Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Παρέμβαση από Συνήγορο του Πολίτη σε ΕΦΚΑ κι ΟΠΕΚΑ για παράλειψη ανάρτησης εγκυκλίων για παροχές ΑμεΑ

Επικαιροποίηση 29.04.2020:
Λάβαμε την απάντηση (πόρισμα) από τον ΣτΠ, ο οποίος αφού έλαβε απάντηση από τον ΟΠΕΚΑ έσπευσε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο χωρίς να συνεχίσει την έρευνα με τον ΕΦΚΑ (που δεν ανταποκρίθηκε) και χωρίς να ερευνήσει σε βάθος και με υπευθυνότητα αν διαπράχτηκε παράβαση του νόμου περί Διαύγειας. Κατόπιν τούτου αποστείλαμε ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ζητώντας του να ανοίξει την υπόθεση και να συνεχίσει την έρευνα σε βάθος.

Επικαιροποίηση 17.02.2020:

Με κάλεσε η χειρίστρια της υπόθεσης για να με ρωτήσει κάτι για κάποια άλλη υπόθεση και παρεμπιπτόντως τη ρώτησα αν έλαβε απάντηση ο ΣτΠ από ΕΦΚΑ κι ΟΠΕΚΑ. Η απάντηση ήταν αρνητική. Κατόπιν τούτου το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνι (ΕΠΣΕ) υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά ΕΦΚΑ κι ΟΠΕΚΑ για περιφρόνηση του Συνηγόρου του Πολίτη και του νόμου.

Επικαιροποίηση 10.01.2020:
Καθώς ο ΕΦΚΑ και ο ΟΠΕΚΑ απαξιώνουν να απαντήσουν ακόμα και στον Συνήγορο του Πολίτη, μη σεβόμενοι τον θεσμό που εκπροσωπεί, ο ΣτΠ, στις 15.11.2019, έστειλε έγγραφο υπενθύμισης για να τους θυμίσει την υποχρέωσή τους.

Κατόπιν τούτου, απεύθυνα νέα επιστολή, ζητώντας από τον ΣτΠ για δεύτερη φορά να με ενημερώσει με τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας καθώς αγνόησε την προηγούμενη επιστολή μου και να με ενημερώσει για το αν υπήρξε εντωμεταξύ ανταπόκριση από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ. Στην περίπτωση που δεν υπήρξε ανταπόκριση ζητάω να ενημερωθώ για το πώς θα πράξει ο ΣτΠ προκειμένου να αναγκαστούν οι παραπάνω φορείς να απαντήσουν όπως έχουν υποχρέωση.

Επικαιροποίηση 05.12.2019:
Η επιστολή που έστειλα στις 13.11.2019 είχε κοινοποιηθεί και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία απάντησε απευθυνόμενη και στους αρμόδιους φορείς παρακαλώντας για τις ενέργειες αρμοδιότητάς τους καθώς είναι οι πιο αρμόδιοι για τον συντονισμό, τον χειρισμό και την παρακολούθηση των θεμάτων όπου θίγονται τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Επικαιροποίηση 13.11.2019:
Με επιστολή μου προς τον ΣτΠ ζητάω να παρέμβει δυναμικά επειδή έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες και οι ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ δεν έχουν απαντήσει ακόμα στην επιστολή που τους έστειλε ο Συνήγορος.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς όλους τους αρμόδιους φορείς.


Άρθρο (30.05.2019):
  Μετά από δύο αναφορές (Φεβρουάριος 2019, αρ. υποθέσεων: 256457 για τον ΕΦΚΑ και 256459 για τον ΟΠΕΚΑ) που είχα υποβάλει στον ΣτΠ, ως πρόεδρος τότε του συλλόγου «Συνήγοροι των ΑμεΑ - Ενεργοί Πολίτες» (Έχω αποχωρήσει από τον Απρίλιο), για παράλειψη ανάρτησης εγκυκλίων από τον ΟΠΕΚΑ και τον ΕΦΚΑ οι οποίες αφορούσαν το νέο σύστημα παροχών προνοιακών επιδομάτων, με αποτέλεσμα να μην ενημερωθούν τα ΑμεΑ που ταλαιπωρήθηκαν αφού επισκεπτόντουσαν άδικα τα ΚΕΠΑ για να εξυπηρετηθούν, ο ΣτΠ παρενέβη μόλις τέσσερις μήνες μετά.  


 Με την έναρξη του νέου συστήματος παροχής προνοιακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, εκδόθηκαν από τη διοίκηση του οργανισμού δύο εγκύκλιοι, καθώς και μία εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ, χωρίς όμως να περάσουν από το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ όπως είχαν υποχρέωση να κάνουν.

 Σύμφωνα όμως με τον νόμο 3861/2010 περί προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, το άρθρο 21 του Συντάγματος, το άρθρο 21 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (κυρωμένη με ν.4074/2012) και το άρθρο 65 του ν.4488/2017,

η ανάρτηση των εγκυκλίων στο διαδίκτυο καθίσταται εκ των πραγμάτων αναγκαία για την υλοποίηση των επιταγών της Σύμβασης του ΟΗΕ  και την υλοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης των ΑμεΑ στην ενημέρωση.  

 Κάθε παράλειψη ανάρτησης εγκυκλίων που αφορούν παροχές των ΑμεΑ, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις γενικές αρχές της διαφάνειας και τη δημοσιότητα της διοικητικής δράσης (αρχή χρηστής διοίκησης), αλλά κατά τη γνώμη μας παραπέμπει και σε πρακτική μισαναπηρισμού (με την επιστημονική του έννοια) αφού στερεί από αυτά το δικαίωμά τους στην πληροφορία εφαρμόζοντάς τους σκοταδισμό...

Την παράλειψη ανάρτησης των εγκυκλίων την έχουμε καταγγείλει επίσης στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας κι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στους Επιθεωρητές-Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.


Η επιστολή που έστειλε ο ΣτΠ σε ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ


Ανδρέας Μπαρδάκης
Ακτιβιστής, δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/


http://logistis-amea.blogspot.com/

2 σχόλια:

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/