Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

 Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος τα άτομα με αναπηρίες απευθυνόμαστε στους αρμόδιους φορείς που έχουν οριστεί από τη Σύμβαση του ΟΗΕ (Ν.4074/2012, Ν.4488/2017), για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, για να πρωτοστατήσουν και να κάνουν δυνατή τη φωνή μας προκειμένου να προστατευτεί το συνταγματικό αγαθό της υγείας μας κάθε φορά που παραβιάζεται ο αντικαπνιστικός νόμος και οι κανονισμοί περί υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.



Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Προς τον Συνήγορο του Πολίτη,
υπόψιν κ. Ανδρέα Ποττάκη
press@synigoros.gr

Προς Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
Υπόψη Προέδρου, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη
esaea@otenet.gr

Γραφείο Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
(Υπουργείο Δικαιοσύνης)
ggdad@justice.gov.gr

Προς τον Υπεύθυνο Παρακολούθησης του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Αναπηρία, κύριο Χαράλαμπο Χριστόπουλο
c.christopoulos@ypep.gr


ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


  Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

  Εν όψει αυτής της μέρας, τα άτομα με αναπηρίες παρακαλούμε όλους τους ανωτέρω φορείς, οι οποίοι έχουν οριστεί ως οι βασικοί αρμόδιοι από τη Σύμβαση του ΟΗΕ (Ν.4074/2012, Ν.4488/2017) για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, να πρωτοστατήσουν και να κάνουν δυνατή τη φωνή μας προκειμένου να προστατευτεί το συνταγματικό αγαθό της υγείας μας κάθε φορά που παραβιάζεται ο αντικαπνιστικός νόμος και οι κανονισμοί περί υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία - το τελευταίο αποτελεί ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη είτε πρόκειται για ιδιωτικό είτε για δημόσιο χώρο (παρ. 4 του άρθρου 23 και παρ. 1 του άρθρου 28, του ν. 3996/2011).

  Με το παθητικό κάπνισμα παρεμποδίζεται η συμμετοχή στην κοινωνική κι επαγγελματική ζωή σε ισότιμη βάση με τους άλλους για τα ΑμεΑ, τα άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά προβλήματα, τα άτομα με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα σε πολλά ακόμα άτομα, γυναίκες και μικρά παιδιά που ήδη υποφέρουν από παθήσεις - οι οποίες είναι τόσες πολλές που δεν θα μας έφτανε ο χώρος μιας επιστολής για να τις αναφέρουμε.
Άρθρο με μαρτυρίες από μέλη της διαδικτυακής κοινότητας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ:

Εμάς, τα ΑμεΑ, το παθητικό κάπνισμα δεν μας ενοχλεί... Μας σκοτώνει!

  Το να εισερχόμαστε σε κάποιον κλειστό δημόσιο χώρο ή σε χώρο εργασίας ή σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε για να εργαστούμε, να σπουδάσουμε, να εξυπηρετηθούμε ή να ψυχαγωγηθούμε και να μας λένε με απύθμενο θράσος «Εμείς εδώ καπνίζουμε!», άρα θα πρέπει είτε να φορέσουμε μάσκες, για να μην αρρωστήσουμε, είτε να αποχωρήσουμε από τον χώρο - δηλαδή να στερηθούμε το δικαίωμα μας στην κοινωνική κι επαγγελματική ζωή – αποτελεί κατάφωρη αδικία εις βάρος μας κι απάνθρωπη στέρηση των δικαιωμάτων μας αφού εμείς είμαστε οι πιο ευάλωτοι στο παθητικό κάπνισμα κι είναι αδύνατον να εκτεθούμε σ’ αυτό ακόμα κι αν προσπαθούσαμε να το ανεχτούμε.

  Στην έννοια της προσβασιμότητας δεν είναι μόνο η δυνατότητα του να εισερχόμαστε σ’ έναν χώρο, αλλά και η δυνατότητα να τον χρησιμοποιούμε χωρίς να εκτίθεται η υγεία μας σε κίνδυνο.

  Επίσης, περιμένουμε φέτος από την ΕΣΑμεΑ, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, να μην παραμείνει μόνο σε μια απλή ανακοίνωση, έτσι όπως έκανε πέρυσι*, αλλά να απευθυνθεί δυναμικά προς την Κυβέρνηση απαιτώντας της να εφαρμόσει επιτέλους (μετά από δέκα χρόνια αποτυχίας εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου) αποτελεσματικά αντικαπνιστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και τον έλεγχο του καπνίσματος, έτσι όπως π.χ. έκανε και η Κύπρος το 2017.
*https://www.esamea.gr/component/cck/3811-pagkosmia-imera-kata-toy-kapnismatos-2018


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/


Κοινοποίηση:
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
panayotedimitras@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/