Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Άντε πάλι ο αντικαπνιστικός...

 Η 4η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Επομένως, σήμερα γίνεται επίσημη εκδήλωση και σίγουρα αναφέρεται το κάπνισμα και ο αντικαπνιστικός νόμος.

Μπορούμε  όμως να είμαστε αισιόδοξοι;



 Tο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το Ερευνητικό Εργαστήριο «George D. Behrakis» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, είναι συνδιοργανωτές της ειδικής εκδήλωσης, που πραγματοποιείται σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2019, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

  Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ο οποίος κάπνιζε σε κλειστό δημόσιο χώρο, χωρίς ποτέ να υποστεί συνέπειες, παρά τη μηνυτήρια αναφορά που του ασκήθηκε.


 Επίσης, θα συμμετέχει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αν είναι υπέρ (μετά από την πρόσφατη ομιλία του στη 83η ΔΕΘ, με την οποία επανέλαβε τη δέσμευσή του ως προς την καθολική εφαρμογή αντικαπνιστικών μέτρων) να προτρέψει, επίσημα, τη φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να ακολουθήσει τη δέσμευση του πολιτικού τους αρχηγού με το να αλλάξουν το φαινόμενο του καπνίσματος μέσα στους κλειστούς χώρους των φοιτητικών παρατάξεων και να περάσουν στη διάδοση μιας νέας νοοτροπίας - με τακτική ενημέρωση της φοιτητικής κοινότητας, - που θα "περιφρουρεί και θα προστατεύει" τη δημόσια υγεία - όσον αφορά το παθητικό κάπνισμα - μέσα σε όλα τα Πανεπιστήμια, η απάντησή του ήταν η εξής:



https://vouliwatch.gr/ask/question/8798440c-1801-4b7c-8aa2-9ca047472fcb#bde49c0f


  Τον είχαμε ρωτήσει αν είναι πρόθυμος να κάνει από τώρα κάτι, προτρέποντας τους φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να υιοθετήσουν μια πολιτισμένη νοοτροπία μέσα στα Πανεπιστήμια και η απάντησή του ήταν ακόμα ένα "Θα...", δηλαδή δεν φαίνεται να εννοεί αυτά που υποσχέθηκε.

Το σχόλιο όμως ενός αναγνώστη ήταν πολύ καλύτερο από την απάντηση του Αρχηγού:



 Αλήθεια, τι τον εμποδίζει να το κάνει; Τι τον εμποδίζει να βγει μπροστά και να ζητήσει από φοιτητές, δημάρχους και περιφερειάρχες που τάσσονται με το κόμμα του να δώσουν το καλό παράδειγμα;

Την 1η Φεβρουαρίου επανέλαβε τις υποσχέσεις του. Δηλώνει πρόθυμος να συμμετέχει στην αλλαγή της κατάστασης, αλλά μόνο αν γίνει Πρωθυπουργός.
https://www.naftemporiki.gr/story/1440503/k-mitsotakis-pliris-efarmogi-tou-antikapnistikou-nomou

 Εμείς πάντως που δεν είμαστε πρωθυπουργοί, και ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε, θα αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Ας πάμε όμως να δούμε και τις δηλώσεις του http://smokefreegreece.gr,
δηλαδή του καθηγητή, κ. Παναγιώτη Μπεχράκη MD, PhD, FCCP, Πνευμονολόγου – Εντατικολόγου, τ. Αναπ. Καθηγητής Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, Διευθυντή Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, εδώ:

Μία από αυτές ήταν η εξής:

«Οι συνθήκες είναι πρόσφορες, δεδομένου ότι:


  • Η νομοθεσία μας για το κάπνισμα είναι από τις πληρέστερες στον κόσμο»

Αλήθεια; Γι' αυτό έχει αποτύχει εδώ και δέκα χρόνια να εφαρμοστεί αποτελεσματικά; Ας ελπίσουμε να μην πρέπει να περάσουν ακόμα δέκα, είκοσι ή εκατό χρόνια μέχρι κάποτε να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ότι κάτι μάλλον δεν πάει καλά με την "πλήρη" νομοθεσία μας, «από τις πληρέστερες στον κόσμο», η οποία:

-  Καθορίζει με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και άλλων συναρμόδιων Υπουργών, τα όργανα, τη διαδικασία ελέγχου, πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των πιο πάνω προστίμων, το ύψος των προστίμων, τα κριτήρια επιμέτρησης του ύψους του προστίμου, τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων, όπως και η διάθεση των εσόδων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Με πιο απλά λόγια: Ο νομοθέτης έδωσε όλη τη δυνατότητα στους υπουργούς να αποφασίζουν, χωρίς να τους εμποδίζει αυτό κάθε φορά να τροποποιούν την όποια υπουργική απόφαση, για τα όργανα και τις διαδικασίες ελέγχου. Δηλαδή, αύριο οι υπουργοί μπορεί να καθορίσουν ως αρμόδια όργανα τη δημοτική αστυνομία ή και την αστυνομία, αλλά στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν την απόφαση και να αποσύρουν την αρμοδιότητα ελέγχου από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία και να επιστρέψουμε και πάλι στα ίδια...

 Κατά τις διαθέσεις των εκάστοτε υπουργών δηλαδή!

- Απαγορεύει το κάπνισμα στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.



 Δηλαδή οι ανήλικοι των συμπληρωμένων 12, 13, 14, 15, 16 και 17 ετών μπορούν να εκτίθενται ελεύθερα σε παθητικό κάπνισμα!

 Ας θυμηθούμε εδώ ότι ο νόμος λέγεται «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις.»  (Εδώ γελάμε δηλαδή).
Η ειρωνεία είναι ολοφάνερη κι ας μην εκφράζεται...

Ας δούμε τι άλλο αναφέρεται στο http://smokefreegreece.gr:

«Ένα απλό σχέδιο θα μπορούσε να βασιστεί στην ακόλουθη σειρά τριών φάσεων:»

Φάση πρώτη διάρκειας ενός μηνός: επίσημη εξαγγελία, από όσο το δυνατόν υψηλότερη βαθμίδα, της κυβερνητικής απόφασης για την εφαρμογή του νόμου, με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνίας έναρξης και ενημέρωση του κοινού και των καταστηματαρχών για τις βασικές αρχές του νόμου.


 Καλά, αυτό δεν έχει συμβεί αρκετές φορές μέχρι τώρα; Γιατί πρέπει να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης αφού αυτή ήδη είχε προβλεφθεί από το Ν. 3730/2008 ως η 1η Ιουλίου του 2009;   

 Μα πόσες φορές ακόμα θα γίνει έναρξη της εφαρμογής της «πλήρους» νομοθεσίας, από τις «πληρέστερες στον κόσμο»!

  Φάση δεύτερη διάρκειας τριών μηνών: αποσύρονται τα σταχτοδοχεία από τους χώρους, όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και αναρτώνται τα σχετικά απαγορευτικά σήματα, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται, επιθεωρούν και επιβάλλουν ό,τι προβλέπει η νομοθεσία σε κάθε κατάστημα που τυχόν διαθέτει σταχτοδοχεία ή αμελεί ως προς τη σήμανση.
  Φάση τρίτη μόνιμης διάρκειας: ο κάθε καταστηματάρχης ή υπάλληλος καταστήματος πολύ απλά και ευγενικά παρατηρεί και ενημερώνει τον οποιονδήποτε τυχόν παραβάτη της νομοθεσίας και φυσικά καλεί τις αρχές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.»

Ναι, αλλά ξέρετε, δεν είναι μόνο ο καφές...
 

 Κανείς δεν υποχρεώνεται να πάει για καφέ σε ένα κατάστημα που ο ιδιοκτήτης του δεν σέβεται την υγεία των συμπολιτών του.

 Αντίθετα, στους χώρους εργασίας, στις υπηρεσίες και στους χώρους εκπαίδευσης ο κόσμος έχει ανάγκη να τους επισκέπτεται σε τακτική βάση. Γιατί να μην προβλέπεται κι ένα σχέδιο γι' αυτούς τους χώρους που έχουν ύψιστη σημασία;

Ευρωπαίος Επίτροπος 

 Στην εκδήλωση είναι καλεσμένος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Γιατί όμως δεν καλούν και τους αρμόδιους Επίτροπους για τη βελτίωση της νομοθεσίας και του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων, αφού στους χώρους εργασίας όπου παραβιάζεται το κάπνισμα (οι περισσότεροι χώροι απαγόρευσης καπνίσματος είναι και χώροι εργασίας ταυτόχρονα) δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;

 
Αλήθεια, πώς προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας και αναπηρίες όταν εκτίθεται η υγεία τους σε παθητικό κάπνισμα, πράγμα που τα εμποδίζει να συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή;

Υ.Γ. Είδαμε ότι συμμετέχει και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Αναρωτιόμαστε αν είναι αληθείς οι αναφορές των μελών της ομάδας μας ότι στη Νομική Σχολή και στη Φιλοσοφική υπάρχουν ντουμάνια από καπνό.

Τελευταία ενημέρωση, 24.02.2019:


Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, 20 Φεβρουαρίου 2019.



Ναι, καλά το καταλάβατε. Ο κύριος που στέκεται έξω από την πόρτα της διάλεξης καπνίζει ανενόχλητος ενώ κοιτάει τους φοιτητές κι εκείνοι κοιτάνε αυτόν σε μια ανόητη επίδειξη παθητικού παθητικού καπνίσματος (ναι, δύο φορές).


Εφόσον συζητιούνται προτάσεις έχουμε κι εμείς να κάνουμε μερικές:

Οι προτάσεις μας 


 - Να βγει νέα νομοθεσία, έτσι όπως έκανε και η Κύπρος το 2017 στην προσπάθειά της να λύσει τα δικά της προβλήματα. Οπωσδήποτε να μην δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να τροποποιούν κάθε φορά τα όργανα και τις διαδικασίες ελέγχου.

- Να καθοριστεί ο θεσμός του "εξουσιοδοτημένου λειτουργού" ως όργανο ελέγχου, στο οποίο θα είναι οπωσδήποτε και ο κοινός αστυνομικός. 

- Να γίνουν υποχρεωτικά τα μαθήματα για την αποφυγή του καπνίσματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

- Στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια: Να αυστηροποιηθούν οι κανόνες (κατά το κυπριακό πρότυπο), με υποχρεωτική ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των γονέων, υποχρεωτική σήμανση με αναφορά στη νομοθεσία ακόμα και στο προαύλιο των σχολείων, ποινικό αδίκημα με αυτόφωρο για τους διευθυντές και τους υπεύθυνους των χώρων, οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι έλαβαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτροπή του καπνίσματος, όπως είναι π.χ. ή άμεση ειδοποίηση από το υπεύθυνο άτομο ή από εκπρόσωπό του, των διωκτικών αρχών, σε περίπτωση παράβασης, προκειμένου να μην τους καταλογιστεί παράβαση. 

- Να διευκρινιστεί ότι ως ανήλικος θεωρείται το άτομο που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του (πάντα σύμφωνα με το κυπριακό πρότυπο). 

- Να απαγορευτεί η έμμεση διαφήμιση του καπνίσματος απ' όλα τα ΜΜΕ, τις εκπομπές και τα νέα φιλμ. Ειδικά οι ανήλικοι δεν θα πρέπει να βλέπουν εικόνες καπνίσματος στις τηλεοράσεις και στο διαδίκτυο. 

- Να απαγορευτεί το κάπνισμα κοντά στις στάσεις λεωφορείων, τραμ, τρόλεϊ κτλ.

- Να απαγορευτεί το κάπνισμα μπροστά από τις εισόδους και τα παράθυρα των κτιρίων.

- Να απαγορευτεί το κάπνισμα σε παιδικές χαρές και στις παραλίες.

- Να προβλεφθούν εξωτερικοί, ειδικά διαμορφωμένοι, χώροι για τους καπνιστές στα Πανεπιστήμια και σε άλλα κτίρια όπου υπάρχει κινητικότητα από χιλιάδες ανθρώπους.

Κι ίσως έτσι γίνει μια διαφορετική αρχή για την Ελλάδα...


 Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο VS Καπνοβιομηχανιών:



 Το Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NKI) έχει ζητήσει δυο φορές μέχρι τώρα από την αρμόδια Εισαγγελία να λάβει μέτρα εναντίον των καπνοβιομηχανιών.
https://jaj.gr/newspoint/pinikes-dioxis-kata-ton-kapnoviomichanion/
https://www.nki.nl/topmenu/about-the-nki/news/netherlands-cancer-institute-files-a-report-against-tobacco-manufacturers/


 Διότι,  αυτοί που πρέπει να πρωτοπορούν μπροστά στην προστασία της δημόσιας υγείας και να βγαίνουν άφοβα να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα και τους υπευθύνους είναι οι πάντα οι ιατροί!

Όχι βέβαια εκείνοι οι ιατροί που γίνονται επίορκοι πολιτικοί αφού παραβιάζουν τον νόμο όταν καπνίζουν μέσα σε κλειστό δημόσιο χώρο.




 «Αυτή η εικόνα, ως δημιουργό ομάδας που κάνει έναν ιερό αγώνα για την προστασία των ΑμεΑ από το παθητικό κάπνισμα, ως πρόεδρο συλλόγου ΑμεΑ, αλλά και ως ΑμεΑ ο ίδιος, με προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό.

  Αυτός ο αναπληρωτής υπουργός υγείας πληρώνεται από τους φόρους των πολιτών για να παίρνει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και όχι για να καπνίζει μέσα σε κλειστό χώρο, μετατρέποντάς τον σε τεκέ, όπου υπάρχουν εργαζόμενοι και που μπορεί να υπάρχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πραγματικά, αισθάνομαι να θυματοποιούμαι κι αγανακτώ.

 Αγαπητέ, κύριε Πολάκη, παρόλο που είστε συμπαθής, δεν είστε κατάλληλος για αναπληρωτής υπουργός ούτε και για πολιτικός αφού παραβιάζοντας τον νόμο γίνεστε επίορκος. Ορκιστήκατε να τηρείτε και να σέβεστε το Σύνταγμα και τους νόμους.
Εσείς όμως δεν φαίνεται να σέβεστε τίποτα!»


  Το παραπάνω σχόλιο αναρτήθηκε χθες στον λογαριασμό στο Facebook του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κι αυτός ως απάντηση με μπλόκαρε, χωρίς καν να μπει στον κόπο να επαναλάβει εκείνη τη φράση που απηύθυνε πρόσφατα σε δημοσιογράφο: «Τι είσαι εσύ για να σου απαντήσω;»  

 Για τον αναπληρωτή υπουργό υγείας, μάλλον είμαι μόνο ένας ανεπιθύμητος χρήστης του Facebook και τίποτα περισσότερο... Παρ' όλα αυτά, πληρώνεται και από τους δικούς μου φόρους.

Ανδρέας Μπαρδάκης


Φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (στο οποίο δεν πατάω λόγω του καπνίσματος),
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».


http://logistis-amea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/