Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Φορολογική μεταχείριση προνοιακών παροχών ΑμεΑ

Επικαιροποίηση 5 Ιουνίου 2020:

Κατόπιν της νέας εγκυκλίου της ΑΑΔΕ Ε.2077/2020 [04-06-2020], με την οποία ξεκαθαρίζεται, παύοντας κάθε αντίθετη θέση, ότι τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ, δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, δημοσιεύσαμε νέο άρθρο προς αντικατάσταση του παρόντος.

Το νέο μας άρθρο εδώ:   Χειρισμός των προνοιακών επιδομάτων (ΑμεΑ) στη φορολογική δήλωση

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κατόπιν της αναφοράς μας σε αυτόν, ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη, ως Πλαίσιο Προαγωγής για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, προκαλώντας απαντητικό έγγραφο από την ΑΑΔΕ.



Στις 23.04.2020 είχαμε υποβάλει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη επικαλούμενοι την ειδική αρμοδιότητα που του έχει ορισθεί ως Πλαίσιο Προαγωγής για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (CRPD), προκειμένου να βγει να προστατέψει το δικαίωμα στην πληροφορία που πρέπει να έχουν τα ΑμεΑ, βάσει του άρθρου 9 και του άρθρου 21 της Σύμβασης, ν. 4074/2012, ν. 4488/2017, επίσης βάσει του άρθρου 21 του Συντάγματος, διότι δεν νοείται τα ΑμεΑ να είναι τα τελευταία που ενημερώνονται κι ακόμα να μένουν ανενημέρωτα για τα ποσά που έλαβαν για τις παροχές τους εντός του έτους 2019, και για το πώς θα συμπληρώσουν σωστά τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σχετική η επιστολή μας προς τους αρμόδιους φορείς και υπουργούς που είχε προηγηθεί στις 18.04.2020.

Με την αναφορά μας υπενθυμίσαμε επίσης ότι ο ΣτΠ, πέρυσι, είχε επισημάνει στην ΑΑΔΕ να εκδώσει σαφή οδηγία για τα προνοιακά επιδόματα στη φορολογική δήλωση - πράγμα που όμως δεν έγινε. Επίσης, είχε επισημάνει στους αρμόδιους υπουργούς να προσαρμόσουν τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος αφού υπήρξε νομοθετική παρέμβαση στα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ που όριζε ότι δεν αποτελούν εισοδήματα - πράγμα που επίσης δεν έγινε.

Ο ΣτΠ μας απάντησε χωρίς όμως να έχουμε λάβει ακόμα την απάντηση που αναφέρει ότι μας έστειλε και η ΑΑΔΕ (θα ενημερώσουμε μόλις μας κοινοποιηθεί) σε σχετικό αίτημά μας.

Απ' ό,τι μας ενημερώνει ο ΣτΠ, η ΑΑΔΕ απαντάει ότι τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ φέτος θα δηλωθούν στους προαιρετικούς κωδικούς 429-430, οι οποίοι δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη.

Προκαλεί όμως ιδιαίτερη εντύπωση ότι το 2013, η τότε ΓΓΔΕ, σε ερώτημα που της είχα υποβάλει προσωπικά, πριν το καθεστώς της «εισοδηματικοποίησης» των προνοιακών επιδομάτων για ΑμεΑ, είχε απαντήσει διευκρινίζοντας ότι αυτά δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 διότι δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος. Υπόψη ότι τα ποσά που δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 μειώνουν την ετήσια δαπάνη ενώ τα ποσά που δηλώνονται στους κωδικούς 429-430 δεν τη μειώνουν.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ ουδέποτε έφεραν τα γενικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εισοδήματος (με παλαιότερες πάγιες θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, προ μνημονίων), ωστόσο, τις τελευταίες χρονιές αντιμετωπίστηκαν ως εισοδήματα με συνέπεια την απώλεια παροχών και δικαιωμάτων - πολιτική που όμως παραπέμπει σε πρακτικές μισαναπηρισμού (με την επιστημονική έννοια του όρου).

Ολοκληρώνοντας, ο ΣτΠ μας ενημερώνει ότι ο ΟΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει τις σχετικές ενέργειες για να αναρτήσει το ταχύτερο δυνατό όλα τα email των Κέντρων Κοινότητας, έτσι όπως το είχαμε ζητήσει με επιστολή μας στις 18.04.2020.

Η επιστολή του ΣτΠ: https://drive.google.com/open?id=1CAibYZ2HRprELOuhZNFmFk3AAB5U7FhZ


Ανδρέας Μπαρδάκης,
ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας "Συνήγορος των ΑμεΑ"


http://logistis-amea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/