Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Καταγγελία στο ΕΣΡ κατά ΑΝΤ1 για συντήρηση ψευδών ειδήσεων (διάκριση) εις βάρος όλων των ΑμεΑ

Όταν ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κι ένα μεγάλο κανάλι βγάζουν στο επίκεντρο των ειδήσεων ψευδείς πληροφορίες για τα άτομα με αναπηρίες, στερώντας τους τη δυνατότητα να έχουν αντικειμενική πληροφόρηση, τότε εφαρμόζουν διάκριση εις βάρος των ΑμεΑ κατά παράβαση του Κώδικα Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, του Συντάγματος και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Παρόλο που ενημερώσαμε τον ΑΝΤ1, για το τι πραγματικά ισχύει από τις διατάξεις, δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση. Κατόπιν τούτου, περάσαμε σε καταγγελία προς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και σ΄ενημέρωση των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Πρέπει επειγόντως να ξεκαθαριστεί ότι τα ΑμεΑ δεν εξαιρούνται οριζοντίως (ούτε και καθέτως) από τους περιορισμούς μετακινήσεων ούτε οι βοηθοί τους μπορούν να μετακινηθούν μετά τις 21:00.



 





Η καταγγελία έλαβε τον αριθμό πρωτοκόλλου: ΗΜ/ΝΙΑ: 04 01 2021 -ΕΣΡ ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 09

 3 Ιανουαρίου 2021


Θέμα: «Καταγγελία κατά ΑΝΤ1 για συντήρηση ψευδών ειδήσεων (διάκριση) εις βάρος όλων των ΑμεΑ»


Αξιότιμοι κύριοι,

επιθυμώ να καταγγείλω τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 TV και την εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ», που προβλήθηκε στις 14.11.2020 και ώρες μεταξύ 08:57 και 09:23, ειδικά στο μέρος που πήρε τον λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας.

  Μετά από ερώτημα ανάπηρου ακτιβιστή που έθεσε το ερώτημα «Με ποιον τρόπο θα μετακινούνται μετά τις 21.00 εκείνοι που φροντίζουν ανάπηρα άτομα αφού δεν προβλέπεται από τις υπουργικές αποφάσεις;», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι τα ΑμεΑ, αυτά καθαυτά, εξαιρούνται οριζοντίως από τα μέτρα που προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις για τα μέτρα περιορισμού στη μετακίνηση των πολιτών ενώ οι βοηθοί των ΑμεΑ μπορούν να πληκτρολογούν τον κωδικό «4» στο
sms που στέλνουν για να μετακινηθούν.
 
Παράλληλα, η εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» πρόβαλλε τίτλους όπως: «ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ» και «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΑΜΕΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ “4” ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00»[1].


Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ισχύει από τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή πρόκειται για «
fake news», όπως αποδεικνύεται από τις υπουργικές αποφάσεις που δεν προβλέπουν καμία εξαίρεση για τα ΑμεΑ ούτε για δυνατότητα μετακίνησης των βοηθών τους μετά τις 21:00.[2]

Από τις υπουργικές αποφάσεις ισχύει μόνο το ότι οι αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου οφείλουν να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Η παροχή διευκόλυνσης όμως δεν έχει καμία σχέση με την οριζόντια εξαίρεση από τα θεσπισμένα μέτρα.

 

Την επόμενη κιόλας ημέρα, δηλαδή στις 15.11.2020, ενημέρωσα με αποστολή email (επισυνάπτεται), στο prwinoitypoi@antenna.gr που αντιστοιχεί στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ», για το τι πραγματικά ισχύει, αιτούμενος για την ορθή αποκατάσταση της αλήθειας και των όσων πραγματικά ισχύουν για τα ΑμεΑ και τους βοηθούς τους όσον αφορά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Έως σήμερα, 03.01.2021, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ανταπόκριση εκ μέρους του τηλεοπτικού καναλιού ενώ οι ψευδείς πληροφορίες διατηρούνται ανενόχλητα. Εξυπακούεται ότι οι αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου, όπως π.χ. η αστυνομία, δεν έχουν λάβει καμία οδηγία περί οριζόντιας εξαίρεσης των ΑμεΑ και της δυνατότητας των βοηθών τους να μεταβαίνουν σ΄ αυτά μετά τις 21:00 κάνοντας χρήση του κωδικού «4». Εξαιτίας όμως αυτής της παραπληροφόρησης μέλος της διαδικτυακής μας κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ» μας ενημέρωσε ότι ο φροντιστής του χρεώθηκε με πρόστιμο από την αστυνομία που εφάρμοσε τις υπάρχουσες διατάξεις.


Σύμφωνα με τον
Παγκόσμιο Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας:

1.    Πρώτιστο καθήκον του δημοσιογράφου είναι να σέβεται την αλήθεια και το δικαίωμα της κοινής γνώμης να γνωρίζει την αλήθεια.

2.    Ο δημοσιογράφος για να φέρει εις πέρας αυτό το καθήκον, οφείλει πάντα να υπερασπίζεται τις αρχές της ελεύθερης ειλικρινούς συλλογής και δημοσιοποίησης των ειδήσεων, καθώς και το δικαίωμα του δίκαιου σχολιασμού και της κριτικής. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να διαχωρίζουν με σαφήνεια τις πληροφορίες που βασίζονται σε γεγονότα, από τα σχόλια και τις κρίσεις.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμεύονται να εφαρμόσουν και να περιφρουρήσουν τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:

Άρθρο 1
Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.


Άρθρο 2
Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.

β. Να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη. Μόνο όταν το επιτάσσει το δικαίωμα της πληροφόρησης μπορεί να χρησιμοποιεί, πάντοτε με τρόπο υπεύθυνο, στοιχεία από την ιδιωτική ζωή προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή έχουν στην κοινωνία ιδιαίτερη θέση και ισχύ και υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.

δ. Να σέβεται την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις προστασία των ανηλίκων και των προσώπων με ειδικές ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα υγείας.


Σύμφωνα με το Σύνταγμα, άρθρο 5A (Δικαίωμα στην πληροφόρηση),
ο καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας ενώ σύμφωνα με το άρθρο 21, τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.


Επίσης, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2, της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD, κυρωμένης με τον ν. 4074/2012):

«διακρίσεις βάσει της αναπηρίας»
 σημαίνει οποιαδήποτε διάκριση, αποκλεισμό ή περιορισμό βάσει της αναπηρίας, οι οποία έχει ως σκοπό ή επίπτωση να εμποδίσει ή να ακυρώσει την αναγνώριση, απόλαυση ή  άσκηση, σε ίση βάση με τους άλλους, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ατομικό ή οποιοδήποτε άλλο τομέα. Περιλαμβάνει όλες τις μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της άρνησης παροχής εύλογης προσαρμογής,


Κατόπιν των ανωτέρω,
επειδή η συγκεκριμένη στάση εκ μέρους της εκπομπής του καναλιού και των δημοσιογράφων της να αδιαφορεί για την αποκατάσταση της αλήθειας, όσον αφορά για το τι πραγματικά ισχύει για τα ΑμεΑ και τους βοηθούς τους, προσβάλλει όχι μόνο εμένα προσωπικά, αλλά και το δικαίωμα κάθε πολίτη με αναπηρία να συμμετέχει ισότιμα στην πληροφορία, καταγγέλλω το ΑΝΤ1 για διατήρηση ψευδών ειδήσεων εν γνώσει του κι αντιδεοντολογική συμπεριφορά διάκρισης εις βάρος των ΑμεΑ.


Για τους λόγους αυτούς,

ζητάω από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να εξετάσει την καταγγελία μου και να παρέμβει αποτελεσματικά λόγω αρμοδιότητας.


Παρακαλώ πολύ, όπως μου γνωστοποιήσετε άμεσα τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει η καταγγελία που σας υποβάλω (βάσει άρθρου 12, ν. 2690/1999)

 

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας
«Συνήγορος των ΑμεΑ».


Κοινοποίηση:
- κ. Νίκος Αντωνιάδης, ποινικολόγος
nikant2@yahoo.gr

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
esaea@otenet.gr

- κ. Φαίδων Βόβολης, καρδιολόγος, δημιουργός του κινήματος «Κίνηση Ελεύθερων Πολιτών-Ελεύθεροι ξανά»
fedonvovolis@yahoo.gr


[1] Απόσπασμα της εκπομπής: https://youtu.be/vIZ-YcnuDk0

Ολόκληρη η εκπομπή: https://www.antenna.gr/watch/1416202/proinoi-typoi-14-11-2020

[2]  Τη στιγμή που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε την παραπάνω δήλωση ίσχυε η Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342/6.11.2020 (από 07.11.2020 έως 30.11.2020). Από 30.11.2020 έως 07.12.2020 ίσχυε η Δ1α/ΓΠ.οικ.: 76629/27.11.2020. Από 07.12.2020 έως 12.12.2020 ίσχυε η Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363/5.12.2020. Από 13.12.2020 και έως τις 07.01.2021 ίσχυε η Δ1α/ΓΠ.οικ.: 80588/14.12.2020, όπως έχει τροποποιηθεί. Από 03.01.2021 έως και 11.01.2021 ισχύει η Δ1α/ΓΠ.οικ.: 2/2.1.2021.

 
 
Ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή "Αθέατα Δημοσιογραφικά" στην ΕΡΤ Κομοτηνής, στις 04.01.2021, με τη δημοσιογράφο κ. Βασιλική Μαχαίρα.

Καταγγέλλονται τα FAKE NEWS εκ μέρους του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και την εκπομπή του ΑΝΤ1 "Πρωινοί Τύποι" (υποβάλαμε καταγγελία στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο) αφού παρόλο που ενημερώσαμε την εκπομπή αυτή αφήνει να διατηρείται η ψευδής είδηση ότι τα ΑμεΑ εξαιρούνται από τα μέτρα για τον περιορισμό στη μετακίνηση των πολιτών κι ότι οι βοηθοί των ΑμεΑ δύνανται να κάνουν χρήση του κωδικού "4" μετά τις 21:00 - όλα είναι ψεύδη καθώς από τις υπουργικές αποφάσεις δεν προβλέπονται εξαιρέσεις για τα ΑμεΑ ούτε τέτοια δυνατότητα για τους βοηθούς τους.
Το να μας βγάζουν στο επίκεντρο των ειδήσεων με ψευδείς πληροφορίες και να μας στερούν τη δυνατότητα να έχουμε αντικειμενική πληροφόρηση αποτελεί διάκριση εις βάρος των ΑμεΑ κατά παράβαση του Κώδικα Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, του Συντάγματος και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Επιπλέον, αναφερθήκαμε στην καταγγελία μας προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής που παράνομα διέγραψε το ονοματεπώνυμό μου από αναφορές δύο βουλευτών. Η ΑΠΔΠΧ ζητάει άμεσα να δοθούν έγγραφες εξηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/