Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Καταγγελία για κάπνισμα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από συλλογικότητες προστασίας από το παθητικό κάπνισμα

Επικαιροποίηση 25.01.2021:
Επειδή διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα της αυτοψίας ήταν υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας αφού έκπληκτοι ενημερωθήκαμε ότι η Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας διαπίστωσε παραβίαση, χωρίς όμως να τη βεβαιώσει ενώ δεν μας ενημέρωσε και για σημαντική  λεπτομέρεια που φανέρωσε την παράλειψή της, υποβάλαμε καταγγελία κατά της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
 
Επικαιροποίηση 12.01.2021:
Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας μας διαβιβάστηκε το αποτέλεσμα της ίδιας αυτοψίας (διαφορετικό έγγραφο) που της διαβίβασε η ως άνω υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας (έγγραφο με αρ. πρωτ. 11787/382, 21.12.2020.
 
Επικαιροποίηση 21.12.2020:
Από το ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ του Κεντρικού Τομέα Αθηνών (αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας) μας διαβιβάστηκε το αποτέλεσμα της αυτοψίας που διενεργήθηκε στους χώρους του ΔΣΑ στις 09.12.2020 (έγγραφο με αρ. πρωτ. 11176/363, 21.12.2020)

Επικαιροποίηση 11.12.2020:

Ενημερωθήκαμε σήμερα από τον κ. Παναγιώτη Δημητρά του ΕΠΣΕ ότι κατόπιν της κοινοποιησής μας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχηματίστηκε δικογραφία και καταχωρίστηκε ο Αριθμός Βιβλίου Μηνύσεων (ΑΒΜ) ΔΒ2020/16391.
 
Επικαιροποίηση 26.11.2020:
Το Υπουργείο Υγείας, Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ποιότητας Ζωής, Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Τμήμα Β, προώθησε την καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας με παράκληση να προβεί στις δικές της ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με το περιβόητο πάρτι στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών έξι συλλογικότητες προστασίας από το παθητικό κάπνισμα καταγγέλλουν τον ΔΣΑ για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: ΣΚΑΪ 

                                                 

Επικαιροποίηση με βίντεο από το γλέντι όπου φαίνεται και το αναμμένο τσιγάρο στο χέρι του Προέδρου μάλλον του ΔΣΑ.


Επικαιροποίηση με φωτογραφία καπνίσματος από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Προς: (Όπως πίνακας αποδεκτών)


Καταγγελία

Θέμα: «Δημοσιεύματα του Τύπου αποδεικνύουν ότι έχει διαπραχθεί παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην πρόσφατη εκδήλωση γενεθλίων του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών»

 

Αξιότιμοι κύριοι!
Από τα διάφορα δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν στα MME, στις 21.11.2020, σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε λόγω της εκδήλωσης για τα γενέθλια του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στις 20.11.2020, εντός του κλειστού χώρου του ΔΣΑ, διαφαίνονται καθαρά κάποιες φωτογραφίες όπου ένας κύριος, που απ' όσο γνωρίζουμε πρόκειται για νομικό, κάπνιζε ανενόχλητα.

Ενδεικτικά και μόνο, τέτοια δημοσιεύματα υπάρχουν μεταξύ άλλων και στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους, επίσημες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες.

  https://www.skai.gr/news/greece/eisaggeliki-paremvasi-gia-to-parti-tou-proedrou-tou-dsa-dimitri-vervesou

 https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/salos-me-to-parti-genethlion-tou-proedrou-tou-dsa---deka-atoma-xoris-maskes-en-meso-lockdown-eikonesbinteo/

https://www.protothema.gr/greece/article/1067567/parti-genethlion-en-meso-lockdown-gia-ton-proedro-tou-dikigorikou-sullogou-athinon-apisteutes-eikones/

Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 23/11/2020

Απ’ όσο γνωρίζουμε ο ΔΣΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου κι επομένως υπάγεται στις διατάξεις απαγόρευσης καπνίσματος του ν. 3730/2008.

Σύμφωνα με τον ν. 3730/2008 (Με τις τελευταίες αλλαγές από το Νόμο 4715/2020), προβλέπονται τα εξής:

Άρθρο 6, Διοικητικές κυρώσεις:

1. Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

2...

3. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.


ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Προβλέπεται και πειθαρχική ποινή, με τη μορφή της επιβολής πρόστιμου, ύψους ανάλογου του διοικητικού,  που προβλέπεται από την ΚΥΑ,  Αριθμ. Γ.Π. οικ. 104720 (ΦΕΚ Β’ 1315, 2010), άρθρο 2, παρ. 5:

5. Η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων για την παράβαση των διατάξεων απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους ΟΤΑ, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, συνίσταται σε επίπληξη ή οποία καταγράφεται επιτόπου στον προσωπικό υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου και επιβάλλεται και πρόστιμο ανάλογου ύψους με το διοικητικό που επισύρει η ίδια παράβαση. Κάθε επαναλαμβανόμενη παράβαση του ιδίου υπαλλήλου στον ίδιο ή άλλο χώρο ή αντίστοιχα επαναλαμβανόμενη παράβαση σε χώρο αρμοδιότητας του ιδίου Προϊσταμένου υπαλλήλου επισύρει διπλασιασμό του αμέσως προηγούμενου επιβληθέντος προστίμου έως το ανώτερο εκ του νόμου 3868/2010 προβλεπόμενο ποσό.

 Πηγή φωτογραφιών: https://www.protothema.gr/greece/article/1067614/vervesos-gia-to-koronoparti-genethlion-irthan-me-diki-tous-protovoulia-forousa-maska/?fbclid=IwAR05PetFRODede-fXpqtgT799-2yxeJNcSYRmfnA6csdDEvaLdLphZmiLX4
Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 23/11/2020

 
Κατόπιν των ανωτέρω,
διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις απαράδεκτες ενέργειες του Προέδρου και των μελών του ΔΣΑ καθώς πρόκειται για έγκριτους δικηγόρους που θα έπρεπε να έδιναν το καλό παράδειγμα, αλλά και οποιουδήποτε άλλου παρευρισκόμενου, οι οποίοι ως νομοταγείς πολίτες αντί να αποτελούν φάρους παραδειγμάτων νομιμότητας εντούτοις  παραβιάζουν ανερυθρίαστα τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους.

Για τους λόγους αυτούς,
επιθυμούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς σας προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και να αποδοθούν οι σχετικές διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις στους παραβάτες και στους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας του δημόσιου χώρου που κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τον μετατρέπει στο ιδιωτικό του καπνιστήριο ή στον προσωπικό του χώρο οργάνωσης ιδιωτικών πάρτι.

Σας παρακαλώ να μου κοινοποιήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου με τον οποίο καταχωρήθηκε η παρούσα καταγγελία μου η οποία στάλθηκε ηλεκτρονικά με τη μορφή επιστολής ως εισερχόμενο μήνυμα, (σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3979/2011 και την υπουργική απόφαση ΥΑΠ/Φ.40.4/163/2013 με ΑΔΑ: ΒΕΤ6Χ-ΔΦ2) και να με ενημερώσετε  ηλεκτρονικά καθώς και όλες τις συλλογικότητες που υπογράφουν την εν λόγω καταγγελία, για την συνέχεια που δόθηκε σε αυτήν.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Μπαρδάκης,
για τις διαδικτυακές κοινότητες «STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ» και «Συνήγορος των ΑμεΑ».

Παναγιώτης Δημητράς,
για το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)

Δημήτρης Βέττος,
για την Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δράμας

ΔΣ, Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» (Θεσσαλονίκη)

ΔΣ, Σύλλογος «Ακαπνίστας» (Χανιά)
 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
primeminister@primeminister.gr

ΓΓ Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού
κ. Γρηγόριος – Αλέξανδρος Δημητριάδης
gengram@primeminister.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπουργός, κ. Βασίλειος Κικίλιας
minister@moh.gov.gr

Υφυπουργός, κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης
yfypourgos@moh.gov.gr

ΓΓ Υπουργείου
secretary.gen-sec@moh.gov.gr

 ΓΓ Δημόσιας Υγείας
secretary.gen.dy@moh.gov.gr

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ rights@moh.gov.gr 

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος
ddy@moh.gov.gr

Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής
gddy@moh.gov.gr

 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
tyk@moh.gov.gr

ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Με τη θερμή επιπλέον παράκληση να κοινοποιήσει την παρούσα καταγγελία και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διότι δεν ευρίσκουμε το κατάλληλο
email.
kataggelies@aead.gr
, info@aead.gr
Έλαβε αρ. πρωτ. 36434/24.11.20 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
- Περιφερειάρχης Αττικής
κ. Γεώργιος Πατούλης
gperatt@patt.gov.gr
Έλαβε αρ. πρωτ. 906524/24.11.2020

Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας ΚΤ Αθηνών
κ. Δημόπουλος Γεώργιος
id.kta@patt.gov.gr, ant.kta@patt.gov.gr
Έλαβε αρ. πρωτ. 906525/24.11.2020, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
gdym@patt.gov.gr 
Έλαβε αρ. πρωτ. 906528                                          

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ygeiakt1@patt.gov.gr
Έλαβε αρ. πρωτ. 906527/24.11.2020 και
αρ.πρωτ. 17279/7.12.20

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
dye-py-kt@patt.gov.gr

Έλαβε αρ. πρωτ. 11176/24.11.2020 από:
Περιφέρεια Αττικής

Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Πρόνοιας
Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου Και Περιβαλλοντικής Υγιεινής ΚΤ Αθηνών

Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης


Έλαβε αρ. πρωτ. 906526 από:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ/Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών


Κοινοποίηση σε:

- Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Καλοδεχόμαστε την ενέργεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ερευνών σχετικά με την προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί εάν έχουν παραβιαστεί τα μέτρα κατά του κορωνοϊού (Άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα). Εφόσον ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αναγνώρισε την πράξη του[1], επιθυμούμε να γίνει έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες για την παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε κλειστό δημόσιο χώρο, ο οποίος προφανώς είναι και χώρος εργασίας.
eispa01@otenet.gr, eispa04@otenet.gr
Έλαβε αρ. πρωτ. 37372/24-11-2020. Κατόπιν σχηματίστηκε δικογραφία και καταχωρίστηκε ο Αριθμός Βιβλίου Μηνύσεων (ΑΒΜ) ΔΒ2020/16391

- Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
pisinfo@pis.gr, press@pis.gr 

- Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
htsinfo@otenet.gr

- Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
info@cancer-society.gr, proedros@cancer-society.gr

- Υπουργείο Υγείας, Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ποιότητας Ζωής
Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Τμήμα Β’
exartiseis_b@moh.gov.gr
Στις 26.11.2020 η υπηρεσία προώθησε την καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας με παράκληση να προβεί στις δικές της ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.

 

 



[1] https://www.naftemporiki.gr/story/1661188/eisaggeliki-parembasi-gia-to-parti-berbesou
Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης 23/11/2020                               

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/