Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΝΦΙΑ 2019 για ΑμεΑ και όχι μόνο...



ΕΝΦΙΑ 2019

Για τη μείωση 100% στην κατηγορία ΑμεΑ:
 

Την αναπηρία θα πρέπει να την έχει ο σύζυγος, ή η σύζυγος, ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας που έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.


Προσοχή! Στις πιο πάνω προϋποθέσεις λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος όλης της οικογένειας. Παρομοίως και για την ακίνητη περιουσία (τα τ.μ. των κτισμάτων).

Ως οικογένεια εννοούνται οι δύο σύζυγοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους.

Όταν η ακίνητη περιουσία ή το εισόδημα υπερβαίνουν τα ανωτέρω όρια τότε δεν εφαρμόζονται οι παραπάνω εκπτώσεις.


Επίσης, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που έχουν δηλωθεί στους κωδικούς 617,657, 619, 659 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα.


ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΦΙΑ 2019


 Πληρωμή

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, είτε σε πέντε μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τον πίνακα:


Ποσά φόρου μέχρι ένα (1) ευρώ δεν βεβαιώνονται και δεν είναι απαιτητά.

Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα της οικογένειας και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2018 που έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.


Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται υπόψη από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018 ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Η αναπηρία των τέκνων λαμβάνεται υπόψη από την εφαρμογή «Καταχώρηση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ.

Αν για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν είχατε έκπτωση ή μείωση τότε θα απευθυνθείτε στον Προϊστάμενο της ΔΟΥ, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει η  Α.1272/2019 απόφαση Α.Α.Δ.Ε.



Ανδρέας Μπαρδάκης,

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα,
Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ και της ομάδας ενημέρωσης και καταγγελιών STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

http://logistis-amea.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/