Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι το ICF με πολύ απλά λόγια

ICF = International Classification of Functioning , Disability and Health

   Επειδή χρειάζεται να εξηγούμε σε μικρές δόσεις τα πράγματα, προκειμένου να γίνονται εύκολα κατανοητά, θα κάνω μια προσπάθεια να σας μεταφέρω τη δική μου κατανόηση για το ICF, χωρίς βέβαια να είμαι ειδικός στο θέμα, καθώς είναι κάτι που κι εμείς τώρα το γνωρίζουμε ενώ ο περισσότερος κόσμος το αγνοεί.
  
  Το ICF, είναι ένα σύστημα Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι ένα νέο επιστημονικό εργαλείο, το οποίο "παντρεύει" το ιατρικό και το κοινωνικό μοντέλο αναπηρίας.

  Το ICF δεν φτιάχτηκε μόνο με το σκεπτικό να αξιολογούνται οι ανάπηροι που ζητάνε οικονομικές παροχές, αλλά δημιουργήθηκε για να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι πληροφορίες και τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στο να εξελιχτεί το κοινωνικό περιβάλλον (κοινωνία, εργασία, εκπαίδευση, οικογένεια, δομές δημόσιας υγείας, επαγγελματίες υγείας, κτλ.) και να γίνει πιο λειτουργικό για τους αναπήρους, διότι ένας ανάπηρος μέσα σε ένα λειτουργικό περιβάλλον μπορεί να γίνει πιο λειτουργικός.

  Ενώ όμως μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης ανεργίας ο ανάπηρος θα γίνει ακόμα πιο άνεργος.

  Παρομοίως, μπορούμε να υποθέσουμε ότι μέσα σε ένα φτωχό περιβάλλον ο ανάπηρος θα γίνει ακόμα πιο φτωχός.

  Ενώ τα ποσοστά αναπηρίας υπάρχουν για να αξιολογούν τον ανάπηρο και όχι το "ανάπηρο" κοινωνικό περιβάλλον που ζει.

Επίσης, το ICF δημιουργήθηκε με σκοπό να βελτιωθούν οι παροχές υγείας.

Επισημαίνουμε λοιπόν ότι το ICF δεν δημιουργήθηκε με το σκεπτικό να χρησιμοποιηθεί από κράτη που διανύουν περίοδο οικονομικής ύφεσης.

 Το ICF δεν δημιουργήθηκε για να γίνεται εκτίμηση μόνο της ατομικής λειτουργικότητας ενός ΑμεΑ, αλλά πρέπει να γίνεται εκτίμηση και της λειτουργικότητας από την πλευρά του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

  Δηλαδή, δεν πρέπει να "βαθμολογείται" μόνο ο ανάπηρος για τη μειωμένη λειτουργικότητά του, αλλά πρέπει να συνεκτιμώνται και τα εμπόδια που του βάζει η κοινωνία και το περιβάλλον στο οποίο ζει, κινείται, εργάζεται και σπουδάζει.

   Η ΕΣΑμεΑ το 2005-2006* το είχε αποδεχτεί, υπό προϋποθέσεις όμως.


* Βλέπε έντυπο της ΕΣΑμεΑ "ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ", τεύχος 03. 

Πρόσφατα, όμως, άλλαξε τη θέση της, επειδή το ICF, στην πορεία, αποδείχτηκε πώς σε άλλα κράτη όπου το ICF εφαρμόστηκε, υπήρξαν προβλήματα και δυσάρεστα αποτελέσματα για τους αναπήρους.

  Σήμερα, δυστυχώς, η ΕΣΑμεΑ, φαίνεται πως υποχωρεί μπροστά στις ενέργειες της Κυβέρνησης, η οποία έχει υποχωρήσει προ πολλού στις απαιτήσεις των δανειστών.

   Έτσι, πάνε να μας εφαρμόσουν ένα πειραματικό μοντέλο, ένα "νόθο" ICF, όπου θα αξιολογούν μόνο τη λειτουργικότητα του αναπήρου, μέσα από το ειδικό ερωτηματολόγιο WHODAS 2.0 (είναι ένα ερωτηματολόγιο 12 ερωτήσεων για τη λειτουργικότητα του ΑμεΑ), που είναι βασικό εργαλείο του ICF.

  Φυσικά, το θράσος και η κοροϊδία δεν λείπουν ποτέ αφού κάθε φορά μας λένε ότι "δεν πέρασαν τα θέλω των δανειστών...".

Στο σχήμα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (θα τις αξιολογεί το ΚΕΠΑ με τη χρήση του ερωτηματολογίου WHODAS 2.0) είναι το επίκεντρο του ICF.


Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

Twitter

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.

Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

1 σχόλιο:

  1. παρακαλώ πολύ μπορείτε να μου πείτε αν υπάρχει το ICF μεταφρασμένο στα ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/