Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Καταγγελία: Οι οδηγίες του ΚΕΠΑ για διαύγεια δεν περνούν ποτέ από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ!

Επικαιροποίηση 27.01.2021

Η σημερινή απάντηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην καταγγελία που υπέβαλα κατά του e-ΕΦΚΑ για παραβίαση του νόμου περί Διαύγειας αποδεικνύει ότι η ΕΑΔ εθελοτυφλεί απέναντι στις αποδεδειγμένες παρανομίες και τα πειθαρχικά παραπτώματα των διευθυντών του.

Αξιοσημείωτο δε, ότι για την ίδια υπόθεση, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε θέσει επίσης την αναφορά μου στο αρχείο παραλείποντας την παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του ΕΦΚΑ που δεν του απάντησε! Πειθαρχικό παράπτωμα και για τον ΣτΠ αφού είχε υποχρέωση να καταγγείλει την άρνηση του ΕΦΚΑ να απαντήσει.

Τα συμπεράσματα δικά σας...
Πιστεύω ότι αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να υποβληθούν ως μηνυτήρια αναφορά σε εισαγγελική αρχή διότι ο ένας συγκαλύπτει την παραβίαση καθήκοντος του αλλουνού.

Από ποιον ν΄ αρχίσεις όμως και σε ποιον να τελειώσεις...

«Αξιότιμε/η κύριε/α,
Σχετ.: Η με αρ. πρωτ. 653/11.01.2021 καταγγελία σας.
Μετά από αξιολόγηση της σχετικής καταγγελίας σας, σύμφωνα με τη Διαδικασία Αξιολόγησης Καταγγελιών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αποφασίστηκε η αρχειοθέτησή της, χωρίς περαιτέρω ενέργειες, καθόσον προσφεύγετε στην Αρχή, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημά σας προς τον αρμόδιο για την επίλυση του θέματος φορέα ή εποπτεύουσα αυτόν Αρχή».
 
Κατόπιν τούτου υπέβαλα άμεσα αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, με θέμα «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑ!», ζητώντας τη διαμεσολάβησή του.
Η αναφορά έλαβε τον αριθμό υπόθεσης 292777.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------
11.01.2021
Δεν μας κάνει πια εντύπωση το γεγονός ότι τις εγκυκλίους που αφορούν τη λειτουργία διαφάνειας μέσα στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ο e-ΕΦΚΑ δεν τις περνάει ποτέ από το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ (δεν έχουν λάβει ΑΔΑ) παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.

Επίσης, δεν μας κάνει πλέον εντύπωση ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ο Συνήγορος του Πολίτη, παρά τις καταγγελίες μας εξακολουθούν να εθελοτυφλούν στην παρανομία και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, επιτέλους, δικαίωσε τον αγώνα μας για διαφάνεια, εκδίδοντας τη ΝΣΚ 123/2020. Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, μην έχοντας τη δυνατότητα να την αρνηθεί, αναγκαστικά την αποδέχτηκε. Κι έτσι εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από τον e-ΕΦΚΑ έτσι ώστε να χορηγούνται κατόπιν αιτήσεως οι τρισέλιδες αποφάσεις αναπηρίας με τα στοιχεία των ιατρών που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές.

Γιατί όμως ο e-ΕΦΚΑ δεν την περνάει πρώτα από τη Διαύγεια προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί; Γιατί παρανομεί για άλλη μια φορά; Μήπως επειδή προσπαθεί παράνομα να εμποδίσει την εφαρμογή της εγκυκλίου επειδή δεν θέλει με κανένα τρόπο να έρθουν στο φως πολλές παρανομίες;

Και γιατί, η ΕΣΑμεΑ, εφόσον την ενημερώνουμε κάθε φορά, αναρτεί και πάλι εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ που δεν έχει ΑΔΑ, χωρίς να καταγγέλλει την παρανομία που γίνεται εις βάρος των ΑμεΑ;

Για μια φορά ακόμα περάσαμε σε καταγγελία προς την ΕΑΔ κι αναφορά προς τον ΣτΠ.


 Καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Έλαβε τον αριθμό πρωτοκόλλου: 653/11-1-2020

 

 

 

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 

Καταγγελία με θέμα: «Για άλλη μια φορά ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο που αφορά τα ΑμεΑ χωρίς να την περάσει από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

Αξιότιμη Εθνική Αρχή Διαφάνειας!
Σας καταγγέλλουμε την παρανομία εκ μέρους του
e-ΕΦΚΑ αφού ανάρτησε στην ιστοσελίδα του εγκύκλιο που ερμηνεύει νομολογία και νομοθεσία, δίνοντας σαφείς οδηγίες στους υπαλλήλους του (ενώ αποτελεί ίσως ειρωνεία το ότι το θέμα της εγκυκλίου αφορά εφαρμογή πρακτικής διαφάνειας) χωρίς όμως να την περάσει από το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, χωρίς δηλαδή να λάβει αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ), ενδεχομένως κι από σκοπιμότητα, για να μην ισχύσει η εφαρμογή της, αφού σύμφωνα με τον ν. 4727/2020, άρθρο 78 «Ισχύς των πράξεων», παρ. 2, “Με εξαίρεση τις πράξεις της παρ. 1, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 76 αναρτώνται στο διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στο παρόν Κεφάλαιο και ισχύουν από την ανάρτησή τους στον δικτυακό τόπο «Διαύγεια»”, κι εφόσον για εννιά ολόκληρα χρόνια ο ασφαλιστικός οργανισμός εφάρμοζε επίμονα καθεστώς αδιαφάνειας, αποκρύπτοντας τα στοιχεία των ιατρών που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, πάλι με παράνομη εφαρμογή εγκυκλίου (το υπ’ αρ. πρωτ. Π51/32/ 21-10-2014, έγγραφο) αφού δεν αναρτήθηκε ποτέ και πουθενά ενώ φυσικά δεν είχε ούτε ΑΔΑ. Σας την επισυνάπτουμε κι αυτή μαζί με την πρόσφατη εγκύκλιο.

Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην εγκύκλιο: https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2021-01/345925_23-12-2020.pdf

Για ποιον άραγε λόγο, ο e-ΕΦΚΑ, για ακόμα μια φορά, δεν περνάει από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις εγκυκλίους που εκδίδει, ειδικά αυτές που αφορούν τις υπηρεσίες προς τα ΑμεΑ, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί Διαύγειας;

Κατόπιν τούτου,
ζητείται η άμεση, κατεπείγουσα παρέμβαση εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου η εγκύκλιος
e-ΕΦΚΑ, αρ. πρωτ. 345925, 23.12.2020, με θέμα, «Γνωστοποίηση αιτούμενων στοιχείων – ονομάτων ιατρών μελών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α.», να αναρτηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στη σελίδα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ώστε να λάβει ΑΔΑ για να μπορέσει να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.

Ολοκληρώνοντας, παρακαλώ πολύ, όπως μου γνωστοποιήσετε άμεσα τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει η καταγγελία που σας υποβάλω (βάσει άρθρου 12, ν. 2690/1999).

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ «Συνήγορος των ΑμεΑ»


Κοινοποίηση:

Νίκος Αντωνιάδης, νομικός ποινικολόγος

11.01.2021: Κοινοποιείται και στην ΕΣΑμεΑ.

Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη
Κατόπιν μεγάλης καθυστέρησης λόγω του ότι η αναφορά είχε "εξαφανιστεί" από τα αρχεία του ΣτΠ, παρόλο που εμείς τη βλέπαμε από την ιστοσελίδα του ΣτΠ, υποβάλαμε εκ νέου την αναφορά στις 15.01.2021 λαμβάνοντας τον αριθμό υπόθεσης 292041.

Στην ίδια ημερομηνία κοινοποιήσαμε την αναφορά μας στην ΕΣΑμεΑ και στον νομικό κ. Νίκο Αντωνιάδη.


 

 Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Αναφορά με θέμα: «ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο E-ΕΦΚΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

 Αξιότιμε Συνήγορε του Πολίτη!
 Σας ενημερώνουμε ότι ο
e-ΕΦΚΑ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του εγκύκλιο που ερμηνεύει νομολογία και νομοθεσία, δίνοντας σαφείς οδηγίες στους υπαλλήλους του (ενώ αποτελεί ίσως ειρωνεία το ότι το θέμα της εγκυκλίου αφορά εφαρμογή πρακτικής διαφάνειας) χωρίς όμως να την περάσει από το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, χωρίς δηλαδή να λάβει αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ), ενδεχομένως κι από σκοπιμότητα, για να μην ισχύσει η εφαρμογή της, αφού σύμφωνα με τον ν. 4727/2020, άρθρο 78 «Ισχύς των πράξεων», παρ. 2.:  “Με εξαίρεση τις πράξεις της παρ. 1, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 76 αναρτώνται στο διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στο παρόν Κεφάλαιο και ισχύουν από την ανάρτησή τους στον δικτυακό τόπο «Διαύγεια»”, κι εφόσον για εννιά ολόκληρα χρόνια ο ασφαλιστικός οργανισμός εφάρμοζε επίμονα καθεστώς αδιαφάνειας, αποκρύπτοντας τα στοιχεία των ιατρών που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, πάλι με παράνομη εφαρμογή εγκυκλίου (το υπ’ αρ. πρωτ. Π51/32/ 21-10-2014, έγγραφο), αφού δεν αναρτήθηκε ποτέ και πουθενά ενώ φυσικά δεν είχε ούτε ΑΔΑ. Σας την επισυνάπτουμε κι αυτή μαζί με την πρόσφατη εγκύκλιο.

Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην εγκύκλιο: https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2021-01/345925_23-12-2020.pdf

Για ποιον άραγε λόγο, ο e-ΕΦΚΑ, για ακόμα μια φορά (βλέπε αναφορά μας, υπ’ αρ. 256457, στον ΣτΠ), δεν περνάει από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις εγκυκλίους που εκδίδει, ειδικά αυτές που αφορούν τις υπηρεσίες προς τα ΑμεΑ, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και τα δικαιώματά τους;

Υπενθυμίζουμε στον ΣτΠ ότι στις προηγούμενες υποθέσεις μας ο ΕΦΚΑ δεν του απάντησε, παρά τις υπομνήσεις εκ μέρους του ΣτΠ, διαπράττοντας αδίκημα, ενώ ο ΣτΠ, παρόλο που μηνύθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (αρ. πρωτ. 6045/17-2-2020) δεν ανέφερε, όπως είχε υποχρέωση βάσει του ν. 3094/2003, αλλά και βάσει του άρθρου 38 ΚΠΔ, την παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) εκ μέρους του ΕΦΚΑ στις αρμόδιες αρχές.

Κι όχι μόνο ο ΣτΠ δεν εφάρμοσε τις υποχρεώσεις του, αλλά βιάστηκε να κλείσει την υπόθεσή μου, υπ’ αρ. 256457, θέτοντάς την στο αρχείο – χωρίς να έχει λάβει καμία απάντηση από τον ΕΦΚΑ!

Πλέον, το αποτέλεσμα από την ασυνέπεια του ΣτΠ το βιώνουμε σήμερα αφού για άλλη μια φορά, ο νυν e-ΕΦΚΑ, εκδίδει εγκύκλιο, που αφορά τα ΑμεΑ, χωρίς να την περνάει από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ίσως επειδή θέλει να έχει μια δικαιολογία για να μην την εφαρμόσει.

Θα συνεχίσει και τώρα ο ΣτΠ να εθελοτυφλεί απέναντι στην παρανομία του e-ΕΦΚΑ;

Κατόπιν τούτου,
ζητείται η άμεση, κατεπείγουσα παρέμβαση εκ μέρους του ΣτΠ, και με την ειδική αρμοδιότητα που του έχει ορισθεί ως «Πλαίσιο Προαγωγής για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ», βάσει ν. 4488/2017, άρθρο 72) προκειμένου η εγκύκλιος
e-ΕΦΚΑ, αρ. πρωτ. 345925, 23.12.2020, με θέμα, «Γνωστοποίηση αιτούμενων στοιχείων – ονομάτων ιατρών μελών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α.», να αναρτηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στη σελίδα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ώστε να λάβει ΑΔΑ για να μπορέσει να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.

Ολοκληρώνοντας, παρακαλώ τον ΣτΠ, τα έγγραφα που μου απευθύνει να μου τα στέλνει με τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας στο email που του έχω δηλώσει (βάσει Ν. 4727/2020, άρθρο 29 και άρθρο 34).

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

άμεσα ενδιαφερόμενος και θιγόμενος πολίτης με αναπηρία,
και με το δικαίωμα που μου δίνει η CRPD, άρθρο 33, παρ. 3 (Ν. 4074/2012) να εμπλέκομαι και να συμμετέχω πλήρως στη διαδικασία παρακολούθησης της εθνικής εφαρμογής της Σύμβασης, και ως ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ «Συνήγορος των ΑμεΑ»


Η αναφορά εφόσον λάβει αριθμό υπόθεσης θα κοινοποιηθεί σε:

- κ. Νίκο Αντωνιάδη, νομικός ποινικολόγος
(προς απλή ενημέρωσή του, δεν έχει αναλάβει την υπόθεσή μου).

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ),
που για δεύτερη φορά κοινοποίησε στη σελίδα της εγκύκλιο του
e-ΕΦΚΑ χωρίς ΑΔΑ, ενώ έχει λάβει γνώσει από εμάς για τις αναφορές μας σχετικά: https://www.esamea.gr/pressoffice/press-releases?task=download&collection=press_filegroup&xi=1&file=press_file&id=5271

 

 https://logistis-amea.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. καλησπερα σας εχω καποιο θεμα με επιδομα κινησης που μου κοψανε θα ηθελα να σας συμβουλευτω αλλα δεν διαθετω λογαριασμο κοινωνικης δικτυωσης υπαρχει καποιο email η τηλεφωνο.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/