Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Αναφορά στον ΣτΠ για το κάπνισμα στα ΑΕΙ/ΤΕΙ - Δύο Σχολιασμοί

  Με το παρόν άρθρο, καλώ φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενο προσωπικό σε ΑΕΙ/ΤΕΙ να επικοινωνήσουν με τον Συνήγορο του Πολίτη και να υποβάλλουν τις δικές τους αναφορές ή την υποστήριξή τους στη δική μου υπόθεση, υπ' αρ. 243971 Ημ/νία υποβολής: 27/04/2018. Email επικοινωνίας με τον ΣτΠ: press@synigoros.gr

 
 
Μετά την αναφορά μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία έχει ξεκινήσει να ερευνάται εκ μέρους του, έχουμε στείλει δύο σχολιασμούς, επάνω στους οποίους ωφείλουμε να προβληματιστούμε.

  Αθήνα, 3 Ιουλίου 2018
Υπόψη:
- Συνήγορου του Πολίτη,
αξιότιμο κύριο Ανδρέα Ι. Ποττάκη

- Βοηθού  Συνήγορου του Πολίτη,
αξιότιμο  κύριο Π. Νικολόπουλο

 - κας Μαρκετάκη Κατερίνας.

Θέμα: Σχολιασμός σχετικά με την αναφορά με θέμα: «ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», Αριθμός Υπόθεσης:243971 Ημ/νία υποβολής: 27/04/2018.

  Με αφορμή το υπ’ αρ. 243971/27274/2018, 20.06.2018, έγγραφό σας προς το Υπουργείο Υγείας (Δ/νση Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων), το οποίο μου κοινοποιήσατε, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής, κατά τη γνώμη μου, σημαντικά:

  Ακόμα και μετά την απομάκρυνση των καλυμμάτων-σταχτοδοχείων, έπειτα από τις υποδείξεις του υγειονομικού ελέγχου, σε κάποιους διαδρόμους εξακολουθούσαν να υπάρχουν καλύμματα-σταχτοδοχεία επάνω σε κάποιους κάδους απορριμμάτων κι έπρεπε να τα φροντίσω ο ίδιος για την απομάκρυνσή τους. Την τελευταία φορά (23.04.2018) που επισκέφτηκα το Πανεπιστήμιο ανακάλυψα τυχαία ακόμα ένα, με σβησμένα αποτσίγαρα, το οποίο δεν έχω διαπιστώσει ακόμα αν εξακολουθεί να υπάρχει εκεί καθώς δεν έχω επισκεφτεί ξανά το Πανεπιστήμιο (διστάζω και φοβάμαι να εκθέσω ξανά τον εαυτό μου στις ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούν, - αφού ακόμα κι αν δεν συναντήσω κάποιον που να καπνίζει εκείνη τη στιγμή η παρουσία του καπνού γίνεται πολύ αισθητή από την έντονη μυρωδιά και μόνο (Τον Σεπτέμβριο, όμως, πρέπει να πάω οπωσδήποτε επειδή έχω Εξεταστική Περίοδο). Αυτό το φαινόμενο δείχνει ότι μάλλον δεν έχει γίνει προσεκτική συμμόρφωση στις υγειονομικές οδηγίες.

  Είναι απορίας λόγου, πώς γίνεται, - παρ’ όλο που υποτίθεται ότι δόθηκαν οδηγίες από τον Γενικό Προϊστάμενο, - προς τους φύλακες (αν πρόκειται για φύλακες και όχι για θυρωρούς που εργάζονται στις πύλες του Πανεπιστημίου) να μην υπάρχει καμία εποπτεία στους διαδρόμους των κτιρίων αφού πολλοί φοιτητές, ειδικά στους χώρους των φοιτητικών παρατάξεων κάθονται πολλές ώρες στους πάγκους, πίνουν καφέ, παίζουν χαρτιά, συζητούν ενώ μπορούν και καπνίζουν ανενόχλητοι χωρίς να εμφανίζεται ποτέ κανένας για να τους κάνει παρατήρηση.
 
  Κάνει ιδιαίτερη εντύπωση δε το γεγονός ότι μόνο στο κτίριο της Πρυτανείας, στο οποίο έχει το γραφείο του και ο κύριος Γενικός Προϊστάμενος, δεν καπνίζει κανένας ενώ η παρουσία του φύλακα είναι αρκετά έντονη καθώς με το που θα εισέλθει κάποιος ο φύλακας θα τον πλησιάσει αμέσως.
  
  Σύμφωνα με το άρθρο 65 «Φύλαξη» του Εσωτερικού Κανονισμού του ΤΕΙ Πειραιά (ΦΕΚ Β3257 2013):
1. α) Η υπηρεσία φύλαξης του Τ.Ε.Ι. (φύλακες − νυχτοφύλακες – θυρωροί) και το τεχνικό προσωπικό ασφαλείας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος λειτουργεί σε 24ωρη βάση και κατά τις διακοπές και αργίες.

  Από τα παραπάνω μπορούν να προκύψουν κάποια εύλογα ερωτήματα;

  α)
Απασχολείται επαρκής αριθμός φυλάκων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστημιούπολη ΙΙ; Μήπως υπάρχει έλλειψη φυλάκων και αντί αυτών έχουν ανατεθεί, ανεπίσημα και όχι νόμιμα, κάποια από τα καθήκοντα φύλακα στους θυρωρούς των εξωτερικών πυλών του Πανεπιστημίου; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνεται επιτήρηση στους χώρους και στα άτομα, επειδή δεν γίνεται οι θυρωροί να εγκαταλείψουν τα πόστα τους; Δεν θα έπρεπε όμως να απασχολείται επαρκής αριθμός φυλάκων; Έχει γίνει ποτέ κάποιος έλεγχος ως προς αυτό; Δεν υποτίθεται ότι κάποιοι πληρώνονται με κρατική δαπάνη για να απασχολούνται ως φύλακες; Αν ναι, τότε πού είναι αυτοί οι φύλακες; Γιατί δεν εμφανίζονται ποτέ μέσα στους διαδρόμους;
  Τα ερωτηματικά παραμένουν και καλό είναι να γίνει μια έρευνα εκ μέρους του Συνήγορου του Πολίτη προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές συνθήκες.

β) Όταν επικοινώνησα με τον Γενικό Προϊστάμενο, μετά που έδωσε, υποτίθεται, την εντολή στους φύλακες να επιβλέπουν τους διαδρόμους για παραβίαση καπνίσματος, λέγοντάς του ότι εκείνη τη μέρα εισέπνευσα πολύ καπνό από τσιγάρο αφού υπήρχαν φοιτητές που κάπνιζαν σε παρέες και ανενόχλητοι, εκείνος μου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο και βιάστηκε να κλείσουμε το τηλέφωνο! Γιατί άραγε ο κύριος Γενικός προϊστάμενος «κατέθεσε τα όπλα» από την ίδια κιόλας ημέρα, αλλά και γιατί τόσα χρόνια απαγόρευσης του καπνίσματος δεν είχε δώσει ποτέ του εντολή να επιτηρούνται οι χώροι και τα άτομα; Ενώ, η κατάσταση που υπήρχε, μέχρι να γραφτώ στο Πανεπιστήμιο, για πολλά χρόνια, ήταν το να καπνίζουν σε κάθε διάδρομο φοιτητές και προσωπικό έχοντας πολλά σταχτοδοχεία στη διάθεσή τους και με απουσία ακόμα και παραθύρων!    

 Πραγματικά, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής μου δεν ήξερα από πού να φύγω… Ακόμα και στα καφενεία απαγορεύεται υποτίθεται το κάπνισμα. Στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο όμως επιτρεπόταν κανονικά αφού τους διέθεταν και σταχτοδοχεία!

γ) Στο έγγραφο υπ΄αρ. 328, 5.2.2018, από τη Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ, με θέμα: «Διαπίστωση παράβασης διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος», αναφέρονται τρεις (3), στον αριθμό, παραβιάσεις και γι’ αυτό ζητείται να παρθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες για να επιληφθούν οι ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.
 
  Γιατί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ οι διοικητικές κυρώσεις για τις παραπάνω τρεις παραβιάσεις;δ)
Με το υπ’ αρ. έγγραφο 311, 20.10.2017, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, με θέμα «Ενέργειες μετά την αυτοψία», ο Κοσμήτορας της Σχολής βεβαιώνει ότι ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές για την εφαρμογή των διατάξεων του σχετικού νόμου περί απαγόρευσης καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, τόσο προφορικά στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

  Ωστόσο, παρόλο που το επισήμανα, στις 22.01.2018, με ηλεκτρονική επιστολή που έστειλα, με θέμα: «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ, Re: Αποτέλεσμα αυτοψίας» (σας την επισυνάπτω), στην οποία ενημέρωνα τις αρμόδιες υπηρεσίες με τα εξής:

 «Δεν έχω λάβει ποτέ κάποια ενημέρωση από τον Πρύτανη, ούτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ως φοιτητής, ούτε μέσα από την ιστοσελίδα του ΤΕΙ Πειραιά και όσους φοιτητές ρώτησα αν έλαβαν ενημέρωση μου απάντησαν ότι δεν έλαβαν. Επίσης, δεν έχω λάβει ποτέ κάποια απάντηση στις αναφορές μου από τον Πρύτανη ή από τις Διοικητικές Υπηρεσίες του ΤΕΙ.»,

 
δεν έγινε καμία έρευνα για να επαληθευτεί αν πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση προς τους φοιτητές εκ μέρους του Κοσμήτορα ενώ στην Έκθεση Ελέγχου του ΣΕΥΥΠ βεβαιώνεται επίσης το ίδιο πράγμα!

 Γιατί θεωρήθηκε «δεδομένη» η απάντηση του Κοσμήτορα ενώ έθεσα θέμα αμφιβολίας και χωρίς να ακολουθήσει μια έρευνα για να διαπιστωθεί το αληθές των όσων βεβαιώνει ο Κοσμήτορας;

ε) Γιατί στις επιστολές μου προς τον Πρύτανη και τις Διευθύνσεις του πρώην ΑΤΕΙ Πειραιά ΤΤ δεν μου απάντησε ποτέ κανείς; Παρά μόνο με κάλεσε ο Πρύτανης να τον επισκεφτώ στο γραφείο του την επομένη από την ημέρα που έγινε ο υγειονομικός έλεγχος που διαπίστωσε τις τρεις παραβάσεις! Μήπως επειδή απαξιούσαν να ασχοληθούν με το κάπνισμα εντός του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, αλλά μόλις έμαθαν ότι θα επιβληθεί πρόστιμο (μετά την τρίτη στη σειρά καταγγελία μου), ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν να βρουν τρόπο να σταματήσουν οι καταγγελίες, αλλά όχι απαραίτητα και το κάπνισμα μέσα στους κλειστούς χώρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος;

στ) Στις 15.11.2017, η Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ, με το έγγραφό της, υπ’ αρ. 5047, με θέμα: «Αποτέλεσμα Αυτοψίας» (σας το επισυνάπτω) μου απαντούν στο τέλος της επιστολής ως εξής:
 
  «Κατόπιν των ανωτέρω και έχοντας υπόψη τις δυνατότητες και αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας σας πληροφορούμε, ότι δεν είναι δυνατό υπάλληλοί μας να βρίσκονται σε καθημερινή βάση στους χώρους των ΤΕΙ με τους χιλιάδες φοιτητές, προκειμένου να επιβλέπουν την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους του ιδρύματος».


  Επομένως, αφού η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου παραδέχεται την αδυναμία της να εφαρμόσει αποτελεσματικό έλεγχο, δεν θα έπρεπε να επισημανθεί το πρόβλημα προκειμένου να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα από το Υπουργείο Υγείας, από το Υπουργείο Παιδείας, επίσης,  ή και από την Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας;

Εκατό στρέμματα ελαιώνα, γιατί πρέπει κάποιοι να καπνίζουν μέσα;
 Ολοκληρώνοντας, ένας φοιτητής ή ένας εργαζόμενος, - ειδικά αν έχει μια σοβαρή και χρόνια πάθηση - τι πρέπει να κάνει όταν χρειάζεται να επισκέπτεται τακτικά ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, στο οποίο δεν ασκείται έλεγχος και εποπτεία, αφού οι καπνιστές φοιτητές μπορούν να καπνίζουν ανενόχλητοι και πολλές φορές να πετούν τα σβησμένα αποτσίγαρα στο δάπεδο;
 
  Ακόμα και το διοικητικό προσωπικό μπορεί να καπνίζει ανενόχλητα μέσα στα γραφεία (είναι πολύ χαρακτηριστικό όταν κάποιες φορές, περνώντας έξω από ένα γραφείο όπου έχουν αφήσει την πόρτα ανοικτή και γίνεται εύκολα αντιληπτή, από τη μυρωδιά, η ύπαρξη κάπνας, να μου κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα για να μπορούν να καπνίσουν με την ησυχία τους).

 Με ποιον τρόπο μπορεί επιτέλους ο πολίτης να απολαύσει το συνταγματικό αγαθό της υγείας πέρα από το να εφαρμοστεί ένας έλεγχος για την προστασία της υγείας μέσα στο Πανεπιστήμιο;

 Με ποιον τρόπο θα εφαρμοστούν οι Κανονισμοί Υγιεινής και Ασφάλειας για τους Φοιτητές και τους Εργαζόμενους μέσα στο Πανεπιστήμιο αν δεν ασκείται ένας έλεγχος για το αν  αυτοί τηρούνται;

  Με ποιον τρόπο θα τηρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις για τα άτομα με αναπηρίες όταν αυτά εμποδίζονται να σπουδάσουν ή να εργαστούν μέσα στο Πανεπιστήμιο λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών που υπάρχουν λόγω του καπνού από τα τσιγάρα, αφού δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος ή επίβλεψη ή εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές και τα Υπουργεία;

  Η μη εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων (όπως απαιτούν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και η Σύμβαση Πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, ν. 3420/2005)  δημιουργεί άνιση μεταχείριση εις βάρος των ατόμων με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες αφού, ειδικά αυτά, εμποδίζονται, στους χώρους που δεν εφαρμόζεται ο «αντικαπνιστικός» νόμος, να εργαστούν, να σπουδάσουν, να περιθάλπονται, να ψυχαγωγηθούν κτλ., αφού  η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί, εκτός από στέρηση του συνταγματικού αγαθού της υγείας και πολύ σοβαρή παραβίαση των Κανονισμών περί Υγιεινής και Ασφάλειας για εργαζόμενους στους χώρους εργασίας, καθώς και για φοιτητές, προσωπικό και εισερχόμενους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποτελεί και παραβίαση των ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (Ν. 4488/2017, άρθρο 61, με το οποίο ορίζεται ως υποχρέωση το εξής:

«Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους».


  Δηλαδή, με το να αναρτώνται πολύ περιστασιακά, κατόπιν καταγγελιών κάθε φορά, απαγορευτικές σημάνσεις και μετά να ξεχνιέται το όλο θέμα, δεν λύνεται το πρόβλημα.

  Με τούτη τη θερμή παράκληση,
 ευελπιστώ από τον Συνήγορο του Πολίτη να ερευνήσει επαρκώς το θέμα για να διαπιστώσει ότι πρόκειται για πρόβλημα που είναι πολύ σοβαρό, μόνιμο, γενικό – αφού παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και σε πολλά άλλα ΤΕΙ και ΑΕΙ - και ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις με το να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τους αρμόδιους φορείς.

 Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης


Φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»,
Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών,
Μέλος του συλλόγου "Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα.

Φεβρουάριος 2018.
Φωτογραφίες που μας είχε στείλει καρκινοπαθής φοιτητής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το σταχτοδοχείο ήταν έξω από την πόρτα της Πρυτανείας.

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2018
Υπόψη:
- Συνήγορου του Πολίτη,
αξιότιμο κύριο Ανδρέα Ι. Ποττάκη

- Βοηθού  Συνήγορου του Πολίτη,
αξιότιμο  κύριο Π. Νικολόπουλο

 - κας Μαρκετάκη Κατερίνας

Θέμα: 2ος Σχολιασμός σχετικά με την αναφορά με θέμα: «ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»,  Αριθμός Υπόθεσης: 243971 Ημ/νία υποβολής: 27/04/2018.
 
 Αγαπητοί κύριοι,
επιθυμώ να σας ενημερώσω με επιπλέον στοιχεία επειδή προκύπτουν κι άλλοι προβληματισμοί.
 
Συγκεκριμένα:

  Στις 30.04.2018 υπέβαλα, ηλεκτρονικά, αίτημα για νέο επιτόπιο έλεγχο (Σχετικό το συνημμένο «30.04.2018 ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΠΑΔΑ»), με το οποίο ζητούσα τα εξής:

«Αγαπητοί κύριοι,
παρακαλώ πολύ, εφόσον ληφθούν υπόψη τα όσα γράφονται στο συνημμένο κείμενο, όπως μεριμνήσετε για επιτόπιο έλεγχο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πρώην ΤΕΙ Πειραιά, στον υπόγειο όροφο του κτιρίου Δ (ΣΔΟ. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας), επίσης στα κτίρια Α. Β, Γ και Ζ, κυρίως στους χώρους όπου υπάρχουν πάγκοι φοιτητικών παρατάξεων, μέσα στα γραφεία των φοιτητικών παρατάξεων που βρίσκονται πριν την κεντρική είσοδο του εστιατορίου και στο κεντρικό κυλικείο που βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο.

 Τέλος, παρακαλώ και για επιτόπιο έλεγχο στο βορειο
ανατολικό τμήμα του κτιρίου Α καθώς συντηρείται σταχτοδοχείο τοποθετημένο από τη Διεύθυνση.Υ.Γ. Όπως ήδη γνωρίζετε το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων, πράγμα που πρέπει να τεθεί υπόψη της Διεύθυνσης.

Ανδρέας Μπαρδάκης
Φοιτητής,
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του νεοσύστατου συλλόγου
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»,
Μέλος του συλλόγου "Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα"».

 Η απάντηση ήρθε με το συνημμένο έγγραφο «30.05.2018 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΨΙΑΣ», επί της οποίας απάντησα, διαμαρτυρόμενος, αφού δεν με ικανοποιούσε το αποτέλεσμα, με το συνημμένο έγγραφο «01.06.2018 (Re_ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΨΙΑΣ 30.05.2018)» ως εξής:

«Ζητώ συγγνώμη, αλλά αναρωτιέμαι πώς γίνεται να μην διαπιστώσατε καμία παράβαση όταν από τον κεντρικό διάδρομο, που συνδέει τα κτίρια Α, Β και Γ, ο οποίος καταλήγει έως τους χώρους σίτισης, πλέον απουσιάζουν οι σχετικές απαγορευτικές πινακίδες, αφού απομακρύνθηκαν αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα;

Επίσης, δεν αντιληφθήκατε τη μυρωδιά από τα τσιγάρα;

Ζητήσατε να έρθετε σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους των χώρων για να τους ενημερώσετε για τις υποχρεώσεις τους;

Σας ευχαριστώ.
Ανδρέας Μπαρδάκης»

 
Η παραπάνω ηλεκτρονική μου επιστολή προκάλεσε εκ νέου επιτόπιο έλεγχο (συνημμένο έγγραφο: «26.06.2018 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΨΙΑΣ»

 
Μετά από προσεκτική παρατήρηση των ενεργειών που έγιναν σε όλα όσα περιγράφονται παραπάνω και αναφέρονται στις επιστολές, προκύπτει νέο εύλογο ερώτημα:

 
Για τις απαγορευτικές σημάνσεις που πολύ συχνά απομακρύνονται, φθείρονται, βανδαλίζονται, καθώς επίσης καλύπτονται από αφίσες φοιτητικών παρατάξεων, θα πρέπει μόνο κατόπιν δικών μου καταγγελιών να ανανεώνονται; 
Δεν θα μπορούσε να βρεθεί αποτελεσματική λύση όπως το να αναρτηθούν  μόνιμες σημάνσεις, π.χ. μεταλλικές, βιδωμένες στους τοίχους ή στις πόρτες και σε δύσκολα σημεία, ώστε να μην μπορούν να απομακρυνθούν εύκολα;

 
Επίσης, η μόνιμη μυρωδιά από καπνό τσιγάρων μέσα στους διαδρόμους δεν θα έπρεπε να αποτελεί ένδειξη και στοιχείο ότι εξακολουθεί να υφίσταται το «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας είναι ανθυγιεινός και τοξικός, επομένως θα έπρεπε – και θα πρέπει - να αναζητηθούν λύσεις εκ μέρους όλων των αρμοδίων και των υπευθύνων;

 Σύμφωνα με τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για περιβάλλον χωρίς καπνό (2009/C 296/02), - την οποία σας επισυνάπτω – αξίζει να αναφέρουμε αποσπασματικά τα εξής:

 «3) Η έκθεση στον καπνό του περιβάλλοντος χώρου – που ονομάζεται επίσης «παθητικό κάπνισμα» - εξακολουθεί να είναι εκτεταμένη πηγή θνησιμότητας, νοσηρότητας και αναπηρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

7) Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας και πρέπει να προστατεύονται από την έκθεση στον καπνό τσιγάρου.

8) Οι εθελοντικές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες για τη μείωση της έκθεσης στον καπνό τσιγάρου. Η δεσμευτική νομοθεσία των κρατών μελών, εφόσον εφαρμόζεται ουσιαστικά και εποπτεύεται κατάλληλα, είναι ο μόνος τρόπος επαρκούς προστασίας από τους κινδύνους που συνεπάγεται το παθητικό κάπνισμα για την υγεία.

(9) Η αντικαπνιστική νομοθεσία είναι αποτελεσματικότερη όταν υποστηρίζεται με μέτρα όπως οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης, η βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, οι αυστηρές προειδοποιήσεις υγείας στη συσκευασία των προϊόντων καπνού και άλλες κανονιστικές ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού».

 
Από τα παραπάνω προκύπτει το εξής εύλογο ερώτημα  (Ειδικά, από την παράγραφο 8):

  Πώς προκύπτει ότι μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), αλλά και σε κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η αντικαπνιστική νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους εφαρμόζεται ουσιαστικά και εποπτεύεται κατάλληλα, όταν αρκεί μια απλή επίσκεψη σ’ ένα οποιοδήποτε ΑΕΙ/ΤΕΙ για να διαπιστώσει κάποιος πολύ εύκολα ότι το κάπνισμα στους  κλειστούς χώρους είναι ανεμπόδιστο αφού δεν εποπτεύονται κατάλληλα οι χώροι;

 
Επίλογος με πρόταση μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη:

  Ενδεχομένως να δινόταν οριστική λύση στο πρόβλημα αν γινόταν μια κατάλληλη προσαρμογή στη νομοθεσία, τέτοια που να επιτρέπει να δημιουργούνται μέσα στα ΑΕΙ/ΤΕΙ εξωτερικοί χώροι, κατάλληλα διαμορφωμένοι, όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα κι εφόσον εφαρμοζόταν ένα σύστημα επαρκούς εποπτείας.Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»,
Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών,
Μέλος του συλλόγου "Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα.

Κοινοποίηση:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ » Έδρα και Παράρτημα Χανίων


Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018

Διάδοση νέας νοοτροπίας για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα

 
ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ.

 - Ιστοσελίδες που θα υιοθετήσουν μόνιμα Σηματάκι με ΑμεΑ: Από αυτές θα δεχόμαστε έως μία (1) ανάρτηση ημερησίως στην ομάδα μας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ».

- Ι
στοσελίδες που θα κάνουν μόνιμη ανάρτηση Σήμανσης χωρίς ΑμεΑ: Θα τις κοινοποιώ με το προσωπικό μου προφίλ μέσα στην ομάδα «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» (για μία μόνο φορά).


   Αγαπητοί φίλοι,

 θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία και το αναπηρικό κίνημα έχουν πλέον ωριμάσει αρκετά για να μπορέσουν να κατανοήσουν ότι χρειάζεται να διαδοθεί μία νέα νοοτροπία, περισσότερο πολιτισμένη, που θα έχει να κάνει με το να σεβόμαστε καλύτερα τους ανθρώπους που έχουν αναπηρίες καθώς και σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

   Οι παθήσεις αυτών των ατόμων, σε πολλές περιπτώσεις, δεν γίνονται πάντα αντιληπτές. Ούτε γίνεται αυτά τα άτομα να πάνε στον καπνιστή και να του εκμυστηρευτούν το ευαίσθητο προσωπικό τους δεδομένο, ειδικά όταν ξέρουν πως ρισκάρουν το αίτημά τους να απορριφτεί ως παραξενιά ή το πολύ-πολύ να γίνει σεβαστό για μία μόνο φορά και την επόμενη να ξεχαστεί.  Ας σκεφτούμε τους νεκρούς κάθε χρόνο από τις παθήσεις που συνδέονται πολύ στενά με το παθητικό κάπνισμα. Σε αριθμό είναι παραπάνω από εξακόσια άτομα ετησίως (ελληνική πραγματικότητα). Γύρω από ένα ποσοστό 30% είναι μικρά παιδιά, τα οποία δυστυχώς γίνονται παθητικοί καπνιστές από τους ίδιους τους γονείς τους. Αυτά τα παιδιά η ελληνική πολιτεία αρνείται να τα προστατεύσει ενώ εμείς πραγματικά δεν ξέρουμε πώς θα μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε αφού το "έγκλημα" πραγματοποιείται καθημερινά μέσα στα σπίτια περισσότερο, στην ιδιωτική ζωή.  Το μόνο ίσως θετικό, είναι, ότι σε έναν οποιοδήποτε χώρο εργασίας τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες γίνονται εύκολα αντιληπτοί και συνήθως - δυστυχώς, όχι πάντα - ο κόσμος θα τους σεβαστεί.

Το υπόλοιπο, όμως, 70% των θυμάτων τι είναι;

  Είναι άνθρωποι που ήδη είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ το παθητικό κάπνισμα τους τα επιδείνωσε τόσο πολύ που έφτασαν στο σημείο χωρίς επιστροφή...

   Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δεν γίνονται αντιληπτοί από τους άλλους, καθώς μπορεί να υποφέρουν από καρκίνους, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιαγγειακά, να έχουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο το ανοσοποιητικό τους σύστημα λόγω μεταμόσχευσης, ΣΚΠ, κτλ) και τόσα άλλα προβλήματα.

  Το αποτέλεσμα, όμως, που δεν γίνεται αντιληπτό παρά μόνο από αυτούς που υποφέρουν, είναι ότι παραβιάζεται το ανθρώπινο δικαίωμά τους να βιοποριστούν μέσα σ' έναν χώρο εργασίας, να εξυπηρετηθούν μέσα σε μια δημόσια υπηρεσία, να επιμορφωθούν μέσα σ' ένα εκπαιδευτήριο ή να σπουδάσουν μέσα σ' ένα πανεπιστήμιο, να ψυχαγωγηθούν σε μια καφετέρια, να εξεταστούν μέσα σ' ένα ιατρείο, να προμηθευτούν φάρμακο μέσα σ' ένα φαρμακείο ή ακόμα και να νοσηλευτούν μέσα σ' ένα νοσοκομείο, χωρίς να εκτεθεί η υγεία τους σε κίνδυνο.

   Ευελπιστούμε ο κόσμος να συλλογιστεί πόσο λυπηρό είναι και για εμάς, που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε άτομα με αναπηρίες που μας έχουν εκμυστηρευτεί ότι έχουν καταφύγει στην καθημερινή προσευχή ζητώντας από τον Θεό να τους απαλλάξει από το καθημερινό μαρτύριο του παθητικού καπνίσματος!

 Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε εκπαιδευτεί να σκεφτόμαστε ότι ο διπλανός μας μπορεί να έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε μια νέα και πολιτισμένη νοοτροπία, αυτή που θα μας διδάσκει ότι τα άτομα με αναπηρίες και σοβαρές παθήσεις πρέπει να τα σεβόμαστε, γι' αυτό και δεν πρέπει να καπνίζουμε κοντά τους και σε καμία περίπτωση μέσα σε κλειστό χώρο.

 Ποτέ δεν γνωρίζουμε τι πρόβλημα υγείας μπορεί να έχει ο διπλανός μας.


  
  Η ομάδα μας, «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τη μεγάλη αναγνωσιμότητα κι επισκεψιμότητα που έχει (σχεδόν 45.000 μέλη -Ιούλιος του 2018 - με πάνω από 1.000 δημοσιεύσεις μηνιαίως) με το να φιλοξενήσει ευχαρίστως τις δημοσιεύσεις οποιασδήποτε κοινότητας, συλλογικότητας, ιστοσελίδας, σωματείου, διαδικτυακού τόπου κτλ. αρκεί να δούμε ότι στην αρχική σελίδα που χρησιμοποιεί, καθώς και στη δημοσίευση που επιθυμεί να προβάλλουμε, υπάρχει κάποιο από τα σηματάκια που σας διαθέτουμε εδώ:
Logos για παθητικό κάπνισμα

   Υπάρχουν εικόνες για την προστασία των ΑμεΑ ή και γενικά για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα. Εμείς, ως ομάδα για ΑμεΑ, θα προσφέρουμε χώρο για τις δημοσιεύσεις άλλων ιστοσελίδων εφόσον υιοθετήσουν μόνιμα κάποια εικόνα σχετική με ΑμεΑ.

- Ιστοσελίδες που θα υιοθετήσουν μόνιμα Σηματάκι με ΑμεΑ:
Από αυτές θα δεχόμαστε έως μία (1) ανάρτηση ημερησίως στην ομάδα μας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ».

- Ι
στοσελίδες που θα κάνουν μόνιμη ανάρτηση Σήμανσης χωρίς ΑμεΑ: Θα τις κοινοποιώ με το προσωπικό μου προφίλ μέσα στην ομάδα «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» (για μία μόνο φορά).

  Σας καλούμε να κάνετε ευρέως γνωστό τούτο το νέο μήνυμα με το να το υιοθετήσετε στις ιστοσελίδες σας, αλλά και στον φυσικό σας χώρο, οπουδήποτε!


  Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη συνεργάτη του συλλόγου μας, Penny Ktena, για την προσφορά της με τη δημιουργία των σημάτων.

Ανδρέας Μπαρδάκης
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

Προτάσεις για θέματα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τα ΑμεΑ


Ιούνιος 2018

Προτάσεις για θέματα που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και ζωτικής σημασίας για τα ΑμεΑ
 (υπό Ανδρέα Μπαρδάκη)

   Δηλώνω ότι οι προτάσεις μου προσφέρονται χωρίς αντάλλαγμα σε οποιαδήποτε οργάνωση ενδιαφέρεται να τις κοιτάξει με σοβαρή διάθεση, καθώς η επιθυμία μου είναι να υιοθετηθούν, γνωρίζοντας ότι αφορούν ακριβώς αυτά τα θέματα που απασχολούν το αναπηρικό κίνημα αφού έχουν προκύψει μέσα από τις δημοσιεύσεις, τις αναφορές και τους σχολιασμούς των περίπου 45.000 μελών της διαδικτυακής μας ομάδας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» που υπάρχει από τον Ιανουάριο του 2016.

Ανδρέας Μπαρδάκης

1.  Οριστική κατάργηση της αυθαίρετης αντιμετώπισης, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, των προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται σε ΑμεΑ, ως εισοδήματα, η οποία επιφέρει φορολογική επιβάρυνση και απώλεια κοινωνικών παροχών στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.*

* Με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) οι τελευταίες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά βοηθήματα που καταβάλλονται σε ΑμεΑ (προνοιακά επιδόματα ΑμεΑ), κατά αυθαίρετο τρόπο, ως εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση. Τα κοινωνικά βοηθήματα όμως δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος (τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ δεν αποτελούν αντάλλαγμα προσωπικής εργασίας, κεφάλαιο ή καρπούς περιουσιακών στοιχείων ώστε να θεωρούνται εισόδημα (ΝΣΚ 375/2009) κι ενώ υπάρχει παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη http://logistis-amea.blogspot.com/2018/03/blog-post_28.html η Κυβέρνηση εξακολουθεί να τα αντιμετωπίζει ως εισοδήματα, με αποτέλεσμα τα ΑμεΑ να επιβαρύνονται σε αρκετές περιπτώσεις με εισφορά αλληλεγγύης και να χάνουν το δικαίωμα σε πολλές παροχές, τέτοιες όπως:
- Οικογενειακά επιδόματα (επιδόματα στήριξης τέκνων κτλ),
- Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ,
- Εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,
παροχές από τη δράση Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (ΕΣΠΑ),
- Δελτίο Μετακίνησης ΑμεΑ,
- ΕΚΑΣ ή ό,τι απέμεινε από αυτό (αφού πλέον δεν διακρίνονται τα προνοιακά επιδόματα από το φορολογητέο εισόδημα στο εκκαθαριστικό της εφορίας),
- Μείωση στον ΕΝΦΙΑ,
- Επίδομα Στέγασης.


2.  Καθιέρωση διάφανων διαδικασιών στη λειτουργία αξιολόγησης της αναπηρίας στα ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).*

*Με χορήγηση ιατρικής γνωμάτευσης με τα ονοματεπώνυμα και τις ειδικότητες των ιατρών σε όσους έχουν εύλογο ενδιαφέρον, χωρίς να απαιτείται να υπάρχει έννομο συμφέρον καθώς πρόκειται για δημόσια έγγραφα, κατά το παράδειγμα των υπόλοιπων υγειονομικών επιτροπών (Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε. κτλ.)

3.  Κατάργηση του νέου τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας βάσει της λειτουργικότητας (ενός αφανούς ICF* που τέθηκε σε εφαρμογή με τον πρόσφατο ν. 4512/2018, άρθρο 215 κατ’ απαίτηση των δανειστών προκειμένου να μειωθεί η κρατική δαπάνη για τις προνοιακές παροχές μειώνοντας σκόπιμα τον αριθμό των δικαιούχων).

* Τι είναι το ICF με πολύ απλά λόγια
http://logistis-amea.blogspot.com/2018/01/icf_21.html


4.  Επαναφορά στη θεσμοθέτηση κατώτατων ορίων στις συντάξεις αναπηρίας και στα τέκνα με βαριά αναπηρία που είναι συνταξιούχοι θανάτου καθώς πρέπει να προστατευτούν τα μοναδικά εισοδήματα των ΑμεΑ, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι συντάξεις τους είναι μικρότερες σε ύψος ακόμα και από την απλή οικονομική ενίσχυση βαριάς αναπηρίας που δικαιούται ένα άπορο ΑμεΑ*

* Δηλαδή μικρότερα κι από τριακόσια ευρώ (υπάρχουν συντάξεις ακόμα και κάτω των διακοσίων ευρώ!).


5.  Προσλήψεις των ΑμεΑ στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ με προτεραιότητα προσλήψεων στις ισόβιες αναπηρίες. Τακτικές προσλήψεις για ΑμεΑ, κάθε έτος, μέσω του ν. 2643/98.

6.  Ευθυγράμμιση για ίση μεταχείριση των ΑμεΑ στις μικρές συντάξεις αναπηρίας με τα προνοιακά επιδόματα όσον αφορά κοινωνικές παροχές όπως το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).*

* Δεν είναι δυνατόν, δύο ΑμεΑ με την ίδια πάθηση και αναπηρία, το ένα να δικαιούται ένταξη στο πρόγραμμα του ΚΕΑ επειδή λαμβάνει προνοιακό επίδομα αναπηρίας 300 ευρώ, ενώ το άλλο, που είναι συνταξιούχος με 300 ευρώ σύνταξη, να μην δικαιούται να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΚΕΑ.

Επίσης, δεν είναι δυνατόν για δύο ΑμεΑ, με την ίδια πάθηση και το ίδιο ποσοστό αναπηρίας, το ένα να λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας π.χ. 480 ευρώ ενώ το άλλο να λαμβάνει κάποιο προνοιακό επίδομα ύψους 500-700 ευρώ χωρίς να έχει ούτε ένα ένσημο επειδή δεν εργάστηκε ποτέ.


7.  Ίση μεταχείριση στην επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης.

Διεύρυνση σε όλες τις περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας και όχι μόνο στις βαριές κινητικά αναπηρίες και στα πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, για λόγους ίσης μεταχείρισης των πολιτών, αλλά και για την προστασία της συγκεκριμένης ευάλωτης ομάδας.*

* Το κριτήριο δηλαδή για την εξαίρεση από την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι το ποσοστό αναπηρίας και όχι το είδος αυτής.

8.  Βελτίωση της «αντικαπνιστικής» νομοθεσίας με εφαρμογή ελέγχου του καπνίσματος και προστασίας της δημόσιας υγείας από το παθητικό κάπνισμα, κατά τα πρότυπα της πρόσφατης Κυπριακής Νομοθεσίας,* ορίζοντας τον «εξουσιοδοτημένο λειτουργό» ως όργανο ελέγχου, ο οποίος μπορεί να είναι όργανο της αστυνομίας ή επιθεωρητής εργασίας, επόπτης της υπηρεσίας, ή υγειονομικός ελεγκτής κτλ..

   Ο εξουσιοδοτημένος λειτουργός θα μπορεί να εισέρχεται στους χώρους απαγόρευσης καπνίσματος – και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο – με παράλληλη ποινικοποίηση της παράβασης για τους υπεύθυνους των χώρων ώστε ο παθητικός καπνιστής να μπορεί να προστατεύσει την υγεία του ασκώντας τα έννομα δικαιώματά του απέναντι σε οποιονδήποτε επιτρέπει στον χώρο ευθύνης του να μην τηρείται η νομοθεσία. Η βελτίωση της νομοθεσίας θα πρέπει να συνοδευτεί με υποχρεωτική παράλληλη εφαρμογή Πρόληψης με εφαρμογή «μη καπνιστικής Παιδείας» στα σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά να διδαχτούν τους λόγους για τους οποίους δεν θα θελήσουν ποτέ να καπνίσουν. Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, πέρα από τους θανάτους (περίπου 15.000 ετησίως), αυξάνει τις αναπηρίες, τον αριθμό των ασθενειών (εμφράγματα, εγκεφαλικά, καρκίνους και αναπνευστικές παθήσεις), δηλαδή αυξάνει τον αριθμό των αναπήρων με μεγάλη επιβάρυνση στο κρατικό κόστος υγείας, επιπλέον κόστος στην Πρόνοια, επιβάρυνση στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά κι επιπλέον δημιουργεί απώλεια θέσεων εργασίας, όπως και μείωση της παραγωγικότητας, κατά συνέπεια μειώνει το ΑΕΠ.**


   Με πιο απλά λόγια, το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, στέλνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και στα νεκροταφεία.

* Ο περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμος του 2017 Ν.24(Ι)/2017 της Κύπρου.

** Η μη εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων (όπως απαιτούν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και η Σύμβαση Πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού, ν. 3420/2005)  δημιουργεί άνιση μεταχείριση εις βάρος των ατόμων με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες αφού ειδικά αυτά εμποδίζονται, στους χώρους που δεν εφαρμόζεται ο «αντικαπνιστικός» νόμος, να εργαστούν, να σπουδάσουν, να περιθάλπονται, να ψυχαγωγηθούν κτλ.

Για παράδειγμα:
Ένα γκαρσόνι πενήντα ετών που εργάζεται σε μια καφετέρια που υπάρχει καπνός από τσιγάρα και που πρόσφατα έπαθε έμφραγμα κι έκανε «μπαλονάκι» θα πρέπει να διαλέξει:
Είτε να μείνει άνεργο είτε να πεθάνει.

   Επομένως, η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί, εκτός από στέρηση του συνταγματικού αγαθού της υγείας και πολύ σοβαρή παραβίαση των Κανονισμών περί Υγιεινής και Ασφάλειας για εργαζόμενους στους χώρους εργασίας, καθώς και για φοιτητές, προσωπικό και εισερχόμενους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποτελεί και παραβίαση των ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (Ν. 4488/2017, άρθρο 61, με το οποίο ορίζεται ως υποχρέωση το εξής:

«Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους».


  Είναι απαράδεκτο, είναι αδιανόητο, π.χ., ένας φοιτητής με αναπνευστική ασθένεια και τακτική χρήση οξυγονοθεραπειών να παρεμποδίζεται να παρευρεθεί σε κλειστό χώρο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Οι διευθυντές του Erasmus όταν επισκέπτονται τα πανεπιστήμιά μας παθαίνουν σοκ με την εικόνα που αντικρίζουν.

  Ολοκληρώνοντας, το κάπνισμα πρέπει να επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά διαμορφωμένους, που θα είναι απομακρυσμένοι από κάθε κτίριο, εισόδους κτιρίων, παράθυρα, στάσεις μαζικών μέσων μεταφοράς, πάντα σύμφωνα με τα πρότυπα των πολιτισμένων χωρών. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά η νομοθεσία και θα προστατευτούν τα περί εξακόσια άτομα περίπου που πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας παθήσεων που είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το παθητικό κάπνισμα. Πολλά από αυτά τα άτομα είναι άτομα με σοβαρές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες αφού εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα καθημερινά μέσα στους χώρους εργασίας τους, μέσα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ που ασφυκτιούν από τα ντουμάνια του καπνού από τα τσιγάρα, μέσα στις δημόσιες υπηρεσίες, σε υπηρεσίες ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς και στους χώρους αναψυχής και υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού μπορεί να εργάζονται μέσα σε αυτούς τους χώρους.

9.  Δυνατότητα απασχόλησης και διατήρησης των προνοιακών επιδομάτων και της σύνταξης αναπηρίας καθώς είναι αδύνατον για ένα ΑμεΑ να ζει μόνο από παροχές που έχουν σχεδιαστεί να δίνονται για να καλυφθούν οι ιδιαίτερες και πρόσθετες ανάγκες που του δημιουργεί η αναπηρία του.

10.  Δημιουργία νέας ανεξάρτητης αρχής ως ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, προκειμένου να μεριμνά και να αναλαμβάνει τις υποθέσεις των ατόμων με αναπηρίες.*

* Έχει εκτιμηθεί ότι οι ανάπηροι στην Ελλάδα αποτελούν το 10% του πληθυσμού. Επομένως, χρειάζονται να έχουν στη διάθεσή τους μια ανεξάρτητη αρχή, μόνο για ΑμεΑ, που θα επαρκεί για να αναλαμβάνει και να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις τους. 

11. Επείγει να επικαιροποιηθεί ένας νέος Οδηγός του Πολίτη με Αναπηρία από το Υπουργείο Εσωτερικών αφού έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από την προηγούμενη έκδοσή του (2007) ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τις παροχές των ΑμεΑ διαρκώς αλλάζει.

12. Επαναφορά της ειδικής ρύθμισης που προβλεπόταν από τον Ν.3232/2004, άρθρο 5, παρ. 5., η οποία αποτελούσε κοινωνικοασφαλιστική προστασία ειδικά για τα ορφανά (και από τους δύο γονείς) τέκνα με βαριές αναπηρίες.

  Ο ασφαλιστικός Ν.4387/2016 κατήργησε την ευνοϊκή διάταξη που υπήρχε για τα παιδιά που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς, τα οποία πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80%, η οποία ρύθμιζε να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που πράγματι ελάμβανε ο θανών γονέας υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία.
http://logistis-amea.blogspot.com/2017/09/blog-post.html


Ανδρέας Μπαρδάκης

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»,
Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών,
Μέλος του συλλόγου "Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα.