Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Προτάσεις προς Πρωθυπουργό και Υπουργό Υγείας για αποτελεσματικότερη εφαρμογή αντικαπνιστικών μέτρων

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς Υγείας, για την εφαρμογή αποτελεσματικών αντικαπνιστικών μέτρων, εκτιμούμε ότι ως κοινωνία πολιτών οφείλουμε να κάνουμε τις προτάσεις μας προκειμένου να βοηθήσουμε τη συγκεκριμένη δράση.

Σημ.: Οι προτάσεις έχουν υποβληθεί στο Vouliwatch. Ακολουθεί ηλεκτρονική επιστολή του παρόντος προς τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη



Αθήνα 30 Ιουλίου 2019

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
αξιότιμε κύριε Υπουργέ Υγείας,


Καταρχάς, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την πολιτική σας βούληση να εφαρμοστούν επιτέλους αποτελεσματικά αντικαπνιστικά μέτρα!

Επειδή, εμείς, ως ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε κατωτέρω τις προτάσεις μας προκειμένου να μας εκφράσετε τις απόψεις σας και το αν προτίθεστε να τις εξετάσετε.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης


Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» και της ομάδας ενημέρωσης και καταγγελιών STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Μερικές προτάσεις για την εφαρμογή αποτελεσματικών αντικαπνιστικών διατάξεων:

Προέχει η εστίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα, κυρίως των ευπαθών ομάδων (παιδιά, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, άτομα με αναπηρίες και σοβαρές χρόνιες παθήσεις) και των εργαζομένων, δηλαδή η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στον έλεγχο του καπνίσματος.

Η Κύπρος, για να λύσει παρόμοια προβλήματα θεσμοθέτησε το 2017 νέα αντικαπνιστική νομοθεσία, με την οποία:

α) Όρισε τους χώρους απαγόρευσης καπνίσματος και τους χώρους όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, έτσι ώστε να μην γίνεται σύγχυση.

β) Θέσπισε τον «Εξουσιοδοτημένο Λειτουργό», ο οποίος είναι το εξουσιοδοτημένο αστυνομικό όργανο ή επιθεωρητής υγείας, κτλ. που έχει αρμοδιότητα να εισέρχεται σε οποιοδήποτε χώρο καπνίσματος για να ελέγξει για παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο στα υπουργεία ώστε κάθε υπουργείο να μπορεί να ελέγχει για το κάπνισμα όλες τις υπηρεσίες εποπτείας του.

Ας αναλογιστούμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εποπτεύονται αποτελεσματικά οι δημόσιες υπηρεσίες, οι υπηρεσίες των σωμάτων ασφαλείας, τα στρατόπεδα, τα αστυνομικά τμήματα, οι υπηρεσίες πυροσβεστικής, του λιμενικού, τα κτίρια των δικαστηρίων, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, μέχρι και οι φυλακές. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την εφαρμογή της προστασίας από το παθητικό κάπνισμα απ’ όλα τα υπουργεία και να μην αρκούμαστε μόνο στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, το οποίο φυσικά έχει την κατεξοχήν αρμοδιότητα.

γ) Όρισε ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον υπεύθυνο χώρου καπνίσματος στην περίπτωση παραβίασης εκτός αν αποδείξει ότι έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.

δ) Προστατεύει όλους τους ανηλίκους (κάτω των 18 ετών) όταν επιβαίνουν σε οχήματα.

Χώροι εργασίας:
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όταν παραβιάζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον εργοδότη.
Επίσης, προβλέπεται για τους επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ να ελέγχουν για το κάπνισμα στους χώρους εργασίας - αν και ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.

Επειδή η παραβίαση των κανονισμών περί υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό αφού απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις κι ευρωπαϊκές οδηγίες, η γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα της καταγγελίας εκ μέρους των εργαζομένων, στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, με ειδική αναφορά στο κάπνισμα.

Η έξυπνη χρήση της τεχνολογίας:
Θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνεται χρήση, από τους υγειονομικούς επιθεωρητές-ελεγκτές, των ειδικών συσκευών ανίχνευσης για ύπαρξη καπνού ή μονοξειδίου του άνθρακα.

Οι καταγγελίες από τους πολίτες:
Να εξεταστεί η περίπτωση εφαρμογής συστήματος επιβολής διοικητικών κυρώσεων, χωρίς να απαιτείται υγειονομικός έλεγχος (αυτοψία), στην περίπτωση καταγγελίας με πειστικό οπτικό υλικό (βίντεο) ή και σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση από μάρτυρα.

Ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/