Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Να εφαρμοστεί επιτέλους ο αντικαπνιστικός νόμος!

Τελευταία ενημέρωση. 30.06.2018

 Η απάντηση του Υπουργού Υγείας προς τους δέκα έξι βουλευτές της ΝΔ αναφέρει ότι εκδόθηκε Πόρισμα (Έκθεση Ελέγχου) από το Υπουργείο Υγείας. Δεν αναφέρει όμως ότι διαπιστώθηκαν τρεις παραβιάσεις.

 Χθες, στις 29.06.2018, ο Συνήγορος του Πολίτη μου έστειλε κοινοποιητικό έγγραφο, με το οποίο ζητάει αντίγραφο της Έκθεσης Ελέγχου από το Υπουργείο Υγείας (ΣΕΥΥΠ) προκειμένου να ελέγξει το θέμα.



   
  Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, για την παρέμβαση των δεκαέξι βουλευτών της με σχετικό ερώτημα που απευθύνουν στον Υπουργό Υγείας σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα που έχουμε καταγγείλει για το καθεστώς μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου που συντηρείται όλα τα χρόνια στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το οποίο όχι μόνο στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στο αγαθό της υγείας, αλλά παραβιάζει και όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που θα έπρεπε να ισχύουν για όσους εισέρχονται σε αυτά.


   
  Τονίζουμε ότι όσο δεν εφαρμόζεται μια αποτελεσματική νομοθεσία, για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα, εμποδίζεται η είσοδος και η παραμονή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για όλα τα άτομα με σοβαρές παθήσεις και αναπηρία, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο διάκριση εις βάρος τους.

  Περιμένουμε κατόπιν τούτου η ΕΣΑμεΑ επιτέλους να πάρει επίσημα θέση υπέρ της αναπηρικής κοινότητας.


Ανδρέας Μπαρδάκης

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ


  Σας αποστέλλουμε ερώτηση που κατέθεσαν ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, η βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως,​ο Βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Ιάσονας Φωτήλας και άλλοι 13 βουλευτές της ΝΔ με θέμα: "​​: Να εφαρμοστεί επιτέλους ο αντικαπνιστικός νόμος ! ​".​

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ. 5948, Ημερομ. Κατάθεσης 15.05.18

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Να εφαρμοστεί επιτέλους ο αντικαπνιστικός νόμος !

Κύριε Υπουργέ,
  Η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας τον Ιανουάριο (Αρ. πρωτ.: Γ.Π./Δ2β/οικ.8809/2018)
που μας υπενθύμιζε την αντικαπνιστική νομοθεσία που ισχύει στην χώρα μας είχε για μια ακόμη φορά εθιμοτυπικό χαρακτήρα όπως όλοι δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε. Σχεδόν η ίδια εγκύκλιος είχε εκδοθεί και τον Μάρτιο του 2017(Α4γ/Γ.Π./οικ.10790/2017) αλλά ούτε τότε στάθηκε ικανή για να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

  Οι παραβάσεις του νόμου δεν αφορούν μόνο τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ αλλά και άλλους ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η εικόνα να καπνίζουν ανενόχλητοι οι καπνιστές μέσα στα Πανεπιστήμια, σίγουρα δεν τιμά την χώρα μας, όταν στο εξωτερικό τα Πανεπιστήμια τηρούν αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης του καπνίσματος ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους που διαθέτουν αποκλειστικά για ψυχαγωγία και αθλητισμό.

  Αυτό το καθεστώς μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου που συντηρείται όλα τα χρόνια στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όχι μόνο στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στο αγαθό της υγείας αλλά παραβιάζει και όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που θα έπρεπε να ισχύουν για όσους εισέρχονται σε αυτά.

  Από μια απλή επίσκεψη σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι σε καθημερινή βάση καταπατάται το ανθρώπινο δικαίωμα στη δημόσια υγεία.

  Αυτό το καθεστώς επίσης αποκλείει την είσοδο στους εκπαιδευτικούς χώρους των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και αυτών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο διάκριση εις βάρος τους.

  Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία του προέδρου του συλλόγου «Συνήγοροι των ΑΜΕΑ – Ενεργοί πολίτες» όπου κάνει απεγνωσμένη έκκληση για να εφαρμοστεί επιτέλους ο αντικαπνιστικός νόμος εντός των κλειστών χώρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου ο ίδιος φοιτεί.

  Ο φοιτητής κάνει λόγο για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του Πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι τα άτομα με σοβαρές παθήσεις εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο της υγείας τους.

  Καταβάλει με δική του πρωτοβουλία μεγάλη προσπάθεια με διάφορες ενέργειες (αφισοκολλήσεις κτλ) να αποτρέψει τους φοιτητές αλλά και το εκπαιδευτικό και το διοικητικό προσωπικό να καπνίζουν εντός των κλειστών χώρων, χωρίς όμως καμία στήριξη και ανταπόκριση.

  Κύριε Υπουργέ από νόμους και εγκυκλίους «χορτάσαμε». Αυτό που ζητάμε είναι επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος.

Κατόπιν αυτών,
 Ερωτάστε:

Σκοπεύετε να εφαρμόσετε τον νόμο για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ
ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΕΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ
ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΝΟΤΗΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ



ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.

Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/