Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Σύνταξη αναπηρίας με προϋπάρχουσα πάθηση, μετά τις αλλαγές που έφερε ο Ν.4331/2015


*** ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ "ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ" (ν. 4387/2016) ***
*** ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ "ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ" (ν. 4387/2016) ***

«Με την παρ. 1 του άρθρου 10 ν. 4331/2015, αντικαθίσταται η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 27 του ν.1902/1990, και ορίζεται ότι «δ. ο ασφαλισμένος θεωρείται ανάπηρος ή μερικά ανάπηρος κατά την έννοια των προηγούμενων εδαφίων, έστω και εάν η πάθηση ή βλάβη ή εξασθένηση σωματική ή πνευματική είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση, εφόσον όμως η μεταγενέστερη της ασφάλισης αναπηρία φθάνει τουλάχιστον το 40% της κατά περίπτωση αναπηρίας.», ενώ με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου καταργείται το άρθρο 9 του ν. 3863/2010 περί ουσιώδους επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας.»

Γεια σας φίλοι μου,
θέλω να σας κάνω μια ερμηνεία του παραπάνω επειδή αφορά αυτούς που επιθυμούν να βγουν σε σύνταξη αναπηρίας, όταν όμως η αναπηρία τους έχει εμφανιστεί πριν την υπαγωγή τους στην ασφάλιση (π.χ. οι εκ γενετής ανάπηροι).
Με τον αρχικό νόμο 1992/1990, άρθρο 27, είχε διευκρινιστεί ότι σε περίπτωση προϋπάρχουσας αναπηρίας, πριν την υπαγωγή στην ασφάλιση, για να μπορούσε κάποιος να βγει σε σύνταξη αναπηρίας θα έπρεπε η αναπηρία του να έχει επιδεινωθεί κατά τουλάχιστον 50% ως προς τη βαθμίδα της αναπηρίας** που του προσδιοριζόταν.

Εξαίρεση αποτελούν οι παθήσεις που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ψυχιατρικά αίτια, για τις οποίες δεν εξετάζεται η προϋπάρχουσα αναπηρία (σχετική παρ. 5ε αρθρ. 27 ν. 1902/1990).*
*Για τον ΟΓΑ όμως όχι, επειδή ισχύει άλλος νόμος σ' αυτην την περίπτωση.

** Οι βαθμίδες είναι τρεις:
1. Μερική Αναπηρία = 50%
(επομένως η απαραίτητη επιδείνωση έπρεπε να έφτανε το 25%)
2. Κανονική Αναπηρία = 67%
(επομένως η απαραίτητη επιδείνωση έπρεπε να έφτανε το 33,5%)
3. Βαριά Αναπηρία = 80%
(επομένως η απαραιτητη επιδείνωση έπρεπε να έφτανε το 40%).

Αργότερα με τον Ν.3863/2010 μας καθόρισαν με πολύ αόριστο τρόπο ότι η επιδείνωση έπρεπε να ήταν ουσιώδης (;) (Τα συμπεράσματα και η ερμηνείες δικά σας...).

Σημαντική διευκρίνηση:
Η επιδείνωση θα πρέπει να έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ασφάλισής του.


Tελικά, με τον νέο νόμο 4331/2015, άρθρο 10, γίνεται αντικατάσταση στον παλαιότερο νόμο του '90 κι έτσι διευκρινίζεται πλέον ξεκάθαρα και με σαφήνεια ότι το απαραίτητο ποσοστό επιδείνωσης πρέπει να είναι το 40%.

Αυτό σημαίνει ότι, από εδώ και στο εξής (2/7/2015):

Για αυτόν που έχει μερική αναπηρία, δηλαδή από 50% έως 66,9% το απαραίτητο ποσοστό επιδείνωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%


Για αυτόν που έχει κανονική αναπηρία, δηλαδή από 67% έως 79,9% το απαραίτητο ποσοστό επιδείνωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 27%.

Για αυτόν που έχει βαριά αναπηρία, δηλαδή από 80% έως 100% το απαραίτητο ποσοστό επιδείνωσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 32%.Το 20% είναι το σημαντικότερο που πρέπει να μας ενδιαφέρει επειδή είναι το ποσοστό που καθορίζει αν θα βγείτε σε σύνταξη αναπηρίας, τουλάχιστον για τα ασφαλιστικά ταμεία που συνταξιοδοτούν τη μερική αναπηρία.

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό επιδείνωσης είναι αυτό που καθορίζει και το ύψος της σύνταξης αναπηρίας, βλέπε το παλαιότερο άρθρο μου εδώ:
Σύνταξη αναπηρίας, αλλά με προϋπάρχουσα πάθηση


Ο φίλος σας,
Ανδρέας Μπαρδάκης
http://logistis-amea.blogspot.gr/ http://logistisamea.blogspot.gr/
© Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpg 9 Ιανουαρίου 2016
Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Όσοι μπορείτε μπείτε στην ομάδα μας "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ" προκειμένου να συμμετέχετε σε ομαδικές συζητήσεις διότι δεν προλαβαίνω τον ρυθμό των ερωτήσεων και χρειάζεται να μετατραπεί σε συλλογική αυτή η δράση που έχω ξεκινήσει.

https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/


Twitter

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

7 σχόλια:

 1. Καλησπέρα σας έχω κανει αθροπλαστικη γόνατος είμαι 41 χρονον δικαιούμαι κατι απο κάπου ; Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ 15 χρόνια ! Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα! Η ολική αρθροπλαστική γόνατος (ετερόπλευρα) καλώς λειτουργούσα αποδίδει μόνο 20% αναπηρίας κι αυτό το ποσοστό δεν αρκεί για να βγει κάποιος σε σύνταξη αναπηρίας.


   Διαγραφή
  2. Καλησπερα η ολικη αρθροπλαστικη ισχυου τι ποσοστο αναπηριας αποδιδει?

   Διαγραφή
  3. Μαριαννα καλησπερα ...εχω κανει και εγω ορθροπλαστικη ισχυου...ποσο ποσοστο αναπηριας εχεις ...Ευχαριστώ

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Ιάκωβος και είμαι 33 Ετών.
  Η Ασφάλειά μου ήταν στον ΟΑΕΕ.
  Αρχές του 1996 άνοιξα μια επιχείρηση Εμπορία Αυτοκινήτων
  Τον 8ο του 1996 αρρώστησα με Οζώδη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
  Έκατσα γύρω στους 4 μήνες στο νοσοκομείο και βγήκα με την αρρώστια μου
  Το μαγαζί το κράτησα συνολικά 4.5 χρόνια και εξακολουθώ να είμαι άρρωστος
  Εκτός τα 4.5 χρόνια στον ΟΑΕΕ έχω και 160 ένσημα στο ΙΚΑ περσινά (2015)
  Πέρασα απο επιτροπή ΚΕΠΑ και μου δώσανε 67% αναπηρία.
  Θα ήθελα να ξέρω εάν μπορώ να πάρω σύνταξη απο τον ΟΑΕΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα σας,
  ονομάζομαι Χρυσοχοΐδης Αναστάσιος και έχω κινητική αναπηρία 70% Σπαστική Παραπάρεση.
  Διορίστηκα στο δημόσιο με το Ν.2643, αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν στα 15 χρόνια εργασίας μπορώ να βγω στη σύνταξη ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.
  Στην περίπτωση που αναφέρομαι χρειάζεται επιδείνωση της αναπηρίας, αν δεν κάνω λάθος παλαιότερα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο(γνωρίζω κάποιες περιπτώσεις).

  Με Εκτίμηση
  Χρυσοχοΐδης Αναστάσιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πλήρες ποσό ενός ατόμου με αναπηρία με ποσοστό εβδομήντα ένα τις εκατό τις οποία εξήντα οκτώ τοις εκατό οφείλεται σε ψυχιατρική πάθηση και πενήντα τοίς εκατό οφείλεται σε ουσιώδη επιδείνωση της νόσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/