Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Κάτι άρχισε να...κουνιέται στα δύο υπουργεία

Παρατηρούμε ότι οι καταγγελίες μας στο Υπουργείο Υγείας δεν μένουν...στο συρτάρι καθώς προωθούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία ενώ είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει για το κάπνισμα στα Πανεπιστήμια ΠΑΔΑ και ΠΑΠΕΙ.

Υ.Γ. Λάβαμε την πληροφορία ότι σήμερα το πρωί διαβιβάστηκε αρμοδίως, από την Πρυτανεία, έγγραφο του Υπουργείου Υγείας για άμεση εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, 15 Ιουλίου 2019, έλαβα τρεις κοινοποιήσεις από το Υπουργείο Υγείας1, οι οποίες δίνουν εντολή σε τρεις αρμόδιες Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων των αρμοδίων Περιφερειών να πράξουν τις δικές τους ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας στο ΚΤΕΛ Λιοσίων, στο ΠΑΔΑ και στο ΠΑΠΕΙ.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας ζητάει από τις Περιφέρειες να του κοινοποιηθούν, καθώς και σ' εμένα τον ίδιο, οι ενέργειες και τα αποτελέσματα αυτών.

Σ΄αυτή την υπηρεσία, που φαίνεται να είναι η κατεξοχήν αρμόδια του Υπουργείου Υγείας, έχουν διαβιβαστεί οι καταγγελίες (που έχω υποβάλει) α): από το Γρ. Υπουργού Υγείας, β): από το Γρ. Γενικού Γραμματέα και γ:) από το Γρ. Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Με πιο απλά λόγια:
Φαίνεται ότι όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν...πάρει μπροστά και ζητούν από τους υγειονομικούς ελεγκτές της Περιφέρειας να ενεργήσουν αναλόγως και να μας ενημερώσουν.


Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα, όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ):

Α) Οι υγειονομικοί ελεγκτές έχουν λάβει οδηγία να επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις σε κάθε περίπτωση που έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις, ενώ όμως δεν το έχουν κάνει αφού έχει βεβαιωθεί πληθώρα παραβάσεων, στις 31.01.2018 (εδώ κι ενάμισι χρόνο!) και πρόσφατα στις 12.06.2019 – παρά μόνο επιβλήθηκε πρόστιμο σε ιδιωτική επιχείρηση (κεντρικό κυλικείο), όχι όμως και στους υπεύθυνους των δημοσίων κτιρίων όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις, ενδεχομένως κατ’ επανάληψη, πράγμα που μπορεί να εγείρει ζήτημα υποτροπής - άρα πολλαπλάσιο πρόστιμο.

Β) Με προηγούμενη επιστολή μας, τους έχουμε ήδη ενημερώσει με βίντεο, στο οποίο διαφαίνεται ότι στο ΠΑΔΑ εξακολουθεί ανενόχλητα το κάπνισμα και η ύπαρξη σταχτοδοχείων ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου! Οι ημερομηνίες του βίντεο είναι μεταγενέστερες της πιο πρόσφατης αυτοψίας, δηλαδή στις 18, 19 και 20/07/19, με αποδεικτικό ημερομηνίας τους.


Προκειμένου να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο για συγκάλυψη φροντίσαμε να ενημερώσουμε και αυτή την υπηρεσία, με σημερινή επιστολή, για όλα όσα έχουν προηγηθεί και θα είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά και με απόλυτη υπευθυνότητα εκ μέρους των υπηρεσιών.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι κάποιοι να…πατήσουν μαύρο χιόνι ή μέχρι απλά να συνετιστούν.


Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω τα Φοιτητικά Νέα για τη δημοσίευση των επιστολών που μου κοινοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, προς ΠΑΔΑ και ΠΑΠΕΙ, καθώς το υπουργείο παρεμβαίνει για πρώτη φορά - ευχόμαστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα,
Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
https://www.facebook.com/groups/2248803318568242/

1 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
tyk@moh.gov.gr

Η σημερινή επιστολή κοινοποιήθηκε στους εξής φορείς:

– Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής (Υπουργείο Υγείας)
ddy@moh.gov.gr
– Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
panayotedimitras@gmail.com
– Σύλλογος «Ακαπνίστας»
akapnistas@gmail.com
– Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα»
info@freeofsmoke.gr
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
proedros@cancer-society.gr, info@cancer-society.gr

Για λόγους διαφάνειας δημοσιεύουμε εδώ όλες τις αναφερόμενες επιστολές, όπως άλλωστε αρμόζει στον χαρακτήρα κάθε γνήσιου ακτιβισμού:

Ανδρέας Μπαρδάκης, 15 Ιουλίου 2019 
οικ. 51770  Πανεπιστήμιο Πειραιά
οικ. 51771  ΠΑΔΑ
οικ. 51774 ΚΤΕΛ Λιοσίων
Ανδρέας Μπαρδάκης, 01.07.2019
Δνση Εξαρτήσεων, 03.06.2019
Αυτοψία 12.06.2019

Αυτοψία 31.01.2018

http://logistis-amea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/