Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

Επικαιροποίηση 18.06.2018
  Αξίζει ίσως να αναφέρω και το εξής:

  Στην επικοινωνία μου με τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, στις 31.5.2018, όταν του είπα ότι παραβιάζεται το άρθρο 61, ν.4488/2017 (βλέπε παρακάτω), με σταμάτησε λέγοντας μου:


«Μην μου το διαβάζετε, το γνωρίζω πολύ καλά, εγώ το έγραψα. Θα δείτε το Δελτίο Τύπου που θα βγάλουμε για το παθητικό κάπνισμα και τότε θα ικανοποιηθείτε» !

Τα συμπεράσματα ανήκουν πάντα στους αναγνώστες μας...


Επικαιροποίηση 17.06.2018

(Από τη χθεσινή επικοινωνία μου με τον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΕΣΑμεΑ).

 Μετά από την προηγούμενη συνομιλία μου με τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ, η οποία έγινε στις 31.05.2018, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, τότε που ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ μου είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαζε ένα Δελτίο Τύπου για το παθητικό κάπνισμα, όσο κι αν έψαξα στα Δελτία Τύπου τέτοιο Δελτίου Τύπου δεν βρήκα.

 Έτσι, τον κάλεσα στο τηλέφωνο για να τον ρωτήσω αν με ξέχασε. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ με διαβεβαίωσε ότι έχει βγει Δελτίο Τύπου και μάλιστα την ίδια ημέρα που είχαμε μιλήσει.

 Όταν του είπα ότι κάνει λάθος, ότι κοιτάω την ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ κι ότι τέτοιο Δελτίο Τύπου δεν υπάρχει, τότε θύμωσε, με ρώτησε αν ξέρω με ποιον μιλάω, μου είπε ότι μιλάω με τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ (αυτό μου το θύμισε αρκετές φορές), με απείλησε να μου κλείσει το τηλέφωνο και μου είπε με σιγουριά ότι θα τον καλέσω τη Δευτέρα να του ζητήσω συγγνώμη.

 Εντωμεταξύ, μου ανέφερε ότι η ώρα είναι ακατάλληλη (επτά η ώρα το βράδυ, παρ' όλο που την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε τον είχα καλέσει νωρίτερα και μου είχε πει να τον πάρω στις επτά).

 Όντως, του είπα ότι μπορεί να κάνω εγώ το λάθος και θα ξανακοιτάξω και πως αν βρω τέτοιο Δελτίο Τύπου θα του ζητήσω συγγνώμη. Έκλεισα, κοίταξα και στις Ανακοινώσεις και βρήκα την Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, η οποία δεν είναι Δελτίο Τύπου, δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου. Είναι απλά μια Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα του καπνίσματος, η οποία ούτως ή άλλως θα έβγαινε από την ΕΣΑμεΑ και χωρίς τη δική μας παρέμβαση.

 Κάλεσα πίσω τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ, του ζήτησα συγγνώμη, του εξήγησα ότι ήταν παρεξήγηση επειδή το θέμα για το κάπνισμα τελικά ήταν Ανακοίνωση και όχι Δελτίο Τύπου και πως φυσικά δεν μας ικανοποιεί μια απλή ανακοίνωση.

 Εμείς είχαμε ζητήσει, από την ΕΣΑμεΑ, με σωρεία επιστολών, να πρωτοστατήσει, να βγει μπροστά και να ενοχλήσει την Κυβέρνηση, να ζητήσει επιτέλους να προστατευτούν τα ΑμεΑ και τα άτομα με σοβαρές παθήσεις από το παθητικό κάπνισμα.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ (από εδώ και πέρα θα χρησιμοποιούμε μόνο κεφαλαία γράμματα για να ταιριάζει το κείμενο με τον εμφατικό τρόπο προσφώνησης που ο ίδιος χρησιμοποίησε), όμως, θεωρούσε σίγουρο ότι ανακοίνωσή του θα μας ικανοποιούσε και με το παραπάνω!

Τα συμπεράσματά σας, φίλοι μου, είναι όλα δικά σας.

 Προσωπικά, δεν θέλω να πιέζω άλλο τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ επειδή το νοιώθω σε βάρος της συνείδησής μου να το κάνω.

Επικαιροποίηση 16.06.2018


  Τελικά, η ΕΣΑμεΑ, το «Δελτίο Τύπου» που εξέδωσε δεν ήταν παρά μια απλή ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος 2018, με την οποία επισημαίνει:

«
Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει και να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία κατά του καπνίσματος, να προστατεύσει τους δημόσιους χώρους και τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα και να γίνει γνωστό ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, δημιουργεί και επιδεινώνει χρόνιες παθήσεις».   

 Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρό της και του ζητάμε ταπεινά συγγνώμη αν τον ενοχλήσαμε που τον καλέσαμε επτά η ώρα το βράδυ του Σαββάτου (αν και την προηγούμενη φορά που είχαμε επικοινωνήσει μας είχε προτρέψει να τον καλέσουμε στις επτά το βράδυ).

  Εξυπακούεται βέβαια ότι μια απλή ανακοίνωση με επισήμανση στο αυτονόητο δεν αρκεί για να προστατευτούν τα εκατοντάδες άτομα που πεθαίνουν κάθε χρόνο και πόσα άτομα ακόμα που αρρωσταίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.


31.05.2018
  Αμέσως μετά την τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, ο οποίος μου διαβεβαίωσε προσωπικά ότι σήμερα ή αύριο θα εκδοθεί Δελτίο Τύπου σχετικά με την προστασία των ατόμων με σοβαρές παθήσεις από το παθητικό κάπνισμα, φρόντισα κι έστειλα στην ΕΣαμεΑ την παρακάτω επιστολή.



Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Θέμα: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ!

Αγαπητοί κύριοι της ΕΣΑμεΑ,

   Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και τη δραματική πραγματικότητα για το ότι σχεδόν εξακόσιοι άνθρωποι στην Ελλάδα κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες που είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με το παθητικό κάπνισμα (αυτοί οι άνθρωποι ως επί των πλείστων είναι άτομα με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες):

   Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι, ειδικά για τα Πανεπιστήμια, όπου δεν είναι εφικτός ο αποτελεσματικός έλεγχος καθώς είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση και σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν αποτελεσματική εποπτεία των χώρων, χρειάζεται να παρθεί πολιτική πρωτοβουλία, επειδή η υγεία των ανθρώπων με σοβαρές παθήσεις εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του καπνίσματος, διότι εκτός του ότι παραβιάζεται ο ν. 3830/2008, επίσης:

α) Παραβιάζεται το συνταγματικό αγαθό της υγείας, άρθρο 5 & άρθρο 21 του Συντάγματος.

β) Παραβιάζονται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλους όσους εισέρχονται μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

γ) Παραβιάζεται η ίση μεταχείριση προς τους ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες αφού είναι αδύνατη η παραμονή τους στους χώρους των Πανεπιστημίων χωρίς να εκτεθεί σε άμεσο κίνδυνο η υγεία τους.

δ) Παραβιάζεται ο ν. 4488/2017, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄, ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ,

Άρθρο 61 - Γενικές Υποχρεώσεις

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Ιδίως υποχρεούται:

α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους.


   Επομένως, ο ίδιος, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη Πειραιά, πρώην ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ), επιθυμώ μια δράση εκ μέρους σας προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την Κυβέρνηση, καθώς επίσης επιθυμώ μια επιστολή διαμαρτυρίας σας ως προς τις απαράδεκτες εικόνες που κατέγραψε τηλεοπτικό κανάλι, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πρώην ΤΕΙ Πειραιά, ενημερώνοντάς σας ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση με το κάπνισμα μέχρι στιγμής.


https://www.youtube.com/watch?v=OA6s_kGGCVA&index=9&list=PLDa5NaOxse2W_ngS1sknnEBCxb8G2N5oq&t=0s

   Μπορώ επίσης να σας υπενθυμίσω, επικαλούμενος τη ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, με αρ. πρωτ. ΔΨ/989, 27/3/2018, προς ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, από Υπουργείο Υγείας, Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), Τομέας Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας, με την οποία επισημάνθηκαν προτάσεις προς το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ (πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), τις οποίες κάθε αρμόδιος και υπεύθυνος για το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα έχει υποχρέωση να λάβει υπόψη και να τις εφαρμόσει , ως εξής:

«Ζ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η Διοίκηση του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα:

· Να μεριμνεί για την τήρηση και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

· Να προβεί σε ενέργειες σε συνέχεια των υποδείξεων της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, αναφορικά με τις διαπιστωθείσες παραβάσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ν. 3730/2002, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 2 και του άρθρου 3 της Κ.Υ.Α. με αρ. Γ.Π. οικ. 104720/2010 (ΦΕΚ 1315/τ.β’/25-08-2010).

ΟΙ Β. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ
ΣΚΡΕΜΠΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ,
ΤΡΟΥΠΗ-ΚΟΚΟΥΤΣΗ ΕΙΡΗΝΗ»


   Οι ανωτέρω επισημάνσεις φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη εκ μέρους της Διοίκησης του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, καθώς στην επίσκεψή μου, μετά το Πάσχα (Απρίλιο) διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλαπλές παραβιάσεις καπνίσματος και φυσικά προχώρησα σε επόμενη καταγγελία, για την οποία σήμερα έλαβα το αποτέλεσμα της αυτοψίας του υγειονομικού ελέγχου, ο οποίος δεν διαπίστωσε κάποια παράβαση, ενώ όμως φαίνεται ότι του διέφυγε το γεγονός ότι οι απαγορευτικές πινακίδες για το κάπνισμα έχουν απομακρυνθεί από τους διαδρόμους του συμπλέγματος των κτιρίων Α, Β και Γ, (!) πράγμα που συνιστά παράβαση.

Με πιο απλά λόγια: Φαίνεται ότι μας δουλεύουν…

   Ευελπιστώ ότι ο Εθνικός Φορέας του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα θα πρέπει να θέσει σε άμεση προτεραιότητα το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την προστασία της υγείας και της ισότιμης μεταχείρισης των αναπήρων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβιβάζεται η σημασία των υπολοίπων παροχών).

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
Δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ»,
Πρόεδρος του συλλόγου «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», Αρ. μητρώου στα βιβλία σωματείων 32051 - Πρωτοδικείου Αθηνών,
Μέλος του συλλόγου "Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα

Κοινοποίηση:

Σύλλογος «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα»

http://logistis-amea.blogspot.com/

Έκτακτη πρόσκληση στους φίλους αναγνώστες που ρωτούν:
Ελάτε στην ομάδα μας ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ προκειμένου να συμμετέχετε στην ομαδική μας προσπάθεια.

Οι συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας μας θα σας εξυπηρετήσουν.
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, εφόσον επιθυμείτε απάντηση στο ερώτημα σας, καλύτερα να έρθετε στη διαδικτυακή ομάδα του Facebook «Συνήγορος των ΑμεΑ», διότι εδώ πλέον δεν προλαβαίνουμε να δίνουμε απαντήσεις, καθώς τα ερωτήματα που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση είναι πάρα πολλά.
Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην ομάδα μας: https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/