Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστολή προς τους γονείς τέκνων με βαριές αναπηρίες.

  Πιο πρόσφατη ενημέρωση, η οποία έδωσε τέλος στις ανησυχίες μας:
Αθήνα, 2/10/2018
Αριθ. Πρωτ. Σ50/40/1154367

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Σ50/40/1154367/2018 Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθ. 5 του ν. 3232/2004, όπως ισχύει, σχετικά με το ποσό σύνταξης λόγω θανάτου που χορηγείται στα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ισχύουν και στις περιπτώσεις που ο θάνατος συνέβη από 13/5/2016 και μετά.
Το έγγραφο εδώ: https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/29527

    -------------------------------------------------------------------------------------------

Επικαιροποίηση 27 Ιουλίου 2018


ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΑΡΕΙΤΕ!

ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΤΕΚΝΑ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ.

  Δόθηκαν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας, με τις οποίες ξεκαθαρίζεται ότι τα αμφοτεροπλεύρως ορφανά παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος ή εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος, με την προϋπόθεση να μην εργάζονται να μην ασκούν κάποιο επάγγελμα ή να μην λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία.

ΟΙ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 3232/2004 ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ Ν.4387/2016.
Δεδομένου ότι, έως σήμερα δεν έχουν θεσπιστεί, και μέχρι να θεσπιστούν, νέοι ενιαίοι κανόνες για την συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, όλων των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, τηρουμένων των αναγκαστικού δικαίου διατάξεων για τη προστασία της εν λόγω κατηγορίας και δεν υφίσταται από τις διατάξεις του ν. 4387/2016 ή άλλου μεταγενέστερου νόμου άλλη πρόβλεψη ως προς τη συνταξιοδότηση της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων, εξακολουθούν να ισχύουν οι προαναφερόμενες διατάξεις της παρ. 5 του αρ. 5 του ν. 3232/2004 ως ειδικότερες των διατάξεων του αρ. 12 του ν. 4387/2016."

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41602#
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41602#


Αρχική δημοσίευση της 9ης Σεπτεμβρίου 2017:

  Στην προσπάθειά μας να επιστήσουμε την προσοχή του αναπηρικού κινήματος και ειδικά των γονέων με τέκνα που έχουν βαριές αναπηρίες, στέλνουμε την παρακάτω επιστολή στους συλλόγους γονέων, καθώς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη νόμου πιθανόν να έχει διαφύγει ακόμα και του ίδιου του νομοθέτη.

   Άλλωστε, επειδή δεν μπορεί να είναι πολλά τα τέκνα με βαριές αναπηρίες που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς, δεν θα είναι ιδιαίτερο το κόστος για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς εάν η πρόσφατη διάταξη υπαναχωρήσει στην αμέσως προηγούμενη.Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου, 2017

Προς:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.ΜΕΑ.)
posgamea@otenet.gr

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.)
posopsi@gmail.com

ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ Α.μεΑ. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
gefyrazohs@gmail.com
info@gefirazois.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ (ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)
agiosnikolaosassociation@gmail.com

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ (SOS)
info@kentrosos.gr

Σύλλογος Μέριμνα Α.με.Α. Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης Άγιοι Θεόδωροι
info@syd.gr

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας
info@autismthessaly.gr

Σύλλογος Γονέων- Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Κοζάνης
autismkozani@yahoo.gr

ΑΧΤΙΔΑ Σύλλογος γονέων και φίλων αυτιστικών ατόμων
info@ahtida.gr

Ελπίδα μονάδα αυτιστικού ατόμου
monadaelpida@gmail.com

Κοινοποίηση:
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ
και στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου:

Νικόλαο Καραθανασόπουλο
Νίκο Μωραΐτη
kke@parliament.gr
ko@vouli.kke.gr

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
esaea@otenet.gr

Προώθηση και στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων
info@goneisamea.gr

Θέμα: Κατάργηση της ευρείας προστασίας στα ορφανά τέκνα με βαριές αναπηρίες από τον ν.4387/2016
  
 
Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί  κύριοι, γονείς τέκνων με βαριές αναπηρίες,

  Επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με τις αλλαγές που φαίνεται να έχει επιφέρει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, με το άρθρο 12, παρ.7, διότι, εκτός κι αν κάνουμε λάθος στον τρόπο με τον οποίο την ερμηνεύουμε, φαίνεται να καταργεί κάθε προηγούμενη διάταξη, όπως και την ειδική ρύθμιση που προβλεπόταν από τον Ν.3232/2004, άρθρο 5, παρ. 5., η οποία αποτελούσε κοινωνικοασφαλιστική προστασία ειδικά για τα ορφανά (και από τους δύο γονείς) τέκνα με βαριές αναπηρίες.

   Συγκεκριμένα, στο άρθρο 12, παρ.7 αναφέρεται:
«Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά από τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό καταργείται. Καταβαλλόμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος συντάξεις διατηρούνται ως έχουν, με την επιφύλαξη του άρθρου 14».

   Επομένως,  ο Ν.4387/2016 φαίνεται να καταργεί την ευνοϊκή διάταξη που υπήρχε  για τα παιδιά που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς, τα οποία πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80%,  η οποία ρύθμιζε να δικαιούνται  το σύνολο του ποσού της σύνταξης  που πράγματι ελάμβανε ο θανών γονέας υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία.

   Δηλαδή, από εδώ και στο εξής τα τέκνα θα λαμβάνουν το 50% (το διπλάσιο του 25%, το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε παιδί) της σύνταξης του θανόντος, χωρίς να προβλέπεται κατώτατο όριο, - μιλάμε πάντα για ορφανά παιδιά και από τους δύο γονείς – και όχι το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, αφού ο νέος ασφαλιστικός νόμος ως ποσό της σύνταξης για τα τέκνα προβλέπει ως εξής:
  «Για κάθε παιδί ποσοστό 25% της σύνταξης. Αν πρόκειται για παιδί ορφανό και από τους δύο γονείς, το παραπάνω ποσοστό διπλασιάζεται, εκτός αν το ορφανό παιδί δικαιούται σύνταξη και από τους δύο γονείς, οπότε το ποσοστό της δικαιούμενης σύνταξης δεν διπλασιάζεται».
Ν.4387/2016, άρθρο 12, παρ.4γ

   Το σκεπτικό του νομοθέτη, στον Ν.3232/2004, μπορούμε να το δούμε στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, στην οποία ήταν φανερή η πρόθεσή του να προστατέψει τα ορφανά παιδιά με βαριές αναπηρίες:
  «5. Με την παράγραφο 5 διευρύνεται η παρεχόμενη μέσω των ασφαλιστικών οργανισμών κοινωνικοασφαλιστική προστασία σε παιδιά με βαριές αναπηρίες που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους. Συγκεκριμένα προβλέπεται η χορήγηση ολόκληρου του ποσού της σύνταξης του θανόντα γονέα στα παιδιά που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς και πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές αναπηρίες που επιφέρουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω , εφόσον:
  α. δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία και β. η αναπηρία τους αυτή έχει επέλθει πριν από τη συμπλήρωση του 18ου ή του 24ου έτους της ηλικίας τους. Για τη διασφάλιση ενός ανεκτού ορίου διαβίωσης των ανωτέρω προσώπων καθορίζεται ρητά το ύψος της κατώτατης σύνταξης που τους χορηγείται . Συγκεκριμένα και κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας ορίζεται ότι το ποσό αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το κατώτατο όριο λόγω γήρατος ή το κατώτατο όριο θανάτου , στην περίπτωση που έλκουν το δικαίωμα από συνταξιούχο που για οποιοδήποτε λόγο έπαιρνε μειωμένη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας».


   Επίσης, ίσως είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι από τις νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπεται η διακοπή της συνταξιοδότησης των τέκνων σε περίπτωση που αυτά αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν ή λάβουν σύνταξη από ίδιο δικαίωμα.

  Σύμφωνα επίσης με το πρόσφατα ψηφισθέν  νομοσχέδιο  (7/9/2017) ο όρος «ανίκανα για βιοπορισμό» δεν θα τα εμποδίζει να εργάζονται.
  «Η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση των ανωτέρω προσώπων για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, δεν επηρεάζει την σχετική κρίση αξιολόγησης αναπηρίας περί ανικανότητας για κάθε βιοποριστική εργασία, κατά τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ»
 
  Επειδή, με ιδιαίτερη λύπη, διαπιστώσαμε ότι για το ζήτημα για το οποίο εκφράσαμε την ανησυχία μας προς τον Εθνικό Συνδικαλιστικό Φορέα (Ε.Σ.Α.μεΑ.), - με επιστολή που της είχαμε στείλει στις 27/08/2017, δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση εκ μέρους της, ευελπιστούμε τουλάχιστον, με την επιστολή μας αυτή, να κινητοποιηθεί το υπόλοιπο αναπηρικό κίνημα καθώς και οι γονείς που έχουν παιδιά με βαριές αναπηρίες.  

  Ολοκληρώνοντας, κοινοποιούμε το παρόν στην ΕΣΑμεΑ και στους βουλευτές Νίκο Καραθανασόπουλο και Νίκο Μωραΐτη, διότι ενημερωθήκαμε πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές έχουν υποβάλει αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, ζητώντας την κατάργηση του ίδιου άρθρου 12, του ν.4387/2016, μετά από αίτημα του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων.

   Με εκτίμηση,
Ανδρέας  Μπαρδάκης,


 Δημιουργός και διαχειριστής της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ  «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» 

http://logistis-amea.blogspot.gr/ και  http://logistisamea.blogspot.gr/

Twitter


http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.

Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/