Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Στο ΚΕ.Π.Α. οι ιατροί κάπνιζαν μέσα στην αίθουσα εξέτασης των ασθενών!

Το άρθρο επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 με ανάρτηση των αντιγράφων των επιστολών επικοινωνίας με τις υπηρεσίες του δημοσίου.
 
Περίληψη ιστορικού μετά που στείλαμε τρεις υγειονομικούς ελέγχους:

Ενώ οι δύο πρώτοι έλεγχοι δεν διαπίστωσαν παράβαση (!), ο τρίτος έλεγχος διαπίστωσε παράβαση συνθηκών υγιεινής στις τουαλέτες. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι ενημέρωσαν το ΚΕ.Π.Α. ως προς τις υποχρεώσεις που έχει ενώ παράλληλα μας κοινοποίησαν τα αποτελέσματα των ελέγχων τους.

Αργότερα λάβαμε την απάντηση από το ΙΚΑ (Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, δηλαδή η Διεύθυνση των ΚΕΠΑ) με αρ. Γ05/113 και με ημερομηνία 30/12/2016, ως εξής:

Θέμα: «Απάντηση σε καταγγελία»
Σχετ.: «Η με αρ. πρωτ. 3731/2016 έγγραφη Αναφορά-Διαμαρτυρία σας»


  Σε απάντηση της ανωτέρω αναφοράς-διαμαρτυρίας σας, η οποία εστάλει στην υπηρεσία μας μέσω email, με την οποία καταγγέλλετε ότι κατά τη διεξαγωγή της Υγειονομικής Επιτροπής ο χώρος μύριζε καπνό από τσιγάρο, η Διεύθυνσή μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτών της συνέλεξε πληροφορίες, έκανε προφορική σύσταση στους ιατρούς που συμμετείχαν στην επιτροπή και ενημέρωσε αρμοδίως την προϊσταμένη του ΚΕΠΑ Αθηνών.

Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τη δυσαρέσκεια της Διεύθυνσής μας για το ατυχές συμβάν καθώς η άποψή μας είναι ότι ο σεβασμός στον πολίτη είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση.

Η προϊσταμένη του τμήματος
Ε. Δαβάκη
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ Ι.Ε.
ΕΛΕΝΗ Σ. ΝΙΑΡΧΑΚΟΥ

 
Σχετικά έγγραφα (αυτοψίες του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας, Κεντρικού Τομέα Αθηνών):

03.01.2017 Υγειονομικό Περιφέρειας προς ΚΕΠΑ
(Στις 10.01.2017 υπέβαλα διαμαρτυρία)


Παρακάτω παραθέτουμε την αναφορά που είχαμε υποβάλει στους αρμόδιους φορείς, στις 14/09/2016.

Αντίγραφο της επιστολής«Ο σεβασμός στον Πολίτη είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού»
ΠΡΟΣ:
- ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Υπόψιν Προϊσταμένου Διεύθυνσης ntontos.panagiotis@patt.gov.gr - ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ axanthos@parliament.gr
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ g.katrougkalos@parliament.gr

- ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ admika@ika.gr
- ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΙΚΑ sub1ika@ika.gr, sub2ika@ika.gr, sub3ika@ika.gr
- ΓΕΝΚΗ Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ANAΠHPIAΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤHΣ EPΓAΣIAΣ diefanap@ika.gr

- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας atee@ypakp.gr
Τμήμα Προστασίας Ατομών με Αναπηρία amea@yeka.gr
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ dkeath@yeka.gr, dkepir@yeka.gr

- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
Email : seedd@seedd.gr

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) esaea@otenet.gr
 
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ του Νόμου ΠΕΡΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (ΚΕ.Π.Α.) επί της οδού Πειραιώς 181 ΤΑΥΡΟΣ από τους ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

Αγαπητοί κύριοι,

Σήμερα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, επισκέφτηκα το ΚΕ.Π.Α. του ΙΚΑ επί της οδού Πειραιώς 181 στον Ταύρο προκειμένου να εξεταστώ από την υγειονομική επιτροπή σύμφωνα με το προκαθορισμένο ραντεβού και μόλις ήρθε η δική μου η σειρά να εξεταστώ βρέθηκα μπροστά στην πιο δυσάρεστη έκπληξη που έχω δεχτεί ποτέ σε υγειονομικό χώρο:
ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΖΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ!

Όχι βέβαια εκείνη τη στιγμή που μπήκα να εξεταστώ, αλλά βρωμούσε ο τόπος από τον καπνό των τσιγάρων τους, ήταν φανερό ότι κάπνιζαν λίγο πριν με καλέσουν στην αίθουσα, στο διάστημα που είχε μεσολαβήσει από την έξοδο του προηγούμενου εξεταζόμενου και μέχρι να με φωνάξουν. Είχαν ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό στην προσπάθειά τους να αερίσουν ελαφρώς τον χώρο, χωρίς φυσικά αυτό να επαρκεί, γι' αυτό κι αμέσως με έπιασε τρέμουλο στα χέρια κι αισθάνθηκα την πίεσή μου να πέφτει (το παθαίνω κάθε φορά που εκτίθεμαι σε καπνό, επίσης γνωρίζω ότι χλομιάζω σε τέτοιες περιπτώσεις). Διαμαρτυρήθηκα έντονα στους ιατρούς που είχαν σκύψει το κεφάλι από την ντροπή και δεν μιλούσαν, μου απολογήθηκαν δε ότι δεν κάνουν ποτέ διάλειμμα, γι' αυτό και αναγκάζονται να καπνίζουν εκεί μέσα.

Σημείωση: Αυτό με την έλλειψη διαλείμματος προσωπικά δυσκολεύομαι να το πιστέψω καθώς η εργασιακή νομοθεσία επιβάλλει τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας διάλειμμα.
Ίσως έτσι εξηγείται γιατί υπήρχε πάντα μια μικρή καθυστέρηση από τη στιγμή της εξόδου ενός εξεταζόμενου μέχρι να φωνάξουν τον επόμενο για να περάσει μέσα. Οι ιατροί φαίνεται ότι κάνουν τακτικά διαλείμματα μέσα στην αίθουσα εξέτασης για να καπνίσουν, μεταξύ της κάθε εξέτασης.

Τους εξήγησα λοιπόν ότι υπάρχουν κάποια όρια στη λογική κι ότι πλέον τα έχουν ξεπεράσει. Αν είναι δυνατόν! Δυσκολευόμουν να το πιστέψω! Έφτασα στο σημείο να τους πω: «Σας εκλιπαρώ ως ασθενής απευθυνόμενος στην ιατρική σας συνείδηση να προστατεύσετε την υγεία μου και να θέσετε ένα τέλος σ' αυτήν την κατάσταση επειδή είναι εντελώς απαράδεκτη! Τρέμω, όπως βλέπετε!»

Μετά από αυτό προσπάθησαν να με καθησυχάσουν, άνοιξαν κι άλλο τα παράθυρα και μου πρότειναν αν ήθελα να περιμένω είκοσι λεπτά να καθαρίσει ο χώρος. Τους ζήτησα να εξεταστώ κοντά στο ανοιχτό παράθυρο προκειμένου να τελειώνω, ήθελα να φύγω από εκεί μέσα το γρηγορότερο, αισθανόμουν δυσφορία.

Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τέτοιον εξευτελισμό του ιατρικού επαγγέλματος, τέτοια ανευθυνότητα που καταλαβαίνω ότι οφείλεται πρωτίστως στο Κράτος και στη Διοίκηση, σε δεύτερο βαθμό στους πολίτες του ελληνικού κράτους που συντηρούν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με την ανοχή τους κι αρκετές φορές με τη συμμετοχή τους.
Αναρωτιέμαι βέβαια αν όλοι οι συμμετέχοντες στην Υγειονομική Επιτροπή είχαν πράγματι την ιδιότητα του ιατρού, πιθανόν και όχι. Κάποιοι μπορεί να ανήκουν στο διοικητικό-υπαλληλικό προσωπικό του ΚΕ.Π.Α.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει διαφάνεια στο ποιος μας εξετάζει καθώς δεν προκύπτει κανένα στοιχείο (όνομα και ιδιότητα) στις αποφάσεις αναπηρίας που χορηγούνται στους εξεταζόμενους, ούτε και στην ανάρτηση της λίστας των εξεταζόμενων που υπάρχει έξω από κάθε αίθουσα. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας πιθανόν να συναινεί στην παραβίαση που γίνεται στους χώρους εξέτασης και καλό θα είναι να εξεταστεί η νομιμότητα αυτής της πρακτικής.

Καταγγέλλω λοιπόν όπου κι όπως μπορώ αυτή τη συστηματική παραβίαση που φαίνεται ότι εφαρμόζεται από καιρό μέσα στο μεγαλύτερο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και μάλλον είναι η μοναδική υγειονομική υπηρεσία στην Ελλάδα όπου οι ιατροί επιτρέπεται να καπνίζουν στον ίδιο χώρο που εξετάζουν τους ασθενείς τους και ζητώ από κάθε αρμόδιο όργανο να επέμβει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποκατασταθεί η στοιχειώδης λογική και να σταματήσει αυτή η παραβατική πρακτική οριστικά, διότι μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία πολλών ατόμων με αναπηρίες.

Ειδικά για τα άτομα που υποφέρουν από παθήσεις του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος ο κίνδυνος είναι άμεσος.

Επίσης, ζητώ όπως με ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Δημιουργός και διαχειριστής της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

Κοινοποίηση:
- Συνήγορος του Πολίτη
- Πολιτικό Γραφείο της Ευρωβουλευτού κας Κωνσταντίνας Κούνεβα

Επίσης, θα κοινοποιηθεί σε διάφορα ΜΜΕ και πολιτικά πρόσωπα.

© Ανδρέας Μπαρδάκης
(Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)
Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού
υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

Twitter


http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.

Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/
 
http://logistis-amea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/