Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Λήπτες Εξωιδρυματικού Επιδόματος: Αίτημα για συμπερίληψη της Γνωμάτευσης Υγειον. Επιτροπής του πρώην ΙΚΑ στα δικαιολογητικά της Φορολογικής Δήλωσης.

Σε συνέχεια του άρθρου μας, «Αποδεκτή και η Γνωμάτευση Υγειον. Επιτρ. του πρώην ΙΚΑ για τον κωδικό της Αναπηρίας (001) στη Φορολογική Δήλωση», περάσαμε σε υποβολή αιτήματος προς την ΑΑΔΕ προκειμένου να συμπεριλάβει και τούτο το δικαιολογητικό στην επικείμενη απόφασή της που θα αφορά τον τύπο και τα δικαιολογητικά της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 κι εφεξής.

5 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΟΣ:
I. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α'

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας: 10184 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210.3375315-8
E-mail:
deaf@aade.gr

ΙΙ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (Δ.ΕΠΙΚ.)
E-mail: media@aade.gr

ΙΙΙ. Δ/NΣH ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ (Δ.Ε.Δ.)
E-mail: ded.ath@aade.gr

IV. Υπόψιν Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Γεωργίου Πιτσιλή

V. Υπόψιν Στελέχους ΑΑΔΕ, κ. Αθανάσιου Σαφαρή


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Φορολογική-λογιστική πύλη ενημέρωσης Taxheaven.gr
info@taxheaven.gr

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
info@pofee.gr, pofee@otenet.gr


Θέμα: Αίτημα για συμπερίληψη της Γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής του πρώην ΙΚΑ στην επικείμενη Απόφαση ΑΑΔΕ που θα αφορά τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2022, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή.


Αξιότιμοι κύριοι!
Κατόπιν της αποδοχής ενδικοφανούς προσφυγής, υπ' αρ. 1266, 19/04/2022, Απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων[1], σύμφωνα με την οποία έγινε αποδεκτή, ως δικαιολογητικό αναπηρίας, η Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής του πρώην ΙΚΑ, για τον κωδικό της Αναπηρίας (001), στη Φορολογική Δήλωση,

παρακαλούμε θερμά, όπως συμπεριληφθεί το ανωτέρω δικαιολογητικό στην επικείμενη απόφαση της ΑΑΔΕ με την οποία θα ορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2022, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή.

Καθώς έχουμε υπόψη μας παρόμοιες περιπτώσεις, ατόμων με αναπηρίες που διαθέτουν αποφάσεις χορήγησης εξωιδρυματικού επιδόματος εφόρου ζωής και γνωματεύσεις των παλαιών υγειονομικών επιτροπών του πρώην ΙΚΑ (πριν από το καθεστώς του ΚΕΠΑ), η συμπερίληψη αυτών των γνωματεύσεων στα δικαιολογητικά αναπηρίας για το Ε1 θα τους επίλυε το πρόβλημα που έχουν - αφού εμποδίζονται να κάνουν χρήση των κωδικών αναπηρίας στο έντυπο Ε1 (κωδικοί 001 και 905) ακόμα κι αν έχουν βαριά[2] αναπηρία εφόρου ζωής!


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης.

Ακτιβιστής για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ».


ΥΓ. Παρακαλώ, όπως ενημερωθώ άμεσα για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει το παρόν ως εισερχόμενο μήνυμα.



[2] Βαριά αναπηρία, δηλαδή από 80% και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/