Επικαιροποίηση 27/03/2018,
Λάβαμε επιστολή από τον από τον ανεξάρτητο βουλευτή, κύριο Νικόλαο Νικολόπουλο.
Επιστολή σε μορφή εντύπου προς τους βουλευτές του Κοινοβουλίου σε μια έκκληση στο όνομα της δημόσιας υγείας και της λογικής προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το ενδιαφέρον για το γενικό καλό, ώστε να εφαρμοστεί το αυτονόητο, μετά από δέκα έτη εφαρμογής μιας ανεπαρκούς νομοθεσίας.
Αθήνα 21 Μαρτίου 2018
Θέμα: Έκκληση προς το Κοινοβούλιο για έλεγχο του καπνίσματος και προστασία της δημόσιας υγείας.
Αγαπητοί κύριοι, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου,
Επειδή, το Σύνταγμα ορίζει στο άρθρο 5, παράγρ. 5, ότι «Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας …», όπως επίσης, στο άρθρο 21 παράγρ. 3 ότι «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών …» (Σκεπτικό ΣτΕ Ολομ. 431/2018),
Επιπρόσθετα, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα εις βάρος τρίτων, είτε γίνεται μέσα στους χώρους του ελληνικού κοινοβουλίου, είτε γίνεται στα υπουργεία, σε δημόσιους χώρους, υπηρεσίες, χώρους νοσηλείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, χώρους αναψυχής, παιδότοπους κι αθλητικά κέντρα, - ακόμα κι όταν παρευρίσκονται άτομα με σοβαρές παθήσεις, - είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που καταπατά το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία και δεν τιμά τον πολιτισμό μας.
Για τους λόγους αυτούς σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, επιθυμώντας να καταστήσουμε κοινωνούς στο πρόβλημα όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, με κύριο σκοπό την οριστική κατάργηση του φαινομένου που χαρακτηρίζει μοναδικά τη χώρα μας: Την έκθεση των πολιτών στο παθητικό κάπνισμα.
Ονομάζομαι Ανδρέας Μπαρδάκης, έχω δημιουργήσει μια διαδικτυακή κοινότητα στο Facebook ονόματι «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», η οποία απαριθμεί γύρω στα σαράντα χιλιάδες μέλη, έχω την ιδιότητα του προέδρου του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» πρόσφατα αναγνωρισμένου με την υπ` αριθμόν 135/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, επίσης έχω την ιδιότητα του μέλους του συλλόγου «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» κι επιθυμώ να σας ενημερώσω για τις παρακάτω δράσεις μας ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίηση σύσσωμου του βουλευτικού σώματος στο οποίο απευθυνόμαστε (με εξαίρεση το κόμμα της Χρυσής Αυγής), προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες από την βλαπτική έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, ειδικά οι πολίτες που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας και γενικά όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
Σ’ αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η μη εφαρμογή της νομοθεσίας δεν αφορά μόνο τη νομοθεσία για το κάπνισμα, αλλά αφορά και τη νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως και τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας των φοιτητών, του προσωπικού και όσων εισέρχονται στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα και με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.
Έχουν περάσει τουλάχιστον δέκα χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου 3730/2008 «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» και μπορούμε πλέον να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα, όπως δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Παγκόσμιο Άτλαντα Καπνού που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Για τον Καπνό ή την Υγεία» στη Νότια Αφρική, από την Αμερικάνικη Εταιρεία Καρκίνου.
Πηγή: Δημοσιεύτηκε ο Παγκόσμιος Ατλαντας Καπνού, -Αποτελέσματα και εκτιμήσεις | iefimerida.gr
https://tobaccoatlas.org/
Σύμφωνα πάντα με τον Άτλαντα Καπνού, περίπου 884.000 θάνατοι για το έτος 2016 σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.
Από τον Παγκόσμιο Άτλαντα Καπνού, Για το παθητικό κάπνισμα (σε ελεύθερη μετάφραση):
«Οι παραλλαγές των νόμων απαγόρευσης καπνίσματος και η επιβολή αυτών των νόμων επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα έκθεσης. Λόγω αυτών των παραλλαγών, η συχνότητα της έκθεσης στον παθητικό καπνό σε μπαρ και εστιατόρια είναι σχετικά χαμηλή σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (<10%), αλλά είναι πολύ υψηλότερη σε κάποιες άλλες (π.χ. το 80% στην Ελλάδα το 2017).
Μετά από την εφαρμογή εμπεριστατωμένων νόμων στην Τουρκία το 2009, η συχνότητα της έκθεσης στους χώρους εργασίας και στα εστιατόρια μειώθηκε σημαντικά - από 37% και 56% αντίστοιχα το 2008 σε 16% και 13% το 2012.
Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα είναι συνήθης σε πολλές χώρες, κυρίως στην Ασία. Στην Ινδονησία και το Πακιστάν, για παράδειγμα, περισσότερο από το 80% των ανθρώπων εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στα εστιατόρια».
Επομένως, οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι παρόμοιες με αυτές της Ινδονησίας και του Πακιστάν.
Ειδικά για τους εργαζόμενους, σε χώρους όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το κάπνισμα, η απασχόλησή τους αυτή τους εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους, σε παραβίαση και της νομοθεσίας που επιβάλλει κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Τοιουτοτρόπως, ένας εργαζόμενος, καπνιστής ή μη καπνιστής, μέσα σε τέτοιους χώρους εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, όλες τις ώρες εργασίας του, πράγμα που ισοδυναμεί σαν να καπνίζει το ένα τσιγάρο πίσω απ' το άλλο για όλες αυτές τις ώρες απασχόλησής του, δηλαδή σαν να καπνίζει παραπάνω από δύο πακέτα μέσα σε ένα οκτάωρο, αφού αν δεχτούμε ότι η καύση ενός τσιγάρου διαρκεί περίπου 10 λεπτά, αν όχι λιγότερο, τότε είναι σαν να έχει καπνίσει ασταμάτητα περίπου 50 τσιγάρα!
Εδώ θα μπορούσε εύκολα να "κουμπώσει" και αυτό που πρόσφατα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κύριος Παναγιώτης Μπεχράκης, ότι οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν από το κάπνισμα.
Επειδή ο χώρος μιας επιστολής δεν επαρκεί για να σας ενημερώσω για το σύνολο των δράσεών μου, θα μπορέσετε να ενημερωθείτε γι’ αυτές στους συνδέσμους παρακάτω που παραπέμπουν στο προσωπικό μου ιστολόγιο:
1. Στο ΚΕ.Π.Α. οι ιατροί κάπνιζαν μέσα στην αίθουσα εξέτασης των ασθενών!
Καταγγελίες που είχα κάνει για κάπνισμα από την Υγειονομική Επιτροπή μέσα στον χώρο εξέτασης των ασθενών στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2016/09/blog-post.html
2. Πρόταση για Πανεπιστήμια χωρίς καπνό
Πρόκειται για πρόταση που στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό Υγείας καθώς και σε κάθε Πρύτανη και αναπληρωτή Πρύτανη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας
http://logistis-amea.blogspot.gr/2017/10/blog-post_28.html
3. ΑΝΑΦΟΡΑ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ»
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/01/blog-post_24.html
4. Επιστολή-καταγγελία για το κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Υπόψη Υπουργού Παιδείας Υπόψη της Δωδεκαμελούς Επιτροπής, αρμόδιας για την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των Α.Ε.Ι.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/01/blog-post_30.html
Η οποία προκάλεσε δημοσίευση από τα «ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ» εδώ:
5. Κάπνισμα μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας
Με το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στους χώρους των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, απηύθυνα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κύριο Νικόλαο Παρασκευόπουλο, σε μια προσπάθεια έκκλησης στη λογική και στο στοιχειώδες δικαίωμα στην Υγεία.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/02/blog-post_9.html
Επίσης, από τα ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ εδώ:
Επιπλέον, το δημοσίευμα προκάλεσε την επίσκεψη του Star στο ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. , στο οποίο φοιτώ (πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), και την καταγραφή καπνίσματος από την τηλεοπτική κάμερα εντός των κλειστών χώρων του. (Μετά από τέσσερις στη σειρά καταγγελίες που έκανα για το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. έγιναν τρεις έλεγχοι. Ο τρίτος διαπίστωσε δύο παραβιάσεις.
Κατόπιν τούτου με κάλεσε ο Πρύτανης και συμφωνήσαμε σε μια συνεργασία η οποία είναι σε εξέλιξη).
Από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star:
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΩΜΑΓΕ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΣΙΓΑΡΟ
6. Έκκληση για υγειονομικό έλεγχο καπνίσματος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Καταγγελία λόγω βίντεο-ντοκουμέντου που μου έστειλε δημοσιογράφος που κατέγραψε διοικητικό υπάλληλο να καπνίζει την ώρα που εξυπηρετούσε ασθενή (τον ίδιο). Η καταγγελία προκάλεσε άμεσο έλεγχο.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/02/blog-post_18.html
7. Έλεγχος του καπνίσματος και προστασία της δημόσιας υγείας στην πόλη της Πάτρας.
Επιστολή προς τον Δήμο Πατραίων και τον Δήμαρχό του με έκκληση να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτών, κυρίως της ευπαθούς κατηγορίας των ατόμων με σοβαρές παθήσεις, από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/02/blog-post_28.html
8. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (και όχι μόνο) καπνίζουν παντού;
Επιστολή με τρία ερωτήματα και δύο αιτήματα προς αρμόδιους Υπουργούς, Περιφερειάρχες και Φορείς, όπως στην Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων, καθώς μετά από επικοινωνία που είχα με φοιτητές που έχουν αναπηρία, - λόγω πολύ σοβαρών παθήσεων που τους καθιστούν πολλαπλάσια ευαίσθητους στην έκθεση τους σε παθητικό κάπνισμα, - η απαράδεκτη κατάσταση στο Ο.Π.Α . φαίνεται να εξακολουθεί παρά την παρέμβαση που έγινε από τον Συνήγορο του Πολίτη.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/03/blog-post.html
(Αναμένεται σχετική δημοσίευση από τα ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ και αναπαραγωγή της από άλλα media)
Ολοκληρώνοντας εδώ την επιστολή μου προς εσάς, την οποία προτίθεμαι να δημοσιεύσω, ευελπιστώ τα παραπάνω να αποτελέσουν ενισχυτικό υλικό για τις δικές σας πρωτοβουλίες ώστε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα επαρκής έλεγχος του καπνίσματος και προστασία της Δημόσιας Υγείας, πράγμα που θα μπορούσε εύκολα να επιτευχθεί με την κατάλληλη τροποποίηση στην ΚΥΑ Αριθμ. Γ.Π. οικ. 104720 (ΦΕΚ Β’ 1315/2010) που καθορίζει τα όργανα ελέγχου, αν ορισθεί και η ΕΛ.ΑΣ. ως Αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του Νόμου και της κείμενης νομοθεσίας, κοινοτικής και εθνικής.
Στη διάθεσή σας, με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης
Κοινοποίηση:
Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα»
info@freeofsmoke.gr
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
esaea@otenet.gr
http://logistis-amea.blogspot.com/
Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.
Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/
Λάβαμε επιστολή από τον από τον ανεξάρτητο βουλευτή, κύριο Νικόλαο Νικολόπουλο.
Επιστολή σε μορφή εντύπου προς τους βουλευτές του Κοινοβουλίου σε μια έκκληση στο όνομα της δημόσιας υγείας και της λογικής προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το ενδιαφέρον για το γενικό καλό, ώστε να εφαρμοστεί το αυτονόητο, μετά από δέκα έτη εφαρμογής μιας ανεπαρκούς νομοθεσίας.
Αθήνα 21 Μαρτίου 2018
Θέμα: Έκκληση προς το Κοινοβούλιο για έλεγχο του καπνίσματος και προστασία της δημόσιας υγείας.
Αγαπητοί κύριοι, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου,
Επειδή, το Σύνταγμα ορίζει στο άρθρο 5, παράγρ. 5, ότι «Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας …», όπως επίσης, στο άρθρο 21 παράγρ. 3 ότι «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών …» (Σκεπτικό ΣτΕ Ολομ. 431/2018),
Επιπρόσθετα, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα εις βάρος τρίτων, είτε γίνεται μέσα στους χώρους του ελληνικού κοινοβουλίου, είτε γίνεται στα υπουργεία, σε δημόσιους χώρους, υπηρεσίες, χώρους νοσηλείας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, χώρους αναψυχής, παιδότοπους κι αθλητικά κέντρα, - ακόμα κι όταν παρευρίσκονται άτομα με σοβαρές παθήσεις, - είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά που καταπατά το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία και δεν τιμά τον πολιτισμό μας.
Για τους λόγους αυτούς σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, επιθυμώντας να καταστήσουμε κοινωνούς στο πρόβλημα όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, με κύριο σκοπό την οριστική κατάργηση του φαινομένου που χαρακτηρίζει μοναδικά τη χώρα μας: Την έκθεση των πολιτών στο παθητικό κάπνισμα.
Ονομάζομαι Ανδρέας Μπαρδάκης, έχω δημιουργήσει μια διαδικτυακή κοινότητα στο Facebook ονόματι «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», η οποία απαριθμεί γύρω στα σαράντα χιλιάδες μέλη, έχω την ιδιότητα του προέδρου του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» πρόσφατα αναγνωρισμένου με την υπ` αριθμόν 135/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, επίσης έχω την ιδιότητα του μέλους του συλλόγου «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» κι επιθυμώ να σας ενημερώσω για τις παρακάτω δράσεις μας ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίηση σύσσωμου του βουλευτικού σώματος στο οποίο απευθυνόμαστε (με εξαίρεση το κόμμα της Χρυσής Αυγής), προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες από την βλαπτική έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα, ειδικά οι πολίτες που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας και γενικά όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
Σ’ αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η μη εφαρμογή της νομοθεσίας δεν αφορά μόνο τη νομοθεσία για το κάπνισμα, αλλά αφορά και τη νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως και τις διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας των φοιτητών, του προσωπικού και όσων εισέρχονται στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα και με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.
Έχουν περάσει τουλάχιστον δέκα χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου 3730/2008 «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» και μπορούμε πλέον να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα, όπως δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Παγκόσμιο Άτλαντα Καπνού που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Για τον Καπνό ή την Υγεία» στη Νότια Αφρική, από την Αμερικάνικη Εταιρεία Καρκίνου.
Πηγή: Δημοσιεύτηκε ο Παγκόσμιος Ατλαντας Καπνού, -Αποτελέσματα και εκτιμήσεις | iefimerida.gr
https://tobaccoatlas.org/
Σύμφωνα πάντα με τον Άτλαντα Καπνού, περίπου 884.000 θάνατοι για το έτος 2016 σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.
Από τον Παγκόσμιο Άτλαντα Καπνού, Για το παθητικό κάπνισμα (σε ελεύθερη μετάφραση):
«Οι παραλλαγές των νόμων απαγόρευσης καπνίσματος και η επιβολή αυτών των νόμων επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα έκθεσης. Λόγω αυτών των παραλλαγών, η συχνότητα της έκθεσης στον παθητικό καπνό σε μπαρ και εστιατόρια είναι σχετικά χαμηλή σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (<10%), αλλά είναι πολύ υψηλότερη σε κάποιες άλλες (π.χ. το 80% στην Ελλάδα το 2017).
Μετά από την εφαρμογή εμπεριστατωμένων νόμων στην Τουρκία το 2009, η συχνότητα της έκθεσης στους χώρους εργασίας και στα εστιατόρια μειώθηκε σημαντικά - από 37% και 56% αντίστοιχα το 2008 σε 16% και 13% το 2012.
Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα είναι συνήθης σε πολλές χώρες, κυρίως στην Ασία. Στην Ινδονησία και το Πακιστάν, για παράδειγμα, περισσότερο από το 80% των ανθρώπων εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στα εστιατόρια».
Επομένως, οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι παρόμοιες με αυτές της Ινδονησίας και του Πακιστάν.
Ειδικά για τους εργαζόμενους, σε χώρους όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το κάπνισμα, η απασχόλησή τους αυτή τους εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους, σε παραβίαση και της νομοθεσίας που επιβάλλει κανονισμούς για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Τοιουτοτρόπως, ένας εργαζόμενος, καπνιστής ή μη καπνιστής, μέσα σε τέτοιους χώρους εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, όλες τις ώρες εργασίας του, πράγμα που ισοδυναμεί σαν να καπνίζει το ένα τσιγάρο πίσω απ' το άλλο για όλες αυτές τις ώρες απασχόλησής του, δηλαδή σαν να καπνίζει παραπάνω από δύο πακέτα μέσα σε ένα οκτάωρο, αφού αν δεχτούμε ότι η καύση ενός τσιγάρου διαρκεί περίπου 10 λεπτά, αν όχι λιγότερο, τότε είναι σαν να έχει καπνίσει ασταμάτητα περίπου 50 τσιγάρα!
Εδώ θα μπορούσε εύκολα να "κουμπώσει" και αυτό που πρόσφατα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κύριος Παναγιώτης Μπεχράκης, ότι οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν από το κάπνισμα.
Επειδή ο χώρος μιας επιστολής δεν επαρκεί για να σας ενημερώσω για το σύνολο των δράσεών μου, θα μπορέσετε να ενημερωθείτε γι’ αυτές στους συνδέσμους παρακάτω που παραπέμπουν στο προσωπικό μου ιστολόγιο:
1. Στο ΚΕ.Π.Α. οι ιατροί κάπνιζαν μέσα στην αίθουσα εξέτασης των ασθενών!
Καταγγελίες που είχα κάνει για κάπνισμα από την Υγειονομική Επιτροπή μέσα στον χώρο εξέτασης των ασθενών στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2016/09/blog-post.html
2. Πρόταση για Πανεπιστήμια χωρίς καπνό
Πρόκειται για πρόταση που στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό Υγείας καθώς και σε κάθε Πρύτανη και αναπληρωτή Πρύτανη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας
http://logistis-amea.blogspot.gr/2017/10/blog-post_28.html
3. ΑΝΑΦΟΡΑ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ»
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/01/blog-post_24.html
4. Επιστολή-καταγγελία για το κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Υπόψη Υπουργού Παιδείας Υπόψη της Δωδεκαμελούς Επιτροπής, αρμόδιας για την μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των Α.Ε.Ι.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/01/blog-post_30.html
Η οποία προκάλεσε δημοσίευση από τα «ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ» εδώ:
5. Κάπνισμα μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας
Με το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στους χώρους των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, απηύθυνα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κύριο Νικόλαο Παρασκευόπουλο, σε μια προσπάθεια έκκλησης στη λογική και στο στοιχειώδες δικαίωμα στην Υγεία.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/02/blog-post_9.html
Επίσης, από τα ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ εδώ:
Επιπλέον, το δημοσίευμα προκάλεσε την επίσκεψη του Star στο ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. , στο οποίο φοιτώ (πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), και την καταγραφή καπνίσματος από την τηλεοπτική κάμερα εντός των κλειστών χώρων του. (Μετά από τέσσερις στη σειρά καταγγελίες που έκανα για το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. έγιναν τρεις έλεγχοι. Ο τρίτος διαπίστωσε δύο παραβιάσεις.
Κατόπιν τούτου με κάλεσε ο Πρύτανης και συμφωνήσαμε σε μια συνεργασία η οποία είναι σε εξέλιξη).
Από το κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star:
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΩΜΑΓΕ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΣΙΓΑΡΟ
6. Έκκληση για υγειονομικό έλεγχο καπνίσματος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Καταγγελία λόγω βίντεο-ντοκουμέντου που μου έστειλε δημοσιογράφος που κατέγραψε διοικητικό υπάλληλο να καπνίζει την ώρα που εξυπηρετούσε ασθενή (τον ίδιο). Η καταγγελία προκάλεσε άμεσο έλεγχο.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/02/blog-post_18.html
7. Έλεγχος του καπνίσματος και προστασία της δημόσιας υγείας στην πόλη της Πάτρας.
Επιστολή προς τον Δήμο Πατραίων και τον Δήμαρχό του με έκκληση να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτών, κυρίως της ευπαθούς κατηγορίας των ατόμων με σοβαρές παθήσεις, από την έκθεσή τους στο παθητικό κάπνισμα.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/02/blog-post_28.html
8. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (και όχι μόνο) καπνίζουν παντού;
Επιστολή με τρία ερωτήματα και δύο αιτήματα προς αρμόδιους Υπουργούς, Περιφερειάρχες και Φορείς, όπως στην Εθνική Συνομοσπονδία Αναπήρων, καθώς μετά από επικοινωνία που είχα με φοιτητές που έχουν αναπηρία, - λόγω πολύ σοβαρών παθήσεων που τους καθιστούν πολλαπλάσια ευαίσθητους στην έκθεση τους σε παθητικό κάπνισμα, - η απαράδεκτη κατάσταση στο Ο.Π.Α . φαίνεται να εξακολουθεί παρά την παρέμβαση που έγινε από τον Συνήγορο του Πολίτη.
http://logistis-amea.blogspot.gr/2018/03/blog-post.html
(Αναμένεται σχετική δημοσίευση από τα ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ και αναπαραγωγή της από άλλα media)
ΚΥΠΡΟΣ: Ούτε μέσα στο όχημά τους δεν μπορούν να καπνίσουν οι αστυνομικοί. |
Ανδρέας Μπαρδάκης
Κοινοποίηση:
Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα»
info@freeofsmoke.gr
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
esaea@otenet.gr
http://logistis-amea.blogspot.com/
Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.
Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/