Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.


   Μου έχει κάνει ιδιαίτερα θετική εντύπωση το παρακάτω σχόλιο από μέλος της ομάδας μας "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ":

   «Ευελπιστώ μέσω της παρούσας ομάδας να μην είμαστε πια μονάδες διάσπαρτες αλλά να συνιστούμε μία ολοκληρωμένη και συμπαγή ομάδα η οποία θα στηρίζει τα μέλη της και αυτά θα στηρίζονται μεταξύ τους»

   Άραγε, όταν κάποιος διαμαρτύρεται για τον αγώνα που έχω ξεκινήσει υπέρ του ανθρώπινου δικαιώματος που προσβάλλεται από αυτή τη σκληρή μορφή βίας όπως είναι το κάπνισμα μέσα στα μούτρα των άλλων, προξενώντας πάνω από 500 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα και πολλές μόνιμες βλάβες στην υγεία των τρίτων, μήπως δεν γίνεται παρά μόνο ένας εγωιστής που πιστεύει ότι ο αγώνας πρέπει να γίνεται μόνο για τις οικονομικές του παροχές;
 
   Άραγε, όταν η ΕΣΑμεΑ αδιαφορεί κάθε φορά που της γνωστοποιώ κάποια δράση ή καταγγελία που κάνω για το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους στους οποίους μπορεί να παρευρίσκονται άτομα με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και βαριές αναπηρίες δεν υιοθετεί την ίδια στάση με αυτή του εγωιστή;

   Φίλοι μου, κάθε φορά που βρίσκομαι σε δημόσιο κλειστό χώρο που κάποιοι καπνίζουν αδιαφορώντας για τον διπλανό τους, πέρα από το δικό μου άγχος σ' εκείνες τις στιγμές μου έρχονται στη μνήμη άνθρωποι που έχω γνωρίσει, άνθρωποι που μου έχουν στείλει μηνύματα, άνθρωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, και κάνω πάντα τις ίδιες σκέψεις:

  Ω, Θεέ μου! Κάποιος που έχει πάθει έμφραγμα, ή είναι καρκινοπαθής, ή έχει άσθμα, ή παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή έχει ΧΑΠ*, τι μπορεί να κάνει;

 Πού μπορεί να πάει να κρυφτεί για να ξεφύγει από το ντουμάνι που του απειλεί την υγεία του;

 Πώς να φύγει από εκεί όταν είναι υποχρεωμένος να περιμένει στην ουρά της δημόσιας υπηρεσίας ή να παραμείνει στον χώρο εργασίας του ή ακόμα και στον χώρο που σπουδάζει;


* ΧΑΠ: Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα 500.000 πάσχουν από ΧΑΠ. Οι μισοί δεν το γνωρίζουν!
Tzanakis N, et al. Chest 2004


  Aγαπητοί φίλοι,
    Ο αγώνας για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα για μένα έχει ξεκινήσει και είναι ο ιερός πόλεμος που κηρύσσω αυτή τη στιγμή, ενώπιον όλων, και που θα δώσω μέχρι τελικής πτώσης.

  Θέλω να κάνω ότι μπορώ για να προστατευτούν αυτά τα άτομα με αναπηρίες που έχουν υποφέρει τα μέγιστα από το παθητικό κάπνισμα, γι' αυτό και σας καλώ όλους να τα υποστηρίξουμε, να τα σεβαστούμε και να υποστηρίξουμε το δικαίωμά τους στον καθαρό αέρα, το δικαιώμά τους να ζήσουν.

  Αγωνιζόμαστε για τις παροχές μας, - γνωρίζουμε ότι το κράτος τις μειώνει λόγω της οικονομικής ύφεσης, - αγωνιζόμαστε όμως και για τους πιο ευάλωτους, ειδικά όταν επισκέπτονται ή εργάζονται μέσα σε κρατικές υπηρεσίες, σε νοσοκομεία, σε πανεπιστήμια, κτλ., όπου εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα επειδή το κράτος έχει αφήσει ανεξέλεγκτους όλους αυτούς τους χώρους.

Σκεφτείτε:
  Πεντακόσιοι με εξακόσιοι συμπολίτες μας πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το παθητικό κάπνισμα. Δικοί μας άνθρωποι είναι αυτοί, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, με εγκεφαλικά, με ΧΑΠ, κτλ.

  Η καρδιά ενός ΑμεΑ με βαριά κινητική αναπηρία σήμερα μπορεί να είναι μια χαρά, αλλά αύριο μπορεί να προκύψει προβληματική και να σταματήσει να λειτουργεί. Δεν το έχετε ακούσει ποτέ για γνωστά σας άτομα; Έχετε σκεφτεί ποτέ το γιατί; Γνωρίζετε ότι έχει συμβεί άπειρες φορές ακόμα και σε φαινομενικά υγιή άτομα;

  Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η πρώτη αιτία θανάτου τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα;

Έχετε σκεφτεί γιατί ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου;

  Αν ναι, τότε ας σκεφτούμε και τους άλλους, σας εκλιπαρώ!

  Σεβόμαστε το δικαίωμα των καπνιστών να καπνίζουν όσο θέλουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να καπνίζουν ΟΠΟΥ θέλουν.

  Το πρωταρχικό δικαίωμα του ανθρώπου με αναπηρία είναι το δικαίωμα στην υγεία κι ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη ζωή, αφού είναι ο πιο αδικημένος από αυτή.


Ανδρέας Μπαρδάκης
ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ



http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.

Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/