Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Δημόσια Ομιλία για τον Συνήγορο των ΑμεΑ

 
   Φίλοι μου, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, έδωσα ομιλία, για πρώτη φορά σε δημόσια εκδήλωση, για τον ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΩΝ ΑΜΕΑ στο κέντρο πολιτισμού "Ελληνικό Μολύβι".
  
   Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα καθώς δεν είχα συνειδητοποιήσει πού πήγαινα...
Πριν λίγο καιρό μου είχε πει ο πρόεδρος του συλλόγου "Γέφυρα Ζωής", ο αγαπητός Διονύσης Γουράνιος: "Ανδρέα, θέλω να έρθεις να μιλήσεις δημοσίως για τον Συνήγορο των ΑμεΑ".
"Εντάξει" του είπα, χωρίς να ρωτήσω τίποτε, έγραψα μια ομιλία στα σύντομα και πήγα, χωρίς καν να προσέξω το είδος της εκδήλωσης, τον τόπο, το όνομα του μέρους, τίποτε απ' αυτά...
  
  Όταν μπήκα μέσα τρόμαξα με το πλήθος κόσμου και όχι μόνο αυτό, αλλά έπρεπε να μιλήσω έχοντας μπροστά μου την Περιφερειάρχη, κα Ρένα Δούρου, δύο δημάρχους και αντιδημάρχους, βουλευτές, προέδρους ενώσεων, δημοσιογράφους, ακόμα κι έναν ιερέα!
   Αγαπητοί μου φίλοι, ζήτησα βοήθεια από τον Θεό και μίλησα έχοντας πάντα ως σκοπό να ενοχλήσω (με την καλή έννοια) συνειδήσεις...
   Θέλω να πιστεύω, με αφορμή αυτό που είπε αργότερα ο συμπαθής δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκδήλωσης, κος Κώστας Αρβανίτης, ότι και λίγα τους είπα...
  Τα λόγια μου, όπως ο ίδιος είπε, του προκάλεσαν συναισθήματα συγκίνησης και θυμού μαζί.  Ελπίζω ότι παρόμοια συναισθήματα αισθάνθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

   Επιθυμώ να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Διονύση Γουράνιο που μου έδωσε την ευκαιρία να συνεισφέρω στην υποστήριξη για την αναπηρία με την ομιλία μου. Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

(Αρχικά, εφόσον ευχαρίστησα την Περιφερειάρχη, επειδή μας τίμησε με την παρουσία της, προετοίμασα ψυχολογικά το ακροατήριο ότι η ομιλία που θα ακολουθούσε δεν θα ήταν ευχάριστη, διότι είχε να κάνει με καταγγελία υπέρ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γι' αυτό και αισθάνθηκα την ανάγκη να ζητήσω πρώτα μια συγγνώμη).

Το βασικό μέρος της ομιλίας:
  Αγαπητοί φίλοι, ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Διονύση Γουράνιο που με προσκάλεσε σ' αυτήν την εκδήλωση προσφέροντάς μου την τιμή και την ευχαρίστηση να προσφέρω κι εγώ, με τη σειρά μου, ένα μικρό λιθαράκι υπέρ της υποστήριξης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Επίσης, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ.

  Ονομάζομαι Ανδρέας Μπαρδάκης και έχω δημιουργήσει από τον περασμένο Ιανουάριο μια διαδικτυακή κοινότητα στο facebook με την ονομασία "Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ".
 Σε κάποιους είμαι ήδη γνωστός από τη διαδικτυακή δραστηριότητα που έχω αναλάβει ως «Δωρεάν Συμβουλές σε ΑμεΑ και οικονομικά αδύναμους».

  Σκοπός αυτής της ομάδας είναι να ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον για τα δικαιώματα που έχουμε στις παροχές, κυρίως τις οικονομικές παροχές, όπως είναι η σύνταξη αναπηρίας, τα προνοιακά επιδόματα, οι φοροαπαλλαγές και οι διαδικασίες που απαιτούνται για να εξεταστεί κάποιος από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, κάνοντας αυτό που το κράτος δεν κάνει, δηλαδή προσπαθούμε να προσφέρουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης έχουμε αναλάβει το μοναδικό καθήκον να καταγγέλλουμε υπηρεσίες και κράτος κάθε φορά που ο νόμος και οι διατάξεις δεν εφαρμόζονται, από το ίδιο το κράτος.
  Επιθυμώ να ξεκαθαρίσω στους ανθρώπους ότι δεν είμαι νομικός, στη ζωή μου έκανα διάφορες δουλειές και έχω εργαστεί τα περισσότερα χρόνια ως ένας βοηθός λογιστής.

  Με τον καιρό όμως κι επειδή ήθελα πολύ να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου με αναπηρία, εξειδικεύτηκα στα δικαιώματα των ΑμεΑ. Αυτό γίνεται μέσα από την εμπειρία, επειδή το να γνωρίζει κάποιος τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά ζητήματα των ΑμεΑ δεν διδάσκεται σε κάποια σχολή.
  Ο ίδιος, έχω μερική αναπηρία, πράγμα που μου δίνει κάποια κατανόηση για τα προβλήματα των αναπήρων, αφού μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει μέσα στην αναπηρία του κάποιος να υποφέρει σωματικά και ψυχολογικά, να αισθάνεται μέσα στην ανεργία του καταδικασμένος κι απομονωμένος, μέχρι και αποκλεισμένος από την κοινωνία. Ανήμπορος να προσφέρει με τις όποιες δυνάμεις ή ικανότητες μπορεί να έχει, αφού η κοινωνία δεν είναι σε θέση να του τις αναγνωρίσει, εφόσον του στερεί τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσει επαγγελματικά.

  Σήμερα, λοιπόν, βρίσκομαι για να προσκαλέσω όλους εσάς να μας βρείτε στο διαδίκτυο , για να μας βοηθήσετε να δουλέψουμε ομαδικά, δεν έχει σημασία αν είστε άνθρωποι που έχουν κάποια σχέση με την αναπηρία, μέσα στην ομάδα μας έχουν βρεθεί άνθρωποι απ' όλα τα πεδία που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν.
  Δικηγόροι, υπάλληλοι υπηρεσιών, διευθυντές, από την Πρόνοια, από το ΚΕ.Π.Α., δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, πρόεδροι συλλόγων, πάρα πολλοί γονείς, μέχρι και ιατρός υπάρχει στην ομάδα μας.
  Η ομάδα μας είναι ανοικτή σε όλους, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση για ανάγνωση ακόμα και οι χρήστες του διαδικτύου που δεν είναι μέλη στο facebook.
 
  Αυτό γίνεται επειδή θέλουμε να μας μάθει η Πολιτεία, θέλουμε να δείξουμε αυτό που πρέπει να αναλάβει κάποια στιγμή να κάνει το κράτος, να δημιουργήσει μια υπηρεσία για τα άτομα με αναπηρία, να δημιουργήσει μια υπηρεσία που να προστατεύει τα δικαιώματα των αναπήρων, όπως έναν Συνήγορο του Πολίτη με αναπηρία.

  Για εμάς, το βασικότερο πράγμα είναι η προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων των αναπήρων - φροντίζοντας να επαγρυπνούμε συνέχεια - επειδή διαπιστώνουμε ότι κάποιες φορές παραβιάζονται από το ίδιο το κράτος.
  Διαπιστώσαμε και καταγγείλαμε πρώτοι ότι τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία, το υπουργείο οικονομικών, για πρώτη φορά στα χρονικά, έρχεται να τα "εισοδηματικοποιεί" δηλώνοντάς τα στη φορολογική δήλωση σε λάθος κωδικό, βασιζόμενο μόνο σε ένα δελτίο τύπου, χωρίς να έχει νομικό πάτημα, αδιαφορώντας για τις επιστολές με τα αιτήματα που έχουμε στείλει και δίνοντας ασαφείς απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα των βουλευτών που υποκινήσαμε, καθώς και στον Συνήγορο του Πολίτη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε, μιας που είναι η μοναδική υπηρεσία που έχουμε για να προσφεύγουμε, αφού για τα δικαιώματα των πολιτών δεν υπάρχει κάποιος θεσμός που να μπορεί να τους προστατεύει από την κρατική αυθαιρεσία.
 
  Εμείς δεν γκρινιάζουμε για την αδικία, αλλά καταγγέλλουμε πάντα με ντοκουμέντα.

  Έχουμε τους νόμους και όλες τις διατάξεις στα χέρια μας και διαπιστώνουμε ότι το κράτος προσπαθεί να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική με το να πάρει φόρους απ ' όπου μπορεί , όπως και το να μη δίνει τις παροχές που οφείλει.
  Για παράδειγμα, όταν το υπουργείο οικονομικών αυθαίρετα θεωρεί και αντιμετωπίζει τα προνοιακά επιδόματα ως εισοδήματα, ενώ όμως δεν φέρουν επιστημονικώς και μέσα από τις έως τώρα, επίσημες θέσεις του υπουργείου, ότι τα προνοιακά επιδόματα δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, τότε το αποτέλεσμα είναι, σε πολλές περιπτώσεις, τα ΑμεΑ να επιβαρύνονται άδικα με εισφορά αλληλεγγύης, να χάνουν την απαλλαγή στον ΕΝΦΙΑ που νόμιμα δικαιούνται, να χάνουν το ΕΚΑΣ και το οικογενειακό επίδομα στήριξης τέκνου και το επίδομα τρίτεκνων και πολυτέκνων, αγνοώντας όμως την αιτία που προξενεί αυτές τις απώλειες.
  Είναι απλό: Το φορολογητέο εισόδημά τους ξαφνικά αυξήθηκε από τα κοινωνικά βοηθήματα που δεν αποτελούν εισόδημα!

  Επίσης, επιθυμούμε να καταγγείλουμε το γεγονός ότι ενώ από τον Μάιο του 2015 έχει νομοθετηθεί η κατάργηση του παραβόλου στα ΚΕ.Π.Α. , το κράτος ακόμα να εφαρμόσει τον νόμο, με αποτέλεσμα οι άποροι και οι ανασφάλιστοι, όπως και οι έμμεσα ασφαλισμένοι, ακόμα καταβάλλουν παράβολο. Δηλαδή, αν κάποιος έχει αναπηρία, είναι άπορος και με μηδέν εισόδημα, θα πρέπει να "γεννήσει" 46,14 ευρώ για να τα καταβάλει στα ΚΕ.Π.Α.

  Πάμε όμως και στο θέμα των ΚΕ.Π.Α.:
Συνήθως, το πρώτο 46ευρω πάει χαμένο, επειδή στις περισσότερες των περιπτώσεων η πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή θα "θεραπεύσει" την αναπηρία, καλή ώρα όπως "θεράπευσε" και τη δική μου, αφού μου είχε βγάλει ότι στις 31/12/2017 θα θεραπευτεί από μόνη της! Έπρεπε, δυστυχώς, να προσφύγω στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, στην οποία ευτυχώς ο ιατρός ήταν πολύ
λογικός άνθρωπος, αφού να φανταστείτε, δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι κάποιος αμφισβήτησε τη χρονιότητα της πάθησής μου.
  Aκόμα αναρωτιέμαι αν υπήρχαν πραγματικοί ιατροί σ΄εκείνη την επιτροπή.
  Άλλωστε, ίσως δεν είναι τυχαίο που γνωρίζουμε περίπτωση που έχει φτάσει στα δικαστήρια, για αναπηρία που κρίθηκε από ιατρούς άσχετης ειδικότητας με την πάθηση του ΑμεΑ! Γνωρίζουμε τον δικηγόρο που έχει κάνει προσωπικά ο ίδιος αγωγή στους ιατρούς , καθώς είναι μέλος της ομάδας μας. Το θέμα αφορούσε τη μητέρα του.
   Τι άλλο να πω;
  Ότι τα μέλη της υγειονομικής επιτροπής κάπνιζαν εντός του χώρου εξέτασης πριν μπω μέσα; Αδιαφορώντας εντελώς για αυτούς που πάσχουν από σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις και νοσήματα του καρδιαγγειακού! Και γιατί όχι; Αφού τα προστατεύει η ανωνυμία τους!
  Πολλοί μου λένε ότι αντιμετωπίζουν αγενή συμπεριφορά από τις υγειονομικές επιτροπές, μα δεν
καταλαβαίνουν ότι όταν ο άλλος είναι ανώνυμος έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει; Όταν καπνίζοντας δεν σέβονται την υγεία μας περιμένει κάποιος να σεβαστούν την προσωπικότητά του;

  Θα κλείσω αυτή την ομιλία μεταφέροντας το κεντρικό σύνθημα που έχουμε στην ομάδα μας, κάθε φορά που στέλνουμε ομαδικές επιστολές για ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ακόμα κι όταν δεν μας αφορούν σε προσωπικό επίπεδο.
Αυτό είναι:

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

 Επειδή για μας, στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ,

ΑΝΘΡΩΠΟΣ - με αναπηρία ή χωρίς - είναι πρώτα ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ τους συνανθρώπους του με αναπηρίες.

Σας ευχαριστώ!


http://logistis-amea.blogspot.gr/ και http://logistisamea.blogspot.gr/

© Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

Twitter

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ" προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.
Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/