Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Ζητούμε την παραίτηση τού κ. Ανδρέα Ποττάκη (από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη)

Καταγγελία "φωτιά" από τον διεθνολόγο, κ. Γεώργιο Σαρανταυγά, ο οποίος δηλώνει δημοσίως την πρόθεσή του να επιδώσει εξώδικο στον κ. Ανδρέα Ποττάκη καλώντας τον να παραιτηθεί από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη. Επίσης, ο κ. Σαρανταυγάς δηλώνει ότι θα καλέσει τη διάσκεψη των Προέδρων που ψήφισαν τον κ. Α. Ποττάκη να τον αποσύρουν από αυτή τη θέση. 

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Σαρανταυγά (αποποίηση ευθύνης):


Χαίρε Ανδρέα, σου στέλνω που έχει να κάνει με τρέχουσα δημοσίευσή σου κι αν θες το δημοσιεύεις. Είδα το post σου για το ενημερωτικό δελτίο του ΣτΠ και την αναφορά του σε ιατρικές γνωματεύσεις του ΚΕΠΑ.

Τον ποττάκειο Συνήγορο του Πολίτη δεν μπορούμε να τον ανεχόμαστε άλλο. Εδώ όμως δεν μιλάμε απλά για βρώμα, αλλά για εγκλήματα κατά της πλέον ευάλωτης πολυπληθούς ομάδας πληθυσμού. Πρέπει να πάρει η κεφαλή του ΣτΠ αυτό που της αξίζει, στη γλώσσα που της αρμόζει. Ο ποτάκειος Συνήγορος του Πολίτη είναι αποδεδειγμένα μια ορντινάτσα της πολιτικής συμμορίας που νέμεται την Αναπηρία. Ειδικά αυτός ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει να πάει στο εδώλιο ειδικού δικαστηρίου. Δεν έχει νόημα να περιμένει κάτι η αναπηρία από αυτόν τον πλήρως εξαρτημένο και ελεγχόμενο πλέον προσωποπαγή θεσμό. Όταν, μετά από όσα έχουν γίνει, έρχεται και ονομάζει τις αποφάσεις πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας του ΚΕΠΑ "ιατρικές γνωματεύσεις", τότε είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την πολιτεία και μπερντές του σφαγείου της αναπηρίας.

Αν πάμε αρκετά χρόνια πιο πίσω, το 2013, ο τότε Βοηθός ΣτΠ Ιωάννου σε έγγραφό του (επισυνάπτω το σχετικό απόσπασμα) προς τη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΚΕΠΑ αναλύει το χαρακτήρα των γνωματεύσεων αναπηρίας του ΚΕΠΑ και τεκμηριώνει τη θέση ότι οι αποφάσεις αυτές είναι διοικητικές αποφάσεις και όχι ιατρικές πράξεις. Αυτά που λέει τώρα ο Συνήγορος Ποττάκης που τα έμαθε; Αποκλείεται να έμαθε αυτά στην Οξφόρδη. Στην εξωφόδρα της Κουμουνδούρα ναι, διότι αυτή τον τοποθέτησε εκεί που τον τοποθέτησε. Το κακό είναι ότι συνεχίζει να τον κρατάει εκεί και η Πειραιώς. Ετσι είναι όταν είσαι ασπόνδυλος και βολικός με όλους.

Ε λοιπόν, δεν μπορεί να συνεχίζει να μας δουλεύει έτσι ο κ. Ποττάκης. Να βγει στη μάχιμη δικηγορία και να δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, εκεί που δεν θα έχει καμία ασυλία. Μετά και από αυτό, και δεδομένης της από τον νόμο (4488/2017) υποχρέωσης του ΣτΠ να προστατεύει τα δικαιώματα των ΑμεΑ, είμαι υποχρεωμένος να στείλω εξώδικο στον κ. Ποττάκη και στο μαγαζί του.

Και τον καλώ από τώρα να παραιτηθεί ή μάλλον καλώ τη Διάσκεψη των Προέδρων που τον ψήφισαν για τη θέση αυτή να αποσύρουν άμεσα το αγαπημένο παιδί της αριστερο-κεντρο-δεξιάς από το Θεσμό.

11 Ιουλίου 2020

Γεώργιος Σαρανταυγάς
Διεθνολόγος Σύζυγος Ατόμου με Σύνδρομο Asperger


Ο
Συνήγορος τού Πολίτη (ΣτΠ) έχει αναδειχθεί τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια σε σοβαρό πρόβλημα για την αναπηρία. Κι όταν λέμε πρόβλημα, εννοούμε θεσμικό εμπόδιο και κόμβος εκτροπής των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Δεν νοείται, πρωτίστως, Συνήγορος τού Πολίτη με Αναπηρία και Συνήγορος Υγείας τού Πολίτη να κρύβεται πίσω από ασυλίες και να πηγαινοφέρνει σε δημόσιες υπηρεσίες γλυκανάλατες "απόψεις" διαιωνίζοντας την σφαγή στην αναπηρία. Ο Συνήγορος τού Πολίτη απολαμβάνει από τον ν. 3094/2003 ασυλίας για τις πράξεις και τις απόψεις του στο πλαίσιο διαμεσολάβησης επί των αναφορών που λαμβάνει και χειρίζεται. [Ο Συνήγορος του Πολίτη και οι Βοηθοί Συνήγοροι δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή πράξη που διενήργησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται κατόπιν εγκλήσεως μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση ή παραβίαση του απορρήτου», αρθ. 1 παρ. 2, ν. 3094/2003].

Επί χρόνια, από το 2013, ο ΣτΠ απέφευγε να βγάλει ειδική έκθεση για την πλέον πολυπληθή ευάλωτη κοινωνική ομάδα, τα ΑμεΑ. Το 2017, έρχεται ο νομοθέτης και αναθέτει στο ΣτΠ το ρόλο τού θεματοφύλακα τής Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Τον καθιστά, με το νόμο 4488/2017, μαζί με την ΕΣΑμεΑ, Πλαίσιο Προαγωγής τής Σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣτΠ και η ΕΣΑμεΑ αποκτούν αυξημένες αρμοδιότητες, υποχρεώσεις συνεργασίας με συναρμόδιους φορείς, υποχρέωση ελέγχου συμβατότητας νομοθετημάτων και πολιτικών με τη Σύμβαση, υποχρέωση να παρακολουθούν την Εφαρμογή τής Σύμβασης μαζί με τα ΑμεΑ, υποχρέωση να λαμβάνουν και να διαχειρίζονται αναφορές σε σχέση με παραβίαση δικαιωμάτων ΑμεΑ, κλπ.

Όταν και αφού ο ΣτΠ ανέλαβε μια τόσο σημαντική αρμοδιότητα θα έπρεπε να αναθεωρηθεί και ο ιδρυτικός του νόμος (3094/2003), ώστε να ισχυροποιηθεί ο ελεγκτικός και παρεμβατικός του ρόλος, αλλά και να περιοριστεί η ασυλία του. Διότι όταν φτάνει το Πλαίσιο Προαγωγής της Σύμβασης να παραβιάζει τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες δημιουργείται μείζον ζήτημα δημοκρατικής τάξης, ξέχωρα από το ηθικό ζήτημα που συνεπάγεται η πολιτικο-διοικητική μεθόδευση ελέγχου των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ας μην μιλήσουμε, που και αυτό είναι εξόχως σημαντικό, για το γεγονός ότι στον προσωποπαγή θεσμό τού ΣτΠ, τοποθετήθηκε από την Κυβέρνηση Τσίπρα ένα πρόσωπο που δεν πληροί το κριτήριο της Ανεξαρτησίας, καθώς κατείχε προηγουμένως τη θέση τού προϊστάμενου τού νομικού γραφείου του τ. πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΣτΠ επιμελώς αποφεύγει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του την ειδική και αυξημένη αρμοδιότητά του ως Συνήγορος των ΑμεΑ στο πλαίσιο εκτέλεσης των υποχρεώσεων τού ν. 4488/2017. Το ίδιο κάνει και η ΕΣΑμεΑ. Το καλοκαίρι τού 2019, με πολλή καθυστέρηση, ο ΣτΠ έστειλε την αναφορά του (shadow report) στα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με την κατάσταση της αναπηρίας στη χώρα. Εκεί απέκρυψε το μείζον πρόβλημα της αναπηρίας που είναι το ΚΕΠΑ, η ανωνυμία των ιατρών, η ατιμωρησία και η "συμπεφωνημένη ασυλία" των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών από κυρώσεις (ποινικές και πειθαρχικές) όταν κακομεταχειρίζονται και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Παρέλειψε να αναφέρει ότι οι Υγειονομικές Επιτροπές είναι διοικητικά όργανα και όχι ιατρικά συμβούλια (σ.σ. εκδίδουν γνωματεύσεις αναπηρίας και όχι ιατρικές γνωματεύσεις). Παρέλειψε να αναφέρει ότι η διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας από το ΚΕΠΑ είναι τραυματική εμπειρία για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, γεγονός το οποίο έχει ομολογήσει επισήμως το Υπ. Υγείας. Παρέλειψε να αναφέρει πόσες αναφορές έχει λάβει από ΑμεΑ για τα ΚΕΠΑ (κακομεταχείριση, αλλοίωση παθήσεων, μείωση ποσοστών, διαστροφή τής κλινικής εικόνας και μετατροπή δια βίου παθήσεων σε περιορισμένης διάρκειας παθήσεις, επινόηση παθήσεων, εξευτελιστική μεταχείριση ΑμεΑ, άνιση μεταχείριση και διακρίσεις κ.α.). Ο ΣτΠ ακριβώς επειδή είναι ο κύριος αποδέκτης καταγγελιών για τις ανομίες τού ΚΕΠΑ έχει καταστεί χώρος “υγειονομικής ταφής” των ιατρο-διοικητικών εγκλημάτων κατά των Ατόμων με Αναπηρίες που εκτελούνται εντός του ΚΕΠΑ. Και αυτό είναι ξεκάθαρα πολιτική επιλογή. Διότι πολιτική επιλογή ήταν η τοποθέτηση τού κ. Ποττάκη στο ΣτΠ. Δεν είναι δυνατόν να φτιάχνει ψευτοπορίσματα δήθεν ελέγχου καταγγελιών το αναρμόδιο για την αναπηρία Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και να τα στέλνει στην ποινική Δικαιοσύνη και ο κ. Ποττάκης να μην ξέρει που πέφτει η Ευελπίδων. Προκαλούμε τον κ. Ποττάκη να δώσει στατιστικά στοιχεία για τις αναφορές που έχει δεχτεί σχετικά με τα ΚΕΠΑ επί της θητείας του. Τον προκαλούμε επίσης να μας πει εάν έχει στείλει έστω μια από αυτές στον Εισαγγελέα.

Ζητούμε την παραίτηση τού κ. Ανδρέα Ποττάκη, εδώ και τώρα, και την ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις και παραλείψεις του από τη Βουλή και την πολιτική ηγεσία.

Τα παραπάνω, μαζί με στοιχεία που αφορούν στο χειρισμό προσωπικής μου υπόθεσης θα αποτελέσουν αντικείμενο τής εξώδικης δήλωσής μου προς την Αρχή του Συνηγόρου τού Πολίτη, το οποίο θα κοινοποιηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και στο Υπ. Δικαιοσύνης (Σημείο Αναφοράς CRPD). Παρεμπιπτόντως, οφείλεται μια απάντηση και για τον έτερο θεματοφύλακα των δικαιωμάτων της αναπηρίας, την ΕΣΑμεΑ, καθώς ο “ακομμάτιστος” Πρόεδρός της, καίτοι ο ν. 4488/2017 τού έχει αναθέσει δημόσιο καθήκον και η ΕΣΑμεΑ συμμετέχει στις διοικήσεις πλείστων δημοσίων οργανισμών, κατήλθε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, χωρίς προηγουμένως να έχει παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ. Η γυναίκα τού Καίσαρος πρέπει και να φαίνεται και να είναι τίμια.

12 Ιουλίου 2020

Γεώργιος B. Σαρανταυγάς
Διεθνολόγος
Σύζυγος Ατόμου με Σύνδρομο Asperger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/