Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Μισαναπηρισμός: Αυξάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα - όχι όμως τα επιδόματα αναπηρίας! Απ' το 2011 παραμένουν ίδια!

Ο μισαναπηρισμός αξιοποιήθηκε ως όρος από τον Mike Oliver το 1990 ενώ αποδόθηκε στην ελληνική γλώσσα από την καθηγήτρια ΑΠΘ, κ. Γιώτα Καραγιάννη. Ο Μάικ Όλιβερ Michael James Hoiles Oliver (3 Φεβρουαρίου 1945 - 2 Μαρτίου 2019) ήταν Βρετανός κοινωνιολόγος, συγγραφέας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των αναπήρων. Ήταν ο πρώτος καθηγητής Σπουδών για την Αναπηρία στον κόσμο και βασικός υποστηρικτής του κοινωνικού μοντέλου για την αναπηρία.

Διαλέξαμε αυτόν τον όρο για να περιγράψουμε τη σκόπιμη αποφυγή πολιτικής αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας των τιμών στα βασικά αγαθά αφού η Κυβέρνηση, οι πολιτικοί και τα κανάλια δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στο ότι το εξωιδρυματικό επίδομα των παραπληγικών και το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της ΕΓΣΣΕ του 2011 (και "κλειδωμένα" εκεί βάσει νόμου, δηλαδή δεν μπορούν να αυξηθούν αυτοδίκαια αν δεν καταργηθεί η διάταξη που τα συγκρατεί στο η.α.ε. του 2011), καθώς επίσης και για το ότι τα επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ δεν πρόκειται να λάβουν αύξηση ούτε και στο έτος 2023 ή τουλάχιστον από την υφιστάμενη κυβέρνηση.

Με απλά λόγια, ενώ τα άτομα της κοινωνίας ωφελούνται από το κράτος προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, που θα παραμείνει υψηλός όπως έχει ανακοινωθεί,  αντίθετα, στα άτομα με αναπηρίες εφαρμόζεται θεσμική διάκριση καθώς τα δικά τους επιδόματα παραμένουν εκτός αυξήσεων - πολιτική διάκρισης και άνισης μεταχείρισης που παραπέμπει ξεκάθαρα σε πρακτικές μισαναπηρισμού αφού την τελευταία φορά που έλαβαν αύξηση τα επιδόματα αναπηρίας ήταν το έτος 2011!




Για τους παραπάνω λόγους αποφάσισα να στείλω την παρακάτω επιστολή (βεβαιωμένη ψηφιακά στο Gov.gr):

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

ΛΙΣΤΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Email: primeminister@primeminister.gr

ΓΓ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 
Ιωάννης Μπρατάκος
Email:
gengram@primeminister.gr (απενεργοποιήθηκε)
depminpm@primeminister.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Email:
ypourgos_erg@yeka.gr

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΟΜΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
Email:
welfare@yeka.gr

ΓΓ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Γ.Γ. Γεώργιος Σταμάτης
Email:
ggp@yeka.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Συντονιστικός Μηχανισμός στην Κυβέρνηση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ
(βάσει ν. 4488/2017, άρθρο 69)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
Email:
ypep@primeminister.gr

Το έγγραφο έλαβε τον αρ.πρωτ. 121/20-3-2023.


Κοινοποίηση:

- Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
esaea@otenet.gr 

Θέμα: «Είναι μισαναπηρισμός το να αυξάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και όλα τα επιδόματα, όχι όμως και τα επιδόματα αναπηρίας!»

 Αξιότιμοι κύριοι,
όπως ήδη γνωρίζετε, η εμφάνιση υψηλού πληθωρισμού και η ακρίβεια στις τιμές των βασικών αγαθών εύλογα αντιμετωπίζεται με αύξηση στους μισθούς και στις συντάξεις.
Πράγματι, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, προβλέπεται η αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου στα 780 ευρώ και 34,84 ευρώ αντίστοιχα, από 1ης Απριλίου. Αυτό θα επιφέρει αύξηση σε τουλάχιστον δέκα εννέα (19) επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Καμία όμως αναφορά δεν γίνεται για το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα απόλυτης αναπηρίας (παρ. 1, 2, άρθρου 42, ν. 1140/1981), τα οποία συνδέονται με το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη της ΕΓΣΣΕ του 2011[1]. Κι αυτό αποτελεί κατάφορη διάκριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες.

Κατόπιν τούτου,
ως ενεργός πολίτης, ως άτομο με αναπηρία και με το δικαίωμα που μου παρέχει το άρθρο 33, παρ. 3
[2], της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, να συμμετέχω στην εφαρμογή της Σύμβασης, ζητάω να υπολογιστεί εκ νέου το εξωιδρυματικό επίδομα λαμβάνοντας υπόψη το νέο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη από 01.04.2023, δηλαδή να ωφεληθούν ισότιμα και οι δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος, διαφορετικά παραβιάζεται το δικαίωμα του άρθρου 5 της Σύμβασης (Ισότητα και μη διάκριση)[3].

Παρομοίως, ζητάω να αυξηθούν και τα επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ.
Δεν νοείται να γίνεται αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων της χώρας, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, σε όλα τα επιδόματα, αλλά να μένουν εκτός αυξήσεων μόνο το εξωιδρυματικό επίδομα των παραπληγικών, το επίδομα απόλυτης αναπηρίας επίσης, καθώς και όλα τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ. Οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια αποφεύγουν να κάνουν την παραμικρή αναφορά. Τυχαίο, άραγε;
Ενώ, σε άλλα πολιτισμένα κράτη, πράττουν με τη στοιχειώδη λογική των πολιτισμένων κοινωνιών που αναγνωρίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ίσα με όλα τα άτομα και ότι πρέπει να έχουν ίσα οφέλη από τον νόμο - στο ελληνικό κράτος, αντίθετα, φαίνεται ότι τα άτομα με αναπηρίες θεωρούνται δημοσιονομικό βάρος. Αυτό όμως αποτελεί απόδειξη ότι εφαρμόζεται πολιτική μισαναπηρισμού
[4] αφού ξεκάθαρα γίνεται διάκριση εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες.

Μα είναι μισαναπηρισμός το να αυξάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και όλα τα επιδόματα, όχι όμως και τα επιδόματα αναπηρίας! Για να μην αναλύσω πάλι[5] και το ότι οι μικροσυνταξιούχοι αναπηρίας δεν δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ Α) της ΔΕΗ – σε αντίθεση με τους δικαιούχους των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ - ενώ μπορεί να έχουν την ίδια ακριβώς πάθηση, αναπηρία και ποσοστό αναπηρίας!

Αυτά συμβαίνουν μόνο στο ελληνικό κράτος…


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για άτομα με αναπηρίες «Συνήγορος των ΑμεΑ».


ΥΓ. Παρακαλώ πολύ,
όπως με ενημερώσετε
για τον αριθμό πρωτοκόλλησης που θα λάβει το παρόν ως εισερχόμενο μήνυμα.

 


[1] ΝΟΜΟΣ 4051/2012, Άρθρο 6, παρ.6:

6. Το καταβαλλόμενο ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981 , όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και το ανώτατο ποσό προσαύξησης της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω απολύτου αναπηρίας της παραγράφου 3 του ιδίου ως άνω άρθρου υπολογίζονται με το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011.

[2] ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 4074  ΦΕΚ Α΄ 88/11.04.2012 «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες».
Άρθρο 33, παρ. 3: Η κοινωνία των πολιτών και, ιδιαίτερα, τα άτομα με αναπηρίες και οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις τους, θα εμπλέκονται και θα συμμετέχουν πλήρως στη διαδικασία παρακολούθησης.

[3] Ν. 4074/2012, άρθρο 5 «Ισότητα και μη διάκριση», παρ. 1:
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι όλα τα άτομα είναι ίσα ενώπιον και σύμφωνα με το νόμο και δικαιούνται, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση, ίση προστασία και ίσα οφέλη από το νόμο.

[4] Ο μισαναπηρισμός αξιοποιήθηκε ως όρος από τον Mike Oliver το 1990 ενώ αποδόθηκε στην ελληνική γλώσσα από την καθηγήτρια ΑΠΘ, κ. Γιώτα Καραγιάννη.

[5] Καταγγελία: Άνιση μεταχείριση στα ΑμεΑ, μεταξύ ουσιωδώς όμοιων περιπτώσεων, σε παροχές για την αντιμετώπιση ακραίας φτώχειας (17.08.2020). Πηγή:  https://logistis-amea.blogspot.com/2020/08/blog-post_17.html

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/