Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Παρακαλείται ο Συνήγορος του Πολίτη να τιμήσει τον θεσμό που εκπροσωπεί.

Πρόσφατη ενημέρωση 28/03/2018:
 Λάβαμε με το ταχυδρομείο το έγγραφο που ο ΣτΠ έστειλε στα αρμόδια υπουργεία στις 20/03/2018, μόλις τρεις ημέρες πριν τη σύνταξη του παρόντος άρθρου, πράγμα που σημαίνει ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ανταποκρίθηκε στις επιστολές μας και τίμησε τον θεσμό του, όπως συνηθίζει, διαψεύδοντας τις ανησυχίες μας.

Θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά στο επόμενο άρθρο μας.


Aθήνα 23 Μαρτίου 2018

Προς:
- Υπουργό Επικρατείας,
αξιότιμο κύριο, Αλέξανδρο Φλαμπουράρη
και την ομάδα της Καθημερινότητας
- Συνήγορο του Πολίτη, αξιότιμο κύριο, Ανδρέα Ι. Ποττάκη
- Βοηθό Συνήγορου του Πολίτη, κυρία Ε. Σαββίδη
- Κυρία Ε. Μπενέκου
- Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων,
υπόψη του Προέδρου κυρίου Ιωάννη Βαρδακαστάνη
και του Γ. Γραμματέα, κυρίου Ι. Λυμβαίου

ΘΕΜΑ: ΕΠΕΙΓΟΝ: ΥΠΟΜΝΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Φορολογική αντιμετώπιση προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία

Αγαπητοί κύριοι,

   Επιθυμώ να σας υπενθυμίσω ότι στις 16/08/2017 ο Συνήγορος του Πολίτη, με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) μου είχε υποσχεθεί ότι θα επανέλθει με το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα τότε με την κυρία Ευανθία Μπενέκου με είχε ενημερώσει ότι ο ΣτΠ θα επανερχόταν εντός δύο εβδομάδων. Δυστυχώς, οι μήνες πέρασαν και δεν υπήρξε καμία ενέργεια εκ μέρους του ΣτΠ.

   Ήδη, όμως, κοντεύει να τελειώσει ο Μάρτιος του 2018, η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα μη ανταποδοτικά προνοιακά επιδόματα θεωρούνται εισοδήματα από μισθούς-συντάξεις!

   Παρόλο που στις 13/02/2018 έστειλα υπομνηστική επιστολή προς τον Συνήγορο του Πολίτη για να επανέλθει με την υπόσχεση που μου έδωσε και παρόλο που ακολούθησαν εκατοντάδες ηλεκτρονικές επιστολές πολιτών (προς τον Συνήγορο του Πολίτη), για να επανέλθει με το θέμα της εισοδηματικοποίησης των προνοιακών επιδομάτων για ΑμεΑ στη φορολογική τους δήλωση, δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση εκ μέρους του!

   Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλείται ο Υπουργός Επικρατείας, όπως επίσης παρακαλείται η Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων (ΕΣαμεΑ) να παρέμβουν και να ζητήσουν από τον Συνήγορο του Πολίτη να τιμήσει τον θεσμό που εκπροσωπεί και να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στο θέμα μαζί με μια άμεση ενημέρωση, εκ μέρους του, για το πώς σχεδιάζει ο Συνήγορος του Πολίτη να ενεργήσει και πότε ή αν έχει πάψει να ενδιαφέρεται για την υπόθεση.

   Να υπενθυμίσω επίσης ότι:
  Για όσο η ΑΑΔΕ επιμένει να αντιμετωπίζει τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ ως φορολογητέο εισόδημα (το οποίο απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος, αλλά προαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα και σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται και Εισφορά Αλληλεγγύης) πολλά άτομα με αναπηρία χάνουν το δικαίωμα σε σημαντικές παροχές και ελαφρύνσεις ή διευκολύνσεις, όπως στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ καθώς και άλλες παροχές, λόγω άδικης αύξησης του εισοδήματός τους όπως εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό τους.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

   Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», η οποία απαριθμεί γύρω στα σαράντα χιλιάδες μέλη, Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» πρόσφατα αναγνωρισμένου με την υπ` αριθμόν 135/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών ( για το οποίο εκκρεμούν ακόμα λίγες ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση της εγγραφής του στα μητρώα).

Υ.Γ. Η παρούσα επιστολή θα δημοσιευθεί.

Η επιστολή από τον ΣτΠ:

Στις 16/8/2017 3:12 μμ, ο GRAM SxKrPol έγραψε:

Αγαπητέ κύριε Μπαρδάκη,

Σε συνέχεια των μηνυμάτων σας στις 15 Αυγούστου 2017 θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι λάβαμε τον σχολιασμό σας σχετικά με το απαντητικό έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Όπως έχετε ενημερωθεί ο Συνήγορος του Πολίτη θα επανέλθει στο θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία και θα σας ενημερώσει όταν υπάρξει σχετική εξέλιξη.

Από τη Γραμματεία Σχέσεων Κράτους-Πολίτη 



http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/