Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Συνήγορος του Πολίτη αγνοεί την ύπαρξη του Κανονισμού Λειτουργίας ΚΕΠΑ;

Αναγκάζομαι να παρέμβω καταθέτοντας τις απόψεις μου στον Συνήγορο του Πολίτη για υπόθεση τρίτου (ατόμου με αναπηρία) αφού ο ΣτΠ, το "Πλαίσιο Προαγωγής" για την Εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ", φαίνεται ότι ακόμα αγνοεί την ύπαρξη του Κανονισμού Λειτουργίας ΚΕΠΑ που έχει εκδοθεί από το 2021 και εκδόθηκε ξανά αργότερα το 2022 (ΥΑ 83779/12-09-2022, ΦΕΚ Β' 4830/13-09-2022). Ακόμα αγνοεί ότι εκείνα τα "τρισέλιδα", νομικά πλέον, ορίζονται ως "Γνωμάτευση Αναπηρίας" του άρθρου 24 του Κανονισμού. Ο ΣτΠ φαίνεται επίσης να αγνοεί ότι η χορήγησή των αντιγράφων τους (Γνωματεύσεων Αναπηρίας) στους πολίτες είναι υποχρεωτική όταν το αιτούνται, όπως και κάθε άλλο στοιχείο του Διοικητικού Φακέλου Αξιολόγησής τους (άρθρο 27) ενώ βέβαια δεν αγνοεί ότι υπάρχουν επίσης πολλά νομοθετήματα αυξημένης ισχύος, το Σύνταγμα, μια Σύμβαση του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ, ένας Γενικός Κανονισμός ΕΕ, ένας Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, κτλ. έως ακόμα και ο Ποινικός Κώδικας!

Ο ΣτΠ, για κάποιον λόγο που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, απέφυγε να αναφέρει οποιαδήποτε διάταξη που υπάρχει στο δίκαιο -κάθε γενική διάταξη και κάθε ειδική- και βασίστηκε μονάχα σε μια παρωχημένη εγκύκλιο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, όμως, αχρηστεύεται ο αγώνας που έδωσα στο παρελθόν μέχρι να καταργηθεί η παράνομη ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, ένα μισαναπηρικό καθεστώς που διήρκεσε για δέκα περίπου χρόνια...

Για τον λόγο αυτό κι επειδή δεν μπορώ να δεχτώ ότι εν έτει 2023 υπάρχουν ακόμα ΚΕΠΑ που αρνούνται αναιτιολόγητα να χορηγήσουν, κατόπιν αιτήσεως, αντίγραφο δημοσίου εγγράφου στο οποίο ο πολίτης έχει έννομο συμφέρον και στο οποίο έχει γίνει επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων της υγείας του, πήρα το θάρρος και την απόφαση να παρέμβω με την ιδιότητα του πολίτη που ασκεί ακτιβισμό για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Ευχαριστώ τον κ. Παντελής.Δ Μωραϊτης που μας διέθεσε την επιστολή του ΣτΠ.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής που έστειλα στον ΣτΠ, την οποία κοινοποίησα και στον e-ΕΦΚΑ.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη»
press@synigoros.gr, kp@synigoros.gr

Υπόψιν:
- Ανδρέας Ποττάκης,
Συνήγορος του Πολίτη.

- Βέρα Θεοφυλάκτου,
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Προστασίας)
για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγείας.

- Αθανάσιος Νικολέντζος,
Ειδικός Επιστήμονας.

 

Θέμα: «Σχετικά με την υπόθεση υπ’ αρ. 335917/23371/2023, του κυρίου Παντελή Μωραΐτη».

 

Αξιότιμοι κύριοι,
κατόπιν πρόσφατης δημοσίευσης[1] του κ. Παντελή Μωραΐτη, της επιστολής του ΣτΠ προς
e-ΕΦΚΑ, υπ’ αρ. πρωτ. 335917/43692/2023 (14.09.2023), στη διαδικτυακή κοινότητα «Συνήγορος των ΑμεΑ», την οποία μου έχει κοινοποιήσει, καθιστώντας με κοινωνό στο ζήτημα, στο δεύτερο email (), το οποίο χρησιμοποιώ για παρόμοιους σκοπούς, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής σημαντικά και να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας:

Α) Παρατηρήσαμε ότι ο ΣτΠ επικαλείται ένα παρωχημένο έγγραφο (εγκύκλιος), το υπ’ αριθμ. 345925 έγγραφο του e-ΕΦΚΑ με ημερομηνία 23.12.2020, σύμφωνα με το οποίο διευκρινίζεται ότι «γνωστοποιούνται το σύνολο των αιτούμενων στοιχείων – ονομάτων ιατρών μελών ΑΥΕ και ΒΥΕ ΚΕΠΑ όταν τα αυτά αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος».

Β) Εδώ και δύο χρόνια, όμως, έχει εκδοθεί ο «Κανονισμός Λειτουργίας ΚΕΠΑ»[2] (Υπουργική Απόφαση), πρώτα το 2021 και μετά εκ νέου το 2022, δηλαδή πλέον ισχύει η Υπουργική Απόφαση, υπ’ αρ. 83779/2022 (ΦΕΚ Β' 4830/13-09-2022), σύμφωνα με την οποία, τα λεγόμενα «τρισέλιδα ή «αναλυτικές τρισέλιδες αποφάσεις», όπως τις αναφέρει ο ΣτΠ στο έγγραφό του, πλέον νομικά αναφέρονται ως «Γνωμάτευση Αναπηρίας» (Γ.Α.) του άρθρου 24 του Κανονισμού Λειτουργίας ΚΕΠΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Κανονισμού, παρ. 4:
«Η Γ.Α. υπογράφεται από το σύνολο των Ιατρών που συγκροτούν την Υ.Ε. και το Γραμματέα αυτής.»

Ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κανονισμού Στο ΚΕ.Π.Α.:

Άρθρο 27 Διοικητικός Φάκελος Αξιολόγησης

1. Στο ΚΕ.Π.Α. τηρείται, με φυσικό και ηλεκτρονικό τρόπο, ατομικός Διοικητικός Φάκελος Αξιολόγησης για κάθε πρόσωπο που αξιολογείται από το ΚΕ.Π.Α, ο οποίος περιλαμβάνει:
(α) τις αιτήσεις και τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά,
(β) τον Ιατρικό Εισηγητικό Φάκελο,
(γ) τις Γνωματεύσεις Αναπηρίας και τις Γ.Α.Π.Α.,
(δ) κάθε διοικητικό έγγραφο που αφορά στο φυσικό πρόσωπο και έχει περιέλθει στο ΚΕ.Π.Α. με οποιαδήποτε διαδικασία.

2. […]

3. Πρόσβαση στο Διοικητικό Φάκελο Αξιολόγησης έχουν:
(α) Τα μέλη και ο γραμματέας της αρμόδιας Υ.Ε. για την αξιολόγηση της αίτησης,
(β) ο Προϊστάμενος και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης,
(γ) η Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης για δειγματοληπτικό έλεγχο,
(δ) τα όργανα της Πολιτείας, τα οποία, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, διενεργούν έρευνα περί της ορθότητας και τήρησης της νομιμότητας κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και έκδοσης της Γ.Α.Π.Α.,

(ε) το υποκείμενο των προσωπικών δεδομένων.

4. Το υποκείμενο των προσωπικών δεδομένων μπορεί με αίτημά του να λάβει αντίγραφο του ατομικού Διοικητικού Φακέλου Αξιολόγησης. Σε περίπτωση που τηρείται φυσικό αρχείο, δεν επιτρέπεται η χορήγηση των πρωτοτύπων Γ.Α., Γ.Α.Π.Α. και Ιατρικών Εισηγητικών Φακέλων.

Επομένως, ο Συνήγορος του Πολίτη, ως Πλαίσιο Προαγωγής για την Εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, θα χρειαστεί να επικαλεστεί την ειδική νομοθεσία που προβλέπεται για τα Άτομα με Αναπηρίες όσον αφορά το δικαίωμά τους να αιτούνται τη χορηγία αντιγράφου εγγράφου στο οποίο έχουν έννομο συμφέρον και στο οποίο έχει γίνει επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων και των ευαίσθητων δεδομένων της υγείας τους ως υποκείμενα προσωπικών δεδομένων.

Συνοπτικά, με την αναιτιολόγητη άρνηση της χορήγησης αντιγράφου της Γνωμάτευσης Αναπηρίας τους, παραβιάζονται:
Η αρχή της διαφάνειας, η αρχή της χρηστής διοίκησης, το άρθρο 10, παρ. 3, του Συντάγματος, το άρθρο 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, το άρθρο 21 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ (πρόσβαση στην πληροφορία), ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ο Κανονισμός Λειτουργίας ΚΕΠΑ (ΥΑ 83779/2022), άρθρο 27.

Ενώ, αν πράγματι ισχύει ότι ο
e-ΕΦΚΑ αρνείται σιωπηρά και επιμένει αναιτιολόγητα να χορηγήσει τα αιτούμενα αντίγραφα των γνωματεύσεων αναπηρίας στον κ. Παντελή Μωραΐτη, κι εφόσον εξαντληθούν όλα τα μέσα επικοινωνίας, τότε, ενδεχομένως, η διεύθυνση της αρμόδιας υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ να έχει υποπέσει στη διάπραξη του ποινικού αδικήματος «Υπεξαγωγή Εγγράφων», ΠΚ 222, το οποίο, σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή απ’ οποιονδήποτε έχει υποπέσει στην αντίληψή του.

Προς δική σας ενημέρωση και για τη διευκόλυνση του έργου σας, αφού, βάσει της δικής μας αναφοράς, με την οποία πρώτοι καταγγείλαμε το παράνομο σύστημα αδιαφάνειας στα ΚΕΠΑ στον ΣτΠ (Υπόθεση Ανδρέα Μπαρδάκη, υπ' αρ. 266158/2019),[3] και στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές και στους αρμόδιους θεσμούς, διαπιστώνουμε σήμερα με λύπη και με αγανάκτηση ότι μάλλον η παράνομη πρακτική αδιαφάνειας στα ΚΕΠΑ, εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες, ακόμα δεν έχει λάβει οριστικό τέλος. Εμείς όμως, τα άτομα με αναπηρίες, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την οριστική κατάργησή της επειδή αποτελεί τη μεγαλύτερη προσβολή της προσωπικότητάς μας.
Ευχόμαστε βέβαια να κάνουμε λάθος και η υπόθεση να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό προς εξυπηρέτηση και δικαίωση του συμπολίτη μας με αναπηρία.

Η παρούσα επιστολή θα δημοσιευθεί προς ενημέρωση της κοινωνίας πολιτών με αναπηρίες.


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης.
Ακτιβιστής για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ» (94.000 μέλη).

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

- e-ΕΦΚΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
Τμ. Διευθέτησης Αναφορών σε Θέματα Παροχών σε χρήμα & ΚΕΠΑ
tm.anaf.kepa@efka.gov.gr

- e-ΕΦΚΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΕ.Π.Α. – ΑΓΡΙΝΙΟΥ
td.baitol@efka.gov.gr

- Μωραΐτης Παντελής 

 

Υ.Γ. Παρακαλώ κάθε επικοινωνία μαζί μου να διενεργείται αποκλειστικά και μόνο με τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας, βάσει Ν. 4727/2020, Ψηφιακή Διακυβέρνηση, άρθρο 29 & άρθρο 34.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/