Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ποια κάρτα αναπηρίας; H παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη ΔΕΝ ικανοποιεί την εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των ΑμεΑ

Επικαιροποίηση, 1.11.2019: Λάβαμε επιστολή από τον Συνήγορο του Πολίτη εφόσον φροντίσαμε να ενημερωθεί και ο νέος Υπουργός Επικρατείας για το θέμα.


30 Οκτωβρίου 2019 Αριθμ. Πρωτ.: 261305/53467/2019
 
Αγαπητέ Κύριε,
Όπως γνωρίζετε, ο Συνήγορος του Πολίτη, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 259807/26269/29.05.2019 έγγραφό του, είχε απευθύνει στον Υπουργό Επικράτειας, κο X. Βερναρδάκη πρόταση για την εξέταση του ενδεχομένου θεσμοθέτησης Κάρτας Αναπηρίας, με την οποία επιδιώκεται τόσο η ευχερής εξυπηρέτηση των κατόχων της στις συναλλαγές τους με υπηρεσίες του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όσο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, κατά την διαδικασία χορήγησης παροχών, διευκολύνσεων ή πλεονεκτημάτων που συνδέονται με την αναπηρία.
Σας ενημερώνω ότι, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Επικράτειας κ. Γ. Γεραπετρίτη, ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε εκ νέου το ανωτέρω ζήτημα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θα συνεχίσει να παρακολουθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένοντας την ανταπόκριση του Υπουργού. Τυχόν εξέλιξη επί του θέματος, θα την πληροφορηθείτε από την ιστοσελίδα της Αρχής (
www.synigoros.gr).

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείξατε στον Συνήγορο του Πολίτη και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε μελλοντική αιτούμενη διαμεσολάβηση στο πλαίσιο των κατά νόμο οριζόμενων αρμοδιοτήτων μας.

 
Από την πρόσφατη παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη, για ΑμεΑ που απευθύνθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για ιατρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε κι όπου έγινε αποδέκτης ανάρμοστης συμπεριφοράς, από υπάλληλο του νοσοκομείου, θεωρούμε ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο αστείο εκ μέρους του Συνήγορου του Πολίτη αφού επικαλείται μια απαρχαιωμένη εγκύκλιο που κάνει αναφορά σ' έναν νόμο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Έχουν περάσει σχεδόν 23 χρόνια και ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα προκειμένου τα ΑμεΑ να έχουν μια τέτοια κάρτα στα χέρια τους.

16.05.2019: Η αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη έλαβε Αριθμό Υπόθεσης: 261305

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Προς:

Συνήγορο του Πολίτη, αξιότιμο κ. Ανδρέα Ποττάκη

Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη: Καλλιόπη Λυκοβαρδή

Ειδική επιστήμονα: Ανδριανή Παπαδοπούλου
press@synigoros.gr



Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

esaea@otenet.gr

Παρατηρητήριο θεμάτων αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ
epeaek2@esaea.gr


Υπεύθυνο Παρακολούθησης του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Αναπηρία,
κύριο Χαράλαμπο Χριστόπουλο
c.christopoulos@ypep.gr



ΘΕΜΑ: H παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη ΔΕΝ ικανοποιεί την εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των ΑμεΑ.



Αγαπητοί κύριοι,

  Με αφορμή την πρόσφατη παρέμβασή από τον Συνήγορο του Πολίτη, με θέμα «Εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των ΑμεΑ- εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη», η οποία έχει αναρτηθεί στις 14.05.2019, στην ιστοσελίδα του ΣτΠ , https://www.synigoros.gr/?i=equality.el.imdservices.570713

επιθυμώ αρχικά να κάνω την παρατήρηση ότι η παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη επικαλείται την εγκύκλιο ΔΙΑΔΠ/4291/17.2.97 (την οποία δεν έχει δημοσιεύσει και παρακαλώ πολύ να φροντίσει για τη δημοσίευσή της στην ανάρτηση που έχει κάνει) που αναφέρεται στην κάρτα αναπηρίας,

η οποία όμως έχει θεσπιστεί εδώ και 22-23 χρόνια, με τον ν. 2430/1996 ενώ δεν έχει εφαρμοστεί παρά μόνο πιλοτικά στη Λάρισα!

  Στην πράξη δηλαδή, από την εφαρμογή της συγκεκριμένης εγκυκλίου μπορούν να ικανοποιούνται μόνο τα ΑμεΑ της Λάρισας που είχαν προμηθευτεί πριν 23 χρόνια την κάρτα αναπηρίας.

  Επομένως, πώς είναι δυνατόν ο Συνήγορος του Πολίτη να ικανοποιείται με το αποτέλεσμα της παρέμβασής του; Εμένα πάντως δεν με ικανοποιεί και λογικά δεν ικανοποιεί ούτε και τα ΑμεΑ της υπόλοιπης Ελλάδας.

  Επιπλέον, σε πολλές υπηρεσίες, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα ΑμεΑ, τους ζητείται να επιδείξουν την απόφαση αναπηρίας τους ΚΕΠΑ, η οποία όμως περιγράφει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της υγείας τους, πράγμα που αποτελεί παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας των Δεδομένων (GDPR).


  Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάω από τον Συνήγορο του Πολίτη,
ο οποίος, σύμφωνα με τον Ν. 4488/2017, άρθρο 72, έχει ορισθεί ως το Πλαίσιο Προαγωγής για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, να παρέμβει αποτελεσματικά έτσι ώστε το Κράτος να εκπληρώσει την υποχρέωση που έχει εδώ και 23 χρόνια, προκειμένου να εκδοθεί κάρτα αναπηρίας για τα ΑμεΑ, όπως άλλωστε έχει ζητηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2018, με επιστολή από τον Σύλλογο «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» προς όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.*

*Δεκαπέντε Αιτήματα για τα Δικαιώματα των αναπήρων, αρκετά από τα οποία παραβιάζονται από το Κράτος, αίτημα υπ’ αριθμόν 8. http://logistis-amea.blogspot.com/2018/12/blog-post_2.html


Επιπλέον, ζητάω από την ΕΣΑμεΑ και από τον Συντονιστικό Μηχανισμό για την Αναπηρία, του Υπουργού Επικρατείας, να ενεργήσουν για την εφαρμογή του ν. 2430/1996 και την έκδοση της κάρτας αναπηρίας, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που τους έχουν ορισθεί από το ν. 4488/2017


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,
άμεσα ενδιαφερόμενος πολίτης με αναπηρία,

Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Το παρόν υποβάλλεται και ως αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.
16.05.2019: Η αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη έλαβε Αριθμό Υπόθεσης: 261305

Κοινοποίηση:

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
panayotedimitras@gmail.com


http://logistis-amea.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. Η Μητερα μου και οι γονεις τις ειναι ΑΜΕΑ
    79 ΕΤΩΝ 76 ΕΤΩΝ ΚΑΙ 50 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ,Ποτε δεν υπηρξε καρτα και πολλες φορες αντιμετωπησαν κ αντιμετωπιζουν διαφορα προβληματα ,φτανει πια ελεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/