Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

 Υπάρχει και το "Δικαίωμα μη γνώσης".

Υπάρχει και το "Δικαίωμα μη γνώσης".

Με αφορμή τη διαφωνία μεταξύ του προσώπου μου και του γνωστού νομικού (Νίκου Αντωνιάδη) - για τον οποίο ξεκαθαρίζω ότι δεν αμφισβητώ τον νομικό αγώνα που δίνει, είτε εκείνος το καταλαβαίνει είτε όχι - μπήκα σ' έναν άλλον προβληματισμό που με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι έχω κάνει ένα σοβαρό λάθος απέναντι στα μέλη της ομάδας "Συνήγορος των ΑμεΑ" αφού έπρεπε να λάβω υπόψη μου - μαζί με τα υπόλοιπα δικαιώματα των ασθενών - και το δικαίωμα μη γνώσης.
Ακολουθεί βίντεο (10.11.2022).

“Δικαίωμα μη γνώσης” – Παραίτηση του ασθενούς από το δικαίωμα ενημέρωσης. Η ενημέρωση του ασθενούς παρέλκει και η σχετική υποχρέωση του ιατρού ατονεί και στις περιπτώσεις που ο ασθενής δηλώνει ότι παραιτείται από το σχετικό δικαίωμά του, όπως ρητά προβλέπεται στο άρθρο 11 παρ. 2 ΚΙΔ. Πρόκειται για την άλλη όψη του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, το δικαίωμα μη γνώσης. Πράγματι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης περιλαμβάνει και το δικαίωμα του ασθενούς να εμπιστευτεί τον ιατρό του και να ακολουθήσει τις οδηγίες και συμβουλές του χωρίς να γνωρίζει επακριβώς τις λεπτομέρειες της κατάστασής του, της θεραπευτικής αγωγής και τους επαπειλούμενους κινδύνους. Είναι εξίσου έκφραση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης η συνειδητή άρνηση του ασθενούς να υποβληθεί στο άγχος της γνώσης και στη βάσανο της στάθμισης ωφέλειας και κινδύνων, εναποθέτοντας εαυτόν με εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και επαγγελματική πείρα του ιατρού του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει ο ασθενής να έχει μια αδρή εικόνα της κατάστασής του, ώστε να μπορεί καταρχήν να εκτιμήσει το αντικείμενο της παραίτησής του. Συνήθως η παραίτηση από την ενημέρωση θα αφορά τις λεπτομέρειες της θεραπευτικής αγωγής. Η παραίτηση καλύπτει και την ενημέρωση για τους τυπικούς κινδύνους της αγωγής, αρκεί ο ασθενής να γνωρίζει τουλάχιστον ότι αυτή δεν είναι τελείως ακίνδυνη.


Πηγή: https://www.iatrikodikaio.com


Ανδρέας Μπαρδάκης,
ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας "Συνήγορος των ΑμεΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/