Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Ζητούνται διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΑ σχετικά με την «ορφανική σύνταξη»

Πρόσφατα ο ΟΠΕΚΑ αναθεώρησε το έντυπο που διατηρεί στην ιστοσελίδα του σχετικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση του επιδόματος βαριάς αναπηρίας.

Σε συνδυασμό ότι αυτή την εποχή, στη διαδικτυακή μας κοινότητα, έγιναν πολλές καταγγελίες ότι ο ΟΠΕΚΑ εφάρμοσε αναστολή του προνοιακού επιδόματος σε δικαιούχους που είναι τέκνα-συνταξιούχοι θανάτου λόγω της αναπηρίας τους, ακόμα κι αν αυτή δεν ξεπερνάει τα 313 ευρώ (το ύψος του επιδόματος) - πράγμα που ενδεχομένως να σημαίνει ότι η αναστολή εφαρμόστηκε παράνομα - περάσαμε άμεσα σε σχετικό αίτημα.

Την εποχή κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ - λόγω της πανδημίας του Covid-19 - αν η αναστολή έχει εφαρμοστεί παράνομα τότε αυτό θα σημαίνει ότι εφαρμόστηκε εγκληματική πρακτική μισαναπηρισμού. Θα φανεί στην πορεία των πραγμάτων ελπίζοντας να διαψευστούν οι ανησυχίες μας.


Επικαιροποίηση 8.4.2020:
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έλαβε υπόψη της την κοινοποίησή μας προς αυτή ως αναφορά και γι' αυτό μας ενημέρωσε για τον αριθμό πρωτοκόλλου ΕΑΔ 8521/8-4-20

Επικαιροποίηση 7.4.2020:

Λάβαμε επιστολή που μας γνωστοποίησε τον αρ. πρωτ.
09-21764/7-4-2020, για τις επιστολές που στείλαμε στις 2.4.2020 & 6.4.2020 και με την εξής απάντηση:

Αξιότιμε κ. Μπαρδάκη
Σας γνωρίζω ότι σήμερα 7-4-2020 (αριθμ.πρωτ.09-21764/7-4-2020 ) παρέλαβα την με ημερομηνία 2-4-2020 επιστολή την οποία αρχικώς αποστείλατε με ηλεκτρονικό μήνυμα στις 2-4-2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση anapirika.epid@opeka.gr και στις 6-4-2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση m.ailamaki@opeka.gr

Η Υπηρεσία μας θα εξετάσει τα διαλαμβανόμενα σ΄αυτή και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες με σκοπό την ορθή και πλήρη ενημέρωση των πολιτών ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση λόγω βαριάς αναπηρίας όπως και για τις λοιπές προνοιακές παροχές αναπηρίας που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ.

Γιάννης Ζαχαρής
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπηρικών Επιδομάτων και Οικονομικών Ενισχύσεων ΟΠΕΚΑ

Επικαιροποίηση 6.4.2020:
Προωθήσαμε την επιστολή μας και στο Τμήμα Γραμματείας Διοίκησης του ΟΠΕΚΑ (s.tsenikidou@opeka.gr), υπόψη προϊσταμένης, κ. Τσενικίδου Σοφίας, ζητώντας να μας ενημερώσουν και για τον αριθμό πρωτοκόλλου.


Ακολουθεί η επιστολή:



Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Προς Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)
Υπηρεσία: «Αναπηρικά Προνοιακά Επιδόματα»
email: anapirika.epid@opeka.gr

Θέμα: Ζητούνται διευκρινίσεις στις προϋποθέσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας όσον αφορά την «ορφανική σύνταξη».

Αξιότιμοι κύριοι,
επειδή το σημείο στο
έντυπο που έχετε αναρτήσει στο οποίο αναφέρετε* τη φράση, εντός παρενθέσεως «(όχι ορφανική σύνταξη)», δημιουργεί ερωτηματικά ή και σύγχυση, αιτούμαι:

Α) Να διευκρινιστεί μέσα στο έντυπο τι ακριβώς νοείται ως «ορφανική σύνταξη» και να προστεθεί σχετικό απόσπασμα, από την
Εγκύκλιο Π3α/Φ.32/322613-09-2001 (την οποία η υπηρεσία σας μνημονεύει στις επιστολές που στέλνετε σε δικαιούχους και που τους αναστέλλετε το επίδομά τους), προκειμένου να διευκρινιστεί ότι το επίδομα βαριάς αναπηρίας δίνεται και στα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη θανάτου λόγω της αναπηρίας τους, αρκεί να μην ξεπερνάει σε ύψος το ποσό του προνοιακού επιδόματος, δηλαδή τα 313 ευρώ.
*
 γ. Συνταξιούχοι ασφαλιστικών φορέων:
Τα άτομα που λαμβάνουν άμεσα ή έμμεσα σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δεν δικαιούνται επίδομα βαριάς αναπηρίας, με εξαίρεση: 
•Τα ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα τέκνα, τα οποία λαμβάνουν από οποιαδήποτε πηγή σύνταξη, προσαύξηση ή άλλου είδους οικονομική παροχή για την αναπηρία τους (όχι ορφανική σύνταξη), ίση ή μικρότερη του επιδόματος βαριάς αναπηρίας. Σε περίπτωση που λαμβάνουν μεγαλύτερη, ΔΕΝ δικαιούνται επίδομα βαριάς αναπηρίας.

Β) Επίσης, για λόγους τήρησης της αρχής της διαφάνειας, καθώς και για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας στην πληροφορία για τις παροχές που αφορούν τα  ΑμεΑ, σύμφωνα με το άρθρο 21 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD), κυρωμένης με τους ν. 4074/2012, ν. 4488/2017, αιτούμαι όπως αναρτηθεί η ως άνω Εγκύκλιος Π3α/Φ.32/3226 13-09-2001 στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.

Σε περίπτωση που έχετε διαφορετική γνώμη παρακαλείσθε όπως μου δώσετε τις σχετικές εξηγήσεις.

Υ.Γ. Παρακαλώ πολύ, επίσης, όπως με ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει η παρούσα επιστολή ως εισερχόμενο έγγραφο.

Με σεβασμό,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακτιβιστής για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

 Κοινοποίηση:
- Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Υπόψη εκπροσώπου, κ. Παναγιώτη Δημητρά
panayotedimitras@gmail.com

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣαμεΑ)

- Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ν.4622/2019)
Πρώην Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.)
seedd@seedd.gr
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έλαβε υπόψη της την κοινοποίησή μας προς αυτή ως αναφορά και γι' αυτό μας ενημέρωσε για τον αριθμό πρωτοκόλλου ΕΑΔ 8521/8-4-20

- Υπουργείο Εργασίας
Διεύθυνση ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑΜΕΑ)

amea@yeka.gr

- Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος κοινωνικής προστασίας),
υπόψη κ. Γιάννη Σ. Κωστή
press@synigoros.gr, gram_koinonikhs_prostasias@synigoros.gr

https://logistis-amea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/