Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Στείλτε κι εσείς την επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών για την ορθή αναγραφή των προνοιακών επιδομάτων για ΑμεΑ

                                                      ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ


Αγαπητοί φίλοι,

Φαίνεται πως οι Δήμοι έχουν στείλει ηλεκτρονική πληροφόρηση για τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ στο taxisnet, το οποίο με τη σειρά του έχει συμπληρώσει αυτόματα τα ποσά αυτών των επιδομάτων στους κωδικούς 619-620 του εντύπου Ε1, για τη φορολογική δήλωση, θεωρώντας τα ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ενώ δεν είναι!
Οι κωδικοί αυτοί ΔΕΝ διορθώνονται από εμάς, δεν μπορούμε να επέμβουμε.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, κάποιοι δεν θα μπορέσουν να δικαιωθούν το οικογενειακό επίδομα (Α21), καθώς επίσης και το δικαίωμα για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, θα έχουν πρόβλημα με το να αποδείξουν στον ασφαλιστικό τους φορέα ότι στο συνολικό εισόδημά τους αδίκως περιλαμβάνεται και κάποιο ποσό από προνοιακό επίδομα, με κίνδυνο να χάσουν και το ΕΚΑΣ.
Επιμένω πως τα προνοιακά επιδόματα πρέπει να δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 προκειμένου να μην συναθροίζονται στο συνολικό εισόδημα, διότι δεν θεωρούνται εισοδήματα.

Παρακάτω σας δίνω τα στοιχεία επικοινωνίας της αρμόδιας υπηρεσίας, έτσι όπως μου την υπέδειξε το υπουργείο με έγγραφη απάντησή του και σας προτρέπω να αντιγράψετε το παρακάτω κείμενο και να το στείλετε επώνυμα, με τα στοιχεία επικοινωνίας σας, προκειμένου να λάβετε κι εσείς επίσημη απάντηση.

Επίσης, σας προτρέπω να κοινοποιήσετε την επιστολή σας στην
Ε.Σ.Α.μεΑ.
esaea@otenet.gr
 

  Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο, όπου μπορείτε, στους συλλόγους σας, σε ΜΜΕ, σε κόμματα, οπουδήποτε.
  Προσωπικά, θα το κοινοποιήσω στο Τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον γνωρίζω προσωπικά κάποια άτομα από εκεί.
  Αν δεν τους ενοχλήσουμε, με την καλή έννοια πάντα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, τα πράγματα θα πηγαίνουν σταδιακά προς τα κάτω...


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

http://logistis-amea.blogspot.gr/ http://logistisamea.blogspot.gr/
© Ανδρέας Μπαρδάκης

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:
 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης
Δ/NΣH ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Καρ.Σερβίας 8    101 84 AΘHNA

Τηλέφωνα:  210- 4802000   &   213-1332000
FAX:   210- 4802930
Προϊστάμενος/-η
E-mail: dpfy.adm@mofadm.gr
Γραμματεία
E-mail: a.giannopoulou@gsis.gr

Υπόψιν Προϊσταμένου
ΘΕΜΑ:
Φορολογική μεταχείριση προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία, μετά τον Ν.4172/2013.

Σύμφωνα με  το βιβλιαράκι των οδηγιών του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2015, όπως απορρέει από το άρθρο 14 του Ν.4172/2013, οι κωδικοί 659-660 και 619-620 συμπληρώνονται με το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους. Όμως, για τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε ανάπηρα άτομα έχει διευκρινιστεί αρκετές φορές από το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, γι' αυτό και δεν πρέπει να συγχέονται με αυτά που αναφέρονται ως "συναφή ποσά" διότι δεν είναι συναφή με μισθούς-συντάξεις ούτε και με το εξωιδρυματικό επίδομα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως επίδομα τύπου σύνταξης με το αρ.πρωτ.Φ7/1342/6-11-81 έγγραφο του τότε Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Επίσης, όσον αφορά το επίδομα που καταβάλλεται από την Πρόνοια σε ανασφάλιστα παραπληγικά-τετραπληγικά-ακρωτηριασμένα άτομα (ουσιαστικά πρόκειται για το εξωιδρυματικό αφού απορρέει από τις ίδιες παλαιότερες διατάξεις), λογικά δεν πρόκειται για ανταποδοτική παροχή, γι' αυτό και η γνώμη μας είναι ότι θα έπρεπε να διαχωριστεί από το εξωιδρυματικό η αναγραφή του στη φορολογική δήλωση.
  Δηλαδή, είμαστε της άποψης ότι το επίδομα που καταβάλλεται από την Πρόνοια στους παραπληγικούς ανασφάλιστους πρέπει να δηλώνεται στους κωδικούς 781-782 διότι δεν αποτελεί εισόδημα, ενώ το επίδομα που καταβάλλεται στους ασφαλισμένους του Δημοσίου να δηλώνεται όπως και το εξωιδρυματικό, στους κωδικούς 659-660.

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών έχει διευκρινίσει με το Αρ. Πρωτ.: Δ12 Α 1117818 ΕΞ 2013  23/07/2013 έγγραφό του προς τον κ. Ανδρέα Μπαρδάκη ότι τα ποσά των πιο πάνω επιδομάτων (προνοιακών για ΑμεΑ) αναγράφονται στους κωδ. 781-782 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Επιθυμούμε να σας επισημάνουμε ότι,
1): Αν τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) δηλωθούν στους κωδικούς 659-660 ή 619-620 τότε θα συνυπολογιστούν άδικα στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους κι έτσι, με την εφαρμογή της ΠΟΛ.1212/24.9.2015, αρκετά άτομα με αναπηρία από 80% και άνω δεν θα μπορέσουν να  έχουν την έκπτωση του 100% από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ όμως τη δικαιούνται.
   Εφόσον γνωρίζουμε ότι τα προνοιακά επιδόματα των ΑμεΑ δεν αποτελούν εισόδημα τότε δεν πρέπει να συνυπολογιστούν στο φορολογητέο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.
2):  Δεν θα μπορέσει να γίνει η σωστή διάκριση από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα εισοδηματικά κριτήρια του υπολογισμού του Ε.Κ.Α.Σ., αφού για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων λαμβάνεται υπόψη το εξωιδρυματικό επίδομα, εξαιρούνται όμως τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ.

3): Αρκετά άτομα θα χάσουν το δικαίωμα στα οικογενειακά επιδόματα (έντυπο Α21), ενώ στην πραγματικότητα θα το δικαιούνται.

Γι' αυτό ζητάμε από το υπουργείο και την υπηρεσία σας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις προκειμένου να αποκατασταθεί το λάθος με την αναγραφή των προνοιακών επιδομάτων που δίνονται σε αναπήρους, καθώς και του παραπληγικού επιδόματος που καταβάλλεται σε ανασφάλιστους, έτσι ώστε να δηλωθούν στους σωστούς κωδικούς του φορολογικού εντύπου Ε1, καθώς επίσης να μας ενημερώσετε γι' αυτές.

Με τιμή,

(Ονοματεπώνυμο)
Στοιχεία Επικοινωνίας:

Υ.Γ. Παρακαλούμε, στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι πρέπει να υποβάλλουμε την επιστολή μας σε άλλη υπηρεσία, πιο αρμόδια, όπως τη διαβιβάσετε σ' αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/