Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Απασχόληση συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων μετά από τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 5157/2024

Αφού πλέον ξεκαθαρίστηκε, βάσει των απαντήσεων που λάβαμε από e-ΕΦΚΑ και από Υπουργείο Εργασίας, για τους συνταξιούχους αναπηρίας που διορίζονται στο δημόσιο ή προσλαμβάνονται με συμβάσεις απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ), μέσω των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, ότι δεν διακόπτεται πλέον η σύνταξή τους, θέτουμε τώρα σχετικά ερωτήματα και στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να απαντηθούν όλες οι απορίες σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους (μόνιμους ή με ΙΔΑΧ) όσον αφορά την αντιμετώπιση που θα έχουν από τις υπηρεσίες τους, είτε πρόκειται για τις περιπτώσεις που επιθυμούν να προβούν σε συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, είτε πρόκειται για τους ήδη συνταξιούχους αναπηρίας που διορίζονται ή προσλαμβάνονται στο δημόσιο, μετά από τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 5157/2024, σύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτείται πια να διακόπτουν την απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι που προβαίνουν σε συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο.

Ακολουθεί η επιστολή που απευθύναμε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Προς:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπόψιν:

Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης,
κ. Ιωάννη Φουστανάκη
E-mail: ggd@ypes.gov.gr

Από το Ιδιαίτερο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης
έλαβε τον αριθμό πρωτοκόλλου Γ.Γ. 10/08.01.2025
και προωθήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Γ.Δ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα,
κ. Ελένης Ρούφου
κ. Π. Καραγεώργη
E-mail: p.karageorgi@ydmed.gov.gr, hrd@ydmed.gov.gr

Δ/νση Διοίκησης - Κεντρικό πρωτόκολλο
E-mail: info@ypes.gr

Έλαβε τον αρ. πρωτ. 355/9-1-2025 από το Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης και Εξυπηρέτησης Πολίτη [gramatia@ypes.gr] και προωθήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών [grammateia@ydmed.gov.gr] (τ. Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης), λόγω αρμοδιότητας.


ΑΙΤΗΜΑ

Θέμα: «Αντιμετώπιση υπαλλήλων με αναπηρία μετά από τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 5157/2024»


Αξιότιμοι κύριοι,
με τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 43, ν. 5157/2024, τροποποιήθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 11Α του Ν. 4387/2016, περί συντάξεως λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο με τη διαγραφή των λέξεων «έχουν διακόψει με οποιονδήποτε τρόπο την υπακτέα στην ασφάλιση εργασία ή απασχόληση ή ιδιότητά τους και», προκειμένου αυτές να εναρμονιστούν προς το νέο νομοθετικό πλαίσιο απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας (άρθρο 20 ν. 4387/2016), σύμφωνα με το οποίο, οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, μεταξύ άλλων, λόγω αναπηρίας, που αναλαμβάνουν υπακτέα σε ασφάλιση απασχόληση, συνεχίζουν κατά τη διάρκεια αυτής να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα.

Επιπλέον, σε ερώτημα που θέσαμε, με θέμα «Ερώτηση σχετικά με τη διακοπή της σύνταξης αναπηρίας στην περίπτωση διορισμού ή πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ», σύμφωνα με τις απαντήσεις που λάβαμε, από τον e-ΕΦΚΑ (Α.Π. 1557193/ 06.11.2024) και από το Υπουργείο Εργασίας (Α.Π. 50538/14.11.2024), τις οποίες σας επισυνάπτουμε με το παρόν, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας ή επαγγελματική νόσο, οι οποίοι αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση απασχόληση, χωρίς κάποιο περιορισμό αν η εργασία παρέχεται σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, συνεχίζουν κατά την διάρκεια αυτής να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον e-ΕΦΚΑ, για τον οποίο, είναι άνευ σημασίας, αν ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας εργασθεί στο Δημόσιο ή στον Ιδιωτικό τομέα ούτε ενδιαφέρει το είδος της εργασιακής του σχέσης (μόνιμη , με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή αορίστου χρόνου κ.λ.π.).

Λαμβάνοντας υπόψη τη διάταξη του Ν. 4387/2016, άρθρο 4, παρ. 1β, σύμφωνα με την οποία, για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, διαπιστώνουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, άρθρο 1, παρ. 1, σύμφωνα με τον οποίο και σε σχέση πάντα με την αναπηρία-ανικανότητα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, για να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει είτε να κριθούν ανίκανοι για την υπηρεσία τους και να απολυθούν, είτε να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, με παραίτηση, εφόσον ανήκουν στην κατηγορία των πασχόντων από τις «ειδικές παθήσεις» (παραπληγικοί, τετραπληγικοί, τυφλοί, νεφροπαθείς , πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κ.λ.π.), εφόσον γι’ αυτούς συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Όπως ήδη γνωρίζετε και για τις δύο περιπτώσεις (ανικανότητα ή ειδικές παθήσεις) η σύνταξη θεωρείται γήρατος.

Έτσι όμως τώρα μοιάζει σαν να δημιουργούνται δύο άνισες μεταξύ τους κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων -αναφερόμαστε πάντα σε υπαλλήλους που είναι ικανοί να ασκούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα- αφού η μία κατηγορία είναι οι ήδη συνταξιούχοι αναπηρίας που διορίζονται στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι πλέον διατηρούν τη σύνταξη αναπηρίας τους, ενώ η άλλη κατηγορία, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με αναπηρία, ικανοί πάραυτα να ασκούν την υπηρεσία τους, που όμως δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν για την αναπηρία τους αν δεν εξέλθουν προηγουμένως από την υπηρεσία τους.

Κατηγορία Α: Μόνιμοι τακτικοί υπάλληλοι που υπηρετούν και λαμβάνουν ταυτόχρονα με τον μισθό τους και σύνταξη αναπηρίας.

Κατηγορία Β (η αδικημένη): Μόνιμοι τακτικοί υπάλληλοι που υπηρετούν και δεν μπορούν να δικαιωθούν και να λάβουν οποιαδήποτε σύνταξη αν πρώτα δεν εξέλθουν από την υπηρεσία τους.

Επίσης, όσον αφορά τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 8, Ν. 3801/2009, η χορήγηση αναρρωτικής άδειας, χωρίς αποδοχές, στο προσωπικό Ι.Δ.Α.Χ. με προσωρινή αναπηρική σύνταξη.


Κατόπιν των ανωτέρω,
σας υποβάλουμε με το παρόν τα εξής εύλογα ερωτήματα,
εφιστώντας πάντα την προσοχή σας και στις διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος που προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (κυρωμένης με τον Ν. 4074/2012), άρθρο 27, Εργασία και Απασχόληση.


ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Μετά από τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 43, ν. 5157/2024,

1.  Πώς θα αντιμετωπίζονται, υπό την έννοια της διαχείρισης προσωπικού, από τις υπηρεσίες τους, στο εξής, οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι (οι οποίοι έχουν κριθεί, παρά την αναπηρία τους, ότι έχουν την κατάλληλη υγεία για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους στις συγκεκριμένες θέσεις που θα αναλάβουν να καλύψουν),  που ήδη λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο;

2.  Πώς θα αντιμετωπίζονται,
υπό την έννοια της διαχείρισης προσωπικού, από τις υπηρεσίες τους, στο εξής, οι μόνιμοι υπάλληλοι (οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν την κατάλληλη υγεία για να ασκούν τα καθήκοντά τους) που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν[1]  λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο;

3.  Πώς θα αντιμετωπίζονται, υπό την έννοια της διαχείρισης προσωπικού, από τις υπηρεσίες τους, στο εξής, οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, με σύμβαση απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) (οι οποίοι έχουν κριθεί, παρά την αναπηρία τους, ότι έχουν την κατάλληλη υγεία για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους στις συγκεκριμένες θέσεις που θα αναλάβουν να καλύψουν), όταν πρόκειται για:

α) ήδη συνταξιούχους αναπηρίας προσωρινά,
β) ήδη συνταξιούχους αναπηρίας εφόρου ζωής;

Στους συνταξιούχους της α) περίπτωσης, θα τους χορηγείται κατευθείαν με την πρόσληψή τους και αναρρωτική άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 8, Ν. 3801/2009;  

Εάν ναι, τότε τι νόημα έχει η πρόσφατη προκήρυξη 6Κ/2024 ΑΣΕΠ, η οποία θεσπίστηκε αποκλειστικά για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), για θέσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, αφού δεν θα μπορεί να έχει εφαρμογή γι’ αυτούς;

Οι συνταξιούχοι της β) περίπτωσης πώς θα αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες τους; Θα αναλαμβάνουν κανονικά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή θα απολύονται;

4.  Τέλος, πώς θα αντιμετωπίζονται, υπό την έννοια της διαχείρισης προσωπικού, από τις υπηρεσίες τους, στο εξής, οι υπάλληλοι που ήδη απασχολούνται με σύμβαση απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ), αμέσως μετά που θα συνταξιοδοτούνται[2]  λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, είτε αυτή θα είναι προσωρινή είτε εφόρου ζωής;

Ευελπιστώντας να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα ώστε να μην εγείρονται ζητήματα άνισης μεταχείρισης, μεταξύ όμοιων περιπτώσεων αναπηρίας (ενδεχομένως λόγω ελλείψεων στη νομοθεσία που πρόσφατα θεσπίστηκε), παρακαλούμε για τις απαντήσεις σας σχετικά.


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για άτομα με αναπηρίες, «
Συνήγορος των ΑμεΑ» (106.000 μέλη μέχρι στιγμής).

E-mail επικοινωνίας:

 

 Κοινοποίηση:

ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία)
E-mail:
esaea@otenet.gr

 

 



[1] Σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο
(Ν. 4387/2016, άρθρο 11Α).

[2] Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν για την ιδιότητά τους αυτή τον εργοδότη τους.
(Ν. 4387/2016, άρθρο 20, παρ. 9)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι απαντήσεις που λάβαμε από Υπουργείο Εργασίας και e-ΕΦΚΑ

https://www.taxheaven.gr/news/69074/den-diakoptetai-h-syntaxh-anaphrias-se-periptwseis-diorismoy-sto-dhmosio-mesw-asep

 

17.03.2025 Επικαιροποίηση του άρθρου:

ΥΠΕΒΑΛΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 



Επειδή πέρασαν περισσότεροι από δύο μήνες χωρίς απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, επιδεικνύοντας αδιαφορία και μισαναπηρισμό, υποβάλαμε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, με επίκληση στην ειδική αρμοδιότητα που έχει, βάσει Ν. 4488/2017, ως "Πλαίσιο Προαγωγής" για την Εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του.

Η Αναφορά μας έλαβε τον αριθμό φακέλου υπόθεσης: 368114/17.03.2025

 
Το κείμενο της Αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη:


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη με επίκληση και στην ειδική αρμοδιότητα που έχει ως «Πλαίσιο Προαγωγής» (Ν. 4488/2017) για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Θέμα: «Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν απαντάει στα ερωτήματά μας σχετικά με την αντιμετώπιση υπαλλήλων με αναπηρία μετά από τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 5157/2024»

Αγαπητή Αρχή,
στις 08.01.2025 έστειλα επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να απαντηθούν όλες οι απορίες σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους (μόνιμους ή με ΙΔΑΧ) όσον αφορά την αντιμετώπιση που θα έχουν από τις υπηρεσίες τους, είτε πρόκειται για τις περιπτώσεις που επιθυμούν να προβούν σε συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, είτε πρόκειται για τους ήδη συνταξιούχους αναπηρίας που διορίζονται ή προσλαμβάνονται στο δημόσιο, μετά από τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 5157/2024, σύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτείται πια να διακόπτουν την απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι που προβαίνουν σε συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο.

Επειδή όμως έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες χωρίς να μου έχουν απαντήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες απευθύνθηκα, παρά μόνο με ενημέρωσαν για τους αριθμούς πρωτοκόλλων, ζητάω την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για το θέμα καθώς αφορά υπερατομικά δικαιώματα των ΑμεΑ, τα οποία χρειάζονται άμεσα να προστατευτούν.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

άμεσα ενδιαφερόμενος και θιγόμενος πολίτης με αναπηρία, δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ» (107.000 χιλιάδες μέλη), με το δικαίωμα επίσης που μου παρέχει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, άρθρο 33, παρ. 3.

Email επικοινωνίας:

Ακολουθεί η επιστολή που απηύθυνα στο Υπουργείο Εσωτερικών:

...

 ----------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΣΗΣ, ΥΠΕΒΑΛΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στην υπηρεσία Γραμματεία Πειραιώς 205
με τα ακόλουθα στοιχεία:

Αρ. Πρωτοκόλλου: 14225 ΕΙ 2025
Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 17/03/2025

ως εξής:

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας
 
Θέμα: «Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν απαντάει στα ερωτήματά μας σχετικά με την αντιμετώπιση υπαλλήλων με αναπηρία μετά από τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 5157/2024»

Αγαπητή Αρχή,
στις 08.01.2025 έστειλα επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να απαντηθούν όλες οι απορίες σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους (μόνιμους ή με ΙΔΑΧ) όσον αφορά την αντιμετώπιση που θα έχουν από τις υπηρεσίες τους, είτε πρόκειται για τις περιπτώσεις που επιθυμούν να προβούν σε συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, είτε πρόκειται για τους ήδη συνταξιούχους αναπηρίας που διορίζονται ή προσλαμβάνονται στο δημόσιο, μετά από τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 5157/2024, σύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτείται πια να διακόπτουν την απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι που προβαίνουν σε συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο.

Επειδή όμως έχουν περάσει περισσότερο από δύο μήνες χωρίς να μου έχουν απαντήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες απευθύνθηκα, παρά μόνο με ενημέρωσαν για τους αριθμούς πρωτοκόλλων, καταγγέλλω στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας το ζήτημα καθώς παραβιάζεται ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, Ν. 2690/1999, άρθρο 4, «Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση», ενδεχομένως τελείται και Παράβαση Καθήκοντος.

Με τη στάση τους αυτή, επίσης, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες καταγγέλλω, παραβιάζουν υπερατομικά δικαιώματα των ΑμεΑ, τα οποία χρειάζονται άμεσα να προστατευτούν (Άρθρο 21, του Συντάγματος και άρθρο 21 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, «Πρόσβαση στην Πληροφόρηση».

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

άμεσα ενδιαφερόμενος και θιγόμενος πολίτης με αναπηρία,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ» (107.000 χιλιάδες μέλη), με το δικαίωμα επίσης που μου παρέχει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, άρθρο 33, παρ. 3.

Email επικοινωνίας:

Ακολουθεί η επιστολή που απηύθυνα στο Υπουργείο Εσωτερικών:

...

23.03.2025 Επικαιροποίηση του άρθρου μας:

Ενημερωθήκαμε από μέλος της ομάδας μας, "Συνήγορος των ΑμεΑ", για την απάντηση που έλαβε από τον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ), σε δική του αναφορά.

Παρόλο που πρόκειται για μόνιμο υπάλληλο, που υπηρετεί στο δημόσιο (δεν πρόκειται δηλαδή για αναφορά από πολίτη), ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αρμοδιότητα και στους δημοσίους όταν προσβάλλονται δικαιώματα για την αναπηρία.

Επειδή όμως δεν είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα στη δημόσια διοίκηση, από τον αναφέροντα, ο ΣτΠ δεν δύναται να παρέμβει άμεσα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Παρακολουθεί όμως το θέμα καθώς έχουν υποβληθεί κι άλλες αναφορές κι επειδή έχει και την ειδική αρμοδιότητα ως "Πλαίσιο Προαγωγής" για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΣτΠ έχει προβεί σε διερευνητικές συζητήσεις ώστε να κατανοήσει τις απόψεις
των εμπλεκόμενων στην εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων διοικητικών οργάνων και ιδίως σε
ποιο βαθμό έχουν εκτιμηθεί όλες οι παράμετροι της εφαρμογής των διατάξεων αυτών για
τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, εάν έχει προσδιοριστεί η έκταση και το πεδίο
εφαρμογής, εάν διαφυλάσσονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των απασχολούμενων με χρόνο
δημόσιας υπηρεσίας, εάν είναι σαφής ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, και εάν έχει
εκτιμηθεί το γεγονός ότι ενδεχομένως δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες
απασχολούμενων σε δημόσιους φορείς ατόμων με αναπηρίες.

Μάλιστα, ο ΣτΠ αναφέρει ότι είχε εκτεταμένη συζήτηση στο πλαίσιο της
συνάντησης που πραγματοποιήθηκε για ζητήματα συντάξεων αναπηρίας με στελέχη της
Διεύθυνσης Παροχών Κύριας Σύνταξης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών
Ασφαλίσεων/Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 10.2.2025.

Από την μέχρι σήμερα διερεύνηση του τρόπου εφαρμογής του άρθρου 43
Ν.5157/2024 φαίνεται ότι δεν υφίσταται η ολοκληρωμένη εκτίμηση των διοικητικών οργάνων
σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή των διατάξεων αυτών για τους
απασχολούμενους στο Δημόσιο. Ειδικότερα, φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή η παράλληλη
ύπαρξη δυο απόλυτα διακριτών συστημάτων συνταξιοδότησης για τους απασχολούμενους
στο Δημόσιο, που διέπονται αφενός από τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων
(πδ 169/2007) αφετέρου από τις διατάξεις του Ν. 4387/2016, οι οποίες εμφανίζονται ως
συνταξιοδότηση με «διατάξεις ΕΦΚΑ». Η εφαρμογή ενός εκ των δύο αυτών συστημάτων
συνταξιοδότησης, για την υιοθέτηση ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα επιλογής του ασφαλισμένου, χωρίς να εξετάζεται η
ενδεχόμενη απαραίτητη αλληλεπίδρασή τους, και κυρίως χωρίς να είναι σαφείς οι συνέπειες
που μια ενδεχόμενη τέτοια επιλογή θα έχει αφενός στην υπηρεσιακή κατάσταση και
μισθολογική εξέλιξη του απασχολούμενου στο Δημόσιο, αφετέρου ως προς το ύψος των
συνταξιοδοτικών παροχών που χορηγούνται.

Επίσης, δεν προκύπτει εάν έχει προηγηθεί η συνεργασία με αρμόδια διοικητικά
στελέχη των δημοσίων φορέων απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες είτε σε επίπεδο
κεντρικής διοίκησης (Υπουργείο Εσωτερικών) είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ή Υπουργείων που εποπτεύουν φορείς με μεγάλο αριθμό απασχολούμενων, όπως το
Υπουργείο Παιδείας κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει διατυπωθεί προς το παρόν
συγκροτημένη τοποθέτηση αρμοδίων οργάνων αναφορικά με τις συνέπειες της εφαρμογής
των εν λόγω διατάξεων στην υπηρεσιακή κατάσταση των απασχολούμενων σε δημόσιους
φορείς ατόμων με αναπηρίες, κατάσταση που δεν συνάδει με την υποχρέωση της πολιτείας
για τη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου και συνεκτικού πλαισίου προστασίας για τα άτομα
με αναπηρίες.

Η επιστολή του ΣτΠ (19.03.2025)

Με την επιστολή αυτή, του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβεβαιώνονται οι υποψίες που είχαμε, ότι το ελληνικό κράτος, για ακόμα μια φορά, όσον αφορά τη δυνατότητα διατήρησης της σύνταξης αναπηρίας στην περίπτωση απασχόλησης, θέσπισε διατάξεις "στο πόδι", δηλαδή με αδικαιολόγητη βιασύνη και με επιφανειακό τρόπο, χωρίς να συνεκτιμήσει τα δικαιώματα των ΑμεΑ, χωρίς να αναλύσει τις συνέπειες των ρυθμίσεων που συνόδεψαν το σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς να συνεργαστεί με τον Υπουργό Επικρατείας (επειδή είναι ο Συντονιστικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ) και χωρίς να συμπεριλάβει ειδική ενότητα τεκμηρίωσης της συμβατότητας των προτεινόμενων ρυθμίσεων με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (βλ. "ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ" [Ν. 4488/2017, άρθρο 68].

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση του ΣτΠ και για τη δική μας αναφορά, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να παρέμβει άμεσα αφού έχει προηγηθεί πλήρες ερώτημα τεσσάρων περιπτώσεων, στο οποίο όμως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών δεν απάντησαν επιδεικνύοντας απαράδεκτο μισαναπηρισμό και παραβατικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/