Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Θεσμοθετήθηκε ένα νόθο ICF

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΝΟΘΟΥ ICF ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ WHODAS 2.0.
  
ICF: Σύστημα Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και της Υγείας.

  Μετά από τις ανειλικρινείς διαβεβαιώσεις εκ μέρους της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας ότι η Κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει την απαίτηση των δανειστών για τον νέο τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας βάσει της λειτουργικότητας (ICF), πλέον ερχόμαστε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα:

Θεσμοθετήθηκε ένα νόθο ICF, χωρίς να ονομάζεται, προφανώς για να μην γίνει αντιληπτό από την αναπηρική κοινότητα.

  Επίσης, από την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών και της Υπουργού καθώς και της αναπληρώτριας Υπουργού, που πραγματοποιήθηκε στις 18/01/2018, δεν έχουν δωθεί επίσημες πληροφορίες παρά μόνο μία φήμη ότι ερωτηθείσα η Υπουργός για το ICF απάντησε ότι δεν θα εφαρμοστεί (!)


Ενώ όμως διαπιστώνουμε ότι ήδη έχει θεσμοθετηθεί* ένα σύστημα που έχει τα χαρακτηριστικά του ICF, απλά δεν ονομάζεται.

* Με την ΚΥΑ υπ' αριθμ. Δ 12 /Γ.Π.οικ.2738/36/2018 Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής διαδικασίας απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα, σε άτομα με αναπηρία.

  Τέτοιες πρακτικές, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται και εφαρμόζονται "υπογείως, θολωμένες στην περιγραφή και υπό χαμηλό φωτισμό" για να μην γίνονται άμεσα αντιληπτές από το ευρύ κοινό, δεν μπορούν να έχουν την αποδοχή μας.

  Πολύ περισσότερο όταν διαπιστώνουμε ότι το ΙCF θα εφαρμοστεί χωρίς να τηρηθούν οι προδιαγραφές που απαιτεί η ίδια η κατασκευή του, τέτοιες όπως είναι η αξιολόγηση από πιστοποιημένους στο ICF ιατρούς και από κοινωνικούς λειτουργούς που θα επισκέπτονται τους χώρους διαβίωσης των ΑμεΑ.



  Ταυτόχρονα, ενώ το ICF δημιουργήθηκε ως ένα επιστημονικό εργαλείο προκειμένου να εξυπηρετήσει στη βελτίωση της λειτουργικότητας της κοινωνίας, - για τον λόγο του ότι μέσα σε ένα λειτουργικό περιβάλλον οι ανάπηροι γίνονται πιο λειτουργικοί, - είναι εμφανές ότι στην Ελλάδα η πραγματική πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί μόνο για την αναπροσαρμογή των κοινωνικών προνοιακών παροχών προς τα ΑμεΑ.

   Επομένως, δεν πρόκειται για δοκιμή, αλλά μάλλον για πρόχειρο πείραμα με κοινωνικά πειραματόζωα τα ΑμεΑ.

Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ
«Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

Twitter

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/