Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΚΕ.Π.Α. - ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ



ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Φίλοι μου, γεια σας!
Σ' αυτό το άρθρο θα δούμε όλη τη διαδικασία που απαιτείται όταν περνάμε από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν ζητάμε μια οικονομική παροχή θα πρέπει να έχει προηγηθεί αίτηση στον φορέα που την παρέχει.

Παραδείγματα:

- Για προνοιακό επίδομα, πρώτα υποβάλλουμε αίτημα στην Πρόνοια ή σε ΚΕΠ κι έπειτα υποβάλλουμε αίτημα στο ΚΕ.Π.Α.

- Για σύνταξη ή για εξωιδρυματικό, πρώτα υποβάλλουμε αίτημα στον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και μετά υποβάλλουμε αίτημα στο ΚΕ.Π.Α.

Διαδικασία, από πού ξεκινάμε;

Ξεκινάμε πάντα από τον ιατρό της κύριας πάθησής μας, προκειμένου να μας συντάξει:

α) Τον Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας, τον οποίο κατεβάζουμε από εδώ:
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ-ΚΕΠΑ

Τον εκτυπώνουμε και τον δίνουμε στον ιατρό. Υπόψιν ότι έναν και μόνο έναν Εισηγητικό Φάκελο χρειαζόμαστε, συμπληρωμένο από τον ιατρό της κύριας πάθησης για να τον υποβάλλουμε στο ΚΕ.Π.Α.

β) Ιατρική Γνωμάτευση
Χρειάζεται να έχουμε ιατρική γνωμάτευση από κάθε ιατρό που μας εξετάζει. Πρέπει να φαίνονται όλες οι παθήσεις που μπορεί να έχουμε.

Γνήσιο υπογραφής
Ο Εισηγητικός Φάκελος θα πρέπει να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής του ιδιώτη ιατρού, μπορεί να θεωρηθεί και από τον ιατρικό σύλλογο. Όταν συμπληρώνεται από ιατρό νοσοκομείου τότε μπαίνει η σφραγίδα του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο αιτούμαστε τη γνωμάτευση και τον Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας από τη Γραμματεία (Πρωτόκολλο).

Ιατρός που να μας καταλαβαίνει
Χρειάζεται προσοχή στη σύνταξη του Εισηγητικού Φακέλου, καθώς αποτελεί το "Α και το Ω" για την Υγειονομική Επιτροπή που θα μας εξετάσει, γι' αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να σας τον συντάξει ένας ιατρός με τον οποίο επικοινωνείτε καλά, για να τον προσέξει όπως πρέπει, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Δύο σε ένα...
Αν ο ιατρός έχει γνωματεύσει μέσα στον Εισηγητικό Φάκελο και πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να συντάξει και ιατρική γνωμάτευση τότε μην διστάσετε να του πείτε να αναγράψει στον Εισηγητικό Φάκελο ότι "επέχει και θέση ιατρικής γνωμάτευσης", διαφορετικά μπορεί στα ΚΕ.Π.Α να σας ζητήσουν να φέρετε οπωσδήποτε και ιατρική γνωμάτευση.

Χρονική ισχύ
Θα πρέπει ο Εισηγητικός Φάκελος Αναπηρίας και οι ιατρικές γνωματεύσεις να έχουν εκδοθεί εντός τετραμήνου.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Για τον Εισηγητικό Φάκελο

Μπορείτε να επισυνάψετε στον Εισηγητικό Φάκελο αυτές που εσείς θεωρείτε ως τις πιο σημαντικές.
Να ξέρετε ότι έχετε δικαίωμα να επισυνάψετε ό,τι θέλετε στον Εισηγητικό Φάκελο, π.χ. ένα απαλλαχτικό από το στρατό, τις προηγούμενες αποφάσεις από ΚΕ.Π.Α. (πολύ σημαντικό) ή από άλλες υγειονομικές επιτροπές, ένα πιστοποιητικό μακρόχρονης νοσηλείας, κτλ.

Για να έχουμε μαζί μας

Τις υπόλοιπες εξετάσεις, συνταγές, παλαιότερες γνωματεύσεις, και ειδικά τις ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές βιοψίες, MRL, triplex, ΗΜΓ, ΗΚΓ, ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις, κ.λ.π., θα τις έχετε εσείς, για να τις παρουσιάσετε οπωσδήποτε στους ιατρούς της υγειονομικής επιτροπής την ημέρα που θα εξεταστείτε.

Τηλεφωνική επικοινωνία για θέματα ΚΕΠΑ
- 210 5215386
- 210 5215385
από 8.30π.μ.-10.30π.μ. και 13.30μ.μ.-15.30μ.μ.
(Δ/νση Αναπηρίας του ΙΚΑ )

© Ανδρέας Μπαρδάκης
(Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.


Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/


16 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Πριν δυο χρόνια περίπου έπαθα θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου με αποτέλεσμα να κάνω επιληπτικές κρίσεις. Λαμβάνω αντιεπιληπτική αγωγή κ τον τελευταίο χρόνο έχω κάνει μόνο μια κρίση. Δικαιούμαι κάποιο επίδομα; Είμαι ασφαλισμένη στον Ογα ως αγρότισσα χωρίς όμως να εμφανίζω εισόδημα από αυτό ή κάτι άλλο και μονογονέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ ΑΝΔΡΕΑ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα.Σε εμας ο γιατρος στον εισιγητικο δεν εβαλε ως κυρια παθηση αυτην που δινει το μεγαλυτερο ποσοστο. Μπορουμε να την επικαλεστουμε κανοντας ενσταση και προσκομιζοντας ολες τις γνωματευσεις που την αποδεικνυουν,ως κυρια παθηση;Σας ευχαριστω σε περιπτωση που απαντησετε στο ερωτημα μοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμεις ακριβως το ιδιο αντιμετωπιζουμε με τον γιο μου.Ο γιατρος εβαλε ως κυρια την νοητικη και δεν εγραψε τον αυτισμο,αλλα τον περιεγραψε κατα τα λεγομενα του με αποτελεσμα να μην παρει το 67 και ανω που ειχε εφ ορου πριν. Υπαρχει ελπιδα κανοντας ενσταση να του το δωσουν παλι;Κυριε Αντρεα πειτε μας σας παρακαλω τι μπορουμε να κανουμε σε αυτην την περιπτωση,ευχαριστω θερμα και ελπιζω σε καποια απαντηση σας..

      Διαγραφή
  4. Ανδρέα γειά σου.
    Δημιουργώντας αιτήσεις για τα ΚΕΠΑ μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ, βρέθηκα αντιμέτωπος με ενα bug. Οταν δημιουργώ 2 αιτήσεις για επανεξέταση σύνταξης και εξωιδρυματικού επιδόματος, για το δεύτερο δημιουργείται λάθος αίτηση. Αυτό δεν συμβαίνει εάν κάνω 2 αιτήσεις ως ΝΕΟΣ συνταξιούχος αναπηριας. Στο https://www.youtube.com/watch?v=DLn0n7_Hcyc έχω ανεβάσει ενα βίντεο με όλα τα βήματα και για τις δύο περιπτώσεις.

    Αρκετά σημαντικό πρόβλημα σε όσους επανεξετάζονται για εξωιδρυματικό επίδομα, γιατί η αίτηση που βγαίνει δεν αφορά αυτο.

    Καλό κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την πληροφορία, έχω αναρτήσει το βίντεο στην ομάδα μας.
      https://www.facebook.com/groups/1240016732679704/permalink/1654930817854958/

      Διαγραφή
    2. Ανδρέα γειά σου,

      Σε συνέχεια από την προηγούμενη ενημέρωση σε σχέση με την ηλεκτρονική αίτηση μέσω της σελίδας του ΚΕΠΑ για το αίτημα αναπηρίας έχει ως εξής:

      Η "Πιστοποίηση στη διαχείριση αιτήματος ΚΕ.Π.Α." στη σελίδα https://apps.ika.gr/eKEPA/ είναι πάρα πολύ συμμαντικό να δημιουργηθεί, αλλά και με μεγάλη προσοχή. Αλλιώς θα χρειασθεί ένα σωρρό έγγραφα για να πιστοποιηθούμε.

      Από την άλλη, η "Διαχείριση αιτήματος ΚΕ.Π.Α." στη σελίδα https://apps.ika.gr/eKepaCertification/ είναι σχεδόν άχρηστη,[αφού όπως παραδέχτηκαν και οι υπάλληλοι το πρόγραμμα έχει πολλά προβλήματα], η διαδικασία γίνεται από αυτούς με τη χρήση του εγγράφου "ΑΙΤΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ" στη σελίδα https://www.ika.gr/gr/infopages/kepa/aitisi_09072012.doc . Κατεβάστε το και συμπληρώστε το ή απευθυνθείται στις πληροφορίες για να σας το προμηθεύσουν.

      ΠΡΟΣΟΧΗ
      Στον ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΦΑΚΕΛΟ, Όσοι έχουν κάνει χειρουργείο, ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΘΗΣΗ, θα αναγράψουν στην αίτηση να εξετασθούν από ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ με κωδικό 027.

      Ανδρέα σε ευχαριστώ , καλό κουράγιο

      Γιώργος.

      ΥΓ τα παραπάνω τα πληροφορήθηκα από το ΙΚΑ ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, λογικά θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια.

      Διαγραφή
  5. Κυριε Ανδεα Μπαρδακη ειμαι δυστυχως και εγω ενας απο τους τοσους!!!
    Αλλα οκ ολα ειναι καλ!!Μολις μεταμοσχευθης απο Οξεια μυελογενη Λευχαιμια!!
    Ολα βαινουν καλως.
    Εδω ακι δυο χρονια εχουν ολα ετοιμαστει κατατεθει απο εργατολογο Δηκηγορο.
    Περιμενα το Κεπα που αποφανηκε το πσοσοστο[80%] κατετεθεισυμπληρωνοντας οριστικα το φακελο απο την πρωτη εβδομαδα του Ιουνιου 2016.
    Λογο διαδοχικοτητος--ΙΚΑ-ΝΑΤ-ΙΚΑ-ΝΑΤ-ΟΕΕΕ...καταραμενος..Απο το ΙΚΑ ειχα ανακεφαλαιωση οριστικη δοσμενη απο το ιδιο με σφραγιδες και τα σχετικα!
    Το ΝΑΤ ανταποκριθηκε σε καλο χρονο ο ..ΟΕΕΕ ηταν τελευταιος και μονο ενα χρονο...Μαλλον απο εκει δεν υπαρχει προβλημα...Εγινε ο ΕΦΚΑ εχει περασει ενα ολοκληρο 10 μηνο εκτοτε και η συνταξη πουθενα!!!
    Μπορω να κανω κατι αλλο δεν ξερω εχω πελαγωσει!!!
    Να φταιει ο δηκηγορος...δεν νομιζω....αν δεν παρω δεν θα παρει....λεω εγω τωρα!!!
    Εχετε καποια συμβουλη παρακαλω πολυ???
    Ευχαριστω πολυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Αν κάποιος πάσχει από περισσότερες από μια παθήσεις, ο γιατρός που συντάσσει τον εισηγητικό φάκελο πρέπει να τις αναγράψει όλες στο χαρτί? Διότι πήγα στον ορθοπεδικό να μου γράψει τον εισηγητικό έχοντας μαζί μου και γνωματεύσεις από τους 2 άλλους γιατρούς και αυτός μου έγραψε μόνο τα θέματα της δικής του ειδικότητας και αρνήθηκε να μου γράψει κάτι για τα υπόλοιπα λέγοντας οτι αυτά αφορούνε τους άλλους γιατρούς. Έλα όμως που δεν υπάρχει και επαρκής χώρος εκεί που λέει για το ιστορικό ώστε να μπορέσειε και κάποιος άλλος γιατρός να γράψει κάτι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπέρα σας,
    πάσχω από ατελη οστεογένεση τύπου Ια, η οποία έχει δημιουργήσει βαρυκοϊα με Μ.Ο.63 db, ποια πάθηση θα πρεπει να θέσω σαν κύρια? δεν γνωρίζω ούτε τα ποσοστά που αντιστοιχούν σε κάθε πάθηση.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα και καλη χρονια.Στον εισηγητικο φακελο αναπηριας για τα ΚΕΠΑ τα στοιχεια αιτούντος τα συμπληρωνει ο ασθενης η ο γιατρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Ειδοποιηση που σας γραφω εγινε ταχυδρομικος..!! το 2016...! φιλικα γιαννης..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν εχω fb λογο ιδεολογιας ομως υπαρχει η σελιδα του google..h instagram ioannis vrettos 8152 h dieyuhnsh..hlektronika.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πωσθαμαθω τηνημερομ.επιτροπης ΚΕΠΑ Πειραιώς 181 Σιτηση ηλεκτρον.2019αρχες νομίζω Φευρουαρηος Δαν έχω λάβει καμία ενημέρωση Τη κάνω ;;; Περιμένω;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/