Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Αίτηση στην Πρόνοια για πρώτη φορά (επιδόματα για ΑμεΑ)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpg Φίλοι μου, γεια σας!
Υπάρχει ένα πρόβλημα στην Πρόνοια από καιρό, το οποίο όμως δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας να το διαχειριστεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται για άλλη μια φορά τα άτομα με αναπηρία, πράγμα που έχει καταντήσει, στο υποτίθεται πολιτισμένο και εξευρωπαϊσμένο κράτος μας, ως κάτι συνηθισμένο, κοντεύει να καθιερωθεί πια.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους:

Εφόσον άλλαξε το καθεστώς με τα ΚΕ.Π.Α και είχε εμφανιστεί τότε το πρόβλημα με την άδικη αναστολή των προνοιακών επιδομάτων, η γενική γραμματέας της Πρόνοιας έπρεπε να στείλει νέες οδηγίες προς όλες τις υπηρεσίες Πρόνοιας, προς όλους τους Δήμους δηλαδή.

Έχοντας επίγνωση της κατάστασης, πράγμα που το μαρτυράει το ίδιο της το κείμενο,

«...έχει επανειλημμένα παρατηρηθεί το φαινόμενο ορισμένες Δ/νσεις Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμων της χώρας να παρερμηνεύουν ή να παρακωλύουν τη διαδικασία ένταξης των δικαιούχων ή και να αρνούνται την παραλαβή των αιτήσεων των πολιτών.»


εξέδωσε εγκύκλιο στις 26/03/2013 με θέμα: «Καταβολή επιδομάτων σε δικαιούχους προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ.»

ΑΔΑ: ΒΕΑ1Λ-ΓΛΜ - Καταβολή επιδομάτων σε δικαιούχους προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ

Στην αρχική αυτή εγκύκλιο η Γενική Γραμματέας όριζε την ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος:
«Προκειμένου για νέο δικαιούχο, ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στα ΚΕ.Π.Α.»

(Να σημειώσω επίσης, ότι με αυτή την εγκύκλιο κάποιες οργανώσεις ΑμεΑ πανηγύρισαν θριαμβευτικά για τον αγώνα που είχε προηγηθεί, όμως χωρίς να μπορούν να φανταστούν τι θα επακολουθούσε λίγες ημέρες μετά).

Πράγμα που φυσικά θα εξυπηρετούσε τους πολίτες εφόσον θα πήγαιναν κατευθείαν στα ΚΕ.Π.Α για να κάνουν αίτημα εξέτασης για προνοιακό επίδομα, εφησυχασμένοι ότι η ημερομηνία αίτησης τους στα ΚΕ.Π.Α θα είναι και η ημερομηνία έναρξης του επιδόματος.

Όμως, μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, η Γενική Γραμματέας αντιλήφθηκε το λάθος της, διότι αυτή η διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με το "γράμμα του Νόμου", επειδή ο Νόμος ορίζει ότι για κάθε παροχή, η αίτηση πρέπει να γίνεται στην υπηρεσία εκείνη της Διοίκησης, από την οποία θα καταβάλλεται.

Έτσι, λίγες ημέρες μετά, αποφάσισε να διορθώσει το σφάλμα και γι' αυτό εξέδωσε ορθή επανάληψη της εγκυκλίου, στην οποία αντικαθιστούσε το μέρος της οδηγίας, όπως φαίνεται παραπάνω, με τούτο εδώ:
«Προκειμένου για νέο δικαιούχο, ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στις αρμόδιες υπηρεσίες της πρόνοιας.»


ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Καταβολή επιδομάτων σε δικαιούχους προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ


Αυτή ήταν όλη η αλλαγή που έκανε, μόνο αυτό το σημείο, τίποτε άλλο, προφανώς για να είναι εντάξει με το γράμμα του νόμου και με την υπουργική οδηγία Π3α/Φ.32/ Γ.Π. οικ. 141770 22-12-2011, η οποία προβλέπει:
«3. Αναφορικά με τους ενδιαφερόμενους προς ένταξη στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ (νέοι εν δυνάμει δικαιούχοι) για τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν απαιτούνταν ποσοστό αναπηρίας ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής, θα παραπέμπονται υποχρεωτικά στα ΚΕΠΑ και εφόσον προσκομίσουν πιστοποίηση αναπηρίας η οποία θα καλύπτει τις προϋποθέσεις ένταξης στα προγράμματα - όπως αυτές θα καθοριστούν από το επικείμενο κανονιστικό πλαίσιο - θα δικαιούνται αναδρομικά την οικονομική ενίσχυση, από την ημερομηνία αιτήσεώς τους στην υπηρεσία σας.»https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpg Η παραπάνω οδηγία ισχύει διότι η οδηγία της κας Γενικής Γραμματέας αποτελεί απλή συνέχεια αυτής.

Όμως, έχοντας επίγνωση της άρνησης της παραλαβής των αιτήσεων των πολιτών, εκ μέρους των υπηρεσιών, επί της ουσίας δεν έκανε κάτι που να εξυπηρετεί τους πολίτες με αναπηρία, δεν έδωσε κάποια οδηγία προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που για πρώτη φορά κάνουν αίτημα για επιδότηση, με αποτέλεσμα τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές που κάποιος πάει να κάνει αίτηση για πρώτη φορά, η υπηρεσία να τον διώχνει λέγοντάς του, στο προφορικό πάντα, πρώτα να τους φέρει απόφαση από ΚΕ.Π.Α και μετά να έρθει να κάνει την αίτησή του.

Έτσι, όταν μετά από πολλούς μήνες επιστρέφει ο πολίτης στην Πρόνοια έχοντας στα χέρια του την απόφαση από ΚΕ.Π.Α, διαπιστώνει προς μεγάλη του απογοήτευση, ότι η επιδότηση θα ξεκινήσει από την ημερομηνία της αίτησής του στην Πρόνοια, δηλαδή μετά από τόσους μήνες από τότε που την επισκέφτηκε για πρώτη φορά!

Τι έκανε γι' αυτό η Γενική Γραμματέας; Έχοντας μάλιστα επίγνωση της κατάστασης;
Τίποτα, φυσικά.

O Nόμος όμως μας λέει κι άλλα πράγματα... Ένα από αυτά, το οποίο οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δυστυχώς δεν θέλουν να το γνωστοποιούν στον κόσμο, προφανώς για να αποφύγουν την υποχρέωση και το καθήκον που έχουν, που όμως τους φορτώνει με περισσότερη δουλειά, είναι:

«Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να παραλάβει οποιοδήποτε έγγραφο απευθύνεται σ’ αυτή. Σύμφωνα με τον Ν. 2690/1999 «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας» (άρθρα 4 & 12), κάθε έγγραφο που περιέρχεται στην υπηρεσία με οποιονδήποτε τρόπο καταχωρίζεται αυθημερόν στο βιβλίο εισερχομένων και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου.»

Οδηγός Ορθής Διοικητικής
       Συμπεριφοράς - Απρίλιος 2012

Αιτήσεις Πολιτών - Πρωτοκόλληση
http://www.seedd.gr/Portals/0/Pdf/odigos_orthis_dioikitikis_siberiforas.pdf


Αγαπητοί μου φίλοι,
αυτό είναι κάτι που θέλω να το κρατήσετε στο μυαλό σας για πάντα...

Όταν πηγαίνετε σε μια δημόσια υπηρεσία, σε έναν ΟΤΑ, σε ένα ΝΠΔΔ κτλ. κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να υποβάλετε αίτηση, η οποία μπορεί επίσης να είναι ένα ερώτημα, ακόμα και η διαθήκη σας που λέει ο λόγος (ακόμα κι αυτή!), την οποία θα πρωτοκολλήσετε στο τμήμα του πρωτοκόλλου, αφού πρώτα θα έχετε φυλάξει μια φωτοτυπία ή μια αντιγραφή του κειμένου σας και τον αριθμό και την ημερομηνία της πρωτοκόλλησης.

Είναι υποχρεωμένοι να την παραλάβουν κι αν ο υπάλληλος (ή ο διευθυντής) το αρνηθεί, τότε θα καλέσετε αμέσως το 1500 (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) για να καταγγείλετε τον υπάλληλο στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.).


Όταν λοιπόν πηγαίνετε στην Πρόνοια να αιτήσετε επίδομα ΑμεΑ για πρώτη φορά, ενώ δεν έχετε λάβει ακόμα την απόφαση από το ΚΕ.Π.Α, αν σας πουν ότι δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση, εσείς θα κάνετε την αίτησή σας στο "πρωτόκολλο", αναφέρετε σ' αυτήν ότι εκκρεμεί να τους φέρετε την απόφαση από ΚΕ.Π.Α κι ότι δεσμεύεστε γι' αυτό.
(Ακόμα καλύτερα αν τους καταθέσετε αντίγραφο του αιτήματος εξέτασης από το ΚΕ.Π.Α)

 
Άρθρο 10, παρ.4 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας
Αν οι διατάξεις επιβάλλουν τη συνυποβολή πιστοποιητικών, δικαιολογητικών ή άλλων δημόσιων εγγράφων και αυτά δεν συνυποβάλλονται για λόγους που αφορούν την αρμόδια για την έκδοσή τους διοικητική αρχή, αρκεί η εμπρόθεσμη υποβολή του εγγράφου του ενδιαφερομένου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει στο υποβαλλόμενο από τον ενδιαφερόμενο έγγραφο να γίνεται μνεία του λόγου της μη συνυποβολής των δημόσιων εγγράφων, τα οποία, πάντως, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει όταν εκλείψει η αιτία που κατέστησε αδύνατη τη συνυποβολή τους.


Έτσι: Όταν θα τους φέρετε την απόφαση από το ΚΕ.Π.Α, θα συμπληρώσετε το έντυπο που θα σας δώσουν, θα μνημονεύσετε σ΄αυτό οπωσδήποτε την αρχική σας αίτηση, θα γράψετε ότι ζητάτε την έναρξη της επιδότησης από την ημερομηνία της αρχικής σας αίτησης και στο τέλος θα ζητήσετε να σας δώσουν αντίγραφο αυτής της αίτησης (της δεύτερης).

Έτσι, είναι υποχρεωμένοι όταν εγκρίνουν και εκδώσουν την απόφαση επιδότησης, να λάβουν υπόψη την ημερομηνία της αρχική σας πρωτοκολλημένης αίτησης, η οποία φυσικά θα είναι λίγο μεταγενέστερη της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της απόφασης από το ΚΕ.Π.Α.

«Προκειμένου για νέο δικαιούχο, ως ημερομηνία χορήγησης του προνοιακού επιδόματος ΑμεΑ λαμβάνεται η ημερομηνία αίτησης του δικαιούχου στις αρμόδιες υπηρεσίες της πρόνοιας.»

Μην διστάσετε σε τυχόν αντιρρήσεις τους, έχετε τον νόμο με το μέρος σας και το τηλέφωνο του 1500 εύκαιρο...

"Στις αμφίβολες υποθέσεις πάντα ο επιμένων νικά"
Λέων Τολστόι


Ο ανασφάλιστος πολίτης, εφόσον είναι κάτοχος βιβλιαρίου απορίας σε ισχύ, το επιδεικνύει στη γραμματεία του ΚΕ.Π.Α κι έτσι δεν πληρώνει το παράβολο των 46,14 ευρώ.


Ελπίζω να βοήθησα.

Ο φίλος σας,
Ανδρέας Μπαρδάκης.

http://logistis-amea.blogspot.gr/   http://logistisamea.blogspot.gr/

   © Ανδρέας Μπαρδάκης

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisRBuAWO9LqfyyFdcezWgsjn-SbZRfnaK0Vu_8UIXD8VKQJmp2W4kSYz4KyzJ6uk3ESjxlCkEnp0uG9o0dy31CazKRJE0UmcvOFPSl0_lNQVV5knZ5ZY2V_co8JMgGFEiUrG0b6nx9UP4o/s1600/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82+small.jpg 9 Ιανουαρίου 2016
Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Όσοι μπορείτε μπείτε στην ομάδα μας "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ" προκειμένου να συμμετέχετε σε ομαδικές συζητήσεις διότι δεν προλαβαίνω τον ρυθμό των ερωτήσεων και χρειάζεται να μετατραπεί σε συλλογική αυτή η δράση που έχω ξεκινήσει.

https://www.facebook.com/groups/1240016732679704/

Είστε ευπρόσδεκτοι στο νέο μας φόρουμ "Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ"

http://amea.forumup.gr/





Μπορείτε επίσης να με βρείτε στο Facebook

Τώρα και στο Twitter









9 σχόλια:

  1. ολοι????? απο ποιο ποσοστο καιποιες παθησεις το δικαιουνται???????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφερόμαστε γενικώς στα επιδόματα από Πρόνοια και όχι μόνο σε ένα.
      Μπορείτε να δείτε όλα τα επιδόματα εδώ:
      http://logistis-amea.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html

      Διαγραφή
  2. Δεν αναφέρετε τίποτα σχετικά με την αναγνώριση χρόνου εργασίας στο εξωτερικό ως συντάξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έως τώρα δεν έχω αναφερθεί ποτέ στο θέμα αναγνώρισης χρόνου για συντάξεις. Αλλωστε, δεν είναι επί του παρόντος θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τετραπληγία, παραπληγία, διανοητικά καθυστερημένος, σκολίωση, 85% αναπηρία, τι euro αυτοκίνητο δικαιούται και αν μπορεί να είναι πάνω από πενταετίας για εισαγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δείτε στο άρθρο μου «Απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης, τέλη κυκλοφορίας και χορήγηση Δελτίου στάθμευσης ΑμεΑ», στους πίνακες,
      θα μπορέσετε να δείτε μέχρι ποιον κυβισμό δικαιούστε να παραλάβετε αυτοκίνητο.
      Δεν υπάρχει περιορισμός στην παλαιότητά του απ΄ όσο γνωρίζω.

      Το λινκ για το άρθρο μου:
      http://logistisamea.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα κύριε Μπαρδακη. Έχω παιδί με αυτισμό και εδώ και 3χρόνια είχαμε θέση στάθμευσης και τώρα έκανα ανανέωση και μας έρθει χαρτί από το Δήμο Αθηναίων ότι δεν δικαιούμε γιατί το παιδί δεν έχει μειωμένη κινητικότητα. Τώρα ρωτάω τι μπορώ θα κάνω ? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σας κύριε Μπαρδάκη και συγχαρητήρια για το έργο σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση αλλά δεν γνωρίζω πως να το κάνω απο το facebook. Γι αυτό θα την κάνω από εδώ ζητώντας συγγνώμη και ας αργήσει η απάντησή σας. Η σύζυγός μου έχει παραπληγία συνεπεία Σκλήρυνσης κατά πλάκας και παίρνει σύνταξη αναπηρίας και παραπληγικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 80% εφόρου ζωής σύμφωνα με απόφαση του ΙΚΑ από το 2003. Προκειμένου να αγοράσει εκ νέου αυτοκίνητο με ατέλεια και να έχει απαλλαγή τελών κυκλοφορίας, χρειάζεται να πουλήσει το από του 1999 αναπηρικό της παλαιό αυτοκίνητο και μετά να κάνει αίτηση στο ΚΕΠΑ για έκδοση πιστοποίησης και ιατρικής γνωμάτευσης, ή δεν χρειάζεται το ΚΕΠΑ και αρκεί η απόφαση ΙΚΑ του 2003;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα σας! Για να δικαιούστε της απαλλαγής του τέλους ταξινόμησης και των τελών κυκλοφορίας χρειάζεστε απαραίτητα απόφαση από ΚΕ.Π.Α. στην οποία θα έχετε κριθεί ως δικαιούχος των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.1798/88.

      Δείτε και το άρθρο μου «Απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης, τέλη κυκλοφορίας και χορήγηση Δελτίου στάθμευσης ΑμεΑ »
      http://logistis-amea.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

      Διαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/