Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Τι δουλειά είχατε στην εκδήλωση της Παπαστράτος, αγαπητέ κύριε Μαυρωτά;

Πιο πρόσφατη ενημέρωση: 22/05/2018

Απευθύναμε ερώτημα στον κύριο Μαυρωτά, ως εξής:


Τι δουλειά είχατε στην εκδήλωση της Παπαστράτος, αγαπητέ κύριε Μαυρωτά;


  Ποια είναι η θέση σας ως, προς τις εκδηλώσεις εκ μέρους των καπνοβιομηχανιών, που μοιάζουν περισσότερο με εορτασμό της "εκατόμβης" των 20.000 ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος;

   Αυτό επίσης που δεν καταλάβαμε είναι γιατί στην εκδήλωση παρευρισκόταν και ο κύριος Μαυρωτάς, αφού είναι πλέον αντιληπτό ότι οι καπνοβιομηχανίες δεν επιθυμούν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχοντας καταφέρει να πείσουν τις κυβερνήσεις να μην τον εφαρμόσουν;

Έχετε υπόψη σας την επιστολή από το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά την ενημέρωση από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Π.Ο.Υ., με την οποία συστήνεται στις αρμόδιες αρχές να έχουν επαφές με την καπνοβιομηχανία και με εκπροσώπους των συμφερόντων της καπνοβιομηχανίας μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο;

Η απάντηση εκ μέρους του Βουλευτή ήταν άμεση:


O Μαυρωτάς Γεώργιος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ απαντά

κ. Μπαρδάκη ευχαριστώ για την ερώτηση.
Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας για την αντικαπνιστική μου "ακεραιότητα" καθότι είμαι από τους λίγους στη Βουλή που θέτουν το θέμα, αλλά μην ανησυχείτε :-). Δεν είναι δα κακό να πηγαίνω σε εκδηλώσεις που έχουν ως αντικείμενο της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα όπως η συγκεκριμένη, δεδομένου ότι η προσήλωσή μου στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου παραμένει αδιατάρακτη.

Και θα το δείτε με νέα κοινοβουλευτική ερώτηση την επόμενη εβδομάδα.Ευχαριστώ πολύ
  Ως προς την παραπάνω απάντηση εκ μέρους του Βουλευτή εμείς έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σοβαρή τεκμηρίωση από την επιστημονική κοινότητα ότι τα νέα καπνικά προϊόντα μειώνουν τη βλάβη από το κάπνισμα.

  Προτιμάμε να παραμείνουμε στις επισημάνσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ότι τέτοιες εκδηλώσεις εκ μέρους των καπνοβιομηχανιών αποτελούν προπαγάνδα ενώ οι πολιτικοί οφείλουν να τηρούν αποστάσεις από αυτές.


Πιο πρόσφατη ενημέρωση 16/05/2018

  Στις 21/03/2018 η εταιρεία Παπαστράτος εγκαινίασε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του νέου καπνιστικού προϊόντος, του IQOS, που υποτίθεται ότι είναι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία, χωρίς όμως να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μακροχρόνιες έρευνες που μπορούν να βεβαιώσουν κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για άλλη μια καπνιστική προπαγάνδα εκ μέρους της καπνοβιομηχανίας;
Προφανώς!

  Η εταιρία λοιπόν, φροντίζοντας για άλλη μια φορά να δημιουργήσει συμμαχίες με το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας φρόντισε να προσκαλέσει
πρώην πρωθυπουργούς (ο Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, βουλευτές κι εκπροσώπους της Εκκλησίας.

  Γιατί όμως; Για να εορτάσουν όλοι μαζί την "εκατόμβη" των 20.000 ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος;

  Αυτό επίσης που δεν καταλάβαμε είναι γιατί στην εκδήλωση παρευρισκόταν και ο κύριος Μαυρωτάς, αφού είναι πλέον αντιληπτό ότι οι καπνοβιομηχανίες δεν επιθυμούν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχοντας καταφέρει να πείσουν τις κυβερνήσεις να μην τον εφαρμόσουν.


Τι δουλειά είχατε στην εκδήλωση της Παπαστράτος, αγαπητέ κύριε Μαυρωτά;

Επικαιροποίηση 03/05/2018

Έλεγχος τήρησης της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας
Ερώτηση, στις 6/3/2017, του βουλευτή, κυρίου Μαυρωτά Γεώργιου προς τον Υπουργό Υγείας και η απάντηση από τον υπουργό, στις 25/4/2017.

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕΥΥΠ, 2013-27.03.2018
Έλεγχος τήρησης της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας


09/03/2018
Στη χθεσινή (08/03/2018) του ομιλία στη Βουλή, ο βουλευτής και πρώην πρωταθλητής στην υδατοσφαίριση, κύριος Γιώργος Μαυρωτάς, απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας ανέφερε: «Και τώρα που το σκέφτομαι μια εξεταστική για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου διαχρονικά θα είχε νόημα. Αυτό είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο, κύριε Υπουργέ.»

Αυτό προκάλεσε αμέσως το ενδιαφέρον μας και την επιθυμία μας να επικοινωνήσουμε μαζί του.

 
Αθήνα 9 Μαρτίου 2018

Θέμα:
Αγώνας  για έλεγχο του καπνίσματος και προστασία της δημόσιας υγείας.

Αγαπητέ κύριε Μαυρωτά,

  Ονομάζομαι Ανδρέας Μπαρδάκης, έχω δημιουργήσει μια διαδικτυακή κοινότητα στο
Facebook ονόματι «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», η οποία απαριθμεί αρκετές χιλιάδες μέλη, επίσης είμαι πρόεδρος του υπό αναγνώριση συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» με αρ. ΓΑΚ: 5847/2018 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κι επιθυμώ να σας ενημερώσω για τις παρακάτω δράσεις ευελπιστώντας να βοηθήσω τη δική σας προσπάθεια προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες από την βλαπτική έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, ειδικά οι πολίτες που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, οι φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.

  Σ’ αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η μη εφαρμογή της νομοθεσίας δεν αφορά μόνο τη νομοθεσία για το κάπνισμα, αλλά και τη νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως και τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας των φοιτητών, του προσωπικού και όσων εισέρχονται στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Συνοπτικά και για να μην σας φορτώσω με πολλές σελίδες, θα μπορέσετε να ενημερωθείτε για τις εξής δράσεις μου παρακάτω:

1.    Πρόταση για Πανεπιστήμια χωρίς καπνό
Πρόκειται για πρόταση που στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό Υγείας καθώς και σε κάθε Πρύτανη και αναπληρωτή Πρύτανη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας
http://logistis-amea.blogspot.gr/2017/10/blog-post_28.html

2.    ΑΝΑΦΟΡΑ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ»
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/01/blog-post_24.html

3.    Επιστολή-καταγγελία για το κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Υπόψη Υπουργού Παιδείας Υπόψη της Δωδεκαμελούς Επιτροπής, αρμόδιας για την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των Α.Ε.Ι.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/01/blog-post_30.html
Η οποία προκάλεσε δημοσίευση από τα  «ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ» εδώ:


4.    Κάπνισμα μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας
   Με το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στους χώρους των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, απηύθυνα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κύριο Νικόλαο Παρασκευόπουλο, σε μια προσπάθεια έκκλησης στη λογική και στο στοιχειώδες δικαίωμα στην Υγεία.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/02/blog-post_9.html
Επίσης, από τα ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ εδώ:

Επίσης, το δημοσίευμα προκάλεσε την επίσκεψη του Star στο ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. , στο οποίο φοιτώ (πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), και την καταγραφή καπνίσματος από την τηλεοπτική κάμερα εντός των κλειστών χώρων του.
(Μετά από τέσσερεις στη σειρά καταγγελίες που έκανα για το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. έγιναν τρεις έλεγχοι. Ο τρίτος διαπίστωσε δύο παραβιάσεις.
Κατόπιν τούτου με κάλεσε ο Πρύτανης και συμφωνήσαμε σε μια συνεργασία η οποία είναι σε εξέλιξη).

Από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του
Star:
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΩΜΑΓΕ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΣΙΓΑΡΟ


5.    Έκκληση για υγειονομικό έλεγχο καπνίσματος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Καταγγελία λόγω βίντεο-ντοκουμέντου που μου έστειλε δημοσιογράφος που κατέγραψε διοικητικό υπάλληλο να καπνίζει την ώρα που εξυπηρετούσε ασθενή (τον ίδιο). Η καταγγελία προκάλεσε άμεσο έλεγχο.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/02/blog-post_18.html

6.    Έλεγχος του καπνίσματος και προστασία της δημόσιας υγείας στην πόλη της Πάτρας.
Επιστολή προς τον Δήμο Πατραίων και τον Δήμαρχό του με έκκληση να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτών, κυρίως της ευπαθούς κατηγορίας των ατόμων με σοβαρές παθήσεις, από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/02/blog-post_28.html

7. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (και όχι μόνο) καπνίζουν παντού;
Επιστολή με τρία ερωτήματα και δύο αιτήματα προς αρμόδιους Υπουργούς, Περιφερειάρχες και Φορείς, όπως στην Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων, καθώς μετά από επικοινωνία που είχα με φοιτητές που έχουν αναπηρία, - λόγω πολύ σοβαρών παθήσεων που τους καθιστούν πολλαπλάσια ευαίσθητους στην έκθεση τους σε παθητικό κάπνισμα, - η απαράδεκτη κατάσταση στο Ο.Π.Α . φαίνεται να εξακολουθεί παρά την παρέμβαση που έγινε από τον Συνήγορο του Πολίτη.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/03/blog-post.html
(Αναμένεται σχετική δημοσίευση από τα ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ και αναπαραγωγή της από άλλα
media)

  Ολοκληρώνοντας εδώ την επιστολή μου προς εσάς, την οποία προτίθεμαι να δημοσιεύσω, ευελπιστώ τα παραπάνω να αποτελέσουν ενισχυτικό υλικό για τον δικό σας αγώνα.

Στη διάθεσή σας, με εκτίμηση,
  Ανδρέας Μπαρδάκης

Κοινοποίηση:
Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα»
info@freeofsmoke.gr
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
esaea@otenet.gr

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.

Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/