Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Ας μιλήσουμε λίγο για την Κάρτα Αναπηρίας

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας.
 
 Επικαιροποίηση, 1.11.2019: Λάβαμε επιστολή από τον Συνήγορο του Πολίτη εφόσον φροντίσαμε να ενημερωθεί και ο νέος Υπουργός Επικρατείας για το θέμα.


30 Οκτωβρίου 2019 Αριθμ. Πρωτ.: 261305/53467/2019
 
Αγαπητέ Κύριε,
Όπως γνωρίζετε, ο Συνήγορος του Πολίτη, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 259807/26269/29.05.2019 έγγραφό του, είχε απευθύνει στον Υπουργό Επικράτειας, κο X. Βερναρδάκη πρόταση για την εξέταση του ενδεχομένου θεσμοθέτησης Κάρτας Αναπηρίας, με την οποία επιδιώκεται τόσο η ευχερής εξυπηρέτηση των κατόχων της στις συναλλαγές τους με υπηρεσίες του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όσο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, κατά την διαδικασία χορήγησης παροχών, διευκολύνσεων ή πλεονεκτημάτων που συνδέονται με την αναπηρία.
Σας ενημερώνω ότι, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Επικράτειας κ. Γ. Γεραπετρίτη, ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε εκ νέου το ανωτέρω ζήτημα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θα συνεχίσει να παρακολουθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένοντας την ανταπόκριση του Υπουργού. Τυχόν εξέλιξη επί του θέματος, θα την πληροφορηθείτε από την ιστοσελίδα της Αρχής (
www.synigoros.gr).

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείξατε στον Συνήγορο του Πολίτη και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε μελλοντική αιτούμενη διαμεσολάβηση στο πλαίσιο των κατά νόμο οριζόμενων αρμοδιοτήτων μας.

 Μετά από τις πολλές δεκάδες αναφορές που υποβάλαμε στα μέσα Μαΐου, στον Συνήγορο του Πολίτη, ενδεχομένως περισσότερες από εκατό ή εκατόν είκοσι, για το θέμα της Κάρτας Αναπηρίας, φαίνεται ότι μέσα από τη μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα για ΑμεΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ πετύχαμε αυτό που εδώ και είκοσι τρία χρόνια δεν πέτυχε κανένας άλλος φορέας:

Την αποτελεσματική παρέμβαση εκ μέρους του ΣτΠ, ο οποίος απηύθυνε επιστολή στον Υπουργό Επικρατείας, Συντονιστικό Μηχανισμό για την Αναπηρία. 

 Το αποτέλεσμα από αυτό θα είναι, ενδεχομένως από την ερχόμενη Κυβέρνηση (αφού είμαστε σε περίοδο προ βουλευτικών εκλογών), να νομοθετηθεί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και στην Ελλάδα, η οποία θα διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ, με απόλυτο σεβασμό στα ευαίσθητα δεδομένα της υγείας τους, στους τομείς του Πολιτισμού, της Ψυχαγωγίας, του Αθλητισμού και των Μεταφορών.

Φυσικά, θα αναγνωρίζεται από κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ που θα συμμετέχει στο σύστημα.

Προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο από:

το Βέλγιο,
την Κύπρο,
την Εσθονία,
τη Φινλανδία,
την Ιταλία,
τη Μάλτα,
τη Σλοβενία,
τη Ρουμανία.

Σχετικό και το άρθρο μας, με θέμα:
«
Ποια κάρτα αναπηρίας; H παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη ΔΕΝ ικανοποιεί την εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των ΑμεΑ»



Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα,
Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας
STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
https://www.facebook.com/groups/2248803318568242/

 http://logistis-amea.blogspot.com/

7 σχόλια:

  1. Μπραβο.Ωραια πραγματα.Αντε να παμε λιγο μπροστα.Εχουμε πισω πολυ πισω στα θεματα ευαισθησιας,ειδικα με τους Αμεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακαλώ ζητήστε να δωθεί μια παράταση για την έκδοση της κάρτας ΑΜΕΑ, που έληξε 31/10/2019.
    Κάποιοι δεν πρόλαβαν την ημερομηνία και δεν έχουν την κάρτα.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας δωθεί μια παράταση για την κάρτα ΑΜΕΑ που έληξε στις 31/10/2019..
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τι ποσοστο δινεται η καρτα;και απο που την παιρνουμεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/