίας» σημαίνει οποιαδήποτε διάκριση, αποκλεισμό ή περιορισμό βάσει αναπηρίας, η οποία έχει ως σκοπό ή επίπτωση να εμποδίσει ή να ακυρώσει την αναγνώριση, απόλαυση ή άσκηση, σε ίση βάση με τους άλλους, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ατομικό ή οποιοδήποτε άλλο τομέα. Περιλαμβάνει όλες τις μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της άρνησης παροχής εύλογης προσαρμογής, 
«εύλογη προσαρμογή» σημαίνει τις απαραίτητες και κατάλληλες τροποποιήσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες δεν επιβάλλουν ένα δυσανάλογο ή αδικαιολόγητο βάρος, όπου απαιτείται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να διασφαλιστούν, για τα άτομα με αναπηρίες, η απόλαυση ή η άσκηση, σε ίση βάση με τους άλλους, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, 
«καθολικός σχεδιασμός» σημαίνει το σχεδιασμό προϊόντων, περιβαλλόντων, προγραμμάτων και υπηρεσιών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, χωρίς ανάγκη προσαρμογής ή εξειδικευμένου σχεδιασμού.
Ο όρος «καθολικός σχεδιασμός» δεν θα αποκλείει τις υποβοηθητικές συσκευές για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων με αναπηρίες, όπου αυτό απαιτείται.

 Ολοκληρώνοντας αυτή την αναφορά με τη μορφή έκθεσης, εκτιμούμε ότι ενδεχομένως παραβιάζονται τα παρακάτω άρθρα της Σύμβασης:

Άρθρο 4  Γενικές υποχρεώσεις
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν να διασφαλίζουν και να προάγουν την πλήρη υλοποίηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλα τα άτομα με αναπηρίες, χωρίς διακρίσεις οποιουδήποτε είδους βάσει αναπηρίας. Προς το σκοπό αυτό, τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν:
α. Να υιοθετούν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα, για την εφαρμογή των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται με την παρούσα Σύμβαση, 
β. Να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των νομοθετικών, προκειμένου να τροποποιήσουν ή να καταργήσουν τους ισχύοντες νόμους, κανονισμούς, έθιμα και πρακτικές που συνιστούν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες, 
γ. Να λαμβάνουν υπόψη την προστασία και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, σε όλες τις πολιτικές και τα προγράμματα, 
δ. Να απέχουν από τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε πράξη ή πρακτική που είναι ασυμβίβαστη με την παρούσα Σύμβαση και να διασφαλίζουν ότι οι δημόσιες αρχές και φορείς ενεργούν σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση, 
ε. Να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξαλειφθούν οι διακρίσεις βάσει αναπηρίας, από οποιοδήποτε πρόσωπο, οργανισμό ή ιδιωτική επιχείρηση, 
στ. Να αναλαμβάνουν ή να προάγουν την έρευνα και ανάπτυξη των καθολικά σχεδιασμένων αγαθών, υπηρεσιών, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσας Σύμβασης, που θα πρέπει να απαιτήσουν την ελάχιστη δυνατή προσαρμογή και το λιγότερο κόστος, προκειμένου να ικανοποιούνται οι συγκεκριμένες ανάγκες ενός ατόμου με αναπηρίες, να προάγουν τη διαθεσιμότητα και τη χρήση τους και να προάγουν τον καθολικό σχεδιασμό κατά την ανάπτυξη των προτύπων και κατευθυντήριων οδηγιών, 
ζ. Να αναλαμβάνουν ή προάγουν την έρευνα και ανάπτυξη και να προάγουν τη διαθεσιμότητα και χρήση των νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών, των βοηθημάτων κινητικότητας, των συσκευών και υποβοηθητικών τεχνολογιών, τα οποία είναι κατάλληλα για τα άτομα με αναπηρίες, δίνοντας προτεραιότητα στις τεχνολογίες με προσιτό κόστος, 

Άρθρο 5  Ισότητα και μη διάκριση
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι όλα τα άτομα είναι ίσα ενώπιον και σύμφωνα με το νόμο και δικαιούνται, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση, ίση προστασία και ίσα οφέλη από το νόμο.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη απαγορεύουν όλες τις διακρίσεις βάσει αναπηρίας και εγγυώνται στα άτομα με αναπηρίες ίση και αποτελεσματική νομική προστασία κατά των διακρίσεων για οποιοδήποτε λόγο.

3. Προκειμένου να προάγουν την ισότητα και να εξαλείψουν τις διακρίσεις, τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζουν ότι παρέχεται εύλογη προσαρμογή.

4. Τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να επιταχυνθεί ή να επιτευχθεί μία πραγματική ισότητα των ατόμων με αναπηρίες, δεν θεωρούνται διακρίσεις, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης.

Άρθρο 9 Προσβασιμότητα
1. Προκειμένου να είναι σε θέση τα άτομα με αναπηρίες να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρίες την πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό περιβάλλον, τα μέσα μεταφοράς, την πληροφορία και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολογιών και συστημάτων πληροφορίας και επικοινωνιών και σε άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές. Τα μέτρα αυτά, που θα συμπεριλαμβάνουν τον προσδιορισμό και την εξάλειψη των εμποδίων και κωλυμάτων προσβασιμότητας, θα ισχύουν, μεταξύ άλλων, για:

β. τις πληροφορίες, τις επικοινωνίες και λοιπές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

ζ. να προάγουν την πρόσβαση, για τα άτομα με αναπηρίες, στις νέες τεχνολογίες και τα συστήματα πληροφορίας και επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου και του Διαδικτύου,  η. να προάγουν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή προσιτών τεχνολογιών και συστημάτων ενημέρωσης και επικοινωνιών σε αρχικό στάδιο, έτσι ώστε αυτές οι τεχνολογίες και συστήματα να καταστούν προσιτές με ελάχιστο κόστος.

Άρθρο 21 Ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης και πρόσβαση στην πληροφορία
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να ασκούν το δικαίωμα τους στην ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας να αναζητούν, να δέχονται και να μεταδίδουν πληροφορίες και ιδέες, σε ίση βάση με τους άλλους ανθρώπους και μέσω όλων των μορφών επικοινωνίας της επιλογής τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσας Σύμβασης, συμπεριλαμβανόμενης και:
α. της παροχής πληροφοριών που προορίζονται για το ευρύ κοινό στα άτομα με αναπηρίες, με προσιτές μορφές και τεχνολογίες, κατάλληλες για τα διαφορετικά είδη αναπηριών, κατά τρόπο έγκαιρο και χωρίς πρόσθετο κόστος,

β. της αποδοχής και διευκόλυνσης της χρήσης των νοηματικών γλωσσών, της Μπράιγ, της συμπληρωματικής και εναλλακτικής επικοινωνίας και όλων των άλλων προσιτών μέσων, τρόπων και μορφών επικοινωνίας της επιλογής τους, από τα άτομα με αναπηρίες στις επίσημες επικοινωνίες τους,

12. Επίλογος – Ζητείται η άμεση παρέμβαση από τους αρμόδιους φορείς

Με την παρούσα καταγγελία ευελπιστώ στην άμεση παρέμβασή σας προκειμένου:

α) να καταργηθεί άμεσα η ανωνυμία των ιατρών μελών των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕ.Π.Α.,
β)  να δοθεί η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στις ιατρικές χειρόγραφες γνωματεύσεις που μας αφορούν,
γ) να μας δοθεί επίσης η δυνατότητα τηλεφωνικής κι ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης καθώς και με τις Γραμματείες των κατά τόπου ΚΕ.Π.Α. στα παραρτήματα του ΕΦΚΑ,
δ) να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική πρόσβαση στις εγκυκλίους του ΕΦΚΑ με τη χρήση ειδικού εργαλείου αναζήτησης βάση λέξης-κλειδιού,
ε) τέλος, να γίνουν σεβαστές οι αρχές της χρηστής διοίκησης, της νομιμότητας και της διαφάνειας απέναντι στα ΑμεΑ από τον ΕΦΚΑ.

Παρακαλώ πολύ,
όπως ενημερωθώ για τις ενέργειές σας και με τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας (
email).

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Άμεσα ενδιαφερόμενος και θιγόμενος πολίτης με αναπηρία,
Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»




ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

- Συνήγορος του Πολίτη (Ανεξάρτητη Αρχή),
ως το Πλαίσιο για την Προαγωγή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (Ν.4488/2017, άρθρο 72)
(Υποβολή ηλεκτρονικής αναφοράς στο
https://www.synigoros.gr/)
‘Έλαβε τον αριθμό υπόθεσης 266158.

- Ελληνική Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
(Για έλεγχο εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ)
info@nchr.gr

- Αρχή Προστασίας Δεδομένων
(Ανεξάρτητη Αρχή)
(Υποβολή στο
https://www.dpa.gr/ ως εγγεγραμμένος πολίτης με το Έντυπο Καταγγελίας που προβλέπεται). Έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου Γ/ΕΙΣ/5752/22-08-2019

- Εθνική Αρχή Διαφάνειας
(Ν.4622/2019)
Πρώην Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.)
seedd@seedd.gr
'Ελαβε αρ. αναφοράς ΣΕΕΔΔ 9150, 26.08.2019

- Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης
, ως το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς για θέματα σχετιζόμενα με την εφαρμογή της Σύμβασης (Ν.4488/2017, άρθρο 70).
ggdad@justice.gov.gr

- Υπουργό Επικρατείας, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη
ypep@primeminister.gr

- Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Υπόψη εκπροσώπου, κ. Παναγιώτη Δημητρά
panayotedimitras@gmail.com

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣαμεΑ)
esaea@otenet.gr

- 28/08/2019, προς: Παρατηρητήριο θεμάτων αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ
Υπόψη κας Αντωνίας Παυλή, ερευνήτριας του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ
epeaek2@esaea.gr


Κοινοποίηση:


κα Γιώτα Καραγιάννη,
Καθηγήτρια ΑΠΘ, Συγγραφέα του βιβλίου «Η Αναπηρία στην Ελλάδα της Κρίσης»


24.08.2019: Η αναφορά προωθήθηκε και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών


Το παρόν θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα
http://logistis-amea.blogspot.com/
 
 
https://logistis-amea.blogspot.com/2019/08/blog-post_23.html


1 σχόλιο:

  1. Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι πολύ σοβαρός, για όλους εμάς... εύχομαι για δικαίωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/