Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Το καπρίτσιο μιας υπουργού ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τα άτομα με παραπληγία-τετραπληγία!

ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ - ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ (ΜΙΣΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ) ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Έστειλα επιστολή στην υπηρεσιακή Υπουργό Εργασίας παρακαλώντας την να εκδώσει νέα οδηγία για το εξωιδρυματικό επίδομα στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς επίσης να γίνει επικαιροποίηση στις "Ερωτήσεις-Απαντήσεις" του προγράμματος, σύμφωνα με πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη από τον Ιούλιο του 2020, κατόπιν αναπάντητης επιστολής μου από τον Δεκέμβριο του 2016 και υποβολής δύο αναφορών μου από τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017!

Διότι, με τα χρόνια, η τότε άρνηση της τέως Υφυπουργού, κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, απαντώντας σε ερώτημα βουλευτή, με την αιτιολογία ότι το θέμα ήταν αυτονόητο (!), αποδείχθηκε κακοπροαίρετη αφού ακόμα γίνονται αναφορές από μέλη της ομάδας μας, "Συνήγορος των ΑμεΑ", που πάνε στα Κέντρα Κοινότητας, όπου οι υπάλληλοι ακόμα αγνοούν το τι πραγματικά ισχύει - λογικό, αφού δεν τους έχει σταλεί ποτέ μια οδηγία!

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ, Κ.ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
Email: ypourgos_erg@yeka.gr
Έλαβε αρ. πρωτ. 60427

ΓΓ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Ελένη Γιώτη (παράλληλη άσκηση καθηκόντων)
Email: ggp@yeka.gr
Έλαβε αρ. πρωτ. 60428

Τμήμα Γραμματείας Υπουργείου (Πρωτόκολλο)
protokolo@ypakp.gr
Έστειλε τους αρ. πρωτ. 60427, 60428

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
Email: esaea@otenet.gr

Θέμα: «Διαβίβαση πρότασης του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Υπουργείο Εργασίας, για ανάγκη έκδοσης εγκυκλίου, όσον αφορά το εξωιδρυματικό στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που όμως δεν… εισακούστηκε».

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
αξιότιμη κυρία Γενικέ,

παρόλο που πέρασαν χρόνια,
από τότε που ο Συνήγορος του Πολίτη, κατόπιν δικών μας αναφορών[1], πρότεινε στον ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας να εκδοθεί σχετική οδηγία, καθώς επίσης να επικαιροποιηθούν οι «Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις» του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ)», η διεύθυνση του Υπουργείου σας δεν ανταποκρίθηκε, προφανώς επειδή η τέως Υφυπουργός είχε θεωρήσει το θέμα αυτονόητο![2]

‘Όμως, στη διαδικτυακή κοινότητα «Συνήγορος των ΑμεΑ» εξακολουθούν κατά καιρούς να γίνονται αναφορές από μέλη της, που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, ότι αντιμετωπίζουν κατά καιρούς το πρόβλημα ότι ακόμα υπάρχουν υπάλληλοι στα Κέντρα Κοινότητας που αγνοούν ότι το εξωιδρυματικό επίδομα δεν προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΕΕ!

Κατά συνέπεια, δημιουργούνται καθυστερήσεις που εκθέτουν άτομα με αναπηρίες, κυρίως άτομα με παραπληγία/τετραπληγία, σε άδικη ταλαιπωρία.

Κατόπιν τούτου,
καθώς σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όρους ίσης μεταχείρισης και γι’ αυτό θα πρέπει το Υπουργείο Εργασίας να τους παρέχει προσβασιμότητα στην πληροφορία και στην ενημέρωση, επί ίσοις όροις,

παρακαλείσθε θερμά, όπως μεριμνήσετε για την έκδοση νεότερης οδηγίας, σύμφωνα με την, από τον Ιούλιο του 2020, πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη (Έγγραφο ΣτΠ, αρ. 103/06.07.2020, παρ. Β10, σελ. 14), προκειμένου τα άτομα με αναπηρίες να διευκολύνονται στις συναλλαγές τους με τα Κέντρα Κοινότητας.

Απόσπασμα από τη σελ. 14 του εγγράφου, υπ’ αρ. 103/06.07.2020, του ΣτΠ.


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ» (89.000 μέλη).


Επισυνάπτεται το ενημερωτικό που έλαβα από τον ΣτΠ με συνημμένο το υπ’ αρ. πρωτ. 103/06.07.2020, σχετικό έγγραφο του ΣτΠ προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων.



[1] Κατόπιν αναπάντητου ερωτήματός μου, που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016, υπέβαλα δύο σχετικές αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη. Βλ. υποθέσεις, υπ’ αρ. 228519/10.05.2017 και υπ’ αρ. 229616/02.06.2017, ως συνέχεια της πρώτης κατόπιν απαράδεκτης αρχειοθέτησης της εκ μέρους του ΣτΠ.

[2] Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, Το υπουργείο αρνείται να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο για τη μη προσμέτρηση του Εξωιδρυματικού επιδόματος στα εισοδηματικά κριτήρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα! https://logistis-amea.blogspot.com/2020/02/blog-post.html


Παρακαλώ, όπως με ενημερώσετε άμεσα για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει το παρόν ως εισερχόμενο μήνυμα.

Επισυνάπτεται ψηφιακά βεβαιωμένο έγγραφο, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Ν. 4727/2020, άρθρα 27, 29.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Παρόλο που είχαν υποχρέωση να μου απαντήσουν με τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας, παρόλο που έχω ενημερώσει από καιρό το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) με τη νέα μου διεύθυνση, δεν ξέρω πώς τους ήρθε και μου έστειλαν την απάντηση στην παλαιά μου διεύθυνση, στην Αθήνα.

Ευτυχώς, βέβαια, που έχω έναν εξαιρετικά καλό μου φίλο, που βρήκε τον φάκελο, τον άνοιξε και μου έστειλε φωτογραφία της επιστολής. 



Λοιπόν, ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΕΕ! Μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1yxyoQtSbGLdS1Q2FuRU1xkvPLTPLS9Wd/view?usp=sharing

ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 32 ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ "ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ" ΩΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΑ. Τέλος καλό, όλα καλά, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/