ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΕΠΑ:
Δηλώνω
ότι αισθάνομαι μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην αξιοπιστία
του ιατρικού σώματος στην Ελλάδα αφού στο ΚΕΠΑ έχει καταλυθεί η βασική
αρχή της ιατρικής ως σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού [Κώδικας Ιατρικής
Δεοντολογίας, άρθρο 8].
Έχει θεσπιστεί, εδώ και δύο χρόνια (ν. 4961/2022, άρθρο 109), η έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας των ιατρών του Ειδικού Σώματος Ιατρών του ΚΕ.Π.Α. Αναμένεται κάποτε (αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμα) να εκδοθεί, έτσι, ώστε να παραβιαστεί και αυτός...
Σήμερα υπέβαλα, επιτέλους, αναφορά-καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη, ένδεκα
σελίδες η αναφορά και άλλες πενήντα οκτώ σελίδες η κατάσταση με τις καταγγελίες των μελών της ομάδας "Συνήγορος των ΑμεΑ". Έλαβε πρωτόκολλο,
αναμένεται να ανοιχτεί φάκελος υπόθεσης και να δοθεί σε χειριστή
(νομικό).
Στη συνέχεια, θα
σταλεί παντού, στα media, στους πολιτικούς, στις κοινοβουλευτικές
ομάδες, στις νομικές, ιατρικές και λοιπές οργανώσεις, σε νομικούς, σε
δημόσια πρόσωπα, στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ΕΕ, θα μεταφραστεί και θα
σταλεί με καταγγελία στον ΟΗΕ, στα ξένα media, όσο μακριά μπορεί να
φτάσει ένα ταξίδι με το email...
Προκειμένου
να αισθανθώ ότι έπραξα το καθήκον μου, όχι τόσο ως ακτιβιστής για τα
δικαιώματα των ΑμεΑ και των ασθενών, όσο ως ένας απλός άνθρωπος, ως ένας
συνάνθρωπος, αφού η συνείδησή μου δεν πρόκειται να ηρεμήσει αλλιώς.
Τα κολαστήρια πάντως είναι καλύτερα να κλείνουν και οι κοινωνίες να εξασφαλίζουν να μην ανοίξουν ποτέ ξανά…
Εάν πιστεύετε ότι έχετε κακοποιηθεί από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ μπορείτε να υποβάλετε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας να συσχετιστεί με τη δική μου υπόθεση, υπ' αρ. 352997/25.05.2024.
Σύνδεσμος: https://www.synigoros.gr/el/anafora/ipovoli-anaforas
02.10.2024 ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο Συνήγορος του Πολίτη, δεν προβληματίζεται που στα ΚΕΠΑ, όταν οι οι υγειονομικές επιτροπές εξετάζουν φυσικά τους ασθενείς, συμβαίνουν τα εξής:
- Ζητάνε από γυναίκες με μαστεκτομές να γδύνονται μπροστά σε τρίτους αφού δεν προβλέπεται παραβάν.
- Είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχετε καταγγείλει ότι σας ειρωνεύτηκαν ή ότι σας έβαλαν τις φωνές και ότι σας προκάλεσαν έντονο πόνο μέχρι και μόνιμους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασής σας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν έχει πρόβλημα επίσης στο ότι:
- Η πιστοποίηση της αναπηρίας έχει θεσπιστεί κυρίως ως μια διοικητική διαδικασία και όχι ιατρική. Παρόλα αυτά διενεργούνται ιατρικές πράξεις χωρίς να ελέγχονται από κανέναν και χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να προστατευτείς νομικά από τις ιατρικές αυθαιρεσίες.
- Δεν προβλέπεται υγειονομικό πρωτόκολλο για την ασφάλεια του ασθενή, με κάλυψη φαρμακευτικών υλικών, ιατρικού εξοπλισμού και χρήση παραβάν.
-Δεν προβλέπεται διαφάνεια ώστε να ξέρεις ποιος και τι ειδικότητα έχει αυτός που σε εξετάζει.
-Σε εξετάζουν φυσικά και γνωματεύουν για σένα ιατροί άσχετης ειδικότητας με την πάθησή σου, σε πλήρη αντίθεση με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ( Ν. 3418/2005).
-Οι ιατρικοί σύλλογοι, είτε δεν απαντάνε, είτε δηλώνουν αναρμόδιοι, σε αντίθεση με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία και σε αντίθεση με τον Συνήγορο του Πολίτη που λέει ότι βεβαίως και έχουν αρμοδιότητα οι ιατρικοί σύλλογοι. Δηλαδή, οι ιατρικοί σύλλογοι βεβαιώνουν ψεύδη, αλλά ούτε με αυτό έχει πρόβλημα ο Συνήγορος του Πολίτη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν προβληματίζεται που στα ΚΕΠΑ διενεργούνται ιατρικές πράξεις χωρίς να εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, παρά το ότι η Διοίκηση του ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν μου απάντησαν στα ερωτήματα, για το σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, να προστατευτεί δηλαδή η αξιοπρέπειά τους και να τηρούνται μέτρα για την ασφάλειά τους, θεώρησε ότι ο ΕΦΚΑ ανταποκρίθηκε επειδή μου κοινοποίησε την μη ικανοποιητική κι ελλιπή απάντηση του διευθυντή του ΚΕΠΑ προς την υπηρεσία αναφορών που τον ρώτησε (του ΕΦΚΑ).
Μαζί με τον Συνήγορο του Πολίτη, δεν φαίνονται να προβληματίζονται ούτε:
- Η ΕΣΑμεΑ καθώς και οι άλλες αναπηρικές οργανώσεις.
- Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ανεξαιρέτως.
- Ο Νομικός Σύλλογος Αθηνών.
- Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
- Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
- Η υπόλοιπη κοινωνία.
Η αναφορά μου αρχειοθετήθηκε από τον ΣτΠ για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά οριστικά.
Επικαιροποίηση 24.09.2024
Ο Συνήγορος του Πολίτη απάντησε (23.09.2024) στην επιστολή που του είχα στείλει, στις 05.07.2024.
Μέχρι να επικαιροποιήσω το άρθρο της καταγγελίας μου, συμπληρώνοντάς το και με τις δικές μου παρατηρήσεις, αναλυτικά, επί της απάντησης του ΣτΠ, παραθέτω εδώ την απάντηση για να μελετηθεί από το αναγνωστικό κοινό.
Ενημερώνω δε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει απαντήσει στη δεύτερη επιστολή που του έστειλα (04.07.2024) μετά την εκτός νόμου απάντησή του, η οποία ψευδώς βεβαιώνει ότι οι ιατρικοί σύλλογοι είναι αρμόδιοι να ελέγχουν τους ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (δηλαδή μόνο τα ιδιωτικά ιατρεία). Ενώ σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τον Συνήγορο του Πολίτη βεβαίως και οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν αρμοδιότητα στα ΚΕΠΑ!
Συνοπτικά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ψευδώς αναρμόδιος, δίνει ψευδείς πληροφορίες και δεν απαντάει στη δεύτερη επιστολή μου που του ζητάω να απαντήσει με αναφορά στη σχετική νομοθεσία. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου επίσης δηλώνει αναρμόδιος. Ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει!
Ενώ, εάν πάνω στην αγανάκτησή μου, γράψω ότι ο Συνήγορος του Πολίτη κάθεται και κοιτάει άπρακτος τους ιατρικούς συλλόγους που παρανομούν εις βάρος μας, αφού αρνούνται τις διοικητικές τους υποχρεώσεις και αφού βεβαιώνουν ψευδώς πράγματα που δεν ισχύουν, θα με μαλώσει πάλι ότι το ύφος μου "ενίοτε απέχει από το ενδεδειγμένο με βάση την καλή πίστη και την εμπιστοσύνη που οφείλει να διέπει την επικοινωνία των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες εν γένει".
Τα συμπεράσματα είναι πάντα του αναγνώστη...
Ο δικός μου αγώνας, έστω και μοναχικά, θα συνεχιστεί με νέες αναφορές στις Ανεξάρτητες Αρχές και σε επίπεδο ΕΕ αφού το ελληνικό κράτος επιδεικνύει σταθερά και απροκάλυπτα ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ της ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ μας μέσω των παρανομιών που διαπράττονται εδώ και χρόνια στα ΚΕΠΑ εις βάρος των ΑμεΑ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Επικαιροποίηση 04.07.2024
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών -ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ- μου απάντησε ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των ιατρικών πράξεων που εκτελούνται σε ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ φορείς ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ Φροντίδας Υγείας.
Η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (04.07.2024)
Επειδή όμως ο ν. 4512/2018 προβλέπει διαφορετικά, δηλαδή η απάντηση του Ι.Σ.Α. είναι εκτός νόμου και επειδή ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει στα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ», για τα περιστατικά προσβολής της προσωπικότητάς τους κατά την εξέτασή τους από επιτροπές του ΚΕΠΑ, να υποβάλλουν σχετικές καταγγελίες προς τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και προς τους αρμόδιους ιατρικούς συλλόγους, έστειλα νέα επιστολη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ζητώντας του να απαντήσει, βάσει νομοθεσίας, στο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, δηλαδή:
Είναι νόμιμο ή όχι το να διενεργούνται ιατρικές πράξεις εντός δομών που εποπτεύονται μοναδικά από το Υπουργείο Εργασίας; Χωρίς αυτές οι δομές να έχουν λάβει αδειοδότηση για διενέργεια ιατρικών πράξεων, χωρίς να εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και χωρίς να εποπτεύονται από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους αφού δηλώνουν αναρμόδιοι;
Στην περίπτωση που ο Ι.Σ.Α. επιμένει να δηλώνει αναρμοδιότητα να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα τότε παρακαλείται να μας ενημερώσει για τον φορέα που είναι αρμόδιος να απαντήσει στο ερώτημά μας καθώς δεν μας έχει απαντήσει ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε το Υπουργείο Εργασίας, ούτε ο Υπουργός Επικρατείας (που είναι ο συντονιστικός μηχανισμός στην Κυβέρνηση για τα θέματα των ΑμεΑ), ούτε ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, ούτε ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη παραβλέπει να διενεργήσει έρευνα για το αν νομιμοποιούνται οι γιατροί-μέλη των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ να διενεργούν ιατρικές πράξεις, δηλαδή,
φυσική/κλινική εξέταση του ασθενούς και σύνταξης ιατρικών γνωματεύσεων από ιατρούς ειδικότητας μη συναφούς με την πάθηση του ασθενή, εντός των δομών του e-ΕΦΚΑ, απουσία υγειονομικού πρωτοκόλλου, απουσία Κώδικα Δεοντολογίας του ειδικού σώματος των ιατρών του ΚΕΠΑ, απουσία ιατρικού εξοπλισμού, απουσία υγειονομικού υλικού, απουσία φαρμακευτικού υλικού και απουσία παραβάν!
Η επιστολή μου προς Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου ΙΣΑ.10831/4-7-2024)
Την επιστολή του Ι.Σ.Α. (04.07.2024) την έστειλα και με το e-mail στον Συνήγορο του Πολίτη, με την ένδειξη:
"ΕΠΕΙΓΟΝ: Υπόψιν, κ. Ανδρέα Ποττάκη, κ. Καλλιόπης Λυκοβαρδή, κ. Έλενας Σταμπουλή, κ. Κωνταντίνου Μπαρτζελιώτη".
Αφορά την υπόθεση, υπ' αρ. φακέλου, 352997/25.05.2024.
Με το παρόν, ζητείται η άμεση παρέμβαση του ΣτΠ προκειμένου να απαντηθούν επιτέλους τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στους αρμοδίους σχετικά με τη νομιμοποίηση ιατρικών πράξεων σε ΑμεΑ εντός των δομών (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ!
Επικαιροποίηση 01.07.2024
Απίστευτο και όμως αληθινό! Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε την υπόθεση στο αρχείο!
Χωρίς να παρέμβει για το ότι κανένας αρμόδιος δεν απάντησε στις ερωτήσεις μου!
Χωρίς να ερευνήσει αν νομιμοποιείται η διενέργεια ιατρικών πράξεων μέσα στις δομές του e-ΕΦΚΑ!
Η απάντηση του ΣτΠ (01.07.2024)
Στη συνέχεια, υπέβαλα νέα αναφορά στον ΣτΠ, η οποία μετατράπηκε σε σχετικό έγγραφο της αναφοράς μας, υπ' αρ. πρωτ. 32446/01.07.2024. Την ίδια επιστολή προσθέσαμε στην αναφορά μας, έλαβε αρ, πρωτ. 32449/01.07.2024, την οποία επίσης στείλαμε στον ΣτΠ, υπόψιν κ. Καλλιόπης Λυκοβαρδή, κ. Έλενας Σταμπουλή, κ. Κωνταντίνου Μπαρτζελιώτη.
Θέμα: «Απαράδεκτη αρχειοθέτηση της αναφοράς μου, υπ’ αρ. 352997, από τον ΣτΠ, αφού: α) Έχω καταγγείλει πρωτίστως τη δική μου κακοποίηση, β) Δεν μου έχουν απαντήσει οι αρμόδιοι στην αναφορά μου και στα ερωτήματα που έχω θέσει, γ) ο ΣτΠ δεν ερευνάει αν νομιμοποιείται η διενέργεια ιατρικών πράξεων μέσα στις δομές του e-ΕΦΚΑ (Υπουργείο Εργασίας)».
ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ.
Με την παρούσα ζητάω την άμεση παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχω θέσει και προκειμένου να ερευνήσει και να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ΑμεΑ και των Ασθενών από το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας έτσι όπως λειτουργεί στο ΚΕΠΑ, χωρίς να έχει δοθεί άδεια από το Υπουργείο Υγείας για διενέργεια ιατρικών πράξεων, με την αδιαφάνεια, κτλ. κτλ., σε δομές που εποπτεύονται μοναδικά από το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα παραπάνω καταγγελλόμενα.
Η επιστολή που έστειλα στον ΣτΠ (01.07.2024)
Ομιλία μου στην εκπομπή "Αθέατα Δημοσιογραφικά" με τη δημοσιογράφο Βασιλική Μαχαίρα, 01.07.2024, ΕΡΤ Κομοτηνής.
Επικαιροποίηση 19.06.2024
Στις 18.06.2024 απευθύναμε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση ιατρικών πράξεων μέσα στις δομές του e-ΕΦΚΑ (ΚΕΠΑ):
Παραθέτουμε την επιστολή που απευθύναμε στον Π.Ι.Σ, από τον οποίο έλαβε αρ. πρωτ. 4892/19.06.2024. Την προσθέσαμε και στην αναφορά μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη, από τον οποίο έλαβε αρ. πρωτ. 30737/19.06.2024
Ανάλογη επιστολή με τα ίδια ερωτήματα απευθύναμε και στον Ι.Σ.Α., από τον οποίο έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου ΙΣΑ 10535/19-06-2024. Την προσθέσαμε και στην αναφορά μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη, από τον οποίο έλαβε αρ. πρωτ. 30740/19.06.2024.
Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
Προς: Πανελλήνιο
Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) /Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (Ι.Σ.Α.)
Email: pisinfo@pis.gr
Υπόψιν:
- Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. /του Ι.Σ.Α.
- Νομικής Υπηρεσίας του Π.Ι.Σ. /του Ι.Σ.Α.
ΕΠΕΙΓΟΝ
Θέμα: «Ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμότητα διενέργειας ιατρικών πράξεων στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του e-ΕΦΚΑ»
Αξιότιμοι
κύριοι,
σε συνέχεια των μηνυμάτων που σας έχουν σταλεί, στις 12.02.2024, με θέμα:
«ΑΝΑΦΟΡΑ - ΑΙΤΗΜΑ - ΕΡΩΤΗΣΗ με ΘΕΜΑ:
Νομιμοποιούνται οι γιατροί των ΚΕΠΑ να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα σε
δομές που εποπτεύονται μοναδικά από το Υπουργείο Εργασίας; Με ποιον τρόπο
προστατεύονται τα άτομα με αναπηρίες από τυχόν αυθαιρεσίες των ιατρών;», το
οποίο δεν έχετε απαντήσει,
καθώς επίσης με τα mail που σας έστειλα στις 27.05.2024 και στις 12.06.2024, με θέμα «Καταγγελία:
Τα ΑμεΑ βγαίνουμε από τα ΚΕΠΑ με τραύματα και κλάματα!», και επειδή επείγει να
καταθέσω, στη σχετική αναφορά που έχω υποβάλει στον Συνήγορο του Πολίτη, υπ’
αρ. Φακέλου Υπόθεσης, 352997/25.05.2024, την όποια απάντηση εκ μέρους του Πανελληνίου
Ιατρικού Συλλόγου,
παρακαλείσθε όπως απαντήσετε, εγγράφως, στα εξής σημαντικά και κατεπείγοντα
ερωτήματα:
1. Νομιμοποιούνται οι
γιατροί-μέλη των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ να διενεργούν ιατρικές πράξεις
στους εξεταζόμενους που αιτούνται πιστοποίηση της αναπηρίας τους (βάσει άρθρου
6, ν. 3863/2010), δηλαδή, φυσικές-κλινικές εξετάσεις πάνω
στους ασθενείς, καθώς επίσης να συμμετέχουν στη σύνταξη Γνωματεύσεων
Αναπηρίας [άρθρο 24 Κανονισμού Λειτουργίας ΚΕΠΑ, Υ.Α. Αριθμ. 83779/2022
(ΦΕΚ Β' 4830/13-09-2022)] εντός των δομών του ΚΕ.Π.Α., οι οποίες υπάγονται στον
e-ΕΦΚΑ, από το
έτος 2015 (Ν. 4387/2016, άρθρο 51), ο οποίος εποπτεύεται μοναδικά από το Υπουργείο
Εργασίας, σε χώρους δηλαδή που δεν είναι αδειοδοτημένοι από το Υπουργείο
Υγείας, δεν διαθέτουν ιατρικό εξοπλισμό, δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και
υγειονομικό υλικό, ούτε καν παραβάν δεν διαθέτουν καθώς ουσιαστικά αυτές οι
δομές αποτελούν γραφεία;
2. Nομιμοποιούνται οι γιατροί-μέλη των υγειονομικών επιτροπών του
ΚΕ.Π.Α. να διενεργούν φυσική-κλινική εξέταση και να υπογράφουν [1]
στις Γνωματεύσεις Αναπηρίας (άρθρου 24 Κανονισμού Λειτουργίας ΚΕΠΑ) στις
περιπτώσεις αυτές που οι παθήσεις των εξεταζόμενων (ασθενών) δεν αφορούν
αποκλειστικά το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού; Δεν ενεργούν
δηλαδή σύμφωνα με το άρθρο 5, του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005); [2]
Είναι σημαντικό το
να επισημαίνουμε ότι ο Υπουργός Υγείας δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που του
έχουμε θέσει με επιστολές και με μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου (βλ. αναφορά
μου, υπ’ αρ. 352997/25.05.2024, στον ΣτΠ).
3. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει
κάποια αρμοδιότητα σχετικά με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ; Αν ναι, τότε ποια;
Συνοπτικά, για την περίπτωση που ο Π.Ι.Σ. κρίνει ότι δεν είναι αρμόδιος να
απαντήσει για τα ΚΕΠΑ:
Είναι νόμιμο το να
διενεργούνται ιατρικές πράξεις εντός δομών που εποπτεύονται μοναδικά από το
Υπουργείο Εργασίας; Χωρίς αυτές οι δομές να έχουν λάβει αδειοδότηση, χωρίς να
εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και χωρίς να εποπτεύονται από τους
τοπικούς ιατρικούς συλλόγους;
Επιπλέον, για τη δική σας διευκόλυνση,
επισυνάπτεται η απάντηση (06.03.2024) του Προϊσταμένου της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ, Υ.Ε. -ΚΕΠΑ, προς τη Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών, του e-ΕΦΚΑ, η οποία απλά μου προωθήθηκε
από τον Υπουργό Εργασίας χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης παραθέτει αποσπάσματα από τον Κανονισμό
Λειτουργίας ΚΕΠΑ, με αναφορές σε «φυσική εξέταση αξιολογούμενου»
και «φυσική εξέταση του αιτούντα», δηλώνοντας και τα εξής:
Επιπρόσθετα, είναι ασαφές το τι συνίσταται «αυθαιρεσία των ιατρών» και πως αυτή
τεκμαίρεται. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ίδιου ανωτέρω Κανονισμού «Επιτρέπεται
προσφυγή ενώπιον Β’ΥΕ κατά της Γ.Α.Π.Α.[...]".
Σ’ αυτό το σημείο είναι
σημαντικό να προσθέσουμε και το σημείο αυτό που αναφέρεται στον Κανονισμό
Λειτουργίας ΚΕΠΑ, άρθρο 23, παρ. 2, το οποίο αναφέρει και την κλινική
εξέταση, της οποίας οι διαπιστώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη
Γνωμάτευση Αναπηρίας.
2. Η Γ.Α. περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:
(η) αποτύπωση σε ελεύθερο κείμενο του σκεπτικού της γνωμάτευσης, ήτοι:
i. τις διαπιστώσεις από τυχόν κλινική εξέταση κατά την αξιολόγηση
Ευελπιστώ, με την απάντηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, να καταστεί
επιτέλους σαφές το τι συνιστά ιατρική αυθαιρεσία.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης
άμεσα
θιγόμενο άτομο ως ασθενής και άτομο με αναπηρία,
ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ»,
η οποία απαριθμεί περισσότερα από 100.000 μέλη.
Email:
Τηλ.
Κοινοποίηση:
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
esaea@otenet.gr
Νικόλαος
Αντωνιάδης, νομικός.
nikant2@yahoo.gr
[1] Βλ. και
άρθρο 23, παρ. 4, Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας
(ΚΕ.Π.Α.), Απόφαση Υπουργού Εργασίας, Αριθμ. 83779/2022, (ΦΕΚ Β'
4830/13-09-2022), «Ενέργειες κατά τη Διεξαγωγή ή Ολοκλήρωση Συνεδρίασης και
έκδοση Γνωμάτευσης»:
Η Γ.Α. υπογράφεται από το σύνολο των Ιατρών που συγκροτούν την Υ.Ε. και το
Γραμματέα αυτής.
[2]
Άρθρο 5, Ν. 3418/2005, Ιατρικά πιστοποιητικά και ιατρικές γνωματεύσεις
1. Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Σε κάθε περίπτωση, τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι εκδιδόμενες γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικάστο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.6 Ν.3627/2007,ΦΕΚ Α 292/24.12.2007.
Ανάλογη επιστολή στάλθηκε και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Έλαβε αρ. πρωτ. 10535/19.06.2024
Επικαιροποίηση 12.06.2024
Η αναφορά αποστέλλεται εκ νέου (με τη προσθήκη των πρόσθετων πληροφοριών και τα αρχεία όπως ακριβώς υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη) στους εξής φορείς:
- Σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες με παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι βουλευτές ανεξαιρέτως.
- Στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
- Στον καθηγητή ποινικού δικαίου, κ. Κωνσταντίνο Βαθιώτη.
Επικαιροποίηση 05.06.2024
Προσθέσαμε αρχείο με επιπλέον πληροφορίες, αρ. πρωτ. 27808/05.06.2024, το οποίο αποστείλαμε και στην ΕΣΑμεΑ, ως εξής:
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024
Θέμα: Πρόσθετες πληροφορίες
Σε
συνέχεια των καταγγελιών από τα μέλη της ομάδας «Συνήγορος των ΑμεΑ»,
προσθέτουμε επιπλέον περίπτωση, υπ’ αρ. 56, ενώ επισημαίνουμε ιδιαίτερα στον
Συνήγορο του Πολίτη, την άνιση μεταχείριση που εφαρμόζεται μεταξύ ομοίων
περιπτώσεων αφού:
Στα ΚΕΠΑ:
Α) Δεν τηρείται κάποιο υγειονομικό πρωτόκολλο για την ασφάλεια του
ασθενούς, την προστασία της υγείας του καθώς και της αξιοπρέπειάς του.
Β) Δεν προβλέπεται διαφάνεια, αφού δεν ξέρουμε ποιος είναι αυτός που μας
εξετάζει, και τι ειδικότητα έχει, κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε αν η ειδικότητά
του είναι συναφής με την πάθησή μας,
Γ) Δεν προβλέπεται ιατρικός εξοπλισμός ούτε φαρμακευτικό υλικό, ούτε καν
η χρήση παραβάν δεν προβλέπεται! [1]
Δ) Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας
του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) (ΥΑ 83779/12-09-2022, ΦΕΚ Β' 4830),
η Υγειονομική Επιτροπή (Υ.Ε.) εξετάζει το σύνολο των παθήσεων Ιατρικού
Εισηγητικού Φακέλου και είναι αρμόδια να πιστοποιήσει εν συνόλω την αναπηρία
του αιτούντος, ανεξαρτήτως των ειδικοτήτων των ιατρών μελών της, με την
επιφύλαξη του Προέδρου. Ενώ η Γνωμάτευση Αναπηρίας (του άρθρου 24) υπογράφεται
από το σύνολο των Ιατρών που συγκροτούν την Υ.Ε. και το Γραμματέα αυτής.
Η παραπάνω διάταξη, όμως, έρχεται σε αντινομία με τον Κώδικα Ιατρικής
Δεοντολογίας, ν. 3418/2005, άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο:
«Σε κάθε περίπτωση, τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι εκδιδόμενες γνωματεύσεις
αφορούν αποκλειστικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού».
Αντίθετα,
στις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Σωμάτων Ασφαλείας:
Η πιστοποίηση της αναπηρίας γίνεται μέσα σε στρατιωτικά νοσοκομεία, από ιατρούς
που έχουν συναφείς ειδικότητες με τις παθήσεις των ασθενών,
τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων για την τήρηση της ασφάλειας, της υγείας και
της αξιοπρέπειας του ασθενούς - και με τήρηση απόλυτης διαφάνειας.
Εάν προκληθεί κάποιο ατύχημα ή κάποιο επεισόδιο, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο
την υγεία του ασθενούς, οι γιατροί των στρατιωτικών νοσοκομείων θα τον
περιθάλψουν επί τόπου.
Τα παραπάνω, κατά τη γνώμη μας, συνιστούν σοβαρή διάκριση εις βάρος των
πολιτών που πιστοποιούμαστε για την αναπηρία μας εντός των δομών του ΚΕΠΑ (e-ΕΦΚΑ) αφού αυτά δεν αποτελούν
αδειοδοτημένους χώρους υγείας για να μπορούν να διενεργούνται υπεύθυνα και με
ασφάλεια ιατρικές πράξεις (φυσικές/κλινικές εξετάσεις) πάνω μας.
Εφόσον η ιατρική διαδικασία έχει προηγηθεί με τις ιατρικές πράξεις (εξετάσεις,
θεραπείες, φαρμακευτικές αγωγές, κτλ.) από τους ιατρούς θεραπευτές μας
(κρατικούς ή και ιδιώτες), όλες καταγεγραμμένες στον Εισηγητικό Φάκελο Παροχών
Αναπηρίας μας, η οποιαδήποτε ιατρική πράξη που διενεργείται στη συνέχεια πάνω
μας, εντός των ΚΕΠΑ, εντός 5-10 λεπτών το πολύ, υπό αδιαφανείς συνθήκες,
απουσία πρόβλεψης υγειονομικού πρωτοκόλλου, μέσα σε δομές που δεν αποτελούν
δομές υγείας, χωρίς να ελέγχονται από Υπουργείο Υγείας και από τους τοπικούς
ιατρικούς συλλόγους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι γιατροί κακομεταχειρίζονται
και κακοποιούν τους ασθενείς, αμφισβητώντας την αναπηρία τους,
η όλη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ,
μοιάζει περισσότερο με διαδικασία ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ της ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ πάρα με διαδικασία
πιστοποίησης της αναπηρίας – και όλο αυτό παραπέμπει σε πρακτικές ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΣΜΟΥ,
για τον οποίο θα πρέπει να καταγγελθεί το ελληνικό κράτος σε επίπεδο ΕΕ και ΟΗΕ.
Ζητείται η άμεση παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και υπό την ειδική
αρμοδιότητα που έχει ως «Πλαίσιο Προαγωγής» για την εφαρμογή της Σύμβασης του
ΟΗΕ (άρθρο 72, ν. 4488/2017).
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,
άμεσα
θιγόμενος και θυματοποιημένος (από τα ΚΕΠΑ) πολίτης με αναπηρία,
με το δικαίωμα επίσης που μου δίνει η CRPD, άρθρο 33, παρ. 3 (Ν. 4074/2012) να
εμπλέκομαι και να συμμετέχω πλήρως στη διαδικασία παρακολούθησης της εθνικής
εφαρμογής της Σύμβασης, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, δημιουργός της
μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ «Συνήγορος των
ΑμεΑ» (αφού απαριθμεί περισσότερα από 103.000 μέλη μέχρι στιγμής).
Ακολουθεί το σοβαρό περιστατικό, υπ’ αρ. 56 (αναρτήθηκε στις 02.06.2024), στο οποίο περιγράφεται από γυναίκα (ακόμα μια περίπτωση γυναίκας ασθενή), που είναι μέλος στη διαδικτυακή κοινότητα «Συνήγορος των ΑμεΑ», η κακοποίησή της από γιατρό μέλος της υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ, αφού η γιατρός επέμενε να της λυγίζει τα πόδια, με δύναμη, σε αδύνατη στάση για την ασθενή, τόσο που έφτασε στο σημείο, όπως λέει, να πεταχτεί πάνω από τον πόνο, να τραβάει τα χέρια της γιατρού και να την παρακαλεί φωνάζοντας: «Σας παρακαλώ! Ωωω! Πονάω! Ωωω!»
Ο σύνδεσμος που τα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ» καταθέτουν τα οδυνηρά βιώματα κακοποίησής τους από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/posts/6520719344609390/
[1] Σε αυτό
το σημείο υπενθυμίζουμε τις περιπτώσεις των μελών, γυναικών, κυρίως με
μαστεκτομές, που υποχρεώνονται να γδύνονται παρουσία τρίτων καθώς και παρουσία
λοιπών υπαλλήλων που δεν είναι ιατροί. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις γυναικών που
υποχρεώθηκαν να γδυθούν παρουσία γνωστών τους υπαλλήλων.
Επίσης, υπενθυμίζουμε την περίπτωση ασθενούς που η υγειονομική επιτροπή του
προκάλεσε μικρή αιμορραγία στην πατούσα και τον άφησε να φύγει χωρίς όμως να
του παράσχει πρώτες βοήθειες, με τον κίνδυνο η πληγή του να μολυνθεί. Αν όμως
τηρούταν ένα στοιχειώδες υγειονομικό πρωτόκολλο, έτσι όπως τηρείται στις
ανώτατες υγειονομικές επιτροπές που εξετάζουν μέσα στα στρατιωτικά νοσοκομεία,
θα του φρόντιζαν την πληγή που οι ίδιοι του προκάλεσαν.
Επικαιροποίηση 31.05.2024
Η αναφορά εστάλη στις εξής δύο αναπηρικές οργανώσεις:
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ)
posgamea[a]otenet.gr
- ΕΣΚ-ΑμεΑ (Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Αναπηρίες)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)
seaanamea@gmail.com
Επικαιροποίηση 29.05.2024
Η αναφορά έχει σταλεί επίσης στους εξής φορείς:
- Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
- Σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες με παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι βουλευτές ανεξαιρέτως.
- Στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
- Στα media και σε πολλούς δημοσιογράφους.
- Στον καθηγητή ποινικού δικαίου, κ. Κωνσταντίνο Βαθιώτη.
Επικαιροποίηση 26.05.2024: Ανοίχτηκε Φάκελος Υπόθεσης, υπ' αρ. 352997/25.05.2024
Η αναφορά έλαβε τον αρ. πρωτ. 25583/25.05.2024. Αναμένεται να ανοιχτεί φάκελος υπόθεσης και να χρεωθεί σε χειριστή (νομικό).
Σάββατο 25
Μαΐου 2024
Αναφορά
στον Συνήγορο του Πολίτη
(ειδική αρμοδιότητα ως «Πλαίσιο Προαγωγής»
για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ,
βάσει Ν. 4488/2017, άρθρο 72)
Θέμα: «Καταγγελία - Τα ΑμεΑ συστηματικά κακοποιούμαστε σωματικά και ψυχολογικά
από τις μη ελεγχόμενες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ – Οι αρμόδιοι δεν
απαντάνε στις ερωτήσεις»
Αξιότιμε Συνήγορε του Πολίτη,
Περισσότερα από τρία χρόνια πέρασαν από τότε που ασκήθηκαν δύο μέσα κοινοβουλευτικού
ελέγχου (ερωτήσεις) από βουλευτές χωρίς ποτέ να απαντήσει ο Υπουργός Υγείας για
το πιο σοβαρό θέμα που αφορά όλα τα άτομα με αναπηρίες που εξετάζονται από τους
ιατρούς εντός των δομών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ του e-ΕΦΚΑ)
καθώς εξακολουθούν και αναφέρουν στη διαδικτυακή κοινότητα "Συνήγορος των
ΑμεΑ" (με 103.000 μέλη) ότι κακοποιούνται σωματικά/ψυχολογικά κατά τη
διάρκεια της υγειονομικής τους εξέτασης, η οποία πολλές φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες,
περιλαμβάνει φυσική εξέταση υπό απαράδεκτες συνθήκες και εξευτελιστικές
συμπεριφορές κακοποίησης εκ μέρους των ιατρών-μελών που διενεργούν ιατρικές
πράξεις σε δομές που δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, ούτε και από
τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, καθώς οι δομές του e-ΕΦΚΑ (ΚΕΠΑ) εποπτεύονται
αποκλειστικά από το Υπουργείο Εργασίας ενώ οι ιατρικοί σύλλογοι δηλώνουν
αναρμόδιοι.
Προκειμένου να απαντηθούν τα
ερωτήματά μας, κατά πόσο δηλαδή αυτό που συμβαίνει εντός των δομών του e-ΕΦΚΑ
είναι νόμιμο και πώς προστατεύονται η σωματική/ψυχολογική ακεραιότητα και η
αξιοπρέπεια όλων αυτών των ασθενών από τις τυχόν ιατρικές αυθαιρεσίες, έστειλα
επιστολή-ΑΝΑΦΟΡΑ, στις 12.02.2024, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και
υπουργούς, αναφέροντας και την προσωπική μου κακοποίηση από υγειονομική
επιτροπή του ΚΕΠΑ.
Η επιστολή (ΑΝΑΦΟΡΑ):
Δευτέρα 12
Φεβρουαρίου 2024
ΠΡΟΣ:
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αυτοτελές
Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας
Email: rights@moh.gov.gr
Το Αυτοτελές
Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας διαβίβασε αυθημερόν την
αναφορά μας στον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ [dioikitis@efka.gov.gr] με ταυτόχρονη
κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας [minister@moh.gov.gr] και στη ΓΓ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΥΓΕΙΑΣ του Υπουργείου Υγείας [sgoffice.healthservices@moh.gov.gr], ως εξής:
ΠΡΟΣ Ε.Φ.Κ.Α.
Γραφείο κ.Διοικητή
Σας διαβιβάζουμε την από 12/2/24 ηλεκτρονική Αναφορά-Αίτημα-Ερώτηση πολίτη και
παρακαλούμε όπως εξετάσετε τα αναγραφόμενα και προβείτε στις κατά νόμο ενέργειές
σας, λόγω αρμοδιότητας.
Υπουργός: Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Email: minister@moh.gov.gr
Κατόπιν
υπενθύμισης που τους κάναμε έλαβε αρ. πρωτοκόλλου: 960/19-2-2024
από protoc-minister@moh.gov.gr ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ &ΤΕΧΝΙΚΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ.
Κεντρικό
Πρωτόκολλο Υπουργείου Υγείας
Email: protokollo@moh.gov.gr
Κατόπιν
υπενθύμισης που τους κάναμε έλαβε αρ. πρωτοκόλλου ΕΙΣ 570/19-02-2024 από
protokollo@moh.gov.gr, ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ.
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Υπουργός: Δόμνα –
Μαρία Μιχαηλίδου
Email: ypourgos_erg@yeka.gr
To ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ [protocol@yeka.gr] μας
ενημέρωσε ως εξής:
Το έγγραφο
σας προς το Γραφείο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έλαβε
αριθμ. πρωτ. 10781/12.02.2024 και προωθήθηκε στον Υφυπουργό Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου και στον Γεν. Γραμ. Κοινωνικής Ασφάλισης κ.
Μηλαπίδη, αμφότεροι αρμόδιοι για τον Τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου
υπάγονται και τα ΚΕΠΑ.
Κεντρικό
Πρωτόκολλο Υπουργείου Εργασίας
Email: protokolo@ypakp.gr
Η υπηρεσία διαβίβασε την επιστολή μας στους εξής παραλήπτες:
- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,
έλαβε αρ. πρωτ. 10737/12.02.2024.
- Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Τομέας Κοινωνικής Ασφάλισης),
έλαβε αρ. πρωτ. 10738/12.02.2024.
- Ιδιαίτερο Γραφείο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
έλαβε αρ. πρωτ. 10739/12.02.2024.
- ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Σταύρος
Παπασταύρου
Email: ypep@primeminister.gr
- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
Email: esaea@otenet.gr
-
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Email: pisinfo@pis.gr
Έλαβε αρ.
πρωτ. ΑΠ ΠΙΣ: 3729/12.2.2024
ΑΝΑΦΟΡΑ - ΑΙΤΗΜΑ - ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: Νομιμοποιούνται οι γιατροί των ΚΕΠΑ να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα σε δομές που εποπτεύονται μοναδικά από το Υπουργείο Εργασίας; Με ποιον τρόπο προστατεύονται τα άτομα με αναπηρίες από τυχόν αυθαιρεσίες των ιατρών;
Αξιότιμοι
κύριοι!
Λαμβάνοντας υπόψιν τα εξής:
1. Τις διατάξεις του Ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» και συγκεκριμένα τις διατάξεις του άρθρου 6 «Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας».
2. Τις διατάξεις του Ν. 4961/2022, άρθρο 104 «Ειδικό Σώμα Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».
3. Τον Κανονισμό Λειτουργίας του
Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)
ΥΑ 83779/12-09-2022 (ΦΕΚ Β' 4830/13-09-2022).
4. Τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, Ν. 3418/2005.
5. Την αναπάντητη ερώτηση, υπ’ αρ. 6601,18.05.2020, πρώην βουλευτή προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Νομιμοποιούνται οι υγειονομικές επιτροπές των ανωνύμων ιατρών του ΚΕΠΑ να διενεργούν ιατρικές πράξεις;» [1][1]
6. Την αναπάντητη ερώτηση, υπ’ αρ. 4783/05.03.2021, πρώην βουλευτή προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Θέμα νομιμοποίησης ή όχι της διενέργειας ιατρικών πράξεων από τους ιατρούς των υγειονομικών επιτροπών μέσα στα ΚΕΠΑ του “e-ΕΦΚΑ”» [2][2]
7. Το έγγραφο της Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, του Υπουργείου Υγείας, με αρ. πρωτ. 124/18, 18.04.2019, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει έγγραφες αναφορές και ανάλογες προφορικές καταγγελίες περί παραβίασης δικαιωμάτων ψυχικά ασθενών στη διαδικασία εκτίμησης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), η οποία γενικότερα περιγράφεται ως μια τραυματική εμπειρία. [3][3]
Επιπλέον:
Επειδή, έχουν περάσει περισσότερα από τρία
χρόνια από τότε που θέσαμε ερωτήματα μέσω βουλευτών στον Υπουργό Υγείας, τα
οποία ουδέποτε απαντήθηκαν, ως υπήρχε υποχρέωση.
Επειδή, όλες οι δομές υγείας έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από το έτος 2011
(Ν. 3918/2011).
Επειδή, ο e-ΕΦΚΑ, πρώην ΕΦΚΑ, πρώην ΙΚΑ, δεν εποπτεύεται πλέον
από το Υπουργείο Υγείας, αλλά εποπτεύεται μοναδικά από το Υπουργείο Εργασίας,
από το έτος 2015 (Ν. 4387/2016, άρθρο 51).
Επειδή, οι γιατροί-μέλη των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ εξέταζαν τους ασθενείς ανώνυμα μέσα σε παράνομο καθεστώς αδιαφάνειας για περίπου δέκα χρόνια μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση χάρη στην αναφορά μας, υπ’ αρ. υπόθεσης 266158, [4][4] που είχαμε υποβάλει στον Συνήγορο του Πολίτη και σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές. Βλ. και την Ειδική Ετήσια Έκθεση ΣτΠ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ έτους 2020 (σελ. 58-59). [5][5]
Επειδή, σύμφωνα με απαντητική επιστολή [6][6] του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, υπ’ αρ. πρωτ. 683/15.09.2020, με την οποία απάντησε ο Ι.Σ.Α. σε πολίτη που υπέβαλε καταγγελία κατά ιατρών του ΚΕΠΑ, τα εξής:
«Ο Ι.Σ.Α. δεν έχει καμία αρμοδιότητα στα Κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας. Αυτά ανήκουν στον ΕΦΚΑ και προΐσταται η διεύθυνση Αναπηρίας στην Αθήνα».
Επομένως, όταν ένας ιατρικός σύλλογος βεβαιώνει με επιστολή του ότι δεν έχει αρμοδιότητα στα ΚΕΠΑ, εύλογα συμπεραίνεται ότι η διενέργεια ιατρικών πράξεων από τους ιατρούς, εντός των δομών του ΚΕΠΑ, δεν εποπτεύεται ούτε από τους ιατρικούς συλλόγους.
Επειδή, οι γιατροί εντός των ΚΕΠΑ διενεργούν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πολλών μελών της ομάδας «Συνήγορος των ΑμεΑ», ξεκάθαρα ιατρικές πράξεις [7][7] στους ασθενείς, κατά την έννοια του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας [8][8] αφού:
α) Διενεργούν κλινική ή φυσική εξέταση
στο σώμα μας, αρκετές φορές σε ακατάλληλους χώρους μέσα στους οποίους μας
ζητούν να γδυνόμαστε παρουσία τρίτων. Επιπλέον, συντάσσουν τις ιατρικές
γνωματεύσεις [9][9] που μας αφορούν ενώ αρκετές φορές μας
παραγγέλλουν επιπλέον εξετάσεις. [10][10]
β) Στη διαδικτυακή κοινότητα «Συνήγορος των ΑμεΑ» έχουν αναφερθεί
πολλές φορές από μέλη της κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης οι
γιατροί προκάλεσαν σωματικό/ψυχικό πόνο, έως ακόμα και σωματική βλάβη στους
εξεταζόμενους ασθενείς, δηλαδή στα ίδια τα μέλη της ομάδας μας.
Με σχετική ανακοίνωση επιχειρήσαμε να συγκεντρώσουμε τις προσωπικές καταθέσεις
μελών της ομάδας μας. Προέκυψαν δεκάδες προσωπικές μαρτυρίες από τα μέλη της
ομάδας που βεβαιώνουν ότι έχουν υποστεί σωματικό ή και ψυχολογικό πόνο από τον
τρόπο που τους χειρίστηκαν οι γιατροί-μέλη των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ.
[11][11]
Παράδειγμα,
ένα από τα πολλά, με μέλος της ομάδας μας που έκανε ξεχωριστή ανάρτηση στην
οποία αναφέρει τα εξής:
«Πέρασα επιτροπή με ήδη ποσοστό 51% με πρόβλημα στα ισχία και στα γόνατα και
εκεί μου άσκησαν πίεση στα παραπάνω σημεία με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η
κατάσταση μου. Μπορώ να απευθυνθώ κάπου γνώριζε κάποιος κάτι;;;;» [12][12]
Προσωπικά, βίωσα οδυνηρή εμπειρία στην εξέτασή
μου από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ (έτος 2016), όταν ο
ορθοπεδικός ιατρός, πρόεδρος της επιτροπής, τέντωσε, απροειδοποίητα και
απότομα, την άρθρωση του δεξιού μου ποδιού, στο ύψος του γονάτου, προκαλώντας
μου μεγάλο και έντονο πόνο. Πολύ φοβάμαι ότι εξαιτίας αυτής της ενέργειας του
γιατρού έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη ή επιδείνωση στην πάθησή μου καθώς
υποφέρω από τον συνδυασμό χρόνιας ορθοπεδικής και ρευματικής πάθησης. Έχω
εξεταστεί πολλές φορές από ιατρούς, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, αλλά ποτέ δεν
μου προκάλεσαν έντονο πόνο διότι ήταν προσεκτικοί απέναντί μου.
Δυστυχώς, δεν έχω τρόπο να αποδείξω αυτό που καταθέτω με το παρόν καθώς δεν έχω
δικό μου μάρτυρα, αφού στην υγειονομική εξέταση, η οποία γίνεται «κεκλεισμένων
των θυρών» δεν επιτρέπεται η είσοδος σε τρίτα πρόσωπα.
Επιπλέον,
πρέπει να αναφέρω και το γεγονός της απαράδεκτης κατάστασης με την οποία ήρθα
αντιμέτωπος αφού οι γιατροί είχαν καπνίσει νωρίτερα εντός της αίθουσας
εξέτασης, αφού είχαν ως «σύστημα» την παραβατική συμπεριφορά καπνίσματος
μέσα στους κλειστούς χώρους παραμονής και εξέτασης ανθρώπων με σοβαρά
προβλήματα υγείας - αποδεικνύοντας ότι άνευ ελέγχου δεν σέβονται τίποτα και
κανέναν.
Έπρεπε κατόπιν συνεχών καταγγελιών μου να ακολουθήσουν τρεις υγειονομικοί
έλεγχοι μέχρι επιτέλους να σταματήσουν αυτή την αντικοινωνική και αντίθετη με
την ιατρική δεοντολογία συμπεριφορά. [13][13]
Έκτοτε
αισθάνομαι ότι έχω κακοποιηθεί και ότι έχουν παραβιαστεί τα θεμελιώδη
δικαιώματά μου ως ασθενή και ως άτομο με αναπηρία και ότι εξακολουθούν να
παραβιάζονται εντός των ΚΕΠΑ που αποτελούν δομές που εποπτεύονται αποκλειστικά
και μοναδικά από το Υπουργείο Εργασίας, στις οποίες όμως διενεργούνται και
ιατρικές πράξεις κατά τη διαδικασία της πιστοποίησης αναπηρίας που έχει θεσπιστεί
κυρίως ως διοικητική διαδικασία (βλ. Ν.3863/2010, άρθρο 6).
Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, αισθάνομαι επιπλέον
και μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην αξιοπιστία του ιατρικού σώματος
στην Ελλάδα αφού στο ΚΕΠΑ έχει καταλυθεί η βασική αρχή της ιατρικής
ως σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, άρθρο
8).
Για όλους
τους ανωτέρω λόγους, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, ερωτάται και
το Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, του
Υπουργείου Υγείας, καθώς επίσης ερωτώνται η ΕΣΑμεΑ και ο Πανελλήνιος
Ιατρικός Σύλλογος:
1. Νομιμοποιούνται οι γιατροί των ΚΕΠΑ, μέλη των υγειονομικών του επιτροπών, να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα σε δομές που εποπτεύονται μοναδικά από το Υπουργείο Εργασίας; Κι αν ναι, βάσει ποιας διάταξης;
2. Με ποιον τρόπο προστατεύονται τα άτομα με αναπηρίες από τυχόν αυθαιρεσίες των ιατρών; Με ποιον τρόπο προστατεύονται τα δικαιώματά τους ως ασθενείς, βάσει του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, αφού οι δομές των ΚΕΠΑ -[στις οποίες οι γιατροί-μέλη των υγειονομικών επιτροπών ασκούν ιατρικές πράξεις, κυρίως διενεργούν σύντομη φυσική και κλινική εξέταση, υπό ελλιπείς συνθήκες τήρησης των μέτρων ασφάλειας του ασθενή και της εξασφάλισης του σεβασμού της προσωπικότητάς του, επίσης συντάσσουν ιατρικές γνωματεύσεις για τους εξεταζόμενους, ενώ αρκετές φορές παραγγέλλουν επιπλέον εξετάσεις] - δεν εποπτεύονται από το Υπουγείο Υγείας, αλλά ούτε και από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους;
3. Προτίθεστε να πράξετε τις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει οριστικά το φαινόμενο των ανέλεγκτων συμπεριφορών σωματικής/ψυχολογικής κακοποίησης εκ μέρους των ιατρών-μελών των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ εις βάρος των εξεταζόμενων ασθενών στη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας; Κι αν ναι, τότε παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε αυτές τις ενέργειες.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,
άμεσα θιγόμενο άτομο ως ασθενής και άτομο με αναπηρία,
ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ»,
η οποία απαριθμεί περισσότερα από 100.000 μέλη.
Email επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου
Email: info@isagrinio.gr
Έλαβε
αριθμό πρωτοκόλλου 159/12-02-2024.
(Τέλος της επιστολής)
Σε συνέχεια της αναφοράς μου,
στις 14.02.2024, η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών του e- ΕΦΚΑ ζήτησε από τον
γνωστό προϊστάμενο της Διεύθυνσης του ΚΕΠΑ, ο οποίος υπογράφει κάθε ΓΑΠΑ που
μας χορηγείται, να παρέχει τις απόψεις του σχετικά. Ο Υπουργός Εργασίας, χωρίς
να κάνει κάποιον σχολιασμό, μου προώθησε την απάντηση (06.03.2024, επισυνάπτεται με την
παρούσα) του προϊσταμένου του ΚΕΠΑ προς τη Διεύθυνση Διευθέτησης
Αναφορών, ο οποίος επικαλείται τα άρθρα 2 και 23 του Κανονισμού Λειτουργίας
ΚΕΠΑ, καταλήγοντας ως εξής:
"Επιπρόσθετα, είναι ασαφές το τι
συνίσταται «αυθαιρεσία των ιατρών» και πως αυτή τεκμαίρεται. Ωστόσο,
σύμφωνα με το άρθρο 11 του ίδιου ανωτέρω Κανονισμού «Επιτρέπεται προσφυγή
ενώπιον Β’ΥΕ κατά της Γ.Α.Π.Α.[...]".
Δηλαδή, κατά τον γνωστό Προϊστάμενο του ΚΕΠΑ, στον οποίο τέθηκαν υπόψη του οι προσωπικές μαρτυρίες μας που περιγράφουν πώς κακοποιηθήκαμε σωματικά/ψυχολογικά από τις υγειονομικές επιτροπές, με εξευτελισμούς, ακόμα και με πρόκληση τραυματισμών, είναι ασαφές το τι συνίσταται «αυθαιρεσία των ιατρών»!
Αξιότιμε
Συνήγορε του Πολίτη!
Επειδή:
1. Οι κακοποιήσεις που έχουν
διαπραχθεί εις βάρος μας είναι εξαιρετικά σοβαρές, διαπράττονται κατά σύστημα, μέχρι
ακόμα και μόνιμα τραύματα έχουν προκληθεί από την κακομεταχείριση που έχουμε
υποστεί, βίαια, με εξευτελισμό και παρά τη θέλησή μας. Επιπλέον αντιμετωπιζόμαστε
εμείς και οι θεραπευτές ιατροί μας σαν να είμαστε κοινοί απατεώνες αφού τα μέλη
των υγειονομικών επιτροπών αμφισβητούν από μία εξέταση διάρκειας πέντε λεπτών,
το ήθος μας, το ποσοστό αναπηρίας μας, τις ιατρικές εξετάσεις μας, τις
γνωματεύσεις των ιατρών-θεραπευτών μας που μας παρακολουθούν εδώ και χρόνια,
τις νοσηλείες μας, ακόμα και τα χειρουργεία μας.
Από εκεί μέσα καταλήγουμε συχνά να φεύγουμε με τραύματα, με κλάματα και με
απώλεια των ζωτικών μας παροχών, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τις καταγγελίες
μας.
2. Κανείς ποτέ δεν μας απαντάει
υπεύθυνα, ο Υπουργός Υγείας δεν απαντάει εδώ και χρόνια, κανένας υπουργός δεν
απαντάει, ούτε και οι υπηρεσίες, κι ενώ πέρασαν οι προθεσμίες που είχαν για να
μας απαντήσουν (βάσει του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, άρθρο 4).
3. Τα ΚΕΠΑ δεν αποτελούν δομή
υγείας για να διενεργούνται με ασφάλεια φυσικές-κλινικές εξετάσεις σε ασθενείς
κάθε ηλικίας (ενήλικοι-ανήλικοι, παιδιά, υπέργηροι, κτλ.), δεν διαθέτουν
ιατρικό εξοπλισμό ούτε φαρμακευτικό υλικό, ενώ η εξέταση της υπόθεσής μας
γίνεται από τους ιατρούς με έντονη βιασύνη, με νεύρα, με φωνές, μέσα σε πέντε
λεπτά, το πολύ δέκα.
4. Τα ΚΕΠΑ δεν εποπτεύονται από
το Υπουργείο Υγείας ενώ οι τοπικοί ιατρικοί σύλλογοι δηλώνουν αναρμόδιοι.
5. Τα μέλη των υγειονομικών
επιτροπών, κατά τη διάρκεια της εξέτασής μας, μας είναι άγνωστα τα στοιχεία
τους, δεν γνωρίζουμε αν είναι ιατροί αυτοί που μας εξετάζουν ή απλοί υπάλληλοι,
δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους ούτε τις ειδικότητές τους και αν είναι σχετικές
με τις παθήσεις μας, ενώ αρνούνται να μας δώσουν τα υπηρεσιακά τους στοιχεία.
Σε αυτό το σημείο οφείλω να υπενθυμίσω στον ΣτΠ την αναφορά μου, υπ’ αρ.
266158, [[14]]
όταν είχα καταγγείλει τα ΚΕΠΑ για καθεστώς ανωνυμίας και έλλειψης διαφάνειας, αφού
για τουλάχιστον δέκα χρόνια, είτε αρνούνταν να μας χορηγούν τα τρισέλιδα πρακτικά
(γνωματεύσεις) των υγειονομικών επιτροπών με τα στοιχεία των ιατρών (ονόματα,
ειδικότητες), είτε αποκρύπτανε τα στοιχεία των ιατρών, πρακτικές που στην
ουσία παρέπεμπαν στο ποινικό αδίκημα της Υπεξαγωγής Εγγράφων (ΠΚ 222). Ο
ΣτΠ αρχειοθέτησε την υπόθεσή μου χωρίς ποτέ ο ΕΦΚΑ να του απαντήσει παρά τις
συνεχείς υπομνήσεις που του έστελνε ο ΣτΠ. Σχετική και η μήνυση που
θεωρήθηκε ότι είχα υποβάλει (ΑΒΜ ΔΕ2021-7785), από απλή κοινοποίηση με το email, αναφοράς μου στους αρμόδιους φορείς,
και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία τελικά απορρίφθηκε καθώς ο
ΕΦΚΑ πρόλαβε και μου χορήγησε τα τρισέλιδα πρακτικά δύο μήνες πιο πριν.
6. Παραβιάζονται
θεμελιώδη δικαιώματα ασθενών, ατόμων με αναπηρίες, ακόμα και μικρών παιδιών με
βαριές αναπηρίες και παθήσεις.
7. Οι περισσότερες κακοποιήσεις
υφίστανται σε άτομα του γυναικείου φύλου, προφανώς επειδή είναι το αδύναμο
φύλο.
8. Ως συνέπεια όλων των παραπάνω, δηλώνω ότι αισθάνομαι
πλέον μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην αξιοπιστία του ιατρικού
σώματος στην Ελλάδα αφού στο ΚΕΠΑ έχει καταλυθεί η βασική αρχή της ιατρικής
ως σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, άρθρο
8).
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
ζητάω την άμεση παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη με την ειδική
αρμοδιότητα που έχει ως «Πλαίσιο Προαγωγής» (βάσει ν. 4488/2017), θέτοντάς
του ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με περισσότερες από πενήντα δημοσιευμένες καταγγελίες
μελών της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ», προκειμένου να
μάθουμε επιτέλους αν:
Α) Νομιμοποιούνται, υπό τις παρούσες απαράδεκτες συνθήκες, να διενεργούν
πάνω μας, φυσική-κλινική εξέταση (ιατρικές πράξεις) οι γιατροί που είναι μέλη
στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.
Β) Προκειμένου να εφαρμοστεί καθεστώς αυστηρής διαφάνειας, με σεβασμό στα
δικαιώματα των ασθενών και των ΑμεΑ, με απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλειά
τους, στον σεβασμό της προσωπικότητάς τους και με σεβασμό και προστασία στο
ύψιστο αγαθό της υγείας.
Γ) Προκειμένου να εφαρμοστούν με απόλυτη προτεραιότητα
οι επιταγές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,
άμεσα θιγόμενος
και θυματοποιημένος (από τα ΚΕΠΑ) πολίτης με αναπηρία,
με το δικαίωμα επίσης που μου δίνει η CRPD, άρθρο 33, παρ. 3 (Ν. 4074/2012) να
εμπλέκομαι και να συμμετέχω πλήρως στη διαδικασία παρακολούθησης της εθνικής
εφαρμογής της Σύμβασης, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, δημιουργός της
μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ «Συνήγορος των ΑμεΑ» (αφού απαριθμεί περισσότερα από 103.000
μέλη μέχρι στιγμής).
Παρακαλώ τον ΣτΠ, να επικοινωνεί μαζί μου μόνο με τον ηλεκτρονικό τρόπο
επικοινωνίας στο email που του έχω δηλώσει (βάσει ν. 4727/2020, άρθρα 29 και
34).
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (58 σελίδες) ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ
ΟΜΑΔΑΣ «Συνήγορος των ΑμεΑ»
(Κατατμημένη σε
τέσσερα αρχεία).
[1][1] Κοινοβουλευτικός έλεγχος: «Νομιμοποιούνται οι
υγειονομικές επιτροπές των ανωνύμων ιατρών του ΚΕΠΑ να διενεργούν ιατρικές
πράξεις;».
https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=f233cda3-57e5-45dc-8f7a-abc000e97691
[2][2] Κοινοβουλευτικός έλεγχος: «Θέμα νομιμοποίησης ή όχι
της διενέργειας ιατρικών πράξεων από τους γιατρούς των υγειονομικών επιτροπών
μέσα στα ΚΕΠΑ του e_ΕΦΚΑ».
https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=d736e939-f833-4e3c-8c75-ace2012aaea6
[3][3] Υπουργείο Υγείας, αρ. πρωτ. 124/18, 18.04.2019
«Σεβασμός δικαιωμάτων ψυχικών πασχόντων στη διαδικασία εκτίμησης αναπηρίας από
τα ΚΕΠΑ».
https://drive.google.com/file/d/18D5_A_Egovni_7jfWcWY2FTQIPoEo2G_/view
[4][4] Καταγγελία κατά ΚΕΠΑ για καθεστώς ανωνυμίας κι
έλλειψης διαφάνειας με θέμα: «Η ανωνυμία των μελών των υγειονομικών επιτροπών
στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας παραβιάζει βασικά δικαιώματα των ΑμεΑ και
πρέπει εκτός από την άμεση κατάργησή της να ερευνηθεί αν έγινε από σκοπιμότητα
για εφαρμογή πολιτικής μισαναπηρισμού (με την επιστημονική έννοια της λέξης)»,
23.08.2019.
https://logistis-amea.blogspot.com/2019/08/blog-post_23.html
[5][5] Συνήγορος του Πολίτη: Ειδική Ετήσια Έκθεση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ έτους 2020 (σελ. 58-59). https://drive.google.com/file/d/1SLk98sz56ZXx1AYaiO_IfMKcsI_hHcy-/view
[6][6] Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, αρ. πρωτ. 683/15.09.2020
https://drive.google.com/file/d/1YhIl1gckEorad1uF8WhLAFNcc6CW2-aK/view?usp=sharing
[7][7] Διαδικτυακή κοινότητα «Συνήγορος των ΑμεΑ», ανάρτηση,
17.01.2023.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/posts/6520711737943484/
[8][8] ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, Ν. 3418/2005,
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ
Άρθρο 1 Έννοιες, ορισμοί και πεδίο εφαρμογής του παρόντος
1. Ιατρική πράξη είναι εκείνη που έχει ως σκοπό τη με οποιαδήποτε επιστημονική
μέθοδο πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.
2. Ως ιατρικές πράξεις θεωρούνται και εκείνες οι οποίες έχουν ερευνητικό
χαρακτήρα, εφόσον αποσκοπούν οπωσδήποτε στην ακριβέστερη διάγνωση, στην
αποκατάσταση ή και τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και στην προαγωγή της
επιστήμης.
3. Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται και η συνταγογράφηση, η
εντολή για διενέργεια πάσης φύσεως παρακλινικών εξετάσεων, η έκδοση ιατρικών
πιστοποιητικών και βεβαιώσεων και η γενική συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενή.
4. Κατά τον παρόντα Κώδικα:
α) Στην έννοια «ασθενής» περιλαμβάνεται κάθε χρήστης των υπηρεσιών υγείας.
β) Στην έννοια «οικείος» περιλαμβάνονται οι συγγενείς εξ αίματος και εξ
αγχιστείας σε ευθεία γραμμή, οι θετοί γονείς και τα θετά τέκνα, οι σύζυγοι, οι
μόνιμοι σύντροφοι, οι αδελφοί, οι σύζυγοι
και οι μόνιμοι σύντροφοι των αδελφών, καθώς και οι επίτροποι ή οι επιμελητές
του ασθενούς και όσοι βρίσκονται υπό δικαστική συμπαράσταση.
5. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται κατά την άσκηση του ιατρικού
επαγγέλματος και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή
τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα από
τον τρόπο ή τη μορφή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, ατομικά, ομαδικά ή με
τη μορφή ιατρικής εταιρείας, ως ελεύθερο επάγγελμα ή όχι.
[9][9] Άρθρο 24 του Κανονισμού Λειτουργίας ΚΕΠΑ (ΚΥΑ υπ’ αρ. 83779/2022 [ΦΕΚ Β' 4830/13-09-2022]).
[10][10] Βάσει άρθρου 6, παρ. 7 και άρθρου 23, παρ. 2, του Κανονισμού Λειτουργίας ΚΕΠΑ (ΚΥΑ υπ’ αρ. 83779/2022 [ΦΕΚ Β' 4830/13-09-2022].
[11][11] Διαδικτυακή κοινότητα «Συνήγορος των ΑμεΑ», ανάρτηση,
17.01.2023.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/posts/6520719344609390/
[12][12] Διαδικτυακή κοινότητα «Συνήγορος των ΑμεΑ», ανάρτηση,
31.01.2024.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/posts/7882909388390372
[13][13] «Στο ΚΕ.Π.Α. οι ιατροί κάπνιζαν μέσα στην αίθουσα
εξέτασης των ασθενών!», 14.09.2016.
https://logistis-amea.blogspot.com/2016/09/blog-post.html
[[14]] Καταγγελία κατά ΚΕΠΑ για καθεστώς ανωνυμίας κι έλλειψης διαφάνειας: https://logistis-amea.blogspot.com/2019/08/blog-post_23.html
Παρασκευή 24
Μαΐου 2024
ΟΙ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Παρακάτω
παραθέτουμε κατάσταση με περίπου πενήντα πέντε (55) φωτογραφίες, μαζί με
επεξηγηματικές περιλήψεις, από τις πιο σημαντικές καταγγελίες των μελών της
ομάδας «Συνήγορος των ΑμεΑ». Τις απαριθμήσαμε κατά ημερολογιακή σειρά.
Θεωρήσαμε σκόπιμο να παραθέσουμε αποδεικτικές φωτογραφίες, να αποκρύψουμε τα
ονόματα, να συντάξουμε περιλήψεις και να τις τοποθετήσουμε σε μία σελίδα, ανά
καταγγελία, για λόγους σεβασμού αλλά και διευκόλυνσης στην ανάγνωση.
Επειδή οι καταγγελίες έγιναν δημοσίως τα ονόματα των λογαριασμών μπορεί να τα
βρει οποιοσδήποτε στον σύνδεσμο της ανάρτησης, στον σύνδεσμο, εδώ:
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/posts/6520719344609390/
Σημαντικές επισημάνσεις
Α. Κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι τα θύματα κακοποίησης είναι στην
πλειοψηφία τους γυναίκες.
Β. Δεν προβλέπονται παραβάν στα ΚΕΠΑ.
Γ. Τα ΚΕΠΑ δεν είναι ιατρεία ούτε νοσοκομεία, στεγάζονται στον e-ΕΦΚΑ που εποπτεύεται
μοναδικά από το Υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή, δεν προβλέπεται ιατρικό πρωτόκολλο,
δεν προβλέπεται ιατρικός και φαρμακευτικός εξοπλισμός, επομένως οι φυσικές/κλινικές
εξετάσεις (ιατρικές πράξεις) στους ασθενείς μπορεί να τους εκθέτουν σε
κινδύνους. Δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας ενώ οι ιατρικοί σύλλογοι
δηλώνουν αναρμόδιοι.
Δ. Παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και των
ασθενών.
Το παρόν θα δημοσιευθεί και θα κατατεθεί σε κάθε αρμόδιο πρόσωπο και φορέα.
Παρακαλούμε να αναγνωστούν ΟΛΕΣ οι μαρτυρίες, μία προς μία, και να τους δοθεί η
ανάλογη σημασία διότι είναι εξαιρετικά σοβαρές.
Ανδρέας Μπαρδάκης,
ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ» (με 103.000 μέλη).
1. Η ειρωνεία που δέχτηκε η ασθενής της προκάλεσε δυσφορία και ναρκοληπτική κρίση από την οποία υποφέρει.
2. Περιστατικό με σωματική και ψυχολογική κακοποίηση που προκάλεσε ψυχολογικό τραύμα στην ασθενή αφού πλέον δηλώνει αδύναμη ψυχολογικά να ξαναπεράσει από υγειονομική εξέταση.
3. Δύο περιστατικά με εξευτελιστικές συμπεριφορές, αφού οι ιατροί απευθύνθηκαν με ειρωνεία, σε ασθενείς, γυναίκες, υποχρεώνοντάς τες να γδυθούν, απουσία παραβάν, για να επιδείξουν τις μαστεκτομές τους μπροστά σε όλους τους παρόντες ακόμα και σε τρίτα άτομα. Η μία από τις γυναίκες υποχρεώνεται κάθε χρόνο στην ίδια αντιμετώπιση.
4. Άλλες τρεις μαρτυρίες που βεβαιώνουν κακοποίηση. Η μία περίπτωση αναφέρει ότι ο ασθενής έφυγε από την υγειονομική επιτροπή με μικρή αιμορραγία στην πατούσα!
5. Δύο μαρτυρίες ακόμα. Στο ένα η ασθενής βεβαιώνει ότι κακοποιήθηκε επειδή της έβαλαν τις φωνές.
6. Εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης με επίμονη πρόκληση σωματικού πόνου από την απαράδεκτη συμπεριφορά της ιατρού. Η ασθενής βογκούσε από τον πόνο, σύμφωνα με τη μαρτυρία της κόρης της που ήταν παρούσα στην υγειονομική εξέταση.
7. Περιστατικό ειρωνείας απέναντι σε σοβαρή πάθηση παιδιού με πολύ βαριά αναπηρία. Η μητέρα που ήταν παρούσα καταγγέλλει ότι ο γιατρός έπαιξε με τη νοημοσύνη τους και ότι τους έκανε σκουπίδι…
8. Ακόμα μία περίπτωση που η ασθενής υποχρεώθηκε να επιδείξει τη μαστεκτομή της μπροστά σε όλους τους παρευρισκόμενους και με ανοικτό το παράθυρο.
9. Περιστατικό με επικίνδυνη ιατρική εξέταση στη νεκρωμένη μηριαία κεφαλή ασθενούς.
10. Περιστατικό που καταγγέλλει αδελφή ασθενούς, το οποίο περιγράφει αμφισβήτηση και ακύρωση της βαριάς αναπηρίας της ασθενούς, η οποία αντιμετωπίστηκε λεκτικά από τον ιατρό σαν να ήταν κοινή απατεώνας αφού της είπε να πάει να δουλέψει και να μην ψάχνει τα έτοιμα.
11. Ασθενής, γυναίκα, που τρεις φορές υποχρεώθηκε να γδυθεί μπροστά σε όλους. Της μιλούσαν άσχημα και απαξιωτικά, τόσο που από την ψυχολογική πίεση που αισθάνθηκε έφτασε στο σημείο να κλαίει.
12. Ασθενής, γυναίκα, που της μίλησαν υποτιμητικά απέναντι στην ψυχιατρική της πάθηση ενώ της μίλησαν προσβλητικά, την αντιμετώπισαν σαν να ήταν κοινός απατεώνας αφού της είπαν «να κόψει τα ψέματα και ότι εδώ δεν περνάνε αυτά…» Η ασθενής έπαθε επί τόπου ψυχωσικό επεισόδιο με αποτέλεσμα οι γιατροί να καλέσουν το ασθενοφόρο.
13. Καρκινοπαθής ασθενής, γυναίκα, με ένα νεφρό, ένιωσε ντροπή όταν της ζήτησαν να σηκώσει τη μπλούζα της παρουσία τριών ανδρών. Την αντιμετώπισαν με ύφος απότομο και ειρωνικό.
14. Περιστατικό με απαράδεκτη συμπεριφορά ιατρού απέναντι στον ασθενή αφού τον υποχρέωσε να προβεί σε επικίνδυνο βάδισμα (του πήρε το μπαστούνι), εκθέτοντας τον σε κίνδυνο τραυματισμού κι αφού τον προσέβαλε αντιμετωπίζοντάς τον σαν να ήταν κοινός απατεώνας.
15. Περιστατικό με αναγκαστικό ανασήκωμα ασθενή που ήταν σε φορείο αφού έφτασε στο σημείο να ζαλιστεί.
16α. Περιστατικό με πρόκληση έντονου σωματικού πόνου, άσκηση πίεσης από τον ιατρό να προβεί ο ασθενής σε κινήσεις που αδυνατούσε να εκτελέσει σωματικά, γδύσιμο του ασθενή και αμφισβήτηση του ποσοστού αναπηρίας του. Ο ασθενής γράφει ότι σφάδαζε από τον πόνο.
16β. Περιστατικό με ιατρό που ειρωνεύτηκε τον ασθενή μέχρι που του πέταξε τον φάκελο κάτω.
17. Δύο παρόμοια περιστατικά ενός ασθενή που από την ψυχολογική πίεση, που του ασκήθηκε από τις υγειονομικές επιτροπές, υποτροπίαζε η πάθησή του με αποτέλεσμα να κάνει εισαγωγές σε νοσοκομείο για κορτιζόνη κάθε φορά.
18. Εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία γυναίκας ασθενή που βεβαιώνει ότι για δέκα χρόνια που εξετάζεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ βιώνει απίστευτο σωματικό και ψυχικό πόνο. Η ασθενής βεβαιώνει ότι την τελευταία φορά οι ιατροί της πέταξαν στην κυριολεξία τα CD των εξετάσεων στα μούτρα και ότι της προκάλεσαν σωματικό πόνο μέχρι λιποθυμίας στη χειρουργημένη σπονδυλική της στήλη!
19. Μαρτυρία από κόρη μητέρας. Βεβαιώνει ψυχολογική κακοποίηση από τον ιατρό της υγειονομικής επιτροπής που έκανε τη μητέρα της να φύγει από το ΚΕΠΑ κλαίγοντας.
20. Σοβαρή καταγγελία. Ασθενής που περιγράφει ότι της μίλησαν άσχημα, της πέταξαν την τσάντα στο πάτωμα και της σήκωσαν τη μπλούζα παρόλο που τους είπε ότι δεν έχει κάνει μαστεκτομή.
21. Ασθενής που έχει χάσει την ακοή της από τότε που ήταν δώδεκα (12) ετών δηλώνει ότι δεν θέλησε να ξαναπεράσει από το ΚΕΠΑ καθώς αισθάνεται ότι αμφισβητήθηκε η βαρύτητα του προβλήματός της, αλλά και η ίδια η προσωπικότητά της, η ειλικρίνεια και η φερεγγυότητά της.
22. Περίπτωση έμπρακτης ασέβειας απέναντι σε ασθενή αφού ο ένας από τους ιατρούς τον έδιωξε με νεύμα του χεριού του, δείχνοντάς του περιφρόνηση, απαξιώνοντας ακόμα και να του μιλήσει. Ο ασθενής γράφει ότι δεν τον εξέτασαν και ότι του μείωσαν σημαντικά τη βαθμίδα αναπηρίας του (από την κανονική αναπηρία, που ήταν με ποσοστό 67%, του μείωσαν το ποσοστό στη βαθμίδα της μερικής αναπηρίας, δηλαδή στο 50%).
Ο ασθενής γράφει ότι δεν θα το ξεχάσει ποτέ, ότι ούτε και σε σκυλί δεν φέρονται έτσι.
23α. Ασθενής που καταγγέλλει ότι την ειρωνεύτηκαν ενώ έχει περάσει δύο φορές από καρκίνο. Της είπαν ειρωνικά ότι αν χειροτερέψει και εξελιχτεί ο καρκίνος έως τα κόκκαλα τότε να ξαναπάει για να της αυξήσουν το ποσοστό αναπηρίας. Της απέδωσαν μόλις 20%, δηλαδή δεν θεωρούν ότι είναι άτομο με αναπηρία αφού το απαραίτητο ποσοστό είναι τουλάχιστον 50%.
23β. Ασθενής που βεβαιώνει ότι υπέστη ψυχολογική βία. Έφυγε βουρκωμένος.
23γ. Ασθενής που δηλώνει ότι φοβάται να περάσει ξανά από το ΚΕΠΑ.
24. Ασθενής που βεβαιώνει ότι πολλές φορές έχει κακοποιηθεί σωματικά και ψυχολογικά. Την έχουν αναγκάσει να στέκεται όρθια ενώ δεν μπορούσε, την υποχρέωναν να κατεβάσει το παντελόνι της, την κοιτούσαν με ειρωνεία, με αμφισβήτηση, της μιλούσαν με νεύρα και με απαξίωση σαν να ήταν σκουπίδι.
Της μείωσαν και το ποσοστό αναπηρίας της παρόλο που η πάθησή της είναι μη αναστρέψιμη.
25. Ασθενής που καταγγέλλει ότι γιατρός της επιτροπής του ΚΕΠΑ την έβριζε φωνάζοντάς της ότι θα την πληρώνει αν τη βγάλει σε σύνταξη! Έφυγε με κλάματα, καθυστέρησε να συνέλθει ψυχολογικά.
26. Μητέρα που καταγγέλλει ότι οι γιατροί του ΚΕΠΑ συμπεριφέρθηκαν άσχημα στην ίδια και στο παιδί της που έχει βαριά αναπηρία 86%, με εγκεφαλική παράλυση. Επιχείρησαν να υποχρεώσουν το παιδί να περπατήσει ενώ του ήταν αδύνατον, απείλησαν τη μητέρα ότι θα τη βγάλουν έξω, διαφώνησαν έντονα μεταξύ τους μέχρι που το παιδί έχασε την ψυχραιμία του και βγήκε εκτός ελέγχου. Στο τέλος έκριναν ότι έπρεπε να διακοπεί το επίδομα νοητικής υστέρησης του παιδιού.
27. Ασθενής που περιγράφει την επιθετική συμπεριφορά του γιατρού απέναντί της επειδή έλειπε ένα χαρτί που είχε παραπέσει. Ο γιατρός έφερε τα χαρτιά κοντά στο πρόσωπο της ασθενούς, άρχισε να τα κουνάει δυνατά και να της φωνάζει γιατί πήγε εκεί, για βόλτα; Η ασθενής έβαλε τα κλάματα και δεν μπορούσε να σταματήσει. Κάθε φορά που έχει αυτή την ανάμνηση ταράζεται.
28. Ασθενής που έφυγε κλαίγοντας από το ΚΕΠΑ επειδή ο ιατρός της έβαλε τις φωνές και της ζήτησε να βγει έξω. Ο λόγος ήταν ότι ο γιατρός, χωρίς να το καταλάβει, κάθε φορά που φώναζε κάποιον ασθενή να μπει στην αίθουσα εξέτασης διάβαζε τον φάκελο της κοπέλας, τον ίδιο φάκελο, νομίζοντας ότι όλοι οι ασθενείς προέρχονται κατά ύποπτο τρόπο από τον ίδιο γιατρό θεραπευτή. Μέχρι που του εξήγησε ένας συνάδελφος του ότι έχει διαβάσει τον ίδιο φάκελο πέντε φορές! Η ασθενής αισθάνεται ότι παραλίγο να βγει απατεώνας εκείνη και η γιατρός-θεραπευτής της…
29. Ασθενής που μετά από την ανακριτική και επικριτική συμπεριφορά των ιατρών της επιτροπής δηλώνει ότι σκέφτεται να μην ξαναπάει ποτέ στη ζωή της μετά από αυτό, μέχρι ακόμα και να σταματήσει την αναπηρική σύνταξη, επειδή δεν θέλει να ξαναπεράσει από την πολύ αγχωτική και δυσάρεστη εμπειρία.
30. Χαρακτηριστική περίπτωση ασθενούς που επειδή ρώτησε, αν για τη μη αναστρέψιμη πάθησή του θα πιστοποιηθεί για την αναπηρία του με γνωμάτευση εφόρου ζωής, «εισέπραξε» μόνο θυμό και απαξίωση, τόσο που όταν βγήκε η απόφαση επ’ αόριστο χάρηκε πιο πολύ που δεν θα τους ξανάβλεπε παρά για την τύχη του… Δίκαια αισθάνεται ότι του έχει προκληθεί ψυχολογικό τραύμα.
31. Ακόμα μία περίπτωση που οι γονείς «εισέπραξαν» ειρωνεία για τη σοβαρή περίπτωση του μικρού παιδιού τους (με εγκεφαλική παράλυση και κινητική αναπηρία).
32. Πέρα από την ειρωνεία και την αδιαφορία που εισέπραξε μία ασθενής, αναφέρει επίσης ότι άκουσε μέλος της επιτροπής να μιλάει σε κάποιον άλλον, από το κινητό τηλέφωνο, για «μαγείρεμα» σε ανεπαρκή κριτήρια «δικού τους» ανθρώπου!
33. Περίπτωση ψυχιατρικής ασθενούς που κακοποιήθηκε ψυχολογικά και τις δύο φορές που εξετάστηκε από τους ίδιους γιατρούς αφού την ειρωνευόντουσαν και τη μείωναν. Οι ιατροί αρνήθηκαν να της πουν τα ονόματά τους και τις ειδικότητές τους όταν ρωτήθηκαν.
34. Περίπτωση που ο γιατρός αφού χτύπησε με σφυράκι το γόνατο του ασθενή διέγνωσε ότι η πάθηση έχει αποκατασταθεί (!) αρνούμενος να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Ο ασθενής καταγγέλλει ότι η απαξιωτική συμπεριφορά του γιατρού απέναντί του, καθώς και η παρέκκλιση από την αρμοδιότητα που είχε (προσδιορισμός του ποσοστού αναπηρίας), του προκάλεσαν αφόρητη στεναχώρια και στρες για μέρες.
35. Εξαιρετικά σοβαρή σωματική κακοποίηση ασθενούς, γυναίκας, ενδεχομένως με πρόκληση μόνιμου τραύματος στην άρθρωση του ποδιού, παρόλο που η ασθενής φώναζε και έκλαιγε από τους πόνους. Το ΚΕΠΑ και η διευθύντρια του παραρτήματος του ΕΦΚΑ αρνήθηκαν να χορηγήσουν τα στοιχεία του ιατρού στην ασθενή.
36. Ακρωτηριασμένη και καρκινοπαθής ασθενής που της ζητήθηκε να βγάλει τα ρούχα της και τη μαντίλα της.
37. Ψυχιατρικός ασθενής που αντιμετωπίστηκε ως τεμπέλης αφού τον ρώτησαν γιατί δεν πάει να βρει καμιά δουλειά…
38. Απαξιωτική αμφισβήτηση των δύο βεβαιωμένων καρκίνων της ασθενούς.
39. Σωματική κακοποίηση ασθενούς μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Παρά το ότι η ασθενής ούρλιαζε από τους πόνους που της προκαλούσε ο γιατρός εκείνος συνέχιζε.
40. Ασθενής που της προκάλεσε έντονο σωματικό πόνο ο ιατρός χωρίς ούτε καν να την προειδοποιήσει. Έχει θέσει το θέμα, αλλά κανείς δεν της έχει απαντήσει.
41. Ειρωνεία απέναντι σε μητέρα του παιδιού. Αμφισβήτησαν την πάθησή του και την αντιμετώπισαν σαν να ήταν κοινός απατεώνας.
42. Καρκινοπαθής που εκφράζει την ψυχολογική της κούραση αφού κάθε χρονιά της ζητάνε να βγάζει τα ρούχα της για να αποδείξει το αυτονόητο.
43. Περίπτωση ασθενούς που ο γιατρός με νεύρα της προκαλούσε έντονο πόνο σαν να πειραματιζόταν την αντοχή του οστού της. Η ασθενής μετά από αυτό έχει χάσει τον ύπνο της και τον εαυτό της, όπως δηλώνει.
44. Εξαιρετικά σοβαρή περίπτωση κακοποίησης ασθενούς με πρόκληση σοβαρού τραυματισμού παρά την άρνησή της να της χτυπήσει με το σφυράκι τα υπερευαίσθητα γόνατά της λόγω της σπάνιας πάθησής της. Τελικά της προκάλεσε ραγίσματα με πόνους που διήρκησαν τέσσερις μήνες!
45. Ακόμα μια περίπτωση που η ασθενής αισθάνθηκε άβολα όταν έπρεπε να βγάλει τα ρούχα της μπροστά σε τέσσερις αγνώστους, χωρίς να είναι σίγουροι αν ήταν ιατροί, για να δείξει τη μαστεκτομή της. Αισθάνθηκε σαν να περνούσε από «κάστινγ», εννοώντας, ενδεχομένως, σαν να περνούσε από ακρόαση για να πρωταγωνιστήσει σε φιλμ με γυμνό.
46. Ασθενής που αισθάνθηκε ντροπή όταν διαπίστωσε ότι μέσα στον χώρο της εξέτασης των ασθενών ήταν και ένας γνωστός της υπάλληλος από τον ΕΦΚΑ της πόλης της.
47. Ασθενής που εκφράζει ότι αισθάνθηκε να αντιμετωπίζεται ως πολίτης τρίτης κατηγορίας…
48. Ασθενής, γυναίκα. Αντιμετωπίστηκε η ορθοπεδική πάθησή της με ειρωνεία από τα μέλη της υγειονομικής επιτροπής ενώ παραδέχτηκαν ότι δεν υπήρχε ανάμεσά τους ιατρός ορθοπαιδικός!
49. Σοβαρή καταγγελία για το ΚΕΠΑ Βόλου καθώς τα μέλη της υγειονομικής επιτροπής έχουν μετατρέψει κατά σύστημα τον χώρο εξέτασης των ασθενών σε ιδιωτικό καπνιστήριο. Ειρωνεύτηκαν την ασθενή που διαμαρτυρήθηκε παρόλο που τους εξέθεσε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας!
50. Εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία κόρης ασθενούς που μέσα στο σπίτι της, τα μέλη της υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ, σήκωσαν με τη βία, χωρίς προειδοποίηση, την ενενηντάχρονη (90χρονη) ασθενή τραβώντας την από τα χέρια, κρεμώντας την από τις μασχάλες. Την κουνούσαν σαν σε μαριονέτα για να αποδείξουν ότι μπορεί να πατήσει στα πόδια της. Μετά από αυτό, άλλαξε το χρώμα του χεριού της ασθενούς («ήτανε μαύρο») για ενάμιση μήνα και έπρεπε να παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα για να συνέλθει. Η κόρη περιγράφει ότι η 90χρονη ήταν ανήμπορη να καταπιεί ακόμα και την τροφή της όπως και το να κουνήσει τα πόδια της, και δεν καταλάβαινε, ακόμα και όταν της άλλαζαν την πάνα. Μετά από τέσσερις μήνες πέθανε.
51. Σοβαρή καταγγελία με ασθενή, γυναίκα, που κακοποιήθηκε σωματικά και ψυχολογικά. Ο γιατρός επέμενε, με το ζόρι, να της προκαλεί έντονο πόνο, χωρίς να σταματάει, παρά τα ουρλιαχτά της ασθενούς. Η ασθενής έφυγε μέσα στα κλάματα ενώ της πήρε μέρες για να συνέλθει.
52. Καταγγελία από κόρη ασθενούς, γυναίκας, με τα μέλη της υγειονομικής επιτροπής που συμπεριφέρθηκαν σαν εισβολείς μέσα στο σπίτι της ασθενούς που την ανάγκασαν να σηκωθεί από το κρεβάτι. Η καταγγέλλουσα μιλάει για θράσος, ειρωνεία και πόνους.
53. Ασθενής που η γιατρός της υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ της έλεγε επιτακτικά να μην μιλάει, ότι έχει γίνει πολύ χάλια ενώ η ασθενής έκλαιγε.
54. Καταγγελία από σύζυγο ασθενή αφού ένας άνδρας την έγδυσε μπροστά σε πέντε άλλους απουσία παραβάν!
55. Στο συγκεκριμένο περιστατικό μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η καταγγελία της μητέρας ότι η ιατρός εξέτασε 14χρονο παιδί, ανοσοκατεσταλμένο, με κατεβάσμενη τη μάσκα της και χωρίς πριν να έχει πλύνει τα χέρια της, εκθέτοντάς το έτσι σε σοβαρό κίνδυνο λοίμωξης.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε κακοποιηθεί από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ μπορείτε να υποβάλετε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας να συσχετιστεί με τη δική μου υπόθεση, υπ' αρ. 352997/25.05.2024.
Σύνδεσμος: https://www.synigoros.gr/el/anafora/ipovoli-anaforas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/