Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Γίνονται έλεγχοι για το κάπνισμα στους χώρους εργασίας;

 Ο Σύλλογος μας, «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ - ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», στον αγώνα που κάνει για την προστασία των ΑμεΑ κι όσων υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, από το το παθητικό κάπνισμα, συνυπογράφει Δελτίο Τύπου επτά οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της προστασίας από το παθητικό κάπνισμα.

 

Οι οργανώσεις απευθύνονται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) για να ελέγξουν κατά πόσο έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, σε συνάρτηση με το κάπνισμα στους χώρους εργασίας.


  Δεδομένου ότι οι περισσότεροι χώροι απαγόρευσης καπνίσματος αποτελούν παράλληλα και χώρους εργασίας, προκύπτει εύλογο το συμπέρασμα ότι δεν είναι μόνο η αντικαπνιστική νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Φυσικά δεν εφαρμόζονται ούτε και οι κατευθυντήριες και οργανωτικές διατάξεις για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ αφού με το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας εμποδίζονται στη συμμετοχή τους στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή σε ίση βάση με τους άλλους (αυτούς που αντέχουν να εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, διότι εμείς δεν το αντέχουμε αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων μας στέλνει κατευθείαν στο νοσοκομείο).
Εμάς, τα ΑμεΑ, το παθητικό κάπνισμα δεν μας ενοχλεί... Μας σκοτώνει! 

 

Αθήνα, Δράμα,
Θεσσαλονίκη, Πάτρα,
Σέρρες, Χανιά
28 Φεβρουαρίου 2019

Δελτίο Τύπου
Γίνονται έλεγχοι για το κάπνισμα στους χώρους εργασίας;

 Οι Σύλλογοι, αστικοί μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί και οι ομάδες πολιτών που εκπροσωπούμε, αγωνίζονται για την προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα, ιδίως από τον καπνό του τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

 Τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα δελτίο τύπου με τίτλο «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Υγεία κρύβεται μέσα σε ένα σύννεφο καπνού …» επισημαίναμε τα προβλήματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και την απαγόρευση της έμμεσης διαφήμισης των καπνικών προϊόντων.

 Σήμερα, με επιστολή μας στον κ. Πάνο Κορφιάτη, Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) ζητούμε την κοινοποίηση του αριθμού των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τους Ειδικούς Επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία όσον αφορά την ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους σε συνάρτηση με το κάπνισμα.

 Κι αυτό γιατί από τις επαφές μας με πολλούς εργαζόμενους διαπιστώνουμε ότι σε πρακτικό επίπεδο οι έλεγχοι των επιθεωρητών εργασίας ΔΕΝ  περιλαμβάνουν τον έλεγχο της ατμόσφαιρας στους χώρους εργασίας – όπως γραφεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμη και τμήματα υπηρεσιών επιφορτισμένων με την εφαρμογή του νόμου περί καπνίσματος (λ.χ. Δημοτικές Αστυνομίες, Λιμενικό, ΕΛ.ΑΣ). Σε πολλούς από αυτούς τους χώρους εργασίας συνεχίζεται η κατανάλωση καπνικών προϊόντων (συμβατικό τσιγάρο, ηλεκτρονικό τσιγάρο, νέα καπνικά προϊόντα με θερμαινόμενη λεπίδα), με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία των μη καπνιστών, εργαζομένων και επισκεπτών.

 Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει ότι «στους κλειστούς χώρους εργασίας πρέπει να υπάρχει επαρκής νωπός αέρας», ότι «οι σκόνες, καπνοί, ατμοί και τα αέρια που δημιουργούνται στους χώρους εργασίας πρέπει κατά περίπτωση να παρακρατούνται ή να απάγονται στο σημείο παραγωγής τους με τα κατάλληλα προς τούτο μέσα, συστήματα και εγκαταστάσεις, τα οποία πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση λειτουργίας» και τέλος ότι «οι χώροι εργασίας πρέπει να είναι διαρρυθμισμένοι έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη, κατά περίπτωση, οι ιδιαιτερότητες των εργαζομένων. με ειδικές ανάγκες» (ΠΔ 16/1996). Επίσης, ο νόμος 3918/2011 (άρθρο 65 παρ. 1) προβλέπει ότι η αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου 3730/2008 (όπως έχει τροποποιηθεί) ανήκει ΚΑΙ στους επιθεωρητές εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών  Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.).

 Επισημαίνεται ότι επειδή ο καπνός του τσιγάρου επικάθεται σε έπιπλα, τοίχους, κουρτίνες, δάπεδα κλπ. (τριτογενές κάπνισμα) οι κλειστοί χώροι όπου επιτρέπεται το κάπνισμα μετατρέπονται σε πραγματικά επικίνδυνους χώρους εργασίας για τους εργαζόμενους.

Σύλλογος «Ακαπνίστας» (Χανιά)
Σύλλογος «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» (Θεσσαλονίκη)
Ομάδα Ενεργών Πολιτών Δράμας
Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών

 


 https://logistis-amea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/