Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Διάδοση νέας νοοτροπίας για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα

 
ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ.

 - Ιστοσελίδες που θα υιοθετήσουν μόνιμα Σηματάκι με ΑμεΑ: Από αυτές θα δεχόμαστε έως μία (1) ανάρτηση ημερησίως στην ομάδα μας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ».

- Ι
στοσελίδες που θα κάνουν μόνιμη ανάρτηση Σήμανσης χωρίς ΑμεΑ: Θα τις κοινοποιώ με το προσωπικό μου προφίλ μέσα στην ομάδα «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» (για μία μόνο φορά).


   Αγαπητοί φίλοι,

 θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία και το αναπηρικό κίνημα έχουν πλέον ωριμάσει αρκετά για να μπορέσουν να κατανοήσουν ότι χρειάζεται να διαδοθεί μία νέα νοοτροπία, περισσότερο πολιτισμένη, που θα έχει να κάνει με το να σεβόμαστε καλύτερα τους ανθρώπους που έχουν αναπηρίες καθώς και σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

   Οι παθήσεις αυτών των ατόμων, σε πολλές περιπτώσεις, δεν γίνονται πάντα αντιληπτές. Ούτε γίνεται αυτά τα άτομα να πάνε στον καπνιστή και να του εκμυστηρευτούν το ευαίσθητο προσωπικό τους δεδομένο, ειδικά όταν ξέρουν πως ρισκάρουν το αίτημά τους να απορριφτεί ως παραξενιά ή το πολύ-πολύ να γίνει σεβαστό για μία μόνο φορά και την επόμενη να ξεχαστεί.



  Ας σκεφτούμε τους νεκρούς κάθε χρόνο από τις παθήσεις που συνδέονται πολύ στενά με το παθητικό κάπνισμα. Σε αριθμό είναι παραπάνω από εξακόσια άτομα ετησίως (ελληνική πραγματικότητα). Γύρω από ένα ποσοστό 30% είναι μικρά παιδιά, τα οποία δυστυχώς γίνονται παθητικοί καπνιστές από τους ίδιους τους γονείς τους. Αυτά τα παιδιά η ελληνική πολιτεία αρνείται να τα προστατεύσει ενώ εμείς πραγματικά δεν ξέρουμε πώς θα μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε αφού το "έγκλημα" πραγματοποιείται καθημερινά μέσα στα σπίτια περισσότερο, στην ιδιωτική ζωή.



  Το μόνο ίσως θετικό, είναι, ότι σε έναν οποιοδήποτε χώρο εργασίας τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες γίνονται εύκολα αντιληπτοί και συνήθως - δυστυχώς, όχι πάντα - ο κόσμος θα τους σεβαστεί.

Το υπόλοιπο, όμως, 70% των θυμάτων τι είναι;

  Είναι άνθρωποι που ήδη είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ το παθητικό κάπνισμα τους τα επιδείνωσε τόσο πολύ που έφτασαν στο σημείο χωρίς επιστροφή...

   Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δεν γίνονται αντιληπτοί από τους άλλους, καθώς μπορεί να υποφέρουν από καρκίνους, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακά, να έχουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο το ανοσοποιητικό τους σύστημα λόγω μεταμόσχευσης, ΣΚΠ, κτλ) και τόσα άλλα προβλήματα.

  Το αποτέλεσμα, όμως, που δεν γίνεται αντιληπτό παρά μόνο από αυτούς που υποφέρουν, είναι ότι παραβιάζεται το ανθρώπινο δικαίωμά τους να βιοποριστούν μέσα σ' έναν χώρο εργασίας, να εξυπηρετηθούν μέσα σε μια δημόσια υπηρεσία, να επιμορφωθούν μέσα σ' ένα εκπαιδευτήριο ή να σπουδάσουν μέσα σ' ένα πανεπιστήμιο, να ψυχαγωγηθούν σε μια καφετέρια, να εξεταστούν μέσα σ' ένα ιατρείο, να προμηθευτούν φάρμακο μέσα σ' ένα φαρμακείο ή ακόμα και να νοσηλευτούν μέσα σ' ένα νοσοκομείο, χωρίς να εκτεθεί η υγεία τους σε κίνδυνο.

   Ευελπιστούμε ο κόσμος να συλλογιστεί πόσο λυπηρό είναι και για εμάς, που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε άτομα με αναπηρίες που μας έχουν εκμυστηρευτεί ότι έχουν καταφύγει στην καθημερινή προσευχή ζητώντας από τον Θεό να τους απαλλάξει από το καθημερινό μαρτύριο του παθητικού καπνίσματος!

 Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε εκπαιδευτεί να σκεφτόμαστε ότι ο διπλανός μας μπορεί να έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε μια νέα και πολιτισμένη νοοτροπία, αυτή που θα μας διδάσκει ότι τα άτομα με αναπηρίες και σοβαρές παθήσεις πρέπει να τα σεβόμαστε, γι' αυτό και δεν πρέπει να καπνίζουμε κοντά τους και σε καμία περίπτωση μέσα σε κλειστό χώρο.

 Ποτέ δεν γνωρίζουμε τι πρόβλημα υγείας μπορεί να έχει ο διπλανός μας.


  
  Η ομάδα μας, «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τη μεγάλη αναγνωσιμότητα κι επισκεψιμότητα που έχει (σχεδόν 45.000 μέλη -Ιούλιος του 2018 - με πάνω από 1.000 δημοσιεύσεις μηνιαίως) με το να φιλοξενήσει ευχαρίστως τις δημοσιεύσεις οποιασδήποτε κοινότητας, συλλογικότητας, ιστοσελίδας, σωματείου, διαδικτυακού τόπου κτλ. αρκεί να δούμε ότι στην αρχική σελίδα που χρησιμοποιεί, καθώς και στη δημοσίευση που επιθυμεί να προβάλλουμε, υπάρχει κάποιο από τα σηματάκια που σας διαθέτουμε εδώ:
Logos για παθητικό κάπνισμα

   Υπάρχουν εικόνες για την προστασία των ΑμεΑ ή και γενικά για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα. Εμείς, ως ομάδα για ΑμεΑ, θα προσφέρουμε χώρο για τις δημοσιεύσεις άλλων ιστοσελίδων εφόσον υιοθετήσουν μόνιμα κάποια εικόνα σχετική με ΑμεΑ.

- Ιστοσελίδες που θα υιοθετήσουν μόνιμα Σηματάκι με ΑμεΑ:
Από αυτές θα δεχόμαστε έως μία (1) ανάρτηση ημερησίως στην ομάδα μας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ».

- Ι
στοσελίδες που θα κάνουν μόνιμη ανάρτηση Σήμανσης χωρίς ΑμεΑ: Θα τις κοινοποιώ με το προσωπικό μου προφίλ μέσα στην ομάδα «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» (για μία μόνο φορά).

  Σας καλούμε να κάνετε ευρέως γνωστό τούτο το νέο μήνυμα με το να το υιοθετήσετε στις ιστοσελίδες σας, αλλά και στον φυσικό σας χώρο, οπουδήποτε!


  Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη συνεργάτη του συλλόγου μας, Penny Ktena, για την προσφορά της με τη δημιουργία των σημάτων.

Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».






http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.

Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/