Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Αναγκαία για τα ΑμεΑ η ανάρτηση των email του ΟΠΕΚΑ

Επειδή δεν νοείται, εν έτει 2020, στο αποκορύφωμα της τεχνολογίας, ο οργανισμός που χορηγεί τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ να μην έχει αναρτήσει τα email των υπηρεσιών του στην επίσημη ιστοσελίδα του, πράγμα που αποτελεί διάκριση κατά των ΑμεΑ και πρακτική μισαναπηρισμού, αφού, π.χ. ένα άτομο με κώφωση αδυνατεί να επικοινωνήσει από το τηλέφωνο, περάσαμε άμεσα σε σχετικό αίτημα κατευθείαν στη νέα Διοικήτρια του Οργανισμού.


Επικαιροποίηση 06.07.2020:

Ο Συνήγορος του Πολίτη, ολοκληρώνοντας την αναφορά μας, υπ' αρ. 277676, απηύθυνε επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών και προς τον ΟΠΕΚΑ, επικαλούμενος και την ειδική αρμοδιότητα που έχει ως "Πλαίσιο Προαγωγής" για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Με την επιστολή αυτή ο ΣτΠ καλεί το ΥΠΕΣ να αναρτήσει το συντομότερο δυνατό στο ανεπαρκές σάιτ των Κέντρων Κοινότητας (https://www.kentrakoinotitas.gr/) όλα τα στοιχεία επικοινωνίας και να φροντίσει να τα επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, καλεί τον ΟΠΕΚΑ να συμπληρώσει πλήρως τον δικό του κατάλογο επειδή είναι ελλιπής. 
 
Επικαιροποίηση 24.06.2020:
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ EMAIL ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.


Ο σχετικός σύνδεσμος εδώ: https://opeka.gr/kentra-koinotitas/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Προς Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)
Γραφείο Διοικητή
email: dioikisi@opeka.gr
Υπόψη Διοικήτριας, κ. Ξένιας Παπασταύρου

Θέμα: «Αναγκαία η προσβασιμότητα στην πληροφορία για τα ΑμεΑ (Ανάρτηση των email των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ)»

Αξιότιμη κ. Παπασταύρου,
όπως ήδη θα γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος, το άρθρο 21 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (κυρωμένη με ν.4074/2012) και το άρθρο 65 του ν. 4488/2017, απορρέει το συμπέρασμα ότι και η ηλεκτρονική επικοινωνία στο διαδίκτυο (
email) καθίσταται εκ των πραγμάτων αναγκαία για την υλοποίηση των επιταγών της Σύμβασης του ΟΗΕ  και την υλοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης των ΑμεΑ στην επικοινωνία και στην πληροφορία. Με την ανάρτηση των email εξυπηρετούνται επιπλέον και η αρχή της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.
Καθώς στον τηλεφωνικό κατάλογο που έχει αναρτήσει η επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (https://opeka.gr/tilefonikos-katalogos-opeka/) δεν εμφανίζονται τα email των υπηρεσιών, ούτε καν το email του γραφείου σας, αιτούμαι την άμεση ανάρτηση όλων των email των υπηρεσιών σας και του διοικητικού προσωπικού που απασχολείται στον οργανισμό.
Επίσης, παρακαλώ θερμά, όπως με ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει η παρούσα επιστολή ως εισερχόμενο μήνυμα.

Με σεβασμό,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «
Συνήγορος των ΑμεΑ».


Κοινοποίηση
 
- Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Υπόψη εκπροσώπου, κ. Παναγιώτη Δημητρά
panayotedimitras@gmail.com

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣαμεΑ)
- Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ν.4622/2019)
Πρώην Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.)
seedd@seedd.gr

- Υπουργείο Εργασίας
Διεύθυνση ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑΜΕΑ)

amea@yeka.gr

- Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος κοινωνικής προστασίας),
υπόψη κ. Γιάννη Σ. Κωστή
press@synigoros.gr, gram_koinonikhs_prostasias@synigoros.gr

 http://logistis-amea.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ Η ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 31/5; ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ ΜΕ 80% ΑΝΑΠΗΡΙΑ. ΑΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/