Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Καταγγελία κατά ΣΚΑΪ για διάκριση εις βάρος των ΑμεΑ

Το να μην απαντάει ένας Υπουργός στο πιο καυτό ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα τα ΑμεΑ δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για εμάς.

Το να του κάνουν όμως τις...πλάτες και οι δημοσιογράφοι ενός μεγάλου καναλιού προκειμένου να συγκαλυφθεί η απάθεια του Υπουργού δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνεται ανεκτό καθώς εκτός από προσβολή της προσωπικότητας αποτελεί και παραβίαση των συνταγματικών και διεθνών δικαιωμάτων των ΑμεΑ καθώς και παραβίαση του Κώδικα του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος.

Το δικαίωμα στην πληροφορία είναι αγαθό το οποίο κανένα κανάλι δεν έχει το δικαίωμα να μας στερεί.
Για τους λόγους αυτούς υπέβαλα καταγγελία προς το ΕΣΡ.

Η καταγγελία έλαβε τον αρ. πρωτ.: ΕΣΡ ΑΠ 5782 ΗΜ/ΝΙΑ 21 12 2020.



Σχετικό βίντεο με μικρή ομιλία μου και με το απόσπασμα από την εκπομπή του ΣΚΑΪ:



Η καταγγελία έλαβε τον αρ. πρωτ.: ΕΣΡ ΑΠ 5782 ΗΜ/ΝΙΑ 21 12 2020.


Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020






 



Θέμα: «Καταγγελία κατά ΣΚΑΪ για διάκριση εις βάρος των ΑμεΑ»

Αξιότιμοι κύριοι,

επιθυμώ να καταγγείλω τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ TV και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ», που προβλήθηκε στις 17.12. 2020 και ώρα 09:01, στο μέρος που πήρε τον λόγο ο δημοσιογράφος, κ. Φοίβος Κλαυδιανός.

Ο κ. Κλαυδιανός αναφέρθηκε στο όνομά μου ρωτώντας τον Υπουργό Εργασίας για ποιον λόγο δεν θα λάβουν φέτος, για πρώτη φορά, τα ΑμεΑ κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα. Προς μεγάλη όμως έκπληξη των θεατών και όλων των ΑμεΑ ο Υπουργός δεν απάντησε ενώ κανένας από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους δεν του είπε κάτι.

Το γεγονός το ότι κανένας από τους δημοσιογράφους του στούντιο δεν επεσήμανε στον Υπουργό ότι δεν απάντησε στην ερώτηση για τα ΑμεΑ, καθώς επίσης ούτε και ο διευθυντής του ΣΚΑΪ 100.3, ο οποίος ήταν παρών σε ανοικτό παράθυρο συνομιλίας, αποτελεί διάκριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες, προσβολή της προσωπικότητάς μου και συγκάλυψη εκ μέρους των δημοσιογράφων του καναλιού στην πολιτική αδιαφορία του Υπουργού, ενδεχομένως από σκοπιμότητα.


Ο σύνδεσμος της εκπομπής:
https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2020-12-17-06

 Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμεύονται να εφαρμόσουν και να περιφρουρήσουν τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:

Άρθρο 1
Το δικαίωμα του ανθρώπου και του πολίτη να πληροφορεί και να πληροφορείται ελεύθερα είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

β. Να θεωρεί προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

Άρθρο 2
Η δημοσιογραφία, ως επάγγελμα, αλλά και κοινωνικό λειτούργημα, συνεπάγεται δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει:

α. Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.

β. Να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου και του πολίτη. Μόνο όταν το επιτάσσει το δικαίωμα της πληροφόρησης μπορεί να χρησιμοποιεί, πάντοτε με τρόπο υπεύθυνο, στοιχεία από την ιδιωτική ζωή προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή έχουν στην κοινωνία ιδιαίτερη θέση και ισχύ και υπόκεινται στον κοινωνικό έλεγχο.

δ. Να σέβεται την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις προστασία των ανηλίκων και των προσώπων με ειδικές ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα υγείας.


Σύμφωνα με το Σύνταγμα, άρθρο 5A (Δικαίωμα στην πληροφόρηση),
ο καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας ενώ σύμφωνα με το άρθρο 21, τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.


Επίσης, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2, της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD, κυρωμένης με τον ν. 4074/2012):

«διακρίσεις βάσει της αναπηρίας»
 σημαίνει οποιαδήποτε διάκριση, αποκλεισμό ή περιορισμό βάσει της αναπηρίας, οι οποία έχει ως σκοπό ή επίπτωση να εμποδίσει ή να ακυρώσει την αναγνώριση, απόλαυση ή  άσκηση, σε ίση βάση με τους άλλους, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ατομικό ή οποιοδήποτε άλλο τομέα. Περιλαμβάνει όλες τις μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της άρνησης παροχής εύλογης προσαρμογής,


Κατόπιν των ανωτέρω,
επειδή η συγκεκριμένη στάση εκ μέρους της εκπομπής του καναλιού και των δημοσιογράφων υπήρξε προσβλητική και ακυρωτική, όχι μόνο για εμένα προσωπικά, αλλά και για το δικαίωμα κάθε πολίτη με αναπηρία να συμμετέχει ισότιμα στην πληροφορία, ειδικά για το φλέγον ζήτημα της μη χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, για πρώτη φορά φέτος, για τα Χριστούγεννα, στα Άτομα με Αναπηρίες, για τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι αποτελούν την πιο φτωχή ομάδα του πληθυσμού, καταγγέλλω το ΣΚΑΪ για αντιδεοντολογική συμπεριφορά διάκρισης εις βάρος των ΑμεΑ.


Για τους λόγους αυτούς,

ζητάω από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να εξετάσει την καταγγελία μου και να παρέμβει αποτελεσματικά λόγω αρμοδιότητας.


Παρακαλώ πολύ, όπως μου γνωστοποιήσετε άμεσα τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει η καταγγελία που σας υποβάλω (βάσει άρθρου 12, ν. 2690/1999)

 

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ».

 
Κοινοποίηση:

- κ. Νίκος Αντωνιάδης, ποινικολόγος
nikant2@yahoo.gr

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
esaea@otenet.gr

- κ. Φαίδων Βόβολης, καρδιολόγος, δημιουργός του κινήματος «Κίνηση Ελεύθερων Πολιτών-Ελεύθεροι ξανά»
fedonvovolis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/