Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

ΕΝΦΙΑ 2017 (Για ΑμεΑ και οικονομικά αδύναμους)

Για τη μείωση 100% στην κατηγορία ΑμεΑ:
Την αναπηρία θα πρέπει να την έχει ο σύζυγος, ή η σύζυγος, ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας που έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.


Προσοχή! Στις πιο πάνω προϋποθέσεις λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος όλης της οικογένειας. Παρομοίως και για την ακίνητη περιουσία (τα τ.μ. των κτισμάτων).

Ως οικογένεια εννοούνται οι δύο σύζυγοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους.

Όταν η ακίνητη περιουσία ή το εισόδημα υπερβαίνουν τα ανωτέρω όρια τότε δεν εφαρμόζονται οι παραπάνω εκπτώσεις.

Επίσης, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που έχουν δηλωθεί στους κωδικούς 617,657, 619, 659 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα.


Πληρωμή
Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, είτε σε πέντε μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τον πίνακα:


Ποσά φόρου μέχρι ένα (1) ευρώ δεν βεβαιώνονται και δεν είναι απαιτητά.

Εκπτώσεις-Μειώσεις.
Ειδικά, για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2017, οι εκπτώσεις που χορηγήθηκαν (έτους 2017), επανεξετάζονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2018 με βάση τις εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και, σε περίπτωση μεταβολών, εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για το έτος αυτό. Η μηχανογράφηση της Γ.Γ.Δ.Ε. λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί με τις εμπρόθεσμες δηλώσεις.

Αν δηλαδή κάποιος υπέβαλε τις παραπάνω δηλώσεις εκπρόθεσμα ΔΕΝ θα έχει μείωση στον ΕΝΦΙΑ.


Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται υπόψη από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016 ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Η αναπηρία των τέκνων λαμβάνεται υπόψη από την εφαρμογή «Καταχώρηση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ.

Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής περιγράφεται στην ΠΟΛ. 1212/24.9.2015

Διορθώσεις
Αν κάποιος πιστεύει ότι η φορολογητέα αξία του ακινήτου δεν είναι σωστή θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στη ΔΟΥ σύμφωνα με τις οδηγίες της ΠΟΛ.1163/23.7.2015 συμπληρώνοντας το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 6. Εφόσον πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις και δεν έχει εφαρμοστεί έκπτωση στο εκκαθαριστικό σας τότε θα υποβάλλετε στη ΔΟΥ το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2.

Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ
«Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»

http://logistis-amea.blogspot.gr/ και  http://logistisamea.blogspot.gr/

Twitter

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας θα ηθελα να ρωτησω αν δικαιουμε την εκπτωση του ενφια. εχω κρον και ποσοστο αναπηριας 80%. το 2017 νοικιαζα μεχρι τον Αυγουστο και στην φορολογικη τωρα φαινεται ότι μενω με την μητερα μου. δικαιουμαι εκπτωση εγω ή η μητερα μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα φιλοξενούμενα μέλη (όχι εξαρτώμενα) και το εισόδημα τους όμως, συνυπολογίζονται στο οικογενειακό εισόδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι σημβαινει με τα εξαρτωμενα μελη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φιλοξενούμαι απο τη μητερα μου δικαιούται μειωση ενφια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω περασει 6 επιτροπες κεπα και συνταξιοδοτουμε 8 χρονια συνεχως απο τον Μαιο του 2011 εως και σημερα.Θα ηθελα να μου απαντησετε κυριε Ανδρεα Μπαρδακη ποτε η αναπηρικη μουσυνταξη που ειναι 67 τοις εκατο θα γινει μονιμη συνταξη γηρατος.Εχω γεννηθει στις 11-12-1959.Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας
    Είμαι συνταξιούχος του Ικα από το 2009 και έχω διαγνωσθεί από το ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας 95% για νόσο Crohn, 35% για βαριά μορφή ιδιοπαθή τρόμο 35% και 20% ψυχιατρική.. Η απόφαση λέει ότο χρηζει συμπαράστασης ετέρου προσώπου εφόρου ζωής όπως και η αναπηρία. Δεν δικαιούμαστε κάποιο επίδομα είπε η επιτροπή, μόνο οι τυφλοί. Υπάρχει κάποιο άλλο επίδομα π.χ. διατροφικό ή κάτι άλλο που μπορούμε να αιτηθούμε?
    Είναι άδικο κάποιοι που δικαιούνται κάποιο επίδομα, να μην το παίρνουν και κάποιοι άλλοι να παίρνουν το επίδομα π.χ. μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς, να εργάζονται σε γεωργικές εργασίες και το χειρότερο να καπνίζουν... Τι έχετε να μας πείτε, κ. Μπαρδάκη που είστε πάντοτε με τους αδύνατους και προσπαθείτε πάντα το καλύτερο για εμάς.....
    Σας ευχαριστώ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/