Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Προδιαβούλευση για τη Βελτίωση της Επικοινωνίας των ατόμων με Αναπηρία με τη Δημόσια Διοίκηση

Η ουσία των περισσότερων προτάσεων που κάνουμε είναι το να γίνει αυστηρή εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας αφού αν εφαρμοζόταν θα είχαν λυθεί όλα αυτά τα προβλήματα.
 
Ο Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνεργασία με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απηύθυναν πρόσκληση για συμμετοχή σε προδιαβούλευση για το ζήτημα της θεσμοθέτησης πρόσφορων μέσων και τρόπων επικοινωνίας των Ατόμων με Αναπηρίες με τη Δημόσια Διοίκηση.


 Κατόπιν συμμετοχής μας, οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ που υποβάλαμε στη δημόσια προδιαβούλευση για τη Βελτίωση της Επικοινωνίας των ατόμων με Αναπηρία με τη Δημόσια Διοίκηση, ήταν οι εξής:

1) Ποιους θεωρείτε καταλληλότερους τρόπους ώστε οι αιτήσεις συμπολιτών μας με αναπηρίες να κατατίθενται ευκολότερα σε δημόσιους φορείς;

 Ο καταλληλότερος τρόπος είναι η αυστηρή εφαρμογή των άρθρων 4 και 10  του Ν. 3979/2011  και της Υπουργικής Απόφασης Αριθ. Πρωτ.: ΥΑΠ/Φ.40.4/163/2013 (ΑΔΑ: ΒΕΤ6Χ-ΔΦ2), δηλαδή της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

 Εν έτει 2019, τα ΑμεΑ είναι οι μοναδικοί φορολογούμενοι πολίτες που ακόμα τρέχουν στην εφορία για να υποβάλλουν την απόφαση αναπηρίας τους όταν πολλά από αυτά δυσκολεύονται στην κυριολεξία να πάνε ακόμα και μέχρι την τουαλέτα του σπιτιού τους! Ας σκεφτούμε ότι δεν είναι εύκολο για μια μητέρα ΑμεΑ ή με παιδί ΑμεΑ να επισκέπτεται τις υπηρεσίες.
 

2) Υποδείξτε πρόσφορους τρόπους και μέσα έκδοσης διοικητικών πράξεων, ώστε αυτές να καθίστανται προσβάσιμες στα Άτομα με Αναπηρία.

  Αυστηρή εφαρμογή ολόκληρου του κεφαλαίου Β΄ «ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ», του Ν. 4488/2017, άρθρα 61 έως 68. Δηλαδή, αυστηρή εφαρμογή της δυνατότητας για προσβασιμότητα μέσω των ιστοσελίδων των δημοσίων Φορέων-Παρόχων, σε συνεργασία με την Εθνική Πύλη ΕΡΜΗΣ (ermis.gov.gr) των ΚΕΠ.

Παραδείγματα:
 
 Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, τα ΑμεΑ να μπορούν να βλέπουν όχι μόνο τους αριθμούς και τις ημερομηνίες των αποφάσεων συνταξιοδοτήσεών τους, αλλά να μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στο έγγραφο της διοικητικής πράξης συνταξιοδότησης, ή οποιασδήποτε απόφασης που αφορά παροχή τους, έτσι όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή εφαρμογή στον ΕΦΚΑ για την απόφαση κρίσης αναπηρίας τους.

 Τα ΑμεΑ θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, είτε σε ψηφιακά υπογεγραμμένο έγγραφο με τη δυνατότητα αποστολής του σε οποιαδήποτε υπηρεσία, μέσω κοινής εφαρμογής που θα έχουν όλοι οι δημόσιοι Φορείς-Πάροχοι,  είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο-έγγραφο, το οποίο φέρει τη στρογγυλή σφραγίδα του δημοσίου,  το οποίο θα μπορούν να αποστείλουν με τη χρήση του
email. 

3) Προτείνετε τρόπους βελτίωσης της προσβασιμότητας στα Δημόσια Έγγραφα 

Α1) Αυστηρή εφαρμογή του νόμου για το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ (Ν. 3861/2010  «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο "Πρόγραμμα Διαύγεια" και άλλες διατάξεις.»

Α2) Εκπαίδευση των υπαλλήλων να ενημερώνουν τους πολίτες για τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) ενός δημοσίου εγγράφου, εγκυκλίου κτλ. όπως ο παραπάνω νόμος ορίζει.  

Β) Αυστηρή εφαρμογή ολόκληρου του κεφαλαίου Β΄ «ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ», του Ν. 4488/2017, άρθρα 61 έως 68.

Γ) Εύχρηστα διαδικτυακά εργαλεία αναζήτησης εγκυκλίων και δημοσίων εγγράφων στις ιστοσελίδες των Φορέων-Παρόχων, όπως π.χ. είχε η ιστοσελίδα του ΙΚΑ, σε αντίθεση με το μη λειτουργικό εργαλείο αναζήτησης εγκυκλίων που έχει ο ΕΦΚΑ που χρησιμοποιεί ως κλειδί αναζήτησης μόνο το έτος. Είναι σημαντικό να υπάρχουν διάφορα κλειδιά αναζήτησης, π.χ. η περιγραφή, να μπορείς να κάνεις αναζήτηση γράφοντας «εξωιδρυματικό» «σύνταξη αναπηρίας», «επίδομα αναπηρίας», «ΑμεΑ» κτλ. Ακόμα καλύτερα αν υπάρχει ειδική κατηγορία αναζήτησης για οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο αφορά ΑμεΑ και παροχές για ΑμεΑ.

 4) Προτείνετε τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας άσκησης δικαιωμάτων (π.χ. δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης, δικαίωμα αναφοράς) ώστε να διευκολύνονται σε αυτά Άτομα με Αναπηρία. 

 α) Πλήρης ενημέρωση και δυνατότητα για ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ.

β) Πλήρης ενημέρωση των πολιτών για τους θεσμικούς ρόλους που έχουν ορισθεί με τον ν.4488/2017, άρθρα 69 έως 72, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

γ) Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»

δ) Εφαρμογή Διαφάνειας στη διαδικασία αξιολόγησης αναπηρίας στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) Είναι αδιανόητο να αποκρύπτονται από τον εξεταζόμενο τα υπηρεσιακά στοιχεία (ονοματεπώνυμο και ιατρική ειδικότητα) που γνωματεύει τη χειρόγραφη γνωμάτευση της αναπηρίας του. Ο εξεταζόμενος (ασθενής) θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει αν ο ιατρός που γνωματεύει για την πάθησή του δεν παραβιάζει τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, Ν. 3418/2005, άρθρο 5, «τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι εκδιδόμενες γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού.» όπως κι αν τηρείται το άρθρο 28, παρ.4, του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητος του ΙΚΑ, Υ.Α. 57440/1938 ΦΕΚ 33/Β`/7.2.1938 (το οποίο εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τα ΚΕΠΑ βάσει του άρθρου 6, παρ. 8 του ν. 3863/2010): «Εις την Δευτεροβάθμιον Υγειονομικήν Επιτροπήν δεν δύναται να συμμετέχη ο μετάσχων υφ' οιανδήποτε ιδιότητα εις Πρωτοβάθμιον τοιαύτην κρίνασαν την αυτήν υπόθεσιν».
 

 5) Αναφερθείτε σε οτιδήποτε άλλο θεωρείτε χρήσιμο για τη βελτίωση των τρόπων επικοινωνίας της Δημόσιας Διοίκησης με τα Άτομα με Αναπηρία.  

- Επιτέλους να εκδοθεί η περιβόητη κάρτα αναπηρίας! Έχει θεσπιστεί εδώ και είκοσι δύο (22) χρόνια με τον ν. 2430/1996 ενώ δεν έχει εφαρμοστεί παρά μόνο πιλοτικά στη Λάρισα.
Επίσης, εφαρμογή του
GDPR! Είναι αδιανόητο να μην εφαρμόζεται ο Γενικός Κανονισμός Για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) μόνο στα ΑμεΑ αφού αναγκάζονται να επιδεικνύουν τα ευαίσθητα δεδομένα της υγείας τους σ’ οποιονδήποτε υπάλληλο προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα σε μια ουρά αναμονής.

- Αυστηρή εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, επίσης των κανονισμών περί υγιεινής και ασφάλειας για την εργασία , καθώς και αυστηρή εφαρμογή των άρθρων 61, 63, 64, του Ν.4488/2017 καθώς παρεμποδίζονται πολύ σοβαρά τα ΑμεΑ και τα άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις να κάνουν χρήση των χώρων κάθε φορά που εξαναγκάζονται σε παθητικό κάπνισμα μέσα στα δημόσια κτίρια, στους χώρους εργασίας κτλ. Στην έννοια της προσβασιμότητας και της συμμετοχής των ΑμεΑ στην κοινωνική, επαγγελματική, οικονομική ζωή κτλ. περιλαμβάνεται και η αφαίρεση όλων αυτών των εμποδίων που τα εμποδίζουν να συμμετέχουν σε ίση βάση με τους άλλους (χωρίς δηλαδή την ανάγκη να φοράνε μάσκες όταν εισέρχονται σε δημόσιο κτίριο όπου το περιβάλλον είναι τοξικό λόγω του καπνού από τα τσιγάρα).

- Εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ν.3979/2011,  της Κύρωσης της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, (Ν.4074/2012) και του Ν.4488/2017 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, έτσι ώστε τα Άτομα με Αναπηρίες να μπορούν να επικοινωνούν και να ασκούν τα δικαιώματά τους ηλεκτρονικά με οποιαδήποτε υπηρεσία.

 Π.χ. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουμε τα
email των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Α.Α.Δ.Ε., των Κέντρων Κοινότητας, πρακτικές που παραπέμπουν σε έλλειψη διαφάνειας, σκοταδισμό ή και μισαναπηρισμό (με την επιστημονική του έννοια).  Επίσης, είναι αδιανόητο να μην προβλέπεται ένα email από την Α.Α.Δ.Ε. που να μπορούμε να στέλνουμε την απόφαση αναπηρίας μας χωρίς την ανάγκη να την προσκομίζουμε στην εφορία προκειμένου να εκκαθαριστεί η φορολογική μας δήλωση.


Ανδρέας Μπαρδάκης,
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ».
 

http://logistis-amea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/