Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Τα ΑμεΑ λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών δεν έχουν προσβασιμότητα σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να υποβάλουν αιτήματα στα ΚΕΠΑ (e-ΕΦΚΑ)

Λόγω της πανδημίας εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για όλους τους πολίτες.

Φαίνεται όμως ότι ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει προβλέψει τη δυνατότητα να μπορούν τα άτομα με αναπηρίες να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, για συγκεκριμένες αναπηρικές παροχές, προκειμένου να μπορούν να καταθέσουν κατευθείαν αιτήματα στα ΚΕ.ΠΑ, αφού είναι πολύ περιορισμένη η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους, σε αντίθεση με τον ΟΠΕΚΑ που παρέχει αυτή τη δυνατότητα για κάθε παροχή αρμοδιότητάς του - χωρίς την ανάγκη τα ΑμεΑ να προσέρχονται στις υπηρεσίες του.

Επειδή όμως αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 9 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, προκαλώντας τους αποκλεισμό (πρακτική μισαναπηρισμού), περάσαμε σε αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη, επικαλούμενοι την ειδική αρμοδιότητά του ως «Πλαίσιο Προαγωγής» για την εφαρμογή της Σύμβασης.



Η αναφορά έλαβε Αριθμό Υπόθεσης: 277366

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη, υπό την ειδική αρμοδιότητα που του έχει ορισθεί από τον Ν. 4488/2017, άρθρο 72, ως Πλαίσιο Προαγωγής για την εφαρμογή τη Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Θέμα αναφοράς: «Τα ΑμεΑ λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών δεν έχουν προσβασιμότητα σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να υποβάλουν αιτήματα στα ΚΕΠΑ (e-ΕΦΚΑ)».

Αξιότιμε Συνήγορε του Πολίτη,
επιθυμώ να σας αναφέρω ότι τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό (διάκριση, πρακτική μισαναπηρισμού), κατά παράβαση του άρθρου 9 (Προσβασιμότητα) της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (
CRPD), αφού:
Σε αντίθεση με τον ΟΠΕΚΑ που παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες για πρωτοείσακτα αιτήματα και για αιτήματα που αφορούν παρατάσεις των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας,

ο ΕΦΚΑ δεν έχει προβλέψει ηλεκτρονικές υπηρεσίες για αιτήματα εξωιδρυματικού επιδόματος, και για παράταση σύνταξης αναπηρίας. Παράλληλα, ουδέποτε δημοσίευσε τα email των γραμματέων των ΚΕΠΑ που λειτουργούν στα παραρτήματα του ΕΦΚΑ ούτε έχει εκδώσει οδηγίες προς αυτούς για το πώς θα χειριστούν τα ΑμεΑ, εν μέσω μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, που θέλουν να προσέλθουν για να υποβάλουν διάφορα αιτήματα  για αξιολόγηση αναπηρίας πέρα των περιπτώσεων των προνοιακών επιδομάτων (π.χ. πιστοποίηση αναπηρίας για φορολογική χρήση, για προστασία από τον ν. 2643/98, κτλ.).

Η αναρτημένη λίστα με τα  τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των ΚΕΠΑ είναι άγνωστο αν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ θα έπρεπε ο ΕΦΚΑ να μεριμνήσει να αναρτήσει και τα email προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται και τα άτομα που έχουν δυσχέρεια στον λόγο ή/και στην ακοή. Για να μην αναφέρουμε και το ότι τις περισσότερες φορές οι τηλεφωνικές κλήσεις μένουν αναπάντητες αφού κανείς δεν σηκώνει ποτέ το ακουστικό…

Παράλληλα, η
ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π οικ 20036/2020, (ΦΕΚ B' 986/22-03-2020), προβλέπει στο μέτρο πρόληψης του περιορισμού κυκλοφορίας, ανάμεσα στις εξαιρέσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α)…

θ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.

Επομένως, με ποιον τρόπο θα καθοριστεί το ραντεβού με το ΚΕΠΑ και θα ενημερωθεί εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης όταν κανείς δεν απαντάει στο τηλέφωνο, όταν δεν υπάρχει email κι όταν οι υπάλληλοι του ΚΕΠΑ δεν έχουν σαφείς οδηγίες για το πώς να χειριστούν τα αιτήματα των πολιτών;

Για όλους τους παραπάνω λόγους,
ως άτομο με αναπηρία, έχοντας εύλογο ενδιαφέρον λόγω του ακτιβισμού που ασκώ ως δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ με τον τίτλο «Συνήγορος των ΑμεΑ», βάσει επίσης του δικαιώματος που μου δίνει το άρθρο 33, παρ. 3 της Σύμβασης (CRPD), κυρωμένης με τον ν. 4074/2012, να εμπλέκομαι και να συμμετέχω πλήρως στην παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης, επιθυμώ την άμεση παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη, υπό την ειδική αρμοδιότητα που του έχει δοθεί ως Πλαίσιο Προαγωγής (ν. 4488/2017, άρθρο 72),

προκειμένου να δοθεί μια λύση έτσι ώστε τα ΑμεΑ, να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα που αφορούν παρατάσεις συντάξεων, νέα αιτήματα και παρατάσεις εξωιδρυματικών επιδομάτων, αιτήματα πιστοποίησης αναπηρίας για άλλες αιτίες, όπως είναι π.χ. για φορολογική χρήση, για χρήση του ν. 2643/98, κτλ. χωρίς την ανάγκη να τρέχουν σε υπηρεσίες, καθώς επίσης να λάβουν επαρκή ενημέρωση οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, και των ΚΕΠ. Ειδικά για τις συντάξεις αναπηρίας θα πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα για τα ΑμεΑ να στέλνουν τα έγγραφα δικαιολογητικά τους (ένσημα, κτλ.) εξ αποστάσεως στον ΕΦΚΑ.

θα πρέπει επίσης να προβλεφθούν τα εξής:

α) Κατάθεση εξ αποστάσεως του Εισηγητικού Φακέλου Παροχών Αναπηρίας.
β) Να επιδοθούν ψηφιακές υπογραφές σε όλες τις γνωστοποιήσεις αποτελέσματος αξιολόγησης αναπηρίας που μπορούν να κατέβουν από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (
https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-kepa) προκειμένου να μπορούν τα ΑμεΑ να τις στέλνουν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες επιλογής τους.

Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση του εντύπου «Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών» για να περιληφθεί και η περίπτωση θ) που προβλέπεται στο άρθρο 1, παρ. 2 της ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π οικ 20036/2020.


Ευελπιστώ στην άμεση παρέμβασή σας καθώς δεν βλέπω άλλη λύση στο ζήτημα πέρα από την αποτελεσματική παρέμβαση που δύναται να κάνει το Πλαίσιο Προαγωγής.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας
«Συνήγορος των ΑμεΑ»


Υ.Γ. Παρακαλώ πολύ για την όποια ενημέρωση να ενημερωθώ με τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας επειδή έχω μετακομίσει στην επαρχία και η μετακίνηση στην πιο κοντινή πόλη, για το ταχυδρομείο, μου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ σύμφωνα και με τον νόμο 2672/1998, άρθρο 14: «Διακίνηση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεομοιοτυπία - ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)», παρ. 5, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μπορούν, με την υποβαλλόμενη αίτησή τους ή το διακινούμενο μήνυμα, να δηλώνουν την προτίμησή τους ως προς το μέσο της απάντησης.

Email:
andreas_bardakis@otenet.gr


Κοινοποίηση:

- Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Υπόψη εκπροσώπου, κ. Παναγιώτη Δημητρά
panayotedimitras@gmail.com

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣαμεΑ)
 http://logistis-amea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/