Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 2017

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
  Επειδή μόλις εκδόθηκε η ΠΟΛ. 1034/2017 δημιουργείται η ανάγκη νέου ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗΣ (μετά την επιστολή που σας στείλαμε στις 8/3/2017) προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στη Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας.
 
 
Επίσης, το παρόν αποτελεί παράλληλο αίτημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς να επιληφθούν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αναπήρων πολιτών, καθώς αφορά την ορθή αναγραφή των προνοιακών επιδομάτων για ΑμεΑ στη φορολογική δήλωση, επειδή από πέρυσι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της αδικαιολόγητης προσαύξησης του φορολογητέου εισοδήματος, λόγω της αυτόματης αναγραφής τους, πιθανόν σε εσφαλμένο κωδικό της φορολογικής δήλωσης.
 
 
Αυτή η τακτική όμως επιβάρυνε πολλά ΑμεΑ με εισφορά αλληλεγγύης, με απώλεια της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ και απώλεια αρκετών κοινωνικών παροχών και βοηθημάτων.
 
  Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, καθώς ο νομοθέτης όταν τα επινόησε δεν είχε σκοπό να αυξήσει το εισόδημα των αναπήρων για λόγους βιοποριστικούς, αλλά για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες και τα ειδικά έξοδα που δημιουργούν οι αναπηρίες τους.
 
  Είναι επείγον να δοθούν απαντήσεις και οδηγίες για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται στις φορολογικές δηλώσεις, διότι η Α.Α.Δ.Ε. δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής αν πρέπει να συνεχίζουν να δηλώνονται στους κωδικούς 781-782, όπως είχε διευκρινίσει με οδηγίες στο παρελθόν, πριν όμως μπει σε εφαρμογή η αυτόματη αναγραφή των εισοδημάτων στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων (Ε1). Υπόψιν ότι, όταν τα προνοιακά επιδόματα δηλώνονται σε κωδικούς διάφορους των κωδικών 781-782 τότε προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνοντάς το, δηλαδή «εισοδηματικοποιούνται», ανεξάρτητα του ότι απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος.
 
  Τέλος, ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση και την προσοχή εκ μέρους όλων των αρμοδίων φορέων, επειδή το θέμα αφορά ευπαθή ομάδα της ελληνικής κοινωνίας μας.


Αθήνα, 12 Μαρτίου 2017
Προς:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Υπόψη Διοικητή, αξιότιμον κύριον, Πιτσιλή Γεώργιο
gov.office@aade.gr

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ: Α’, Β’
d12.b@yo.syzefxis.gov.gr
d12.a@yo.syzefxis.gov.gr

ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Υπόψιν υπουργού, αξιότιμον κύριο, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ
ypep.co@ypep.gr
kathimerinotita@ypep.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Υπόψιν Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
αξιότιμης κας ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
gram_yp@yeka.gr

Υπόψιν Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
αξιότιμης κας ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
anypapasxolisi@yeka.gr
gramanypapasxolisi@yeka.gr

Υπόψιν Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αξιότιμης κυρίας Θεανώς Φωτίου
thfotiou@parliament.gr
anypkal@yeka.gr

ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
gramsxkrpol@synigoros.gr

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
esaea@otenet.gr

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 2017

Αγαπητοί κύριοι,
όπως γνωρίζετε και σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη, ως εισόδημα εννοούμε το σύνολο των αμοιβών που λαμβάνει κάποιος για τη συμμετοχή του στην παραγωγική διαδικασία.

Για να χαρακτηριστεί κάποιο έσοδο ως εισόδηµα και να υπαχθεί σε φορολογία, απαιτείται να υπάρχουν τα παρακάτω τρία χαρακτηριστικά:

1: Να έχει περιοδικό χαρακτήρα, δηλαδή να επαναλαµβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήµατα

2:
Να έχει µόνιµη πηγή προέλευσης ή όποια µπορεί να συνίσταται, είτε σε κεφάλαιο (ακίνητα - τίτλοι κ.λ.π.),είτε σε εργασία, είτε και τα δύο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ.2, του Ν.4172/2013, ο Κ.Φ.Ε. διακρίνει τις ακόλουθες κατηγορίες ακαθάριστων εισοδημάτων:
α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,
β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,
γ) εισόδημα από κεφάλαιο και
δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Καθώς επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ίδιου νόμου:
Άρθρο 12
Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
1. Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.


3: Να γίνεται εκµετάλλευση της πηγής αυτής (να αποφέρει δηλαδή έσοδα)

  Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών έχει εκφράσει στο παρελθόν, αρκετές φορές, ότι τα προνοιακά επιδόματα που δίνονται σε άτομα με αναπηρία δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, αφού δεν θεωρούνται ούτε αντάλλαγμα παροχής εργασίας, ούτε καρπό περιουσιακών στοιχείων, αλλά κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών της αναπηρίας των εν λόγω ατόμων.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με αναπηρία δεν προέρχονται από την εργασία αφού τα προνοιακά επιδόματα δεν αποτελούν ανταποδοτική παροχή, ούτε αποτελούν προϊόν εκμετάλλευσης μόνιμης πηγής προέλευσης (εργασία ή κεφάλαιο).

Στην «ΠΟΛ.1034/2017 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2016, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή», δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση των κωδικών 659-660 ή 619-620, στους οποίους περιλαμβάνεται η περίπτωση:

- Εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος όπως περιοδικότητα, μόνιμη πηγή προέλευσης.


Ενώ στις οδηγίες για τους κωδικούς 781-782, περιλαμβάνεται η περίπτωση:

- Λοιπές περιπτώσεις (στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος ήτοι δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης και τέτοια μπορεί να είναι οικονομικές ενισχύσεις βοηθήματα που καταβάλλονται έκτακτα, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες).


  Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ΑΙΤΟΥΜΑΙ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως μου δώσει σαφή απάντηση, είτε εγγράφως είτε με την έκδοση εγκυκλίου - για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4172/2013, σε ποιους συγκεκριμένους κωδικούς πρέπει να αναγραφούν οι οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται από την Πρόνοια:

1] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΡΙΑΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
 [Κ.Υ.Α. αρ.Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10804/528/2013 (ΦΕΚ 1189 Β')]


2] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΡΙΑΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
 [Κ.Υ.Α. αρ.Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10808/531/2013 (ΦΕΚ 965 Β')]

3] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ - AIDS
 [Κ.Υ.Α. αρ.Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10807/530/2013 (ΦΕΚ 1271/ Β')]

4] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ/ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦ/ΝΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ
[άρθρο 4 της Κ.Υ.Α. αρ.Π3α/Φ.27/Γ.Π.οικ.124095/2002 (ΦΕΚ 1594 Β')]

5] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΩΦΩΣΗΣ - ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ
 [Κ.Υ.Α. αρ.Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10803/527/2013 (ΦΕΚ 965 Β')]

6] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΟΡΑΣΗΣ
 [Κ.Υ.Α. Δ29α/Φ.32/ Γ.Π.οικ.10806/ 529/2013 (ΦΕΚ 1189 Β'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 του ν.4331/2015]

7] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ
 [Γ4α/Φ.224/οικ.1434/1984 (ΦΕΚ 441 Β')]

8] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
 [άρθρο 1 της Κ.Υ.Α. αρ.Π3α/ Φ.15/Γ.Π.οικ.88483/2008 (ΦΕΚ 1313 Β') και άρθρο 16 ν.3868/2010 (ΦΕΚ 129 Α')]

9]
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.
[Υπουργική Απόφαση Α2γ/5014/19, ΦΕΚ 591 τεύχος Β΄, 18 Αυγούστου 1982]
 

 Θα σας παρακαλέσω επίσης να μην με παραπέμψετε στη ΔΟΥ για παροχή απαντήσεων, επειδή η Α.Α.Δ.Ε. οφείλει, κάποτε, από την έκδοση του Ν.4172/2013 και μετά, να ξεκαθαρίσει, ακόμα και στις ΔΟΥ, με έκδοση συγκεκριμένης οδηγίας, τους κωδικούς στους οποίους πρέπει να αναγράφονται τα παραπάνω οκτώ επιδόματα.

Μετά τιμής,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ
«Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»
http://logistis-amea.blogspot.gr/ και http://logistisamea.blogspot.gr/

© Ανδρέας Μπαρδάκης (Ελεύθερο προς αναπαραγωγή/αναδημοσίευση)

Twitter

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:

Ελάτε στην ομάδα μας "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ" προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια. https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/