Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Το υπουργείο αρνείται να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο για τη μη προσμέτρηση του Εξωιδρυματικού επιδόματος στα εισοδηματικά κριτήρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα!


Εδώ και τρία χρόνια πολλοί υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν γνωρίζουν ακόμα ότι το εξωιδρυματικό επίδομα δεν συνυπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια για το ΚΕΑ (πλέον Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Αφού επιτύχαμε να έχουμε θετική απάντηση από τον Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από τριετή αγώνα με δύο αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη και με παρέμβαση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, κατόπιν επικοινωνίας μας, φέραμε ερώτημα στη Βουλή, μέσω του βουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη, για να απαντήσει τελικά αρνητικά η Υφυπουργός Εργασίας στο αίτημά μας να εκδοθεί μια διευκρινιστική εγκύκλιος - παρατείνοντας την ταλαιπωρία των Ατόμων με Αναπηρίες.

Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να πάψει επιτέλους η ταλαιπωρία στην οποία υφίστανται τα ΑμεΑ που έχουν βαριές κινητικές αναπηρίες, δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος, όπως είναι τα παραπληγικά και τα τετραπληγικά άτομα, περάσαμε σε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη.



Επικαιροποίηση 16.10.2020
Ο ΣτΠ μας ενημέρωσε ότι απέστειλε στο Υπουργείο Εργασίας προτάσεις, από τον Ιούλιο 2020, για τα προνοιακά επιδόματα "Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα" και "Επίδομα Στέγασης".
Με την πρόταση Β10 ο ΣτΠ πρότεινε την έκδοση σχετικής εγκυκλίου προς αποφυγή σφαλμάτων και διαφορετικής αντιμετώπισης των δικαιούχων του ΚΕΑ.




Επικαιροποίηση 13.02.2020:


Ο βουλευτής κ. Κρίτωνας Αρσένης συνυπέγραψε την αναφορά στο ΣτΠ.



Υποβολή Αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη
Ημ/νία υποβολής: 06/02/2020 -
Αριθμός Υπόθεσης: 274324


Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Προς τον Συνήγορο του Πολίτη, υπό την ειδική αρμοδιότητα που του έχει ορισθεί από τον Ν. 4488/2017, άρθρο 72, ως Πλαίσιο Προαγωγής για την εφαρμογή τη Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Θέμα: «Το υπουργείο αρνείται να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο για τη μη προσμέτρηση του Εξωιδρυματικού επιδόματος στα εισοδηματικά κριτήρια για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»

Αξιότιμε Συνήγορε του Πολίτη!
Όπως ήδη γνωρίζετε, σύμφωνα με τον Ν.4389/2016, Άρθρο 235,  την ΚΥΑ υπ’ αρ. Δ13/οικ./33475/1935 και τις τροποποιήσεις από την ΚΥΑ υπ’ αρ. Δ13/οικ./54653/2701 και την ΚΥΑ υπ’ αρ. Δ13/οικ.54652/2700, καθώς και την παρ. 2 ν. 4659/2020, σύμφωνα με την οποία: «Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.)», νοείται εφεξής το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»,

στο δηλούμενο εισόδημα δεν περιλαμβάνονται:

α) το επίδομα αναδοχής της διάταξης του άρθρου 9 του ν. 2082/1992 (Α’ 158),
β) τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος,
γ) την οικονομική ενίσχυση που χορηγείται στην περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.δ. 57/1973 (Α’ 149) σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία θεομηνίας και λοιπών φυσικών καταστροφών,
δ) καθώς και το επίδομα που καταβάλλεται σε ανέργους δυνάμει της παρ. 5 του άρθρου 30 του ν. 4144/2013 (Α" 88).

 Σε ερώτημα που είχαμε υποβάλει στο Υπουργείο σχετικά με το αν περιλαμβάνεται το εξωιδρυματικό επίδομα που χορηγείται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους τους,
η απάντηση* δόθηκε καθυστερημένα, μετά από τρία χρόνια και κατόπιν παρέμβασης από τον Συνήγορο του Πολίτη, από τον Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με την οποία: «Όλα τα επιδόματα αναπηρίας (και τα εξωιδρυματικά) δεν υπολογίζονται ως εισόδημα στην αίτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)»

* Έγγραφο που έλαβε αρ. πρωτ. 59945/05.12.2019 από τον Συνήγορο του Πολίτη

 Κατόπιν αυτής της απάντησης, ο Βουλευτής κ. Κρίτωνας Αρσένης μετέφερε ερώτημά μου, ασκώντας μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου (
Επίκαιρη Ερώτηση), προς τον Υπουργό Εργασίας ρωτώντας τον αν προτίθεται να εκδώσει μια διευκρινιστική εγκύκλιο, σε συνέχεια της απάντησης του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς τον Συνήγορο του Πολίτη, ώστε να πάψει η κατά το δοκούν αντιμετώπιση του εξωιδρυματικού επιδόματος από τις υπηρεσίες που δεν διαθέτουν μια διευκρινιστική εγκύκλιο κι αγνοούν την απάντηση του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η επίσημη απάντηση στη συζήτηση της Βουλής, δια στόματος Υφυπουργού Εργασίας, ήταν αρνητική, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας κι ότι δεν χρειάζεται διευκρίνηση για το ζήτημα διότι είναι, λέει, αυτονόητο!

Ο σύνδεσμος με τη συζήτηση εδώ:
https://youtu.be/8ycQ4vi2K9c



Το ζήτημα όμως δεν είναι καθόλου αυτονόητο καθώς:
α) Στις διατάξεις δεν γίνεται καμιά σαφής αναφορά στο εξωιδρυματικό επίδομα παρά μόνο στα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.

β) Το μηχανογραφικό σύστημα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε.) αντιλαμβάνεται κατά αυτόματο τρόπο το δηλωθέν εξωιδρυματικό στη φορολογική δήλωση ως εισόδημα αφού αυτό δηλώνεται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, στους κωδικούς 659-660 ή 619-620 του εντύπου Ε1 (δήλωση φορολογίας εισοδήματος). Τα ποσά που δηλώνονται σ’ αυτούς τους κωδικούς θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα, απαλλασσόμενο του φόρου εισοδήματος.

Το αποτέλεσμα από αυτό είναι ότι, όταν το ΑμεΑ, δικαιούχος εξωιδρυματικού επιδόματος, υποβάλει ηλεκτρονικό αίτημα για το Ε.Ε.Ε. τότε το αίτημα αυτόματα απορρίπτεται από το σύστημα διότι αναγνωρίζει το ποσό που αναλογεί στο εξωιδρυματικό ως εισόδημα που προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια για το Ε.Ε.Ε.
Επομένως, το ΑμεΑ, που έχει παραπληγία ή τετραπληγία ή είναι ακρωτηριασμένο στα κάτω άκρα, δηλαδή μπορεί να έχει βαριά κινητική αναπηρία, θα πρέπει να μεταβεί, εν έτει 2020, στο αποκορύφωμα της τεχνολογίας, σε μια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ ή σε ένα Κέντρο Κοινότητας ενώ κυριολεκτικά μπορεί να δυσκολεύεται να πάει ακόμα και στην τουαλέτα του σπιτιού του.

γ) Στη συνέχεια, απουσία κάποιας διευκρινιστικής εγκυκλίου, ο κάθε υπάλληλος μπορεί να κρίνει κατά το δοκούν ότι το εξωιδρυματικό επίδομα δεν συμπεριλαμβάνεται στα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας καθώς το πιθανότερο είναι να θεωρεί ότι μονάχα τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ (ΟΠΕΚΑ) είναι τα λεγόμενα «μη ανταποδοτικά» αφού δεν χρειάζεται κάποιος να εργαστεί για να του χορηγηθούν (ενώ το εξωιδρυματικό επίδομα θεωρείται «τύπου σύνταξης» από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, γι’ αυτό και απαιτείται κάποιος αριθμός ενσήμων για να χορηγηθεί).

Δεδομένου ότι στη διαδικτυακή κοινότητα «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», η οποία απαριθμεί περισσότερα από 58.000 μέλη, εξακολουθούν να γίνονται, εδώ και τρία χρόνια, αναρτήσεις από ΑμεΑ που έχουν ως μοναδικό εισόδημα το εξωιδρυματικό επίδομα, τα οποία διαμαρτύρονται πως όταν επισκέπτονται τις υπηρεσίες, εκείνες τους απαντούν ότι δεν δικαιούνται το Ε.Ε.Ε. λόγω του εξωιδρυματικού, σχετικό και πολύ πρόσφατο παράδειγμα η χθεσινή ανάρτηση:



Πηγή:
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/permalink/3286703134677710/

(Φυσικά απαντήσαμε στο μέλος να υποβάλει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη αφού πρώτα πρωτοκολλήσει ένα αίτημα στον ΟΠΕΚΑ ή στο ΚΕΠ).

 Δεδομένου επίσης, ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, θα πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα στην επικοινωνία με τις κρατικές υπηρεσίες, με χρήση των τελευταίων τεχνολογιών καθώς και με το να γίνονται εύλογες προσαρμογές,

ως
άτομο με αναπηρία,
έχοντας εύλογο ενδιαφέρον λόγω του ακτιβισμού που κάνω ως δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ με το όνομα «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ», βάσει επίσης του δικαιώματος που μου δίνει το άρθρο 33, παρ. 3 της Σύμβασης (
CRPD), κυρωμένης με τον ν. 4074/2012, να εμπλέκομαι και να συμμετέχω πλήρως στην παρακολούθηση εφαρμογής της Σύμβασης,

επιθυμώ την άμεση παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη, υπό την ειδική αρμοδιότητα που του έχει δοθεί ως Πλαίσιο Προαγωγής (ν. 4488/2017, άρθρο 72) προκειμένου να εκδοθεί μια διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας και να δοθεί μια τεχνική λύση έτσι ώστε ένα ΑμεΑ, παραπληγικό/τετραπληγικό, που λαμβάνει το εξωιδρυματικό επίδομα, να μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημά του στην πλατφόρμα
https://keaprogram.gr/ έτσι ώστε να γίνεται η έγκριση κατά αυτόματο τρόπο και χωρίς την ανάγκη να τρέχει σε υπηρεσίες, καθώς επίσης για να λάβουν επαρκή ενημέρωση οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ, των Κέντρων Κοινότητας και των ΚΕΠ.

Ευελπιστώ στην άμεση παρέμβασή σας καθώς δεν βλέπω άλλη λύση στο ζήτημα πέρα από την αποτελεσματική παρέμβαση που δύναται να κάνει το Πλαίσιο Προαγωγής.


Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Υ.Γ. Ολοκληρώνοντας, παρακαλώ πολύ για την όποια ενημέρωση να ενημερωθώ με τον ηλεκτρονικό τρόπο επικοινωνίας επειδή έχω μετακομίσει στην επαρχία και η μετακίνηση στην πιο κοντινή πόλη, για το ταχυδρομείο, μου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ σύμφωνα και με τον νόμο 2672/1998, άρθρο 14: «Διακίνηση εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεομοιοτυπία - ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)», παρ. 5, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μπορούν, με την υποβαλλόμενη αίτησή τους ή το διακινούμενο μήνυμα, να δηλώνουν την προτίμησή τους ως προς το μέσο της απάντησης.


Επισυνάπτονται στην αναφορά:


- Η απάντηση του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς τον Συνήγορο του Πολίτη
- Η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή με σαφή αναφορά στο ερώτημά μου, με αναφορά στο όνομά μου και στη διαδικτυακή κοινότητα «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ».


 https://logistis-amea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/