Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Προνοιακό Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας στο Τέκνο Θανόντος Συνταξιούχου που λαμβάνει και το ΕΚΑΣ

  Πιο πρόσφατη ενημέρωση στις 14/08/2017, αυτή τη φορά με επίσημη επιστολή που λάβαμε από το Υπουργείο Εργασίας, η οποία επιβεβαιώνει την άποψή μας.

«Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.) αποτελεί οικονομική ενίσχυση μη ανταποδοτικού χαρακτήρα και χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όχι σύνταξη».


Η απάντηση
από το Υπουργείο, με ημερομηνία 08/08/2017.


Σε ερώτημα, που είχαμε στείλει στο Υπουργείο Εργασίας, λάβαμε απάντηση, στην οποία παρατηρήσαμε το εξής:  

  Η απάντηση από το Υπουργείο Εργασίας έγινε μέσω Ειδικού Συμβούλου, γνωστού από την ιδιότητά του ως πρώην Γενικός Γραμματέας στην
Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
  Αρχικά, το ερώτημά μας είχε προωθηθεί από το Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας "Καθημερινότητα". Στη συνέχεια, η "Καθημερινότητα" έλαβε την απάντηση, την οποία μας προώθησε αυτούσια, αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε σαφήνεια, ενώ όμως το ερώτημά μας ήταν πολύ απλό, περιεκτικό και σύντομο.

 Στον τρόπο διατύπωσης της απάντησης πιθανόν να υπάρχει κάποιος δισταγμός, φανερή απουσία ευθείας απάντησης στο απλό ερώτημά μας, θα τολμούσαμε ακόμα να πούμε πως φαίνεται να είναι "Εκ του πλαγίου ή εκ του ασφαλούς", τρόπος όμως που πιστεύουμε ότι δεν αρμόζει στον συμπαθέστατο πρώην Γενικό Γραμματέα της ΕΣΑμεΑ και νυν
Ειδικό Σύμβουλο Αναπηρίας της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος στις εκτιμήσεις μας, γι' αυτό δημοσιεύουμε το ερώτημα και την απάντηση και οι αναγνώστες μας μπορούν να κρίνουν από μόνοι τους.

 Στο τέλος, δίνουμε τη δική μας ερμηνεία καθώς θεωρούμε ότι η απάντηση είναι θετική ως προς το ερώτημά μας, ακόμα κι αν δεν διατυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο.

Βεβαίως, παραθέτουμε και τα επιχειρήματά μας.

 

 Αθήνα, 28/05/2017

Προς:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Α.Μ.Ε.Α.
Υπόψιν:
- Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, αξιότιμον κύριο, Δ. Γ. ΚΑΡΕΛΛΑ,
- Διευθυντή της Δ/νσης Προστασίας ΑμεΑ
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Υπόψη κυρίου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ
Κοινοποίηση: Συνήγορος του Πολίτη

ΕΡΩΤΗΜΑ με ΘΕΜΑ: Οικονομική Ενίσχυση Βαριάς Αναπηρίας και ΕΚΑΣ στα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου.

  Αξιότιμοι κύριοι,
έχοντας λάβει υπόψη τις διατάξεις της ΚΥΑ Γ4α/Φ.225/161/89 (ΦΕΚ 108 Β'), όπως έχει τροποποιηθεί με την απόφαση Π4γ/Φ225/οικ.2866/95 (ΦΕΚ 629, τ.Β'), καθώς και τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την Εγκύκλιο Π3α/Φ.32/3226, 13-09-2001, σας θέτουμε το παρακάτω ερώτημα:


Τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη θανάτου λόγω της αναπηρίας τους, ίση ή μικρότερη της οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας, δικαιούνται αυτή την παροχή (επίδομα βαριάς αναπηρίας) εφόσον λαμβάνουν και το ΕΚΑΣ;


Μετά τιμής,
Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»
_____________________________________________________________________

21/06/2017, λάβαμε την εξής απάντηση:

Αριθμός Θέματος: #4338


Αγαπητέ Κ. Ανδρέα Μπαρδάκη,
Σας επισυνάπτουμε την απάντηση του Γραφείου της Αν.Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης:


"Στο άρθρο 2 της π. 4γ/φ225/οικ.2866/95 (ΦΕΚ 629,τ.β΄) το οποίο αντικαθιστά το εδάφιο 2 της παρ. β του άρθρου2 της 149/φ225/161/89 απόφασης ως εξής:


«Στα ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα τέκνα τα οποία λαμβάνουν από οποιαδήποτε πηγή σύνταξη, προσαύξηση ή άλλου είδους οικονομική παροχή για την αναπηρία τους, ίση ή μικρότερη της προβλεπόμενης από την απόφαση αυτή, καταβάλλεται στο δικαιούχο ολόκληρο το χορηγούμενο από την απόφαση αυτή επίδομα.»


Σχετική εγκύκλιο έχει εκδόσει η Γεν. Διεύθυνση Πρόνοιας π3α/φ.32/3226/13.9.2001 του υπουργείου Υγείας. Ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης γίνεται επί του καθαρού ποσού της Συνταξιοδοτικής πράξης του ασφαλιστικού φορέα που χορήγησε τη σύνταξη.


Στο άρθρο 92 του Ν. 4387/2016/ΦΕΚ2169/τ.β΄καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ όπως παρ.1α που δεν απαιτείται όριο ηλικίας για τους ανάπηρους καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω του θανόντα γονέα. Επίσης στην παρ. 2γ αναφέρεται το ύψος του δικαιούμενου ποσού αυτών που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη και στο τέλος της παραγράφου που αναφέρει ότι στις περιπτώσεις συνδικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπεται από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα."

»Με εκτίμηση,
Χρήστος Νάστας
Ειδικός Σύμβουλος αναπηρίας της Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας όλων μας.
Με εκτίμηση,
Η ομάδα της Καθημερινότητας

_____________________________________________________________________

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpgΤο "κλειδί" στην απάντησή τους ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ, καθώς δεν αναφέρεται στην εγκύκλιο Π3α/Φ.32/3226, 13-09-2001, είναι αυτό το σημείο:

«Ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης γίνεται επί του καθαρού ποσού της Συνταξιοδοτικής πράξης του ασφαλιστικού φορέα που χορήγησε τη σύνταξη.»

Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε την εξής παρατήρηση:
ΤΟ ΕΚΑΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ, καθώς με την αιτιολογική έκθεση του Ν.4387/2016 έχουν εξηγηθεί οι λόγοι:


«Το Ε. Κ. Α.Σ. αποτελεί μία μη ανταποδοτικού χαρακτήρα προνοιακή παροχή, που χορηγείται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης (πλην του Ο.Γ.Α.) και αποσκοπεί στην ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων και στη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης. Από την θέσπισή του με το άρθρο 20 του ν. 2434/1996 (Α'188), για πρώτη φορά με τον παρόντα νόμο, και δεδομένου του προνοιακού του χαρακτήρα, η καταβολή του επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον Κρατικό Προϋπολογισμό και συναρτάται με την συνδρομή στο πρόσωπο του συνταξιούχου συγκεκριμένου ορίου ηλικίας (προκειμένου για συνταξιούχους γήρατος και θανάτου, πλην των δικαιοδόχων τέκνων) και εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία προκύπτουν από το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους.»

Έτσι, μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι:

Το τέκνο που έγινε συνταξιούχος θανάτου, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΤΟΥ, όταν το καθαρό ποσό της σύνταξής του είναι ίσο ή μικρότερο του ύψους του προνοιακού επιδόματος βαριάς αναπηρίας, τότε το δικαιούται (το επίδομα βαριάς αναπηρίας) ανεξάρτητα αν λαμβάνει ΕΚΑΣ ή όχι, διότι το ΕΚΑΣ δεν αποτελεί σύνταξη ούτε και οικονομική ενίσχυση που οφείλεται στην αναπηρία του.


http://logistis-amea.blogspot.gr/ και http://logistisamea.blogspot.gr/

© Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

Twitter

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/