Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Τρεις σχολιασμοί για το αντικαπνιστικό: Κυβέρνηση-Νοσοκομεία-Προτάσεις

Τρεις σχολιασμοί μου σε ερωτήσεις που μου έθεσε η δημοσιογράφος Γιάννα Σουλάκη, μέρος των οποίων δημοσιεύτηκε στο www.iatropedia.gr με θέμα: «Ντουμάνια” στα νοσοκομεία από “θεριακλήδες” παρά την απαγόρευση Κικίλια – Καταγγελίες από ασθενείς και συγγενείς!»



- Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο;

- Ιστορική! Γνωρίζουμε ότι απορρέει από την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται να έχει ειλικρινή πρόθεση να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση. Θα πρέπει όμως να προσέξει να μην επαναλάβει το ίδιο αποτυχημένο πείραμα που έγινε και στο παρελθόν. Οι πολίτες έχουμε καθήκον να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη δράση επειδή θα σωθούν ζωές και θα μειωθεί σημαντικά το άμεσο κι έμμεσο κόστος υγείας. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι κομματικό το θέμα, αφορά όλη την κοινωνία.

-Πώς κρίνετε το γεγονός ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, παρουσιάζουν αυτήν την εικόνα;

 - Δεν είναι λίγοι οι ιατροί και οι νοσηλευτές που είναι εθισμένοι στη νικοτίνη και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και να ζητήσουν βοήθεια στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Ας δούμε ότι σε πιο πολιτισμένες χώρες (Γαλλία, Ολλανδία) οι ιατρικές οργανώσεις κηρύττουν νομικό πόλεμο κατά των καπνοβιομηχανιών. Στη Δανία το κάπνισμα ακόμα και στην τουαλέτα είναι λόγος απόλυσης. Σκεφτείτε ότι έπρεπε να στείλουμε τρεις υγειονομικούς ελέγχους στο μεγάλο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), στην Πειραιώς, για να σταματήσει το κάπνισμα από τους ιατρούς των υγειονομικών επιτροπών μέσα στους χώρους εξέτασης των ασθενών!

Το 2018 είχαμε κάνει καταγγελία και για το νοσοκομείο
Ευαγγελισμός, στον οποίο είχα νοσηλευτεί πριν χρόνια και υπέφερα δραματικά με ακατάπαυστους εμέτους λόγω καπνίσματος, δίπλα μου, χωρίς υπερβολές!

Πολλά νοσοκομεία στην Ελλάδα, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή αρκετών ασθενών, δεν τα λέω εγώ ο
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος το λέει, για να μην με λένε υπερβολικό.


- Και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

- Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου, που για να λύσει παρόμοια προβλήματα που είχε, το 2017, εξέδωσε νέο νόμο για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο του καπνίσματος. Εμείς, μόλις υποβάλαμε τις προτάσεις μας στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας, με ερώτημα στο Vouliwatch, οι οποίες έχουν λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον εξακοσίων* ατόμων μέχρι στιγμής και συνεχίζουν.
* Σ' αυτές τις στιγμές που μιλάμε ο αριθμός των υποστηρικτών έχει ξεπεράσει τους 1.130.

 Για τα νοσοκομεία, π.χ. θα πρέπει να θεσπιστεί ο «εξουσιοδοτημένος λειτουργός», ο οποίος μπορεί να είναι αστυνομικό όργανο, ελεγκτής, επιθεωρητής υγείας, κτλ. που θα έχει αρμοδιότητα να ελέγχει μόνο για κάπνισμα στους χώρους απαγόρευσης καπνίσματος. Όλα τα υπουργεία να ορίζουν όργανα με αυτή την ιδιότητα για να μπορεί ο κάθε υπουργός να εποπτεύει όλες τις υπηρεσίες που λειτουργούν κάτω από αυτό. Επίσης, να προβλεφθούν και ποινικές κυρώσεις για τους υπεύθυνους των χώρων απαγόρευσης καπνίσματος, οι οποίοι θα ελέγχονται αν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα.

Θα πρέπει πάντως κι αυτοί που δεν καπνίζουν να βγουν να κάνουν κάτι, μιας που είναι και οι περισσότεροι. Τώρα που έχουμε πολιτική πρωτοβουλία και κοινωνική ωριμότητα δεν έχουμε καμία δικαιολογία να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση.



Ανδρέας Μπαρδάκης,

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα,
Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» και της ομάδας ενημέρωσης και καταγγελιών STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

 https://logistis-amea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/