Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ερωτήσεις για το εξωιδρυματικό επίδομα.Το εξωιδρυματικό επίδομα όταν καταβάλλεται από την Πρόνοια είναι 771 ευρώ βάσει ΦΕΚ.

Φίλοι μου, γεια σας! Σήμερα δεν θέλω να σας κουράσω πολύ, γι' αυτό έφτιαξα ένα σχετικά σύντομο άρθρο με ερωτήσεις που αφορούν το εξωιδρυματικό επίδομα, ή αλλιώς το επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας, όπως συχνά λέγεται.

  Καταρχάς, εδώ μπορείτε να δείτε τις ιατρικές προϋποθέσεις που απαιτούνται. Να ξέρετε ότι το εξωιδρυματικό επίδομα (παραπληγίας) το δικαιούνται όλοι, ασφαλισμένοι (άμεσοι κι έμμεσοι), ανασφάλιστοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι. Οι ασφαλισμένοι το δικαιούνται από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό, ενώ οι ανασφάλιστοι και οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο το δικαιούνται από την Πρόνοια.Λίγες ερωτήσεις λοιπόν, αλλά ουσιαστικές.Ερώτηση:
 Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας και λαμβάνω το εξωιδρυματικό επίδομα. Προχθές που πήγα να εισπράξω την επιταγή (ΙΚΑ) με ενημέρωσαν ότι δεν μου το δίνουν επειδή κάνω θεραπεία ενδονοσοκομειακά. Πράγματι, χρειάζεται να είμαι κάποιες ώρες στο νοσοκομείο επειδή η θεραπεία μου γίνεται ενδοφλέβια. Δεν ξέρω τι να κάνω και πως να κινηθώ επειδή αυτά τα χρήματα μας είναι αναγκαία αφού πρόσφατα πέθανε ο πατέρας μου και η μητέρα μου έχει σταματήσει από τη δουλειά της.

Σας παρακαλώ, πείτε μου, τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση:
Δυστυχώς, μας σταματάει η Εγκύκλιος ΙΚΑ αρ.39 /2013 με θέμα: «Κοινοποίηση της με αριθ. Φ11321/1119/79/27.3.2013 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την αναστολή καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγικών – τετραπληγικών, σε περίπτωση νοσηλείας για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα. Τροποποίηση της με αριθ. Φ9/οικ.909/22.6.1983 Υπουργικής Απόφασης.»
η οποία απορρέει από σχετική υπουργική απόφαση (αναφέρεται μέσα) και από τον συνδυασμό του κανονισμού ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον οποίο η οποιαδήποτε θεραπεία σε νοσοκομείο με έξοδα του ΙΚΑ θεωρείται νοσηλεία.

Επικαιροποίηση, 20/08/2015:
Σύμφωνα με την πρόσφατη αλλαγή που έφερε ο Ν.4331/2015, άρθρο 7, ισχύει η αναστολή του εξωιδρυματικού πλέον μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος νοσηλευτεί για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Ισχύει γενικώς για νοσηλευτικά ιδρύματα όταν ο ασφαλιστικός φορέας καταβάλλει σ΄αυτά τη δαπάνη για τη νοσηλεία.
Ισχύει η νεότερη εγκύκλιος: Αρ. Πρωτ. Φ80000/οικ.36488/1240, 25.08.2015
----------------------------------------------------------------------------

Ερώτηση:
'Eχω σκλήρυνση κατά πλάκας με ποσοστό αναπηρίας που κρίθηκε ξανά, πριν δύο μήνες, 75%. Παίρνω το εξωιδρυματικό επίδομα και μου έκαναν πρόταση κάποιοι φίλοι να δουλέψω μαζί τους. Εργασία που είμαι ικανός για αυτήν. 'Εχω κίνδυνο να σταματήσει να μου καταβάλλεται το επίδομα αν ξεκινήσω να εργάζομαι; Ο μισθός θα είναι ελάχιστος και ο κύριος λόγος που επιθυμώ να εργαστώ είναι καθαρά ψυχολογικός. Πιστεύετε ότι θα μου δημιουργηθεί πρόβλημα με το επίδομα;

Απάντηση:
 Υπήρχε ένας παλαιότερος νόμος, ο Ν.1469/84, όπου με το άρθρο 21, με λίγα λόγια, μας έλεγε ότι σε περίπτωση απασχόλησης, αν το ποσό του μισθού δεν ξεπερνάει το 50πλάσιο του ποσού του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, τότε το εξωιδρυματικό μειώνεται στο μισό.

  Όμως, αργότερα το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με το άρθ.32 του Ν.1876/90 κι έτσι, ορίστηκε ότι σε περίπτωση εργασίας αυτών που λαμβάνουν το επίδομα, οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί εξακολουθούν να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του επιδόματος.

 Επίσης, με το άρθ. 18 του Ν.2072/92 ορίστηκε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν παίρνουν εξωιδρυματικό επίδομα διατηρούν :
→ το επίδομα τους έστω και αν εργάζονται ή απασχολούνται
→ το δικαίωμα για παροχές ασθενείας ως μέλη οικογενείας (δυνατότητα επιλογής φορέα)

------------------------------------------------------------------------------

Ερώτηση:
Το παραπληγικό επίδομα (67%) αναπηρίας, φορολογείται; Λένε ότι απαλλάσσεται μόνο αν έχεις 80% αναπηρίας.

Απάντηση:
Το εξωιδρυματικό επίδομα είναι από τα ρητά αφορολόγητα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος (Ν.4172/2014 άρθρο 14).

-------------------------------------------------------------------------------

Ερώτηση:
 Λαμβάνω το εξωιδρυματικό επίδομα, αλλά κάθε φορά πρέπει να ανανεώσω σε διάρκεια την απόφαση του ΚΕ.Π.Α περνώντας από Υγειονομική Επιτροπή. Υπάρχει τρόπος να το μονιμοποιήσω;

Απάντηση:
 Αγαπητέ φίλε, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται μονιμοποιήση του εξωιδρυματικού επιδόματος, όμως υπάρχει μονιμοποίηση στη διάρκεια της αναπηρίας όταν αυτή προβλέπεται έτσι από τις σχετικές διατάξεις που ορίζουν τις μονιμες αναπηρίες.

-------------------------------------------------------------------------------

Ερώτηση:
 Έχω μονό ακρωτηριασμό που επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους.
Δικαιούμαι το εξωιδρυματικό επίδομα;

Aπάντηση:
 Αλλαγή στις προϋποθέσεις χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος σε περιπτώσεις ακρωτηριασμού (παρ. 4).
 Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. ε’ της παρ. 2 του άρθ. 5 του ν. 3232/2004, το εξωιδρυματικό επίδομα του άρθρου 42 του ν. 1140/81 δικαιούνται, μεταξύ άλλων και όσοι έχουν πλήρη ακρωτηριασμό ενός άνω ή ενός κάτω άκρου, το οποίο δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους (εγκ. 53/2004), με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
 Από τη δημοσίευση της παρ. 4 του άρθ. 26 του ν. 4075/2012, δηλαδή από 11/04/2012, δεν υφίσταται πλέον η προϋπόθεση της περ. ε’ της παρ. 2 του ν.3232/2004, δηλαδή δεν εξετάζεται το θέμα της εφαρμογής τεχνητού μέλους, προκειμένου να χορηγηθεί το εξωιδρυματικό επίδομα.

Σ' αυτή την περίπτωση θα χορηγηθεί κατά το ήμισυ, δηλαδή 10 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»


http://logistis-amea.blogspot.com

2 σχόλια:

 1. Καλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτησω το εξής: Ο πατερας μου ειναι συνταξιουχος γηρατος ΟΓΑ. Διαγνωστηκε με ALS πέρασε ΚΕΠΑ και δικαιουται εξωιδρυματικο επίδομα. Η πιστοποιηση απο τα ΚΕΠΑ λήγει στις 31/10/2015. Θα πρέπει να ξανακαταθεσω δικαιολογητικα στον ΟΓΑ για να παρει παραπεμπτικο απο τον ΟΓΑ και να ξαναπεράσει ΚΕΠΑ? Στον ΟΓΑ μου ειπαν πως δεν χρειαζεται θα έρθει επιστολή σπίτι ενώ απο τα ΚΕΠΑ μου ειπαν πως πρεπει να ξανακαταθεσω δικαιολογητικα απο την αρχη. Τι ισχύει? Το επίδομα αν και εχει εγκριθει δεν εχει πιστωθει ακόμα. Θα το πάρει αναδρομικα για την χρονικη διάρκεια που οριζει η πιστοποίηση ΚΕΠΑ οτι ειναι αναπήρος? Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλησπέρα σας.
   Λογικά ο ΟΓΑ θα σας καλέσει μέσα στο τρίμηνο πριν τη λήξη της απόφασης αναπηρίας του ΚΕ.Π.Α για να κάνετε αίτηση ανανέωσης του εξωιδρυματικού επιδόματος και για να εξεταστείτε εκ νέου από την υγειονομική επιτροπή των ΚΕ.Π.Α.
   Αν δείτε ότι ο ΟΓΑ δεν σας ειδοποιεί τότε πηγαίνετε εσείς οπωσδήποτε ΠΡΙΝ ΤΙΣ 31/10/15 για να υποβάλλετε αίτηση ανανέωσης ΣΤΟΝ ΟΓΑ.
   Υποχρεωτικά θα σας χορηγήσει με το παραπεμπτικό ώστε να μην πληρώσετε παράβολο στο ΚΕ.Π.Α.

   Διαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/